Noah Granigan belandde in Turkije hard in de hekken: “Jakobsen vroeg gelijk of ik oké was”
Ter illustratie - foto: Cor Vos
woensdag 14 april 2021 om 21:00

Noah Granigan belandde in Turkije hard in de hekken: “Jakobsen vroeg gelijk of ik oké was”

Update De vierde etappe van de Ronde van Turkije werd ontsierd door een zware val, waarbij meerdere renners links en rechts van de laatste rechte lijn de dranghekken invlogen. Alpecin-Fenix maakte al bekend dat Alexander Krieger werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Krieger is na zijn val voor verder onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Alpecin-Fenix liet weten dat de 29-jarige Duitser, die in Turkije zijn eerste wegwedstrijd van het seizoen reed, bleef altijd bij bewustzijn. Ook Eduard Grosu was bij de val betrokken. De Roemeen bleef echter ongeschonden, meldde zijn ploeg Delko. Manuel Belletti kwam eveneens ten val. Zijn ploeg EOLO-Kometa komt later vandaag met een update over de Italiaan.

Andere ploegen hadden beter nieuws voor de achterban. Astana schreef op social media dat door de val het peloton brak, maar dat alle renners van de ploeg uit de problemen wisten te blijven. Bij Israel Start-Up Nation raakte de sprinttrein ontregeld, waardoor kopman André Greipel zich niet opnieuw kon mengen in de strijd om de etappezege. De Duitser was in de eerste drie etappes al zesde, derde en vijfde. (14 april, 14u44)


Update

Alexander Krieger heeft geen breuken opgelopen bij zijn val in Turkije. Wel hield hij verschillende kneuzingen en schaafwonden aan zijn linkerschouder, -arm, -hand en -dijbeen en zijn rechterknie over, meldde Alpecin-Fenix ’s avonds.

Ook bij Manuel Belletti zijn geen breuken aan het licht gekomen. “Het belangrijkst is dat hij niets heeft gebroken”, liet de ploegmanager van EOLO-Kometa, Fran Contador, weten. “We moeten nu aankijken hoe de dingen zich de komende uren ontwikkelen. Natuurlijk is het jammer, want Belletti is een erg belangrijke renner voor ons. We hopen dat hij snel herstelt.”

Hijiri Oda was eveneens bij de grote valpartij betrokken, maar zijn ploeg Nippo-Provence-PTS liet weten dat hij geen serieuze blessures aan de buiteling heeft overgehouden. Ook kon hij zich weer bij zijn team in het hotel voegen.

Noah Granigan komt er vermoedelijk minder goed vanaf. De Amerikaan van de continentale ploeg Wildlife Generation heeft bij de val waarschijnlijk een sleutelbeen gebroken en werd afgevoerd naar het ziekenhuis overgebracht. “Gelukkig gaat het goed met hem. Hij heeft tot op heden een sterke Ronde van Turkije gereden. We zijn trots op hem en de ploeg.” (14 april, 20u00)


Update

Noah Granigan liet via zijn social media weten dat hij niets heeft gebroken. “Verschillende hechtingen in mijn kaak, van 60 per uur naar 0 met hoofdzakelijk mijn nek en niets is gebroken. Deze wedstrijd was van een heel ander niveau dan ik in het verleden heb gedaan.”

Ook sprak hij zijn waardering uit naar Fabio Jakobsen. “Toen ik een uitgestoken hand zag die me vroeg of ik oké was, was ik verrast dat ik Fabio Jakobsen zag staan. Bedankt man, goed om je terug in het peloton te zien.” (14 april, 21u00)

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
14 april 2021 14:49
Fijn dat het redelijk meevalt. Het zag er snoeihard uit, die ene renner vloog gewoon met hekken en al het publiek in. Ik kan er nooit aan wennen, dit soort valpartijen.
14 april 2021 14:55
Kijkplezier bij massasprints verdwijnt/is verdwenen?
    14 april 2021 15:12
    is al enkele decennia geleden, van in de tijd dat er nog geen treintjes zijn, die mogen ze van mij gerust afschaffen
14 april 2021 14:58
Dit was te verwachten als je zag hoe agressief er in de kilometers daarvoor werd gekoerst. Alles is toegestaan hier
    14 april 2021 15:14
    nog iemand met een glazen bol, heb jij de oorzaak van de valpartij gezien, meestal gaat het over een renner die uit zijn klikpedaal schiet ofzo maar heb hier alvast geen beelden gezien.
    14 april 2021 15:37
    @Peter Lippens Als er niet wordt opgetreden tegen agressief rijden, weet je gewoon dat de wielrenners weer de grens gaan opzoeken. DQS is 1 van die ploegen. Waarschijnlijk dat je daarom zo reageert. Dat door agressief koersen, waaronder kopstoten, duwen en handen van het stuur, sneller valpartijen ontstaan is volgens mij een feit, maar zo te horen denk jij hier anders over.
    14 april 2021 21:05
    Dat is het probleem, er wordt pas opgetreden als er gevolgen zijn en deze valpartij was niet het gevolg van zo'n zichtbaar agressie, tenminste toch niet in beeld. En meestal zijn er altijd 2 renners betrokken bij zo'n incident, wie ga je bestraffen dan .... volgens de reacties hier ligt de fout meestal wel bij DQS en nooit bij Ollandse renners of ploegen, tja ...
    14 april 2021 21:22
    @Peter Lippens op basis van de beelden kun je heus wel een oordeel vellen als UCI. Als er 2 betrokken zijn, is het simpel beide bestraffen. Dat jij met een DQS bril kijkt is langzamerhand wel duidelijk. Richt je op wat er vandaag is gebeurd, ipv het verleden er bij te halen. Helaas kun je dit niet omdat je weet dat DQS renner(s) vandaag over de scheef gingen.
    15 april 2021 08:12
    @Lippens: Olland is een dorp in Nederland. Ollanders is een denigrerende term die Vlamingen blijkbaar nog steeds gebruiken. Doe niet zo hatelijk en noem ons gewoon Nederlanders.
    15 april 2021 08:17
    @harryjohan71 Alleen lag de fout niet bij DQS. Het is De Kleijn die er raar manoeuvre maakt in deze sprint
14 april 2021 15:06
Het is misschien niet handig hier nu te zeggen maar het valt dit seizoen erg mee met de hoeveelheid valpartijen. Tuurlijk zijn er altijd mensen die onderuitgaan in bochten maar zelfs in het klassieke voorjaar weinig massale valpartijen gezien
14 april 2021 15:16
Schrik me altijd dood als ze de hekken in knallen. Waren dit wel goede hekken ?
    14 april 2021 15:54
    Nope (en wat tekens voor de vulling).
    14 april 2021 17:55
    Lijkt wel alsof er niks geleerd is door Polen. Ik heb de herhaling een paar keer gekeken en het blijkt dat De Kleijn de aanstichter is van de crash. Wijkt gigantisch af van zijn lijn waardoor daarachter geen ruimte is voor de rest en er enkelen de hekken in vliegen. Mag de UCI ook naar kijken en wellicht is een schorsing daar ook op zn plaats. Er zal toch echt iets drastisch moeten veranderen aan het sprint gedrag (+ de UCI moet verplichten dat iedereen per direct betere hekken installeert).
14 april 2021 16:33
Ach, die saaie sprintritjes, ik heb er weinig mee.
    14 april 2021 21:07
    ik ook niet, morgen alvast geen massasprint, allez dat hooop ik toch
14 april 2021 18:00
Alleen maar etappes die eindigen op sprints dit rondje? En dat voor zo’n groot land met zoveel mogelijkheden. Treurig hoor.
14 april 2021 18:33
Volgens twitter van Wildlife Generation heeft Noah Granigan (die samen met Krieger als eerste onderuit ging) waarschijnlijk een gebroken sleutelbeen opgelopen
14 april 2021 22:12
Beter gewoon niet kijken naar dit soort zaken Fabio :(
14 april 2021 22:55
Prachtig gebaar van Jakobsen! Zal de rest van zijn leven een voorbeeld en bron van inspiratie blijven voor renners die moeten revalideren om weer terug in het peloton te komen.
14 april 2021 23:15
Allemaal een jaar schorsen, nadat we ze in de media eerst even voorgoed afbranden. Heeft Patrick al iets in de media geroepen over moordaanslagen ?

Nee zonder flauwekul, ik hoop dat de betrokken renners snel weer terug in orde zijn. Maar bovenal hoop ik dat de UCI eens iets aan die afschuwelijke dranghekken gaat doen ipv te zagen over papierkes en bidonnekes die op niet rechtmatige plaatsen worden weggegooid.
15 april 2021 08:11
Het is wel beetje contradictief en ook potsierlijk dat die massaspurters eerst met rode waas en schuim op de bek zo’n idiote spurt invliegen om daarna elkaar op lieve woordjes, respect en nek massage te trakteren.

Reacties zijn gesloten.