Marianne Vos: “Het was makkelijker geweest als ik mijn been had gebroken”

Marianne Vos: “Het was makkelijker geweest als ik mijn been had gebroken”
vrijdag 16 oktober 2015 om 15:17

Marianne Vos moest na het wegseizoen ook de veldritwinter aan zich voorbij laten gaan. De meervoudig Olympisch en wereldkampioene heeft te maken met overbelasting, hetgeen haar al vanaf het voorjaar aan de kant houdt. Op haar hernieuwde website spreekt Vos van ‘mijn moeilijkste wedstrijd ooit, want ik heb altijd resultaten gehaald door keihard te werken’.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.
Totale rust
“Aan de start van het afgelopen seizoen kreeg ik een hamstringblessure”, steekt Vos van wal. “Het herstel duurde lang, maar ik ben toch aan het seizoen begonnen. Gaandeweg kreeg ik echter steeds meer pijntjes en ik merkte dat ik nergens meer goed van herstelde. Niet van de pijntjes, maar ook niet van de inspanning. Na uitgebreid medisch onderzoek is vastgesteld dat er sprake was van overbelasting. Het enige dat daartegen helpt, is complete rust. Ik heb toen met de artsen afgesproken drie maanden volledig rust te nemen. Daarna onderga ik opnieuw een serie medische tests en kunnen we zien of ik inderdaad vooruitgang hebt geboekt. Op dit moment kan ik dus weinig anders dan afwachten.”

‘Overbelasting is niet te peilen’
“Er is in de tussentijd van alles geschreven en er zijn in de media en de wandelgangen allerlei conclusies getrokken”, vervolgt de renster van Rabo-Liv. “Ik heb alles voorbij horen komen, van depressies tot eetstoornissen. Daar is allemaal niets van waar. Overbelasting is een moeilijk te peilen klacht en voor mij is ook veel onduidelijk. Het was makkelijker geweest als ik een been had gebroken. Dat is prima uit te leggen. Ik voel me niet slecht, maar ik herstel simpelweg niet van grote inspanningen. Natuurlijk gaat me dat mentaal ook niet in de koude kleren zitten, maar het begint bij de fysieke klachten. Het is frustrerend als je prestaties wil leveren en je merkt dat je niet in staat bent je niveau te halen.”

Olympische Spelen in Rio blijft het hoofddoel
Hoewel er nog geen duidelijkheid is omtrent haar comeback, blijft Vos hoop houden op de Olympische Spelen. “Rust nemen betekent niet dat ik helemaal losgeslagen ben, integendeel zelfs. Ik heb nog nooit zo gedisciplineerd geleefd als de afgelopen maanden. Ik let goed op mijn voeding en ik let heel goed op mijn dagelijkse activiteiten. […] Ik ben in de eerste plaats topsporter en mijn belangrijkste doel is om weer zo snel mogelijk op de fiets te stappen. Het tijdspad heb ik daarbij zelf helaas niet voor het uitkiezen. Hoogstwaarschijnlijk rij ik dit seizoen geen veldritten, maar ik heb de Olympische Spelen van Rio met dikke stift in de agenda staan. Natuurlijk heb je in de sport nooit zekerheid en ik in dit geval zeker niet, maar ik ga er wel voor. Ondertussen moet ik mezelf in acht nemen en niet meer stapjes willen zetten dan mogelijk.”

Dit artikel delen:

15 Reacties

Coldeportes 16 oktober 2015 om 15:26

Dit is absoluut de zwaarste race uit haar sportleven. Jezelf MOETEN ontspannen, is al een contradictio in terminis. Je kunt zo druk zijn (mentaal) met jezelf dwingen te ontspannen, dat je er alsnog moe van wordt. Edit: nog meer dan normaal gedisciplineerd leven is dus (weer) geen ontspanning. Ik ben groot fan van deze klasbak, maar heb geen goed gevoel bij het verloop van het herstel. Ze loopt hier tegen een 'state of mind' aan..

Ik denk dat het ontbreken van een partner hier ook niet meehelpt. Iemand die je helpt te relativeren (of je een keer extra vroeg meetrekt onder de wol) ;)

0
Marakus 16 oktober 2015 om 15:27

Ik hoop dat je het haalt Marianne! Volgens mij mag je de teugels ook wel een beetje laten vieren want zo gedisciplineerd leven als nooit te voren lijkt me voor nu ook een beetje to much. Ik weet ook niet waar dat goed voor is, los van op gewicht blijven maar daar hoef je mijn inziens niet zo extreem gedisciplineerd voor te leven (want het zal wel extreem zijn als het meer is dan voorheen).

0
schipperaar 16 oktober 2015 om 16:11

Haar herstelvermogen, wat juist bij een topsporter sneller werkt, lijkt totaal om zeep. Hopelijk geen geelzucht of ziekte van Lime. Veel sterkte en col, ze komt uit een warm nest, ligt het niet aan hoop ik.

0
ikbenprocycling 16 oktober 2015 om 16:53

Het lijkt mij ook dat ze de teugels juist wel EVEN goed had moeten laten vieren in de tijd dat verder toch niets lukte. Lekkere vakanties zonder fiets, relaxen, wat crosstraining, etc. Daaruit zou dan vanzelf, en met rustige support, vanuit haar calvinisme (maar Brabants?) en eerzucht weer de honger naar presteren moeten voortkomen.
Ik heb een nichtje in buitenland die tot haar 21e volop met topatletiek bezig was -het leek heel wat te gaan worden- en daar alles voor liet tot die leeftijd (uitgaan, vriendjes)…. De grote terugslag kon niet uitblijven. Is nu niet meer vooruit te branden als het ware, maar nu gelukkig in een relatie en zo’n 10 kilo op de koop toe. Zij heeft de teugels te ver gevierd en zal niet verder gaan met hoog niveau sport; Marianne kan het hopelijk wel opbrengen, en anders heeft zij al een fantastische carriere gehad.

0
Coldeportes 16 oktober 2015 om 17:17

@schipperaar
Het hele gezin draait om de topsport van Marianne, al jaren. Daarom noem ik juist een partner, buiten het gezin. Als ze echt jarenlang over de grens is gegaan, kan het zomaar 2 jaar duren voordat haar herstelvermogen weer ‘normaal’ is, vrees ik.

0
schipperaar 16 oktober 2015 om 17:24

@col
Ging graag over de grens, liefst Italie, werkt verhelderend.

0
aeroventiel 16 oktober 2015 om 17:57

Natuurlijk 1 van de grootste vrouwelijke talenten ooit op een fiets, hoop dat ze snel weer de oude word en Nederland veel kan laten juichen.
Maar is vos al voor iets geplaatst op de spelen?? Want stel dat ze pas rond april of mei pas weer in goede doen is, zou ze dan nog aanspraak kunnen maken voor een plek op de spelen?
Vos in goede doen is natuurlijk onvervangbaar maar het zou lullig zijn voor een andere vrouw als ze zich kapot rijd voor een plek en dat ze die dan aan vos zou moeten afstaan.

0
petoi 16 oktober 2015 om 18:32

aeroventiel MTB heeft ze al opgegeven en de weg bepaalt de bondscoach de selectie. MTB trouwens ook maar daar zal Nederland moeilijker startplekken voor binnenhalen zonder topper.

0
Hakkie2 16 oktober 2015 om 18:36

Sowieso kun je je maar in weinig sporten plaatsen als sporter, bijna altijd haal je een plek voor je land. Als Vos op een onderdeel waar een plek is bewijst dat ze de beste Nederlandse is, zal ze gestuurd worden. Maar dat lijkt me het meest aannemelijk op de wegrit van de OS.

0
aeroventiel 16 oktober 2015 om 19:28

Dank u voor de antwoorden
Bij ene sport rij je voor je eigen plek en sommige sporten voor een plek voor je land dus, maar dan zou het nog wel lullig zijn als ze dan weinig heeft gereden dat ze mag gaan maar vos in top vorm is natuurlijk gegarandeerd medaille succes

0
DMenchov 16 oktober 2015 om 19:52

Eingenlijk om van te janken dat niemand haar in al die jaren tegen zichzelf in bescherming heeft genomen… Weg, baan, cross, mtb, sja… Gewoon een stel amateurische profiteurs die haar hebben begeleid al die jaren dan.

0
DarkShadow 16 oktober 2015 om 20:07

DMenchov, Vos staat erom bekend zeer koppig te zijn, ze heeft zelfs geen coach meer omdat ze zelf haar planning uit wou stippelen. Die koppigheid heeft haar veel gebracht, maar breekt haar nu ook een beetje op.

0
petoi 16 oktober 2015 om 23:42

@DarkShadow Vos heeft nooit een trainer gehad, bij Rabo was wel iemand die haar advies gaf maar geen echte vaste coach

0
DarkShadow 17 oktober 2015 om 01:01

Ze had er ooit wel één, Thijs Rondhuis, tot na de Spelen van 2008 geloof ik.

0
girardengo 17 oktober 2015 om 17:24

Het is frappant dat de twee beste Nederlandse toprensters, allebei op een verschillende manier, over een grens zijn gegaan. Van Moorsel lukte het om terug te komen, maar dat was iets anders dan wat Vos heeft. Uit de top bij de mannen herinner ik me niet iets dergelijks (behalve wat tijdelijke inzinkingen).

0

Headlines

Populair

Materiaalzone