Eindwinst Roglic in Ronde van het Baskenland, Mas boekt eerste profzege
Foto LaPresse/Gian Mattia D'Alberto
zaterdag 7 april 2018 om 17:45

Eindwinst Roglic in Ronde van het Baskenland, Mas boekt eerste profzege

Enric Mas heeft in de slotetappe van de Ronde van het Baskenland zijn eerste profzege geboekt. De Spanjaard van Quick-Step Floors hield op de slotklim de klassementsrenners knap achter zich. Primoz Roglic moest door de aanvallen van Nairo Quintana en Mikel Landa lossen op de slotklim, maar hield genoeg voorsprong over om zo de Ronde van het Baskenland op zijn naam te schrijven.

Slechts één etappe was leider Primoz Roglic verwijderd van de eindzege in de Ronde van het Baskenland. Deze laatste rit in de Baskische etappekoers was tevens de zwaarste rit in de ronde. Liefst acht gecategoriseerde beklimmingen kreeg het peloton voor de kiezen. De twee minuten voorsprong van Roglic op Mikel Landa leken misschien geruststellend, maar Landa en Movistar kondigden voor de etappe oorlog aan.

Roglic komt ten val, maar sluit snel aan
Toen er vier kilometer afgelegd was, leek Roglic zijn klassementsambities en Movistar zijn strijdbijl te moeten begraven. De kopman van LottoNL-Jumbo kwam ten val en moest in de achtervolging. Een achterstand van één minuut moest door de Sloveen goedgemaakt worden op het peloton. Het lukte Roglic met verve, al moest later nog blijken of de renner tol moest betalen voor deze vroege krachtsinspanning.

Vroege vlucht met tien renners
Ondertussen werd er vooraan in de koers een kopgroep met daarin zes renners gevormd. Tao Geoghegan Hart (Sky), Jesper Hansen (Astana), Enric Mas (Quick-Step Floors), Gregor Mühlberger (BORA-hansgrohe), Carlos Verona (Mitchelton-Scott) en José Joaquin Rojas (Movistar) waren de zes vooruitgeschoven pionnen. Later sloten Thomas de Gendt (Lotto Soudal), Chris Hamilton (Mitchelton-Scott), Carlos Betancur (Movistar) en David Lopez (Sky) aan bij de koplopers. Zij wisten een voorsprong van drieënhalve minuut te verwerven.

Vier man, met daarin Ilnur Zakarin en Gorka Izagirre als grooste namen, zwommen lang tussen het peloton en de kopgroep, waar Trek-Segafredo zijn verantwoordelijkheid nam om Mas terug te halen, die op dat moment virtueel tweede in het klassement stond, en Julian Alaphilippe, die gelost was, verder op achterstand te rijden. Uiteindelijk sloten de vier achtervolgers aan in de kopgroep, waar de voorsprong alleen maar slonk.

Roglic weerstaat aanvallen Landa en Quintana
Op de voorlaatste klim van de dag staken Nairo Quintana en Landa de lont in het kruitvat als poging de kranig werende Roglic op achterstand te zetten. Mollema werd even op achterstand gereden, Roglic gaf echter geen krimp.

Hierna werd duidelijk dat het de Sloveen was die de Ronde van het Baskenland op zijn naam zou schrijven. Op de slotklim naar Arrate bleef Mas als laatste renner over van de vroege vlucht. Mas zag zijn voorsprong groeien van twintig seconden naar vijftig seconden op het peloton en twintig seconden op de achtervolgers De Gendt en Quintana, die als springplank fungeerde voor Landa.

Roglic en Mas houden stand op slotklim
Met nog vier kilometer te gaan deed de Bask een ultieme poging om Roglic te lossen. De renner van LottoNL-Jumbo reageerde niet op Landa en reed op eigen tempo naar de streep om zo de schade te beperken. Landa breidde zijn voorsprong op Roglic rap uit, maar kwam niet meer bij de volhardende Mas. Met een tweede plaats in de daguitslag en algemeen klassement besloot de coureur van Movistar zijn Ronde van het Baskenland.

Roglic kwam 42 seconden later dan Landa binnen, maar zag zijn leiderstrui niet meer in gevaar komen. Mollema, die de dag als vijfde begon, moest lossen op de slotklim en zag in het klassement Patrick Konrad, Emanuel Buchmann en Quintana over zich heen komen.

RIDE Magazine
127 Reacties
Sorteer op:
7 april 2018 18:05
Chapeau voor deze krijger, wat heeft hij huisgehouden deze week. Volwassen gereden vandaag - terugkomen, wiel kiezen, op tijd meespringen, eigen tempo laatste klim. Groots.
Deel van de kleppers zit ongetwijfeld in een andere fase van de opbouw vh seizoen, maar een Landa of de Izaguirre Bro's zouden toch graag dit rondje gewonnen lijkt me.
Rest van TLJ zal wel een flink jasje hebben uitgedaan voordat we in de finale belandden, maar het oogde kwetsbaar. Gelukkig was Roglic de sterkste man in koers.
Knappe overwinning van deze ploeg - eentje die telt!
7 april 2018 18:07
Eve over de mensen die lottonl slecht vinden. Hele week roglic afgezet op de laatste klim. Vandaag roglic teruggebracht na valpartij en hard rijden van Movistar. Ik weet niet wat je anders verwacht van de lotto mannen.
7 april 2018 18:14
Roglic fantastisch! Mas verrassend. Kan bijna niet dat hij stand houdt en doet het toch... Maar, ja mooi dat net als gister een van de vroege vluchters wint. En hoe komt dat Borah opeens zo sterk in de breedte? Toch wel indrukwekkend.
7 april 2018 18:19
@mus
Ik haakte helaas af na het lezen van 'be like' wat een enge term is dat toch...
7 april 2018 18:19
Hoed af voor Roglic. Wat een klasbak. Vraag me wel af hoe de schade na die val was, want hij greep na de finish naar zijn bovenbeen. Genoten van deze koers die waarlijk pittig leek. Vond verder TLJ ook kwetsbaar, Movistar niet echt slim, hun meerderheid moet toch uitgespeeld kunnen worden, minimaal voor de dagetappe, Mollema zichzelf overschattend door zijn ploegmaten op te roken en dan zelf niet echt thuis te geven en was happy dat Eurosport dit uitzond.
7 april 2018 18:21
Wat een zwakke vertoning van Mobistar.
Als de eindwinst niet in hun bereik kon komen , dan moet je toch met 6 man
Van Mobistar de.etappe overwinning
grijpen.
Zie geen heil voor Mobistar in de TDF.
Ook een zwak optreden van Molleman,
Wat moet die in de TDF gaan doen?
7 april 2018 18:30
Schitterend, baskenland winnen is echt een knappe prestatie . Mooie ontwikkeling maakt roglic door.
7 april 2018 18:34
Mooie overwinning voor Roglic en TLJ, proficiat.
7 april 2018 18:34
Keurig netjes van Roglic. TLJ aan het einde er niet bij maar in het begin hun kopman goed ondersteund en teruggebracht. Ik was ff bang voor wederom een eindzege debacle pffff.
Ploegleiding TLJ heeft waarschijnlijk aan het einde het hoofd koel gehouden en Roglic naar de overwinning gecoacht.
Tactisch niet goed van de Movi's hadden gewoon de kopgroep moeten pakken voor de klim, en daarna weg moeten springen om en om.
7 april 2018 18:37
@ Man met de hamer.. Mooie klassieke vergelijking. Goed gevonden en erg waar. Roglic moest wel weer even zijn 'Primozje' maken, oftewel handjes schudden met't asfalt, maar het Kruijswijk scenario zag ik eerlijk gezegd niet gebeuren. Eerder de Dumoulin manier van effectief schade beperken op de echt grote puisten. En dat zijn de kenmerken van een groot renner. Roglic reken ik vandaag onder die categorie. Mits onder goede begeleiding en dito knechtenwerk gaat Primoz echt een Primus inter Pares worden..
7 april 2018 18:43
Sterke ronde gereden van Roglic, was duidelijk de sterkste
7 april 2018 18:44
Fantastische overwinning voor TLJ. Grote complimenten aan Roglic en goed gereden van de ploeg.
7 april 2018 18:46
Dit soort korte etappes is zeer de moeite waard. Tactisch moeilijk, niet alleen voor de leider maar ook voor de uitdagers, en Landa kon eigenlijk niet anders dan een alles of niets in de laatste kilometers. Hij is nog ver gekomen. Aan het eind zat iedereen zo stuk dat Mas en De Gendt nog standhielden.
7 april 2018 18:54
De kritiek op TLJ hier is kritiek op een ander aspect dan dat wat TLJ zo goed deed. Ze hebben gewoon zo'n ontzettend matig selectiebeleid qua ondersteuning in etappes met hoogtemeters. Ze kunnen soms nog net de kopman afzetten aan de voet van een berg of een minuut dichtrijden in het begin van een etappe. Maar een spel spelen met vooruitgestuurde renners of tempo maken bergop zit er echt niet in. Het is toch vreemd dat de kopman zelf water moet gaan halen in een peloton waar elk PCT-team nog 3 renners heeft. En het is nou ook niet dat een minuut dichtrijden na 4km zoiets wel kan verantwoorden.

Wat TLJ goed heeft gedaan is Roglic scouten, Roglic goed materiaal geven, optimale koerstactiek gezien hoe matig de knechten zijn, en Roglic goede training geven. Maar als je het selectiebeleid qua knechten kijkt is het gewoon: Roglic wint ondanks TLJ en niet dankzij TLJ.
7 april 2018 18:59
Quote van t731:
een spel spelen met vooruitgestuurde renners of tempo maken bergop zit er echt niet in

Wat is daar het nut van dan? Ik heb ze vandaag ook erg matig zien pingpongen, gitaar spelen en bungee jumpen.

De kwaliteiten van Roglic hebben de juiste samenstelling van knechten meegekregen om de eindzege binnen te slepen. Het 'juiste' is hierbij overigens altijd een afweging tussen een specifiek doel en komende doelen van de ploeg.
7 april 2018 19:00
Rijdt Roglic ook nog klassiekers? Of kan hij zich volledig focussen op Romandie
7 april 2018 19:01
Quick step ofnie soms
7 april 2018 19:02
Wie hadden ze dan moeten meenemen volgens jou?
7 april 2018 19:08
Quote:
Ze kunnen soms nog net de kopman afzetten aan de voet van een berg of een minuut dichtrijden in het begin van een etappe.

Dat eerste is deze week in nagenoeg iedere etappe de voet van de laatse berg van de dag geweest en dan ook nog steeds in een van de eerste posities. Dat laatste was vandaag geen werk voor pannenkoeken. Als je echter al dat goede werk en ook de overige genoemde dingen niet mee zou tellen, dan wint Roglic hier inderdaad ondanks TLJ.
7 april 2018 19:21
Knappe overwinning van Roglic. Goed dat hij hem er inderdaad uitsleept anders waren de rapen weer gaar geweest m.b.t. de ondersteuning, die vandaag zeer matig was. Hij moest het zo ongeveer de laatste 60-70km zelf uitzoeken.
7 april 2018 19:22
Hij wint met dank aan tlj. Ze hebben hem gescout, de mogelijkheden gezien en geboden, een tijdrijder van hem gemaakt etc etc.
7 april 2018 19:26
En dan te bedenken dat Roglic al tot 2020 vastligt bij TLJ. Daar hebben ze echt een heel goede aan. Nu Roglic heeft bewezen dit soort rondes te kunnen winnen, zal hij in de toekomst waarschijnlijk ook een ervaren klimmer meer meekrijgen ter ondersteuning. Al gaan De Tier, Powless, Bouwman en Tolhoek zich waarschijnlijk alleen maar meer ontwikkelen op dit vlak en zullen die volgend jaar waarschijnlijk al veel meer en veel langer ondersteuning kunnen geven in dit soort beslissende etappes.
7 april 2018 19:32
Helaas niet kunnen zien, maar een geweldige zege voor Primoz Roglic in deze toch zware ronde van het Baskenland. Chapeau ook voor 't team, dat gezien de ondersteuning {niet 't beste team} toch zijn werk naar behoren heeft gedaan.
7 april 2018 19:34
Men neme de baskenmuts diep af voor deze renner en werpt hem (de muts) uit vreugde tien meter in de lucht. En al het andere is aan de ploegleiding.
7 april 2018 19:37
Het is toch juist des te knapper van TLJ en Roglic dat ze met dit team de overwinning pakken? Als je ziet waar Movistar hier aan de start staat doen ze het ver boven verwachting wat mij betreft. Er moeten keuzes gemaakt worden met selecteren gezien de Giro die over een maandje begint. De ploegleiding bewijst hier hun gelijk door dit rondje zelfs te winnen.

Reacties zijn gesloten.