Mark Cavendish completeert hattrick in Ronde van Turkije
foto: Cor Vos
woensdag 14 april 2021 om 13:42

Mark Cavendish completeert hattrick in Ronde van Turkije

Mark Cavendish heeft ook de vierde etappe van de Ronde van Turkije op zijn palmares mogen bijschrijven. Na een tocht van 184,4 kilometer bezorgde de Brit zijn ploeg Deceuninck-Quick-Step de overwinning in de Turkse kustplaats Kemer. Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) werd tweede. De sprint werd ontsierd door een zware valpartij.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Met Mark Cavendish in de leiderstrui vertrok het peloton vanuit Alanya. Niet lang na het verlaten van de vermaarde Turkse badplaats kozen drie renners voor het avontuur. Stanislau Bazhkou (Minsk), Kent Ross (Wildlife Generation) en de Nederlander Ivar Slik (ABLOC) kregen kortstondig het gezelschap van Ivan Charniauski (Minsk), maar deze vierde man liet zich al snel weer uitzakken.

Slik pakt premie, kopgroep kansloos
De drie reden echter lekker door en zij kregen de vrijheid van het peloton. Slik graaide de Beauties of Turkey-premie mee, waarna ook hij zich tot in het peloton liet zakken. Slik zou worden afgelost door Nur Aiman Rosli (Sapura), die de oversteek vanuit het peloton wist te volbrengen. Dit alles gebeurde in de eerste 45 kilometer van de wedstrijd. Hierna werd het wedstrijdverloop wat kalmer.

De voorsprong van de koplopers groeide tot 3m45s, maar het peloton hield het drietal keurig binnen de perken. Rosli pakte de resterende prijzen onderweg mee, terwijl de meute onder aanvoering van Alpecin-Fenix en Deceuninck-Quick-Step steeds meer van de voorsprong afknabbelde. Ze werden dan ook keurig op tijd tot de orde geroepen. Een massasprint bleek onafwendbaar.

Vreselijke valpartij ontsiert sprint
In finishplaats Kemer was het dringen en wringen geblazen. Alpecin-Fenix verzorgde de lead-out, en het was Philipsen die op een goede 250 meter van de streep aanging. Toen hij achterom keek kon hij Cavendish zien komen. De Manx Missile moest een klein gaatje dichten, maar hij deed dit met verve. Hij snelde vol overtuiging naar zijn derde dagzege op rij. De laatste keer dat Cavendish dit kunstje flikte, was in de Ronde van Qatar van 2013.

Cavendish kreeg niets mee van het drama dat zich achter hem afspeelde. Enkele renners vlogen op 200 meter van de finish de hekken in, terwijl ook aan de andere kant van de weg hard werd gevallen. Diverse renners bleven lange tijd op het asfalt liggen. Lees hier meer over de gevolgen van de valpartij.

RIDE Magazine
113 Reacties
Sorteer op:
14 april 2021 15:07
Lander heeft zelf nooit gekoerst denk ik vertrouwen is alles bij een wielrenner
14 april 2021 15:13
@joep b
In plaats van kritiek op Lander te spuien kun je beter aan je reacties werken. Gisteren maakte je voor elke regel van je betoog een een aparte post en nu spam je de hele pagina vol met dezelfde tekst.
14 april 2021 15:14
Poe poe
14 april 2021 15:28
Ik weet niet waar mijn mede wf'ers een kopstoot hebben gezien, maar als we dit al een kopstoot noemen....

Zidane WK finale 2006, dat is een kopstoot. Dit was niets meer dan wat duwen in de sprint, en dat kun je met je hoofd doen. Dat is inderdaad niet netjes, maar tijdens een dag in het peloton gebeuren wel 1000 dingen die niet netjes zijn waarop dan ook veelvuldig gevloekt word.
    14 april 2021 15:34
    Met bagatelliseren krijgen we het er in ieder geval niet uit. Ik zie echt niet in hoe dit een gewoon onderdeel van de sport zou kunnen zijn. Het is gevaarlijk en onwenselijk, aanpakken dus.
    14 april 2021 15:44
    Oneens Vespa. Duwen is ongewenst en gevaarlijk gedrag dat met een beetje pech een valpartij als in Polen tot gevolg kan hebben. En je kunt dat zeker niet met het hoofd doen. Uitbannen dit gedrag. Wielrennen is geen contactsport.

    Edit: indien het een trolpoging is: leuk geprobeerd.
    14 april 2021 15:52
    Ik heb ook altijd wat moeite met dit soort vormen van relativeren. Met name ook omdat dit ook meteen overeen komt met "accepteren".

    Tja, wat is een echte kopstoot? Hoort je hoofd niet tussen je schouders te blijven in een sprint? Of de handjes aan het stuur, zoals Hodeg gisteren.

    En wat is een echte valpartij? Is dat als iemand met zijn vel het asfalt raakt? Of moet iemand halfdood uit de hekken gevist worden om van een echte valpartij te spreken?

    Kortom Vespa, hetgeen jij doet ( maar vooral ook heel veel in het peloton en ook bij de UCI) maakt uiteindelijk dat we blijven zien wat we zien. Als er na gisteren meteen geacteerd was en Hodeg uit de koers was getrokken, had hij vandaag geen gekke dingen meer kunnen doen. En het zou meteen ook een goed signaal geweest zijn voor de anderen.

    Maar zo lang Bouhanni nog altijd mag rondfietsen kan ik je reactie ergens ook wel plaatsen...
    14 april 2021 20:56
    De eerste kopstoot, die te zien is vanaf de motorcamera, is toch echt een serieuze kopstoot.
    14 april 2021 22:36
    @allen, ondanks dat de bewegingen van cav er agressief uit zien en hij natuurlijk ook geen krediet heeft, vraag ik me alleen af hoe je hierop wilt gaan handhaven. Als je het consequent wilt doen moet je namelijk de hele dag een helikopter boven het peloton laten hangen die iedere renner in de gaten houd op zijn doen en laten. Of zijn dit soort capriolen alleen gevaarlijk boven de 60 per uur?

    Met de uitpraak “wielrennen is geen contactsport” ben ik het echt oneens, renners zitten de hele dag op elkaars lip en duwen en dringen heel de dag. Te naief om te denken dat iedereen zich perfect aan de regeltjes houd en elkaar niet aanraakt.
    14 april 2021 22:49
    @VespavanBern Wat gezien wordt, moeten ze bestraffen. Wat ze niet zien kunnen ze niet bestraffen. Zo simpel is het in de wereld. Overtredingen binnen het wielrennen zijn niet anders dan overtredingen in het verkeer of in het voetbal. Van Cavendish, Hodeg en De Kleijn was zichtbaar dus het kan bestraft worden door de UCI. Maar UCI hult zich helaas in stil zwijgen in Turkije.
14 april 2021 17:02
Nieuwe rijders bij het meest ongelooflijke team in de wereld , al die andere renners zijn sukkels , en rijden voor de kat zijn viool , zelfs Aziaat Do .Ping die jaren achter aan en achteruit reed , doet zijn herintrede , zonder iemand van de weg te rijden , hier reed hij meer in de weg : https://www.youtube.com/watch?v=0djtkXTLyjI&ab_channel=CrimesYouMissed
jullie zeggen het maar , ik geloof er niets meer van !!
14 april 2021 20:08
En dat door iemand die de laatste jaren nog geen deuk in een pakje gesmolten boter kon rijden.
14 april 2021 20:50
Het was natuurlijk niet alleen Quickstep, maar het is echt lang geleden dat ik zo'n vuile bokswedstrijd voor de sprint heb gezien. Een beetje duw en trekwerk hoort erbij, maar het lijkt wel dat de rest Cav kopieert onder het mom van 'als hij dat mag, dan mogen wij het ook'.
14 april 2021 22:35
@allen, ondanks dat de bewegingen van cav er agressief uit zien en hij natuurlijk ook geen krediet heeft, vraag ik me alleen af hoe je hierop wilt gaan handhaven. Als je het consequent wilt doen moet je namelijk de hele dag een helikopter boven het peloton laten hangen die iedere renner in de gaten houd op zijn doen en laten. Of zijn dit soort capriolen alleen gevaarlijk boven de 60 per uur?

Met de uitpraak “wielrennen is geen contactsport” ben ik het echt oneens, renners zitten de hele dag op elkaars lip en duwen en dringen heel de dag. Te naief om te denken dat iedereen zich perfect aan de regeltjes houd en elkaar niet aanraakt.
15 april 2021 08:48
Eigenlijk hilarisch mocht het niet zo intriest zijn. Nog geen half jaar geleden werd hier meewarig gedaan toen Cav vooralsnog een kansje kreeg bij DQS, die Lefevere was helemaal zot geworden en/of aan het dementeren, dat kon niet anders. En nu Cav zijn groot gelijk en dat van PL bewijst is hier het kot weer te klein om die overwinningen, al zijn het drie op een rij zowel te minimaliseren als te criminaliseren;
Volg al ruim 60 jaar het wielrennen en begin er ernstig aan te twijfelen of er bij onze noorderburen wel echte wielerliefhebbers zijn. Natuurlijk zijn die er, weet ik want mijn eigen zwager is er alvast één van maar ik vrees van een erg kleine minderheid.
    15 april 2021 08:59
    Dit is volgens mij voor het eerst dat je je eigen leeftijd erbij haalt Peter. En ik heb je ook nog nooit iets horen zeggen over je noorderburen. Knap dat je dat zo lang voor je hebt kunnen houden.
    15 april 2021 08:59
    Ah, daar hebben we toch weer de vertrouwde kreet 'noorderburen'. Toch knap dat je dat lang hebt weten te vermijden!

    Edit: ah, Marik is het ook opgevallen :p
    15 april 2021 09:22
    Nou, dan heb je (weer) te selectief gelezen. Peter heeft al wel eens eerder naar zijn leeftijd verwezen.

    En de term 'Noorderburen' is natuurlijk gewoon op zijn plaats gezien al die Nederlandse haat hier voor Lefevere en DQCS.

    Verder ben ik het gewoon met Peter eens. Cav & Lefevere doen het toch maar en blijkbaar steek het.
    15 april 2021 09:27
    Ah de ironie was blijkbaar niet te lezen, ik zal er voortaan een knipoog bij doen.
    15 april 2021 09:28
    Marik.
    Nee.. dat 60 jaar volgen is een veelvuldig aangehaald argument. Wat natuurlijk geen pre is. Op een bepaalde leeftijd begint de vergaarde kennis weer langzaam af te brokkelen.

    Edit: Had 'm ook niet begrepen.. vond het wel vreemd.
    15 april 2021 09:39
    Zelfs met knipoog en verduidelijking dat het ironie was, snap ik hem niet.
    15 april 2021 10:00
    Ik zie dat de strijd Holland vs Belgie weer een belangrijk onderdeel is van de ruim zestig jaar wielerervaring van dhr. Lippens. De ironie van Marik in zijn reactie is natuurlijk zo helder als glas want de termen als Ollanders en Noorderburen komen slechts voorbij in 80% van diens reacties. Dat de enige echte echte Nederlandse wielerliefhebber in de ogen van Peter een aangetrouwd familielid is wekt dan ook geen verbazing.
    15 april 2021 10:36
    Wat is het toch fijn als je wel direct wordt begrepen, dank Murcia :)
    En beer.....tja.....
15 april 2021 10:30
Wat een verbitterdheid is er hier sowieso tussen de belgen en hollanders. @Peter Lippens, ik hoop dat je je realiseert dat je post een pot verwijt de ketel geval is. Een beetje meer tolerantie heen en weer zou een aantal posters wel sieren. Gezonde concurrentie a la. Hoewel ik geen fan ben van DQS of Cavendish kan ik hun prestaties nog wel op waarde schatten.

Alle belgen en hollanders over een kam scheren werkt ook niet mee in deze discussies. Zitten gewoon een tiental zure appels op dit forum waarvan even veel aan beide kanten.

Reacties zijn gesloten.