Mathieu van der Poel boekt zevende seizoenszege in Gullegem

zaterdag 2 januari 2021 om 16:02
Mathieu van der Poel boekt zevende seizoenszege in Gullegem

foto: Cor Vos

In de eerste tien wedstrijden van zijn veldritseizoen heeft Mathieu van der Poel een winstscore van zeventig procent behaald. Zaterdag won de Nederlander alweer zijn zevende wedstrijd in Gullegem. Van der Poel had aan een versnelling genoeg om Tom Pidcock en Jens Adams voor te blijven.

Pidcock en Van der Poel waren zaterdag de grote blikvangers in de Cyclocross Gullegem. Zonder Wout van Aert, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout en Toon Aerts was het meer dan waarschijnlijk dat of de Brit of de Nederlander in het Vlaamse dorpje met de zege aan de haal zou gaan.

Uiteindelijk bleek dat ook zo te zijn, maar toch duurde het nog even voor een van de twee ten aanval trok. Waar Pidcock vanuit vierde positie rustig het eerste wedstrijddeel aanschouwde, moest Van der Poel zich na een mindere start en valpartij terugvechten naar de kop van de koers.

Ondertussen lieten Diether Sweeck en Jens Adams hun tanden zien aan kop van de wedstrijd. In de eerste twee rondes reden zij even weg, maar bij het ingaan van de derde ronde volgde een hergroepering met de vier eerder genoemde renners en Felipe Orts, Gianni Vermeersch en Thibau Nys.

Van der Poel – foto: Cor Vos © 2021

Nys viel in de derde ronde weg, net op het moment dat Van der Poel eens goed druk aan het zetten was op de kopgroep. De wereldkampioen wist snel al zijn concurrenten eraf te rammelen, waaronder dus ook Pidcock.  De Brit moest even een gat laten, maar keerde na halverwege cross weer terug in het wiel bij de wereldkampioen.

Pidcock kon het Van der Poel echter nooit meer lastig maken. Een ronde later werd de Brit definitief gelost door de Nederlander. Van der Poel had aan een nieuwe versnelling genoeg om de Cyclocross Gullegem naar zijn hand te zetten. Met een ruime voorsprong op Pidcock kwam hij na een uur crossen over de meet.

Het laatste podiumplekje werd vergeven aan Orts, Vermeersch of Adams. De drie kenden allemaal hun goede periodes tijdens de veldrit, maar uiteindelijk zou Adams aan het langste eind trekken. De Vlaming knokte zich op twee rondes voor de finish terug bij Vermeersch, die hij in de laatste ronde achter zich liet.

flag-be Cyclocross Gullegem
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-gb Tom Pidcock
3. flag-be Jens Adams
4. flag-be Gianni Vermeersch
5. flag-es Felipe Orts
6. flag-be Diether Sweeck
7. flag-be Joran Wyseure
8. flag-be Emiel Verstrynge
9. flag-be Thibau Nys
10. flag-be Jim Aernouts

Dit artikel delen:

43 Reacties

Murcia 2 januari 2021 om 16:09

Intervaloefening voor Matthieu en die zonder superveel inspanning succesvol afgerond. Pidcock een keer teruggekomen maar daarna was de benzine wel op. Mooi succes voor Adams na zijn afwezigheid door ziekte en jammer van de val van kleine Nys vroeg in koers,hij zat er daar mooi bij.

Franco Ballerini 2 januari 2021 om 16:19

Ik ontken niet dat Nys een heel groot talent is, maar voor zijn val moest hij ook al eens afhaken en kon slechts aansluiten doordat het tempo er voorin helemaal uit was. Geen schande overigens en over een jaar of twee zie ik hem wel vooraan meedoen.

S'mon 2 januari 2021 om 16:20

@Franco Ballerini, vooraan bij de beloften of bij de profs?

Peter Lippens 2 januari 2021 om 16:33

Nys bleef voor zijn val enkel achter omdat hij werd opgehouden door een tragere renner, toen hij die voorbij was kwam hij vrij eenvoudig aansluiten. Vergeet ook niet dat Nys eerstejaarsbelofte is en dat hij dit jaar enkel bij de profs kan rijden wegens Corona.

HoofdIsVrij 2 januari 2021 om 16:16

Eigenlijk jammer dat Pidcock en MvdP hier meededen. Anders had het een hele interessante koers kunnen zijn geweest.

Dolfy 2 januari 2021 om 16:16

Mooi die strijd voor de derde plek. Knap van Adams hier 3e worden inderdaad. Nys ook met een goede race, die val was wat ongelukkig. Dacht even dat-ie verder weg zou zakken maar herstelde toch goed. Wyseure (7e) en Verstryne (8e) hem wel voorbij gereden.

xistnc 2 januari 2021 om 16:29

Van één van die twee hebben we volgens mij de binnenkomst gemist, ik vermoed Wyseure. Toch jammer voor zo’n knul.

harryjohan71 2 januari 2021 om 16:59

Het in beeld brengen van Nys was belangrijker

Dolfy 2 januari 2021 om 17:08

Inderdaad wel jammer ja, was Wyseure inderdaad die niet in beeld kwam, Verstrygne net aan wel.

harryjohan71 3 januari 2021 om 10:32

Ik vind het sowieso een aderlating in België dat ze geen aandacht hebben voor andere U23 renners dan Nys, aangezien er meerdere Belgische U23 renners zijn die net zo goed dan wel beter presteren dan Nys. Gisteren met het niet in beeld brengen van deze renners was wel een schrijnend voorbeeld.

Davide Lappartiente 2 januari 2021 om 16:16

Mathieu en Thibau Nys staken er vandaag echt wel bovenuit… in het maken van technische fouten. Verder een mooie cross gezien, alleen jammer van enkele modderstroken, dat hoort niet op een cyclocross parcours.

Barry Batsbak 2 januari 2021 om 16:51

Zwakke troll-poging. Bizar trouwens dat de beste veldrijder aller tijden gisteren niet eens kon winnen op die kinderomloop. Daar nog een verklaring voor?

Lalsacien 2 januari 2021 om 16:20

Leuk voor Adams al had ik het gevoel dat Vermeersch in de laatste honderd meter niet meer aandrong.

Michelangelo 2 januari 2021 om 18:51

+1,
Mooi dat een eenpitter als Jens Adams zijn sponsor op deze manier kan bedanken voor de steun tijdens zijn ziekte.
Ik ben overigens wel benieuwd hoe dicht Adams tegen een selectie aan komt voor het WK. Want in mijn ogen zijn zekerheidjes:
Van Aert
Iserbyt
Vanthourenhout
Aerts
Sweeck
Hermans

Nu weet ik niet hoeveel er mee mogen, maar daarachter heb je de keuze uit Vermeersch, Merlier, Soete, Thijs Aerts of ook eventueel dus Jens Adams. Als er slechts 6 mogen gaan, dan heeft de bondscoach het gemakkelijk…

Asje Menou 2 januari 2021 om 16:27

Thibau Nys reed opvallend goed. Het is nu even slikken voor hem, omdat hij gewend is om voor de ereplaatsen te strijden, maar volgend jaar zal blijken dat hij hier heel veel profijt van heeft gehad

harryjohan71 2 januari 2021 om 16:32

We kunnen ook overdrijven met opvallend goed rijden. Hij maakte veel technische fouten, valt en eindigt achter 2 leeftijdsgenoten.

S'mon 2 januari 2021 om 16:32

Zonder de valpartij(en) had hij misschien wel top 6 of 5 kunnen rijden, denk ik.

@harryjohan71, vorig jaar heeft Nys nochtans laten zien dat zijn techniek zeer goed is, dat komt nog wel in orde.

Peter Lippens 2 januari 2021 om 16:37

leeftijdsgenoten is een rekbaar begrip bij de beloften, Wyseure is 2 jaar ouder en Verstrynghe bijna één jaar ouder ….

harryjohan71 2 januari 2021 om 16:48

@Simon zesde plek had misschien gekund, maar dan nog was er niemand van enig naam na hem geëindigd.

adelaarvanantwerpen 2 januari 2021 om 16:53

@ Peter Lippens
Verstryne en Nys zijn allebei van 2002 dan ben jij gewoon leeftijdsgenoten. Zij hebben heel hun leven al tegen mekaar gereden en als zij samen op school zaten zouden zij in dezelfde klas zitten. Wyseure is inderdaad iets ouder, maar ook hij heeft vaak met Thibau gereden in vorige jaren.

harryjohan71 2 januari 2021 om 16:54

@Peter Lippens Nys valt in de categorie U23. Ik refereer inderdaad naar een renner die een jaar ouder is. Maar zo te horen mag je hem alleen vergelijken met renners van 18 en 19 jaar. Want het is logisch dat een supertalent als Nys niet kan winnen van renners die een jaar ouder zijn.

Beer 2 januari 2021 om 16:32

Knap van Pidcock om even de spanning terug in de wedstrijd te brengen. Die mega-flits van VDP is toch een uitzonderlijk wapen.

Vreemd dat velen (in het zog van Mathieu) klagen over het parcours in Dendermonde en er geen kritiek is op dit parcours. Voor mij is dit een 13-in-een-dozijn parkcross zoals er teveel zijn op een seizoen. Natuurlijk moet een dergelijk snelheidsparcours met 1000 bochtjes er wel eens tussen zitten, net als Dendermonde, maar jammer genoeg is de verhouding helemaal anders en komt dit soort, voor mij saaiere parcours, veel vaker aan bod en dat maakt het te eenzijdig.

Geef mij maar parcoursen met een eigen identiteit die herkenbaar en vaak ook zwaarder zijn. Ik denk aan Gavere, Namen, Koksijde, Koppenberg, Zonhoven, etc… Bij die crossen kunnen alle volgers meteen een beeld van het parcours oproepen. Dat is bij Gullegem, Merksplas, Hamme, Leuven en Ruddervoorde natuurlijk wat moeilijker.

Benieuwd wat het morgen wordt in Hulst!

Peter Lippens 2 januari 2021 om 16:39

Vond dit best een plezant parcours, ook wel een weide maar veel variatie, wel wat veul bochtjes maar ook een vrij zware zandstrook en Derremonde weiger ik een veldrit te noemen en hou nou maar eens op van al die typische Belgische toestanden de lucht in te prijzen

Murcia 2 januari 2021 om 16:42

@Beer
Ik heb bij de vrouwen al mijn commentaar over dit parcours gegeven en sluit mij bij jou aan. Dit parcours is inderdaad niks beter dan Dendermonde. Als je de weersomstandigheden wegdenkt en daardoor het wegvallen van wat technische passages in Dendermonde is het van hetzelfde laken een pak. Een hogesnelheids cross zonder identiteit. Van Amerongen vond dit zelfs geschikt voor een BK, dat mag ik toch niet hopen.

Barry Batsbak 2 januari 2021 om 16:47

Van Zonhoven en Koksijde is het gewoon k*t dat ze dit seizoen afgelast zijn. Gieten mag wat mij betreft ook wel in dat rijtje en Baal heeft ook zeker zijn unieke obstakels. Herentals mag er ook bij, dat was een mooi parcours. Verder wel veel crossen volgens hetzelfde recept, stuk weiland + bosstrookje + kleine start/finishstraatje in de bebouwde kom. Zwaarte afhankelijk van het weer.

Michelangelo 2 januari 2021 om 17:41

Volledig eens met Batsbak. En zelfs een heel klein beetje met Beer, het moet niet gekker worden dit jaar. Namelijk dat ik ook het liefste crossen zie met een echte eigen “smoel”.

Hullehem was inderdaad een 13-in-een-dozijn-cross. Maar dit had nog iets met fietsen te maken. En het pretendeert niet om een wereldbekercross te zijn, maar gewoon een losse cross georganiseerd door een paar liefhebbers.
Het parcours in Baggermonde was niet gediend door de regenval. Zelfs lopen was soms gewoon gevaarlijk, omdat je daar tot je ballen kon wegzakken in de prut, met vervelende blessures tot gevolg. Daar waren vdHaar en Pidcock niet voor niets uitgestapt: waarschijnlijk omdat ze vreesden helemaal kopje onder te gaan.

Maar Beer: er heeft hier niemand kritiek op het parcours omdat er gewoon te fietsen was itt Dendermonde. Maar ik heb ook weinig mensen gezien die dit parcous plaatsen in het rijtje Gavere of Koksijde….

Beer 2 januari 2021 om 17:50

Onnodig om Dendermonde af te doen als een loopwedstrijd. Het grootste deel van het parcours was gewoon te befietsen, zeker als je voldoende kracht hebt. En dan is wielrennen op zijn mooist natuurlijk; als het een rechtstreekse krachtmeting wordt.

Murcia 2 januari 2021 om 18:06

@Michelangelo
Niet eens met je opmerking dat de mensen in Gullegem dit zien als een los crossje zonder verdere pretenties. Ze willen op termijn de gang naar een van de klassementen maken. Dat is prima maar dan is het huidige parcours toch echt slappe hap. Verder was Dendermonde een uitwijkmogelijkheid na Wachtebeke waar Mettepenningen en de vrijwilligers wel iets meer respect hadden mogen krijgen van de renners, zeker met de weersomstandigheden en aanpassingen die daar het gevolg van waren. Veel mensen doen nu net of daar geen fietsen meer mogelijk was maar dat was toch echt niet waar.
De kijkcijfers bewezen trouwens ook dat die cross best wel in het pulletje viel bij de mensen thuis. Elke week zoiets natuurlijk niet, maar dat je dat type cross ook 1 of 2 keer per jaar te zien krijgt is toch echt niet zo verschrikkelijk.

Michelangelo 2 januari 2021 om 18:44

Murcia,
Natuurlijk hoort slijk bij de cross, en ik kan erg genieten van moddercrossen. Maar dan moet er ook ergens wel een stuk “techniek” bij komen kijken: een hellinkje waar je net wel of net niet naar boven komt, blubberstrook met net dat hele kleine graskantje tegen de touwen, etc.. Als het simpelweg een wedstrijd wordt wie het hardste kan stoempen en rennen met een fiets op de nek, dan is dat niet meer mijn meug. En dan waren er nu nog geen andere categorieen over geweest, enkel dames en heren.

Hullehem had in ieder geval net wat meer “afwisseling” dan Dendermonde. Als ik dan toch 1 van beide moet nomineren voor een klassement, dan gaat mijn stem naar Hullehem. En ja, ik heb respect voor alle organisaties die nu proberen hun cross levend te houden. En hopelijk kan volgend jaar alles weer opnieuw plaats vinden op de oorspronkelijke plaatsen. Dan kunnen we het oordeel opnieuw vellen.

En hopelijk dan ook met publiek: niet zozeer voor mij als TV kijker (want je ziet zo beter wat er allemaal gebeurd), maar natuurlijk wel voor de organisatoren en voor de mensen die graag met hun poten in de modder staan en hun neus dopen in een goede pint!

Gala 3 januari 2021 om 10:09

@Peter Lippens
Sinds wanneer volg jij het veldrijden?
In de jaren ’70, ’80 en deels ’90 waren Dendermonde-omlopen gewoon wekelijkse kost. Enkele sfeerbeelden van het WK ’86: https://sporza.be/nl/2019/01/31/1986-albert-zweifel-in-lembeek/
Ik vond Dendermonde één van de meest vermakelijke crossen van het seizoen. Op Van Der Poel na, heb ik trouwens geen enkel renner/renster horen klagen. Maar ja, Van Der Poel maakt blijkbaar niet graag zijn mooie, witte trui vuil.

Lalsacien 3 januari 2021 om 10:21

@gala dan heb jij vroeger heel selectief gekeken. Crossen met modder waren er vroeger zeker maar niet wekelijks met loopplekken waar je plotseling 40 cm inzakte ipv 10.

Gala 3 januari 2021 om 12:27

@lalsacien
In die tijd werden ook niet alle veldritten wekelijks op TV uitgezonden. Die eer was enkel weggelegd voor het WK, later is daar het BK bijgekomen en nog later de cross van Asper-Gavere. Dus ja, ik heb noodgedwongen selectief moeten kijken. Ik heb echter van heel wat crossen live getuige geweest. Met omlopen op drassige weien, platgereden bospaden, door beken, enz… Niet die kunstmatige larie van tegenwoordig. Voor mij was D’monde dus een verademing. Meer van dat graag.

Lalsacien 3 januari 2021 om 12:54

@gala beperkt door je eigen omgeving. Meer van dit? Niet net dat doorzakken, het is wachten totdat er iemand zijn been breekt….
En die kunstmatige larie is blijkbaar door jouw landgenoten bedacht.

Beer 3 januari 2021 om 13:22

Het is inderdaad Eric De Vlaeminck die begonnen is met die snelle parkcrossen. Nu zitten we met een overkill aan dat soort 1000-bochtjes-parcoursen. En als er dan eens een old school mudfest op het programma staat, gaat godbetert de wereldkampioen veldrijden even zeggen dat het op niets trekt. Sorry, maar dat kan er bij mij toch ook moeilijk in.

Romano1800 2 januari 2021 om 16:34

Leuk rondje om te zien , weinig echte weerstand voor van der poel, die in het interview erna zelf aangaf dat ze conditie minder is op dit moment en wat duur mist . We hebben gezien dat wout na trainingkamp zowat de straatstenen eruit rijdt . Ben benieuwd wat van der poel dan doet na ze trainingskamp in Spanje, wie weet rijdt die iedereen dan naar de slachtbank . Ik als fan hoop van wel, maar verwacht eerlijk gezegd dat wout wereldkampioen wordt voor mij gevoel. Hebben meerdere daar last van

McPriem 2 januari 2021 om 16:56

Nee.

Romāns Vainšteins 2 januari 2021 om 17:18

Hoe heb je überhaupt last van zoiets?

Beer 2 januari 2021 om 16:34

Btw, crosst David VDP eigenlijk nog? Lang geleden dat ik zijn nam nog eens hoorde in een cross-verslag.

ozziepix 2 januari 2021 om 16:40

Jazeker en hij heeft vandaag in Frankrijk gewonnen.

Barry Batsbak 2 januari 2021 om 16:49

Meestal in klassementen die wat minder in het oog springen zoals de Toi Toi-cup.

Beer 2 januari 2021 om 16:51

Goed voor hem! Lijkt er toch een beetje op dat hij een stapje terug doet.

yo-eddy 2 januari 2021 om 17:55

Grote verschil met Nys en ook Pidcock is dat MvdP technisch juist beter gaat rijden als het tempo omhoog gaat. Daar zit precies de crux, op “rustig” tempo kunnen ze best wat VdP kan maar als de turbo erop gaat gaan ze fouten maken, terwijl je bij Mathieu vaak fouten ziet als het temp relatief laag ligt.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair