Mathieu van der Poel geeft eindzege in Tour of Britain extra glans met derde ritzege

Door , zaterdag 14 september 2019 om 16:06
Mathieu van der Poel geeft eindzege in Tour of Britain extra glans met derde ritzege

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel heeft de Tour of Britain gewonnen. De Nederlander van Corendon-Circus kwam in de chaotische slotetappe niet meer in de problemen. In Manchester gaf Van der Poel zijn eindzege vervolgens extra glans door de etappe nipt te winnen, voor Cees Bol en Matteo Trentin.

Zou Mathieu van der Poel op de slotdag van de Tour of Britain nog uit de leiderstrui gereden worden? De coureurs die getuigen waren van de eerdere etappes, moeten geweten dat Van der Poel zijn leiderstrui nooit in een spurt zou verliezen. En dus werden er vroeg waaiers getrokken in de slotetappe naar Manchester.

Team Ineos trekt waaiers
Team Ineos besloot om op 79 kilometer van de meet de wedstrijd – zij het voor even – op zijn kop te zetten. Het Britse succesteam aasde op eindwinst met Pavel Sivakov, die voor de etappe op de vierde plaats in de rangschikking stond, op 42 seconden van leider Van der Poel.

Van der Poel komt niet in de problemen – foto: Cor Vos

Van der Poel zit mee
Een vroege kopgroep met Emil Vinjebo, Matt Holmes en Gabriel Cullaigh werd snel tot de orde geroepen, waarna Ineos doorging met het voeren van de forcing. Een groep van dertig man bleef over, maar het gewenste resultaat was niet door. Van der Poel, Matteo Trentin en Jasper De Buyst zaten allemaal mee.

Sivakov toont zich strijdlustig
Daarna was het de beurt aan Sivakov zelf. Na de beklimming van The Rake sloeg de Franse Rus een gaatje, maar ook hij werd weer gauw tot de orde geroepen. Andrey Amador kreeg vlak daarna meer ruimte. De Costa Ricaan sloeg een gat van veertig seconden in de laatste vijftig kilometer, maar achter hem begonnen Trentin en Van der Poel zich met de koers te bemoeien.

Andrey Amador – foto: Cor Vos

Massasprint in de maak, ondanks aanvalspogingen
Een hergroepering is wat volgde met nog 38 kilometer te gaan. Michal Golas, Larry Warbasse en Mark Christian probeerden het daarna nog, maar ook hun poging strandde in schoonheid. Langzaam maar zeker werd duidelijk dat een uitgedund peloton in Manchester om de zege zou sprinten – een late uitvalspoging van Gianni Moscon bracht daar geen verandering meer in.

Van der Poel boekt derde ritzege

In Manchester deed Mitchelton-Scott uitgebreide lead-out voor Trentin, maar wederom kon de Italiaan de Nederlander niet bedreigen op het moment dat Van der Poel aan zijn sprint begon. Cees Bol kon MVDP wel bedreigen in de strijd om de ritzege, maar uiteindelijk moest ook hij het hoofd buigen. Zodoende stelde Van der Poel zijn eindzege in de Tour of Britain veilig en boekte hij zijn derde ritzege.

Dit artikel delen:

23 Reacties

Franco Ballerini 14 september 2019 om 16:08

Mooie top 4. Dries de Bondt wederom zeer sterk.

HSV 14 september 2019 om 19:12

Dries rijdt al tijden uitstekend. Heeft aantal keren de pech gehad dit seizoen dat hij met een ontsnapping op het laatste moment werd teruggehaald.

master-pieter 14 september 2019 om 16:08

Strijd tussen VDP en Trentin was mooi om te zien deze week.

Apemantus 14 september 2019 om 16:08

Mathieu is klaar voor het WK.

Polleke 14 september 2019 om 16:15

Bwaah… heeft 5 ritten niet gewonnen…

HoofdIsVrij 14 september 2019 om 16:10

Nederlanders domineerde Groot-Brittannië met 6 op 8 etappes en de eindoverwinning.

Eekhoff ook sterk zeg en een terecht contract bij Sunweb.

Franco Ballerini 14 september 2019 om 16:16

Ja, Eekhoff een zeer positieve verrassing.

nickdt 14 september 2019 om 16:12

Alweer!!!!

Jammer dat Teunissen geen derde werd, heel Nederlands podium.

jooprioolpijp 14 september 2019 om 16:25

Knap van vdP, maar uiteindelijk is het veld in dit rondje niet van hetzelfde nivo als wat bij de WK (of in een grand tour) aan de start staat.

Jooop 14 september 2019 om 16:28

Vandaar ook dat hij zich nu geen wereldkampioen of winnaar van een grote ronde mag noemen. Goed dat je dat even duidelijk maakt.

Pol 14 september 2019 om 16:50

Nog even en hij fietste tegen Jip en Janneke.

yo-eddy 14 september 2019 om 17:03

@Jooprioolpijp “knap van VdP maar…….” waarom die “maar”? Kan hij hier meer doen dan winnen? …stelt hij je teleur? …..gun je het hem niet? ……. of dacht je echt dat wij allemaal dachten dat hij hier WK en ronde winnaar werd ……

jooprioolpijp 14 september 2019 om 18:03

Ik zie dat mijn eerdere reactie een beetje vooruitliep op de discussie – ik dacht, daar gaan we weer met posts dat vdP toch echt wel een heel grote kans maakt op het WK enz. Zoals het er nu staat lijkt het idd wat merkwaardig.

McPriem 14 september 2019 om 18:04

Man man man, ontzettende zuurpruim….gewoon knap wat vdP doet…wint 3 etappes en overall winnaar.

Jean Dumas 14 september 2019 om 18:23

Van Vleuten had hier zeker top tien gereden.

limburgia 14 september 2019 om 20:42

Op welke plaats had hij dan moeten eindigen om iedereen die de prestatie niet voldoende vond tevreden te stellen ?

Panter 14 september 2019 om 20:45

Ahja en roglic won de vuelta zonder bezetting waar toevallig de wk reed. En hier reed er ook een wereldkampioen. Die van 2019. Hoop dat het plezier gaat doen wanneer hij die trui aan gaat doen.

tendam 15 september 2019 om 09:35

Het mag best worden aangetekend dat hier geen wereldtoppers aan de start stonden. Dat is relevant omdat hem grote kansen worden toegedicht op het WK omdat hij hier die heuvelop sprints wint, en ruim ook. Maar zoals Gilbert nu rijdt, Bennett, Sagan, Matthews… die sprint je niet zomaar uit het wiel.

ti-raleigh 14 september 2019 om 16:49

Aantal NL-overwinningen nr 99 en 100

Hennie.K 14 september 2019 om 19:10

En hij moet veel werk alleen opknappen….

Banaanslachter75 14 september 2019 om 21:02

De eerste reactie nav de zoveelste overwinning van MvdP begint met Dries de Bondt.
Goed zo Belgen jullie hebben een prima knecht afgeleverd.
M. is eindbaas!, anders ook de andere nuttige knechten vernoemen.

Panter 15 september 2019 om 08:49

En toevallig maatje van mathieu die zelf geboren en getogen is in belgie. Ik weet niet in hoeverre je wielrennen volgt maar sinds dat mathieu zich in het wegwielrennen heeft geworpen presteert De bondt namelijk veel sterker. Dat komt omdat hij zich veel meer geeft voor iemand waarin hij gelooft en vertrouwt. Dat geldt ook andersom. Wielersport is veel meer een teamsport dan meesten hier denken. Daarom is het ook zo uitzonderlijk wat mathieu hier presteert.

WFer 15 september 2019 om 01:09

Had hij moeten wachten tot er 10 of 20 reacties stonden voor hij een complimentje mocht maken voor de manier waarop Dries de Bondt heeft gereden? Jeetje wat een geneuzel toch weer.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair