Marcel Kittel keert niet meer terug in het profpeloton. In Duitse media maakte veertienvoudige etappewinnaar in de Tour de France zijn definitieve afscheid van de wielersport bekend. “Ik ben alle motivatie verloren om mezelf te blijven pijnigen op de fiets”, verklaart hij zijn besluit.
Kittel (31) is met negentien ritzeges in de Giro d’Italia, Tour de France en Vuelta a España een van de meest succesvolle sprinters in de afgelopen jaren. Sinds hij na twee seizoenen Quick-Step Floors verruilde voor Katusha-Alpecin ging het winnen echter steeds moeizamer. 2019 begon hij nog met winst in de Trofeo Palma, maar de prestaties werden vervolgens steeds minder. Uiteindelijk werd begin mei besloten dat het contract met de renner per direct werd ontbonden.
De Duitse sprinter vertelt nu in het Duitse blad Der Spiegel dat hij geen vertrouwen voelde bij de Zwitserse formatie en nadat renner en ploeg uit elkaar gingen, ging hij zich beraden over zich toekomst. In de tussentijd werd hij in verband gebracht met zijn oude ploeg Deceuninck-Quick Step en Jumbo-Visma, waar hij ploegleider Merijn Zeeman nog kent uit hun gezamenlijke periode in de ploeg van Iwan Spekenbrink.
In die pauze besefte hij echter meer en meer het negatieve effect dat de wielersport had op zijn leven, waardoor hij besloot dat bestaan voorgoed op te geven. “De sport en de wereld waarin je leeft worden bepaald door pijn. Je hebt geen tijd voor familie en vrienden, en dan is er nog de voortdurende vermoeidheid en routine. Als fietser ben je 200 dagen per jaar onderweg. Ik wilde mijn zoon niet zien opgroeien via Skype.”
Tijdrijder
Voordat Kittel de topsprinter werd, zoals het grote publiek hem leerde kennen, was de Duitser een begenadigde tijdrijder. Zo veroverde hij bij de junioren in zowel 2005 als 2006 tweemaal op rij de wereldtitel. Na 2010 maakte hij de overstap naar Skil-Shimano, waar hij zijn capaciteiten als sprinter steeds verder ontwikkelde. Dat resulteerde al meteen in ritwinst in de Vuelta a España, waarin hij onder anderen Peter Sagan en Óscar Freire versloeg.
In de jaren daarna bleek Kittel steeds vaker de maatstaf in de massasprints. In de Tour de France van 2013 pakte hij liefst vier ritzeges, iets wat hij een jaar later zou herhalen. Dat seizoen had hij ook al zijn eerste successen in de Giro d’Italia te pakken. De erelijst van de sterke Duitser bleef zich maar vullen: behalve de grote ronden was hij o.a. ook vijf keer succesvol in de Scheldeprijs en won hij tweemaal de Dubai Tour. In 2017 pakte hij liefst vijf etappezeges in de Tour.
45 Reacties
Der Marcel… zo zonde dit. Ik had altijd verwacht dat dit eerder bij een Sagan of Cavendish zou gebeuren. Ben benieuwd of Kittel toch nog in een andere hoedanigheid in de wielersport actief blijft.
In elk geval wel eerlijk naar zichzelf en naar ploegen die wellicht nog hoopten dat hij op zijn beslissing zou terugkomen. Succes Marcel!
Jammer……………………… Dacht zelfs even dat Iwan hem wel terug zou nemen !!
Jammer topsporter topsprinter
Heel jammer. Had hem graag bij TJV gezien.
Heftig, was echt superieur als sprinter in de TdF’s van 2013, 2014 en 2017 met respectievelijk 4, 4 en 5 ritwinsten. Sprinter in de meest pure vorm, jammer maar het heeft geen zin meer als iemand zich niet kan motiveren.
Ai, dit is jammer…. wel te verwachten helaas
Heel erg zonde. Was wel erg volg geworden dus beter dat hij niet naar Jumbo komt. Ik had hem wel graag bij een kleine ploeg gezien om de draad weer op te pakken. Maar die motivatie kan hij simpelweg niet meer opbrengen. Echt jammer!
Goede beslissing. Als je de interne motivatie niet meer hebt is het zinloos om door te willen gaan. Als het hoofd weigert volgen de benen dat bevel. Motivatie kun je ook niet afdwingen.
+1
“Zelfkennis is het begin van alle wijsheid”. Wel jammer dat zo’n winnaar een afscheid via de achterdeur gaat krijgen nu.
Ja. Maar wel beter dan steeds maar blijven doormodderen.
groenewegen zal opgelucht zijn
Je kind zien opgroeien heeft ook wel iets.
Volwassen besluit.
OK goed. Als t ombreekt aan karakter en motivatie kap je der idd beter mee
Juist sterk karakter.
Jammer inderdaad. Vraag me af wat oorzaak en gevolg is. Is de motivatie minder door mindere resultaten, verkeerde begeleiding en indirect een onverstandige keuze van ploeg, of kwamen er geen resultaten meer door de verminderde motivatie. Of én – én? Of? Ik zou over een tijdje wel graag een groot interview met hem lezen over het hele wielrennen, lijkt me een man die wel iets te vertellen heeft.
Heel jammer, maar als hij geen motivatie meer heeft de beste beslissing. Beter stoppen dan zonder motivatie blijven rondrijden en nergens meer uitslagen rijden.
blijft een held.
Misschien kan ie gaan schansspringen?
Jammer. Mooi palmares natuurlijk waar nog net wat meer in zat. Een Kittel in topvorm is nog altijd een van de snelste sprinters die ik ooit gezien heb.
Slap verhaal over pijn en familie etc. ophangen. Hij gaat nu de familieman spelen ?
Beetje raar afscheid zo, een “topsporter” onwaardig.
Vermoedelijk zal hij genoeg geld verdiend hebben, waardoor het makkelijker is dit besluit te nemen i.p.v. alle opofferingen te moeten doen voor een terug keer op het hoogste niveau (wat vermoedelijk een te hoog niveau voor hem zou zijn geweest).
Gelukkig is TJV er niet in geslaagd hem te overtuigen.
Juist topsporter waardig. Zouden er meer zo eerlijk moeten zijn ipv zakken vullen met luieren.
Ik vind het juist geen slappe hap. Een heel helder, duidelijk en eerlijk verhaal.
Dan is Cavendish toch uit een heel ander hout gesneden; die weet van geen ophouden hoewel het voor iedereen duidelijk is dat hij per direct moer stoppen.
Zakkenvuller dus…..
Moedig besluit. En als ik die Tess von Piekartz zo zie kan ik hem goed volgen om meer thuis te willen zijn.
Jammer. Maar goeie beslissing.
Blijft een fenomeen.
@west: goeie :’)
Altijd zonde als een renner op een relatief jonge leeftijd (31 is niet oud voor een renner) noodgedwongen moet stoppen door dit soort zaken.
Huh?
Doei! En door….