Eindwinst Roglic in Ronde van het Baskenland, Mas boekt eerste profzege

Eindwinst Roglic in Ronde van het Baskenland, Mas boekt eerste profzege

Foto LaPresse/Gian Mattia D'Alberto

zaterdag 7 april 2018 om 17:45

Enric Mas heeft in de slotetappe van de Ronde van het Baskenland zijn eerste profzege geboekt. De Spanjaard van Quick-Step Floors hield op de slotklim de klassementsrenners knap achter zich. Primoz Roglic moest door de aanvallen van Nairo Quintana en Mikel Landa lossen op de slotklim, maar hield genoeg voorsprong over om zo de Ronde van het Baskenland op zijn naam te schrijven.

Slechts één etappe was leider Primoz Roglic verwijderd van de eindzege in de Ronde van het Baskenland. Deze laatste rit in de Baskische etappekoers was tevens de zwaarste rit in de ronde. Liefst acht gecategoriseerde beklimmingen kreeg het peloton voor de kiezen. De twee minuten voorsprong van Roglic op Mikel Landa leken misschien geruststellend, maar Landa en Movistar kondigden voor de etappe oorlog aan.

Roglic komt ten val, maar sluit snel aan
Toen er vier kilometer afgelegd was, leek Roglic zijn klassementsambities en Movistar zijn strijdbijl te moeten begraven. De kopman van LottoNL-Jumbo kwam ten val en moest in de achtervolging. Een achterstand van één minuut moest door de Sloveen goedgemaakt worden op het peloton. Het lukte Roglic met verve, al moest later nog blijken of de renner tol moest betalen voor deze vroege krachtsinspanning.

Vroege vlucht met tien renners
Ondertussen werd er vooraan in de koers een kopgroep met daarin zes renners gevormd. Tao Geoghegan Hart (Sky), Jesper Hansen (Astana), Enric Mas (Quick-Step Floors), Gregor Mühlberger (BORA-hansgrohe), Carlos Verona (Mitchelton-Scott) en José Joaquin Rojas (Movistar) waren de zes vooruitgeschoven pionnen. Later sloten Thomas de Gendt (Lotto Soudal), Chris Hamilton (Mitchelton-Scott), Carlos Betancur (Movistar) en David Lopez (Sky) aan bij de koplopers. Zij wisten een voorsprong van drieënhalve minuut te verwerven.

Vier man, met daarin Ilnur Zakarin en Gorka Izagirre als grooste namen, zwommen lang tussen het peloton en de kopgroep, waar Trek-Segafredo zijn verantwoordelijkheid nam om Mas terug te halen, die op dat moment virtueel tweede in het klassement stond, en Julian Alaphilippe, die gelost was, verder op achterstand te rijden. Uiteindelijk sloten de vier achtervolgers aan in de kopgroep, waar de voorsprong alleen maar slonk.

Roglic weerstaat aanvallen Landa en Quintana
Op de voorlaatste klim van de dag staken Nairo Quintana en Landa de lont in het kruitvat als poging de kranig werende Roglic op achterstand te zetten. Mollema werd even op achterstand gereden, Roglic gaf echter geen krimp.

Hierna werd duidelijk dat het de Sloveen was die de Ronde van het Baskenland op zijn naam zou schrijven. Op de slotklim naar Arrate bleef Mas als laatste renner over van de vroege vlucht. Mas zag zijn voorsprong groeien van twintig seconden naar vijftig seconden op het peloton en twintig seconden op de achtervolgers De Gendt en Quintana, die als springplank fungeerde voor Landa.

Roglic en Mas houden stand op slotklim
Met nog vier kilometer te gaan deed de Bask een ultieme poging om Roglic te lossen. De renner van LottoNL-Jumbo reageerde niet op Landa en reed op eigen tempo naar de streep om zo de schade te beperken. Landa breidde zijn voorsprong op Roglic rap uit, maar kwam niet meer bij de volhardende Mas. Met een tweede plaats in de daguitslag en algemeen klassement besloot de coureur van Movistar zijn Ronde van het Baskenland.

Roglic kwam 42 seconden later dan Landa binnen, maar zag zijn leiderstrui niet meer in gevaar komen. Mollema, die de dag als vijfde begon, moest lossen op de slotklim en zag in het klassement Patrick Konrad, Emanuel Buchmann en Quintana over zich heen komen.

Dit artikel delen:

127 Reacties

vevie 7 april 2018 om 17:46

Netjes, Rogla

0
AZH 7 april 2018 om 17:46

Bloemetje voor de Bora-boys!

0
Gonzalez_de_Galdeano 7 april 2018 om 17:47

Zeer sterk van Roglic. Was een heel mooie editie. Echt leuke etappes gezien.

0
horsm 7 april 2018 om 17:47

Hopla, Rogla!

0
vevie 7 april 2018 om 17:47

Roglic kan in principe elk WT-rondje van een week winnen. Hopelijk slaagt hij daar nog in. En nu volgend jaar gaan voor top 10 in een GT

0
debarreman 7 april 2018 om 17:48

Rare titel. Het winnen van de ronde is blijkbaar minder belangrijk dan winnen van de laatste etappe.

Gedenkwaardige winst van Roglic. Zo op het oog in zijn eentje tegen de gehele Movistar-ploeg. Veruit de sterkste deze week.

0
josi 7 april 2018 om 17:48

Knappe ritwinst van Mas, knappe eindwinst van Roglic. Movistar blijft met lege handen achter.

0
Man met de hamer 7 april 2018 om 17:49

Primoz inter pares! Werd nog wel even spannend. Vreesde even voor een Kruijswijk scenario.

0
BanDoge 7 april 2018 om 17:49

Mooie overwinning van Primôz.
Ondanks de valpartij toch mooi stand gehouden tegen de overmacht van movistar.

0
leegloper 7 april 2018 om 17:49

Knap de ronde binnengehaald na de val. Op Landa’s wiel gereden en laatste klim eigen tempo.

0
ikbenprocycling 7 april 2018 om 17:50

Mooi gedaan van Roglic en TLJ.
Leuke Ronde vB gezien.

0
vlek 7 april 2018 om 17:51

Sterk standgehouden door Mas, echter ook een fikse misrekening van Movistar, die de kopgroep op momenten voor het grijpen hadden. Roglic uitstekend overleeft na een desastreuze start. Helaas was daardoor een mooi orgelpunt onmogelijk, maar over de hele koers wel met afstand de sterkste man.

0
Polleke 7 april 2018 om 17:51

De tactische ingrepen van Movistar, Trek… oei oei oei..

0
NDI22 7 april 2018 om 17:52

Echt bizar knap. Hopelijk leert TLJ er van en stellen ze een keer een normaal team op in dit soort rondes die ze willen en kunnen winnen. De PCT teams zaten halverwege nog met 3 man. Roglic 90% van de etappe solo..

0
rosencrantz 7 april 2018 om 17:53

@ debarreman tov gisteren is Mas die de rit wint verrassender dan Roglic die het klassement wint. Daarnaast is er ook de hele Wolfpack-hype.

0
MatthiasVDH 7 april 2018 om 17:56

Geen schande dat Mollema wat minder is, maar dan moet ie zijn ploeg niet zo aan het werk zetten.

0
mollemarijden 7 april 2018 om 17:57

@NDI22
Precies dit was echt schandalig. Ja tuurlijk ze moesten achtervolgen in t begin dan nog moet er minstens 1 man bij zitten tot km 90.

0
oborobo 7 april 2018 om 17:57

Die blijft niet bij TLJ!

0
vlek 7 april 2018 om 17:59
Quote:
Toen er vier kilometer afgelegd was, leek Roglic zijn klassementsambities en Movistar zijn strijdbijl te moeten begraven. De kopman van LottoNL-Jumbo kwam ten val en moest in de achtervolging. Een achterstand van één minuut moest door de Sloveen goedgemaakt worden op het peloton.

Dit stuk van de tekst is door een aantal mensen overgeslagen?

0
xistnc 7 april 2018 om 18:00

Knappe eindzege van een fantastische Roglic, die de hele ronde prima ondersteund werd door zijn ploeg. De mannen gingen niet voor eigen succes en lieten na gedane arbeid altijd keurig lopen. De valpartij aan het begin van de slotrit was nog even spannend, maar ook dat werd vakkundig hersteld. Roglic en zijn ploegmaats zullen daarbij allicht een jasje uit hebben gedaan, maar de marge van 2 minuten op de naaste achtervolgers gaf voldoende rust. Bizar, om in zo’n slotrit te kunnen ‘uitbollen’. Chapeau!

En nu met zo’n Baskische hoed een Telemark op het podium :D

0
Tinus1984 7 april 2018 om 18:00

Mooi eindwinst van rogla. Jammer dat hij door die val zijn hele team al bijna had moeten opofferen. Maar zelf zeer goed stand gehouden. Mooie prestatie van hem en voor de ploeg.

Kijken wat het met het moraal doet van de jongens van morgen

0
mus van de maasstad 7 april 2018 om 18:01

Roglic wint RvB

Wielerflits be like:
Schandalig
WT onwaardige ploeg
Huilie huilie huile

WHAHAHAHA

Wat zijn de druiven zuur zeg voor sommigen hier.

FANTASTISCHE OVERWINNING voor TLJ!!!!
De ploeg gewoon meer dat goed gewerkt deze week.

0
Magikdatzeggen 7 april 2018 om 18:02

De race goed ingeschat door TLJ. Alleen als Roglic dit niet wint snijden alle hier genoemde argumenten dat het allemaal schandalig is en zo pas hout.

0
Timothy12 7 april 2018 om 18:03

@oborobo dus wel. Hij heeft al een tijdje geleden bijgetekend.

0
bartje 7 april 2018 om 18:03

@Redactie nog even het verslag nalezen, er staan nogal wat schrijffoutjes in, en ook het verslag zelf is niet juist, Quintana en Landa vielen op de twee na laatste beklimming aan en het was daar dat Mollema even werd gelost. Op de voorlaatste beklimming kwam de club juist weer bij elkaar.

On: ontzettend leuk rondje, proficiat Roglic!

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone