Mark Padun kiest voor EF Education-Nippo
foto: Cor Vos
woensdag 15 december 2021 om 16:10

Mark Padun kiest voor EF Education-Nippo

Mark Padun rijdt komend seizoen voor EF Education-Nippo. De klimmer uit Oekraïne vertrok onlangs bij Bahrain Victorious en kon rekenen op interesse van onder meer INEOS Grenadiers en Astana Qazaqstan, maar maakt de overstap naar EF Education-Nippo. De contractduur van Padun is niet bekendgemaakt.

“Ik wil uitgroeien tot een renner voor de grote rondes”, legt 25-jarige coureur uit. “Ik geloof dat ik dat kan, omdat alle mensen met wie ik gewerkt heb zeggen dat ik talent heb. Ik weet dat ik mij nog moet ontwikkelen om dat doel te bereiken, dus ik werk daar nog steeds aan. Maar ik geloof dat het mogelijk is.”

Afgelopen seizoen baarde Padun opzien met zijn twee ritzeges in het Critérium du Dauphiné. Ook werd hij derde in de Vuelta a Burgos. “Het is niet dat ik eendagskoersen niet leuk vind, maar ik vind rittenkoersen gewoon veel leuker. En ik ben ook niet echt een pure klimmer, want ik ben best zwaar, maar mijn meeste successen heb ik behaald door goed te klimmen”, vertelt hij.

“EF Education-Nippo is de juiste ploeg voor mij. Toen ik met Jonathan Vaughters sprak, kreeg ik er al erg veel zin in. Ik had nog nooit zo gedetailleerd gehoord van een management wat ze van mij verwachten wat ik kan doen. Dat zorgt voor geloof in mezelf. Ik was erg blij met deze kans van EF, en ik hoefde niet lang na te denken”, aldus Padun.

Grillig
Ploegbaas Vaughters heeft inderdaad hoge verwachtingen van de Oekraïner. “Ik zie hem de komende jaren zijn eerste etappe in een grote ronde winnen”, aldus de Amerikaan. “Ik heb daar geen twijfels over. Hij kan de juiste ontsnapping kiezen in een bergrit, wegrijden van iedereen en zo etappes winnen. Ook in grote rondes lukt hem dat. Of hij ook mee kan doen voor de bergtrui of voor het algemeen klassement, is iets wat we moeten uitzoeken.”

“Mark is een van de grootste talenten in het moderne wielrennen. Hij is heel grillig, maar op goede dagen heeft hij bewezen dat hij een van de beste klimmers in de wereld kan zijn. Het is aan ons om te kijken hoe we hem vaker een goede dag kunnen laten hebben. Daarbij moeten we ook werken aan zijn consistentie”, zegt Vaughters.

RIDE Magazine
30 Reacties
Sorteer op:
15 december 2021 16:15
Mooie ploeg voor hem!
15 december 2021 16:16
Rust nu wel druk op zijn schouders om te bewijzen dat er bij Bahrain niks vreemds aan de hand is. Hoop dus dat hij kan bevestigen komend seizoen!
  15 december 2021 16:33
  En als hij niet bevestigd is er per definitie iets aan de hand volgens jou?
  15 december 2021 19:04
  Cavendish rijdt beter sinds hij er weg is. Dus wat zegt dat over QuickStep dan?
15 december 2021 16:18
Dat is renner 28 in de ploeg. Benieuwd of Langeveld nog een van de plekjes krijgt.
  15 december 2021 17:41
  Volgens PCS heeft ie ook verlengd
15 december 2021 16:53
EF is toch een team dat bekend staat als netjes qua omkadering en medische begeleiding, dus zal dit voor velen een verrassende keuze zijn ten opzichte van Astana die ook interesse toonde. Dat pleit dan weer voor Padun.
  15 december 2021 17:32
  Dit is toch zulk natte vingerwerk. Telke male weer wordt het opgevoerd:
  'deze ploeg is een stoute ploeg, die andere ploeg is een brave ploeg'
  maar dan met wat meer geleerde woordjes. Lachwekkend...
  15 december 2021 18:32
  Ik geloof ook niet in dat zwart-wit verhaal, dat de ene ploeg een bende bedriegers is en de andere blind te vertrouwen valt.
  Maar toch heeft Panache gelijk dat dit een opvallende keuze is, alleen al qua perceptie.
  Opvallend dat Padun EF boven de (onder andere medische) begeleiding bij Ineos kiest, maar eigenlijk nog opvallender in de omgekeerde richting. Namelijk dat een zelfverklaard spijtoptant als Vaughters die zich al jaren profileert als uitgesproken anti-doping toch het risico neemt zich te verbranden aan Padun. Dan moet hij er toch op een of andere manier vertrouwen in hebben dat er niets is uit zijn periode bij Bahrain dat het daglicht niet mag zien.
15 december 2021 17:12
Toch wel een grote gedaantewisseling voor EF, dat toch als Angelsaksisch bekend stond, maar ten opzichte van vorig seizoen alle 3 Australiërs eruit, de Nieuw-Zeelander eruit en 5 van de 6 Amerikanen...

Qua inkomende transfers heel internationaal met een Eritreër, een Noor, een Colombiaan, een Duitser, een Pool, een Nederlander, een Oekraïner, een Ier, twee Britten en een Amerikaan.
  15 december 2021 18:42
  Is het bevestigd dat Howes en Morton vertrekken dan? EF speelt die jongens hun offroad avonturen nogal uit.

  Maar misschien gaan ze die op een andere manier ondersteunen als die fulltime gaan gravelen, door ze officieel onder te brengen in het development team ofzo
15 december 2021 17:17
Dacht dat geldpotje niet zo gevuld was bij EF?
15 december 2021 18:47
Ik vertrouw die vent voor geen meter, en zelfs het zeer dubieuze gezelschap van Bahrain vindt klaarblijkelijk dat hij de randjes overschrijdt.
15 december 2021 19:03
Wat een trieste en wereldvreemde reacties hoor. Hij was bij de beloften al een hele goede renner; liet bij de profs vanaf zijn debuut al mooie dingen zien maar mensen hier zijn nog zo achterdochtig. Uiteraard puur om het feit dat hij een Oekraïens paspoort heeft en/of bij Bahrein rijdt.

Ik ben helemaal niet mee met de woke-waanzin maar het doet pijn om te zien welk stereotiep beeld men heeft ten opzichte van Oost-Europeanen. Zie ook Astana.

Terwijl er veel meer bewezen zaken zijn van doping in de Angelsaksische wereld maar mensen leven hier precies in het naoorlogse Amerika. Koude Oorlog all over again.
  15 december 2021 19:30
  Onbekend maakt onbemind, dat blijkt hier maar weer.
  15 december 2021 22:16
  Atleten uit Oekraïne hebben in het verleden statistisch gezien gewoon veel vaker, of slordiger, gesnoept. Kijk bijvoorbeeld naar atletiek. Bovendien lopen er op het moment onderzoeken naar de rol van de Oekraïense autoriteiten binnen de dopingcultuur in aanloop naar Tokyo. Krijgt hij dan bij mij, naast zijn bizarre uitschietingen, het voordeel van de twijfel? Nee.
  16 december 2021 08:46
  Over welke atleten heb je het dan? Levchenko, Mahuchick, Ryzhkova? En wat is verdacht aan hen prestaties (zijnde een gestage groei vanbij de jeugd). Als je over atletiek wilt beginnen; voor elke Oost-Europeaan die snoept vind je 10 Amerikanen.
  16 december 2021 13:46
  Als je kijkt naar Londen 2012 zijn we 13 atleten uit Oekraïne geschorst tegenover 2 uit de VS. Vooral relatief gezien is dit een groot verschil waarbij ik direct zeg dat ik voor geen enkele Amerikaanse atleet mijn hand in het vuur steek, voor Bolt evenmin. Haal ik oude koeien uit de sloot? Misschien, maar aangezien dopingcontroles altijd achterlopen en er 10 jaar later nog steeds nieuwe zaken worden opgepakt, geeft dit een duidelijker beeld dan bijvoorbeeld Tokyo. En, zoals ik zei, loopt er ook een onderzoek naar de Oekraïense antidopingautoriteit.
15 december 2021 21:05
Padun is een held
15 december 2021 21:10
Vaughters is weer in zijn element en heeft 'één van de besten' binnen gehaald. Voor de honderdste keer.
Die zal zo laat in het seizoen geen vet contract hebben getekend, zeker niet bij EF, het is toch een vreemd verhaal met die Padun.

Op zich past het wel bij EF, zo'n gekke aanvaller die er regelmatig invliegt.
16 december 2021 04:56
Ik denk dat juist EF het beste in deze aanvaller naar boven gaat halen
16 december 2021 08:13
De renner die (na de Slovenen) de meest indrukwekkende prestatie van het jaar heeft geleverd, krijgt geen contractverlenging, en wordt overgenomen door een ploeg met een beperkt budget. Hij zal dus vermoedelijk niet erg veel gaan verdienen.
Dat sommigen daar vragen bij hebben, lijkt me logisch.
  16 december 2021 08:49
  Dus Padun in de Dauphiné is indrukwekkender dan Alaphilippe in Leuven; Colbrelli in Roubaix (bij zijn eerste deelname nota bene); Bernal in de Giro;...?
  16 december 2021 09:25
  Alaphilippe in Leuven was toch geen totale verrassing..?
  16 december 2021 12:27
  Geen verrassing maar wel indrukwekkend. Net zoals Padun zijn prestaties. Geen verrassing maar wel indrukwekkend. Zoals er elk wielerjaar wel meerdere zijn.
  16 december 2021 14:40
  @squalo: het gaat er toch om dat hij twee dagen achter elkaar zo’n monsterinspanning deed? Absoluut veel opvallender.
  Ben het verder eens met je koude oorlog-verwijzing etc. hoor, ook zonder verwijzing naar de “woke-waanzin” (whatever that may be).
16 december 2021 09:09
Padun staat in het rijtje met Lefevre, Evenepoel en Bouhanni… als ze morgen een medcijn tegen kanker uitvinden en gratis verdelen, dan nog gaan de stekels omhoog… iets met huilen en wolven…
16 december 2021 15:11
Alvast voorsorteren op de meest spraakmakende rel van 2022.

Reacties zijn gesloten.