Mathieu van der Poel derde in World Cup Val di Sole

Mathieu van der Poel derde in World Cup Val di Sole

© Orange Pictures / SF-Rob Jones (archief)

zondag 8 juli 2018 om 16:21

Mathieu van der Poel is in de wereldbeker mountainbiken in Val di Sole derde geworden. De kersvers Nederlands kampioen op de weg moest in Italië de wereldkampioen laten gaan en zag even later ook Italiaans kampioen Gerhard Kerschbaumer vertrekken. Die twee maakten er een spannend duel van om de winst, dat gewonnen werd door Schurter.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Elite mannen
Mathieu van der Poel kende de snelste start en bleef goed van voren koersen, met Nino Schurter in zijn kielzog. In de eerste ronde na de start zette de wereldkampioen even aan; een aanval waarop Van der Poel als enige kon volgen.

Toch moest de Nederlander zich gewonnen geven bij een nieuwe versnelling van Schurter. De wereldkampioen sloeg in de tweede ronde een gat van bijna een halve minuut. Achter de koploper ontstond een achtervolgende groep van vier, waaruit Italiaans kampioen Gerhard Kerschbaumer de sterkste bleek. Hij naderde Schurter, terwijl Van der Poel volgde op de derde plaats.

Kerschbaumer wist van een achterstand van een halve minuut een achterstand van zeven seconden te maken. Op dat moment waren nog twee rondes te rijden. Nog voor de slotronde begon had de thuisrijder de wereldkampioen te pakken. Een spannende tweestrijd werd beslist door een spectaculaire afdaling, waar Schurter zijn concurrent het nakijken gaf. Van der Poel kwam als derde over de eindstreep.

1. flag-ch Nino Schurter
2. flag-it Gerhard Kerschbaumer +6s
3. flag-nl Mathieu van der Poel + 1m08s

Elite vrouwen
Bij de dames Elite was het Pauline Ferrand-Prevot die het heft direct in handen nam. Annika Langvad, die dit seizoen al twee wereldbekers op haar naam schreef, kwam in de eerste kilometer ten val. Na een korte stop in de pitstraat moest zijn de wedstrijd verlaten met klachten aan haar linkerpols.

Kort voor de laatste ronde was Ferrand-Prevot nog met Emily Batty, Gunn-Rita Dahle Flesjaa, Jolanda Neff, en Maja Wloszczowska voorop. Wloszczowska besloot vervolgens het tempo de lucht in te gooien waarmee ze een kleine voorsprong greep. De Poolse kampioene wist vervolgens haar solo met verve af te ronden. In de achtergrond reed Batty naar de het zilver, voor Neff, die de leiding in het wereldbekerklassement behoudt.

Anne Tauber was op een tiende plek de beste Nederlandse, Anne Terptra eindigde kort daarachter op de elfde plek. In de achtergrond reed Anna van der Breggen – die startte op plek 67 – naar de dertigste plek.

1. flag-pl Maja Wloszczowska (Kross) in 1u30m51s
2. flag-ca Emily Batty (Trek XC) +9s
3. flag-ch Jolanda Neff (Kross) +30s
4. flag-fr Pauline Ferrand-Prevot (Canyon XC) +38s
5. flag-no Gunn-Rita Dahle Flesjaa (Merida Gunn-Rita) +41s
6. flag-ch Alessandra Keller (Thömus – RN) +1m29s
7. flag-us Kate Courtney (Specialized) +1m31s
8. flag-de Elisabeth Brandau +1m31s
9. flag-ua Yana Belomoina (CST Sandd American Eagle MTB) +1m48s
10. flag-nl Anne Tauber (CST Sandd American Eagle MTB) +2m20s

11. flag-nl Anne Terpstra (Ghost) + 2m52s
30. flag-nl Anna van der Breggen (Boels-Dolmans) +8m20s
39. flag-nl Annemarie Worst (Era-Circus)+11m38s
42. flag-nl Lotte Koopmans +12m30s

Dit artikel delen:

14 Reacties

Man met de hamer 8 juli 2018 om 16:46

Die Schurter gebruikt een breed scala aan astma medicatie, Froome is er niks bij. Weet iemand of Van der Poel ook iets mankeert?

0
Baik-Baik 8 juli 2018 om 16:46

Zware wedstrijd, Mathieu toch knap volgehouden voor de derde plek, maar leek niet echt blij.

Is het al bekend of hij het NK MTB rijdt?

0
yo-eddy 8 juli 2018 om 17:40

Mathieu is nooit echt blij met iets anders dan plek 1 ;)

0
Random wielerliefhebber. 8 juli 2018 om 18:19

Zou leuk zijn baik baik, dezelfde Nederlands kampioen voor wielrennen, mountainbiken en veldrijden.

0
Polleke 8 juli 2018 om 18:54

Wat zwak… geen piste titels ?

0
Emergo 8 juli 2018 om 18:55

@Man met de Hamer Zoals ?? In welke hoeveelheden ?? Wat ??

0
jooprioolpijp 8 juli 2018 om 19:58

zie hier voor Schurter's TUE's:
http://www.velonews.com/2016/09/news/cancellara-schurter-added-list-tue-leaks_421393
Daar kun je uiteraard niet uit opmaken dat hij nu iets gebruikt wat niet door de beugel kan.

Edit: en hij heeft inspanningsasthma. In dit artikel noemt hij vooral dampbaden als heel behulpzaam: http://www.mein-körper.ch/erfahrungsberichte/auch-die-atmung-muss-trainiert-werden

0
Hoebele 8 juli 2018 om 21:09

Knappe prestaties van Anne, Anne, Anna en Annemarie

0
carlieman 8 juli 2018 om 21:26

hij heeft ooit 3 keer een tue gevraagd zoals blijkt uit die documenten. ben ook heel benieuwd op basis van wat man met de hamer zijn mening baseert

0
Man met de hamer 8 juli 2018 om 21:27

Nee, het kan allemaal vast heel goed door de beugel. Heeft jaren gekund en er past sinds kort ook nog veel meer doorheen dan vroeger. Allemaal prima. Ik hoop alleen ooit weer eens een winnaar te zien zonder astma en zonder TUE.

0
Romāns Vainšteins 8 juli 2018 om 22:03

Over niet al te lange tijd gaat er op deze tijden van inspanningsastma en Tramadol teruggekeken worden op een manier die niet heel erg verschilt met alle voorgaande oneerlijke en op leugens gabaseerde voordelen.

0
Mwielerfan 8 juli 2018 om 22:41

Mwah deze stoffen zijn nu bewust geen doping dus lijkt me sterk dat men het met zo erg als steroïden en epo gaat vinden.

0
Tour 8 juli 2018 om 23:15

Kersbaumer miste wel heel vaak zijn bidon. Hoe belangrijk zal dat compenseren van het vochtverlies nou dan nog zijn ?

0
Man met de hamer 9 juli 2018 om 08:11

Kerschbaumer op Instagram: “today was a black day for me in San Marino. I had breathing problems because of my asthma and had to give up after the second lap” (april 2018)

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone