Marcel Kittel spreekt zich uit na losbarsten dopingschandaal

dinsdag 5 maart 2019 om 14:46
Marcel Kittel spreekt zich uit na losbarsten dopingschandaal

Marcel Kittel is altijd uitgesproken als het gaat om doping in het wielrennen. Zo ook omtrent de zaak rondom zijn oud-ploeggenoot Georg Preidler, die deze week heeft toegegeven bloeddoping te hebben gebruikt. “Ik sta echt perplex”, zo laat de sprinter weten op zijn website.

Dopingschandaal dat in 2019 aan het licht kwam. De spil zou sportarts Mark Schmidt zijn. Diverse langlaufers werden betrapt in Seefeld (Oostenrijk). Schmidt werkte ook vanuit Erfurt (Duitsland).

Kittel reed in het verleden drie jaar samen met Preidler, toen beide coureurs nog uitkwamen voor Giant-Alpecin. De 30-jarige renner van Katusha-Alpecin is naar eigen zeggen verbouwereerd. “En niet alleen omdat Georg mijn ploeggenoot was, maar ook omdat dit gehele dopingnetwerk is opgezet in Erfurt, mijn geboortestad.”

“Ik ging er naar school en begon er mijn wielercarrière. Het is nog altijd mijn thuis, ook al woon ik nu in Zwitserland. Ik heb de voorbije dagen met ongeloof gevolgd hoe meer en meer details naar buiten kwamen omtrent het netwerk rondom Mark Schmidt”, doelt Kittel op de spil in het schandaal. “Ik weet zeker dat er snel nieuwe namen en details naar buiten zullen komen.”

Imagoschade 
“Het is tragisch hoe een handjevol mensen zoveel schade kunnen toebrengen aan het imago van Erfurt en de Duitse topsport. Ik vind het vooral pijnlijk dat de praktijk van Schmidt een officieel contactpunt was van de regionale sportbond. De jonge en talentvolle sporters die hier zijn onderzocht, komen plots in een kwaad daglicht te staan. En dat terwijl ze niets fout hebben gedaan.”

Marcel Kittel ziet Georg Preidler ook als een soort slachtoffer – foto: Cor Vos

Preidler gaf in een statement aan dat de druk hem teveel werd. “Je traint dag in-dag uit, maar je rijdt nooit voorop. Dan wil je meer”, aldus de Oostenrijker. Hier zit volgens Kittel het grootste probleem. “De grote vraag is: hoe kunnen we atleten als Preidler helpen? Renners die blijkbaar van het rechte pad afgaan, omdat ze de druk niet meer aankunnen.”

Kittel pleit voor begeleiden van jonge renners
“In de topsport gaat het niet alleen om het fysiek, maar ook om de mentale kracht. We moeten jonge renners dan ook voorbereiden op alle druk en stress, door middel van coaching en uitleg. Zodat ze later sterk genoeg zijn om de verleidingen te weerstaan. Soms is het voor een individu gewoon teveel, waardoor hij/zij breekt en een uitweg zoekt in doping”, aldus Kittel, die zelf nog maar eens benadrukt schoon te zijn.

Dit artikel delen:

22 Reacties

williams 5 maart 2019 om 14:49

De meest onstabiele en ongemotiveerde renner van het peloton gaat de andere eens de les lezen…

KimJungPoels 5 maart 2019 om 14:54

Misschien is ie wel instabieler dan een aantal andere omdat hij nooit iets gebruikt.

Japiejo 5 maart 2019 om 14:57

De les lezen over doping. Kittel is tot nu toe ‘clean’. Wat is precies je punt…?

GreenDay 5 maart 2019 om 15:02

Als Kittel proper is, dan mag ie zo onstabiel en ongemotiveerd zijn als hij wil. Ik heb heel veel respect voor renners die zich consistent uitspreken tegen dopingzondaars. Dat heb ik veel liever dan het goed praten ("het was een andere tijd", "iedereen verdient een tweede kans", bla bla bla) of het stilzwijgen. Kittel steekt zijn nek uit, waar hij daar zelf geen baat bij heeft. De sport daarentegen wel.

Als blijkt dat Kittel ooit gepakt wordt, dan is het een hypocriet. Maar waarom zou ie dan dergelijke uitspraken doen? Makes no sense, zelf heeft hij daar absoluut niks mee te winnen.

Preidler moet wat mij betreft nooit meer op een fiets of achter het stuur van een ploegleidersauto zitten. Zulke jongens mogen wat mij betreft een jaartje brommen en dan aan de slag in de Oostenrijkse Jumbo. Niks mis met zo'n job, maar geen priveleges meer in de sport die ze zoveel schade toe brengen.

Mwielerfan 5 maart 2019 om 16:36

Kittel heeft er wel belang bij want in Duitsland zijn dit de gewenste teksten. Hij vergroot er zijn marktwaarde mee

de nieuweMerckx 5 maart 2019 om 20:43

Wat vergeten mensen toch snel en wielerliefhebbers nog sneller dan gewone mensen. Kittel, die zich op z’n 18e bezighield met ozontherapie staat perplex….HAHAHAHA

debbie1998 5 maart 2019 om 14:54

Heel goed van hem!

koos verrek 5 maart 2019 om 14:58

Daar is ie weer meneer proper…

TomDJ 5 maart 2019 om 16:16

Ja, hoe meer renners zich uitspreken tegen doping, hoe beter.

Wheely 5 maart 2019 om 15:04

Is Kittel zelf ook niet ooit in opspraak geraakt met bloedtransfusies voor ozon behandeling?

ghostwriter 5 maart 2019 om 15:08

Wat heeft dat met doping te maken? Ozone treatments zijn geen doping. Dat heeft het CAS nog eens bevestigd.

Wheely 5 maart 2019 om 15:20

No needle policy? Ik zou de artsen die de behandeling aanbieden niet vertrouwen, het gaat wel degelijk via een transfusie en het “verrijken” van het bloed. Vitamine injecties mogen ook niet meer. Het is op zijn minst een grijs gebied.

ghostwriter 5 maart 2019 om 16:06

Het is geen grijs gebeid. Het CAS heeft er een uitspraak over gedaan.

Mwielerfan 5 maart 2019 om 16:36

Het is illegaal, niks grijs

FDJ 5 maart 2019 om 20:54

Het is nu illegaal, destijds niet. Kleine nuance.

Spinergy 5 maart 2019 om 15:05

Of je probeert ozontherapie ofzo..

Turtlehead 5 maart 2019 om 15:31

Ja, in Ehrfurt. Of Frankfurt, of whatever.

Kevin Lowagie 5 maart 2019 om 16:06

Het is mooi dat Kittel net als Sinkeldam zich uitdrukkelijk tegen doping uitdrukken.

ikbenprocycling 5 maart 2019 om 18:08

Toch een smet op de Giro zege van Dumoulin…. jk, relax

Tour 5 maart 2019 om 18:08

Er zijn er zoveel die heel veel trainen, maar nog nooit iets gewonnen hebben. Dat kan toch geen reden zijn om doping te gebruiken. Als je denkt dat dit wel een goede reden is, dan moeten ze bij de UCI de renners op hun iq gaan testen.
Kittel is schoon, anders ging het hem wel gemakkelijker af.
Wanneer komt Kittel naar Jumbo Visma ?

ddjong67 5 maart 2019 om 19:44

Kittel clean? who knows .. Ik beschuldig niemand maar nog minder zal ik iemand als clean classificeren als ik het niet weet.. Dat deden we 20 jaar geleden over renners idem waarvan we nu zeker zijn dat ze niet clean waren …

mijns inziens of naief of iets anders wat tamelijk voorbarig overkomt.

west 6 maart 2019 om 10:48

Kittel heeft ooit ozontherapie gedaan. Toen niet verboden, maar wel een knettergrijs gebied, zowel ethisch als medisch twijfelachtig en hij heeft daaraan meegedaan zonder dat hij 100% begreep wat het was (wat nog steeds niemand weet).
Preidler heeft op een zwak moment ooit bloed laten afnemen, op zich, en neem aan zeker in zijn hoofd, is dat nog geen doping nemen. Maar wel verboden. Daarna heeft hij er verder ook nooit gebruik van gemaakt.
Het één is strafbaarder dan het ander, en het één praat het ander niet goed. Maar ik kan nou niet zeggen dat ik Preidler's keuze per se dommer of minder menselijk vind…

Headlines

Materiaalzone

Populair