Marcel Kittel (31) hangt fiets definitief aan de haak

vrijdag 23 augustus 2019 om 16:31
Marcel Kittel (31) hangt fiets definitief aan de haak

foto: Cor Vos

Marcel Kittel keert niet meer terug in het profpeloton. In Duitse media maakte veertienvoudige etappewinnaar in de Tour de France zijn definitieve afscheid van de wielersport bekend. “Ik ben alle motivatie verloren om mezelf te blijven pijnigen op de fiets”, verklaart hij zijn besluit.

Kittel (31) is met negentien ritzeges in de Giro d’Italia, Tour de France en Vuelta a España een van de meest succesvolle sprinters in de afgelopen jaren. Sinds hij na twee seizoenen Quick-Step Floors verruilde voor Katusha-Alpecin ging het winnen echter steeds moeizamer. 2019 begon hij nog met winst in de Trofeo Palma, maar de prestaties werden vervolgens steeds minder. Uiteindelijk werd begin mei besloten dat het contract met de renner per direct werd ontbonden.

De Duitse sprinter vertelt nu in het Duitse blad Der Spiegel dat hij geen vertrouwen voelde bij de Zwitserse formatie en nadat renner en ploeg uit elkaar gingen, ging hij zich beraden over zich toekomst. In de tussentijd werd hij in verband gebracht met zijn oude ploeg Deceuninck-Quick Step en Jumbo-Visma, waar hij ploegleider Merijn Zeeman nog kent uit hun gezamenlijke periode in de ploeg van Iwan Spekenbrink.

In die pauze besefte hij echter meer en meer het negatieve effect dat de wielersport had op zijn leven, waardoor hij besloot dat bestaan voorgoed op te geven. “De sport en de wereld waarin je leeft worden bepaald door pijn. Je hebt geen tijd voor familie en vrienden, en dan is er nog de voortdurende vermoeidheid en routine. Als fietser ben je 200 dagen per jaar onderweg. Ik wilde mijn zoon niet zien opgroeien via Skype.”

Tijdrijder
Voordat Kittel de topsprinter werd, zoals het grote publiek hem leerde kennen, was de Duitser een begenadigde tijdrijder. Zo veroverde hij bij de junioren in zowel 2005 als 2006 tweemaal op rij de wereldtitel. Na 2010 maakte hij de overstap naar Skil-Shimano, waar hij zijn capaciteiten als sprinter steeds verder ontwikkelde. Dat resulteerde al meteen in ritwinst in de Vuelta a España, waarin hij onder anderen Peter Sagan en Óscar Freire versloeg.

In de jaren daarna bleek Kittel steeds vaker de maatstaf in de massasprints. In de Tour de France van 2013 pakte hij liefst vier ritzeges, iets wat hij een jaar later zou herhalen. Dat seizoen had hij ook al zijn eerste successen in de Giro d’Italia te pakken. De erelijst van de sterke Duitser bleef zich maar vullen: behalve de grote ronden was hij o.a. ook vijf keer succesvol in de Scheldeprijs en won hij tweemaal de Dubai Tour. In 2017 pakte hij liefst vijf etappezeges in de Tour.

Dit artikel delen:

45 Reacties

IlPirata 23 augustus 2019 om 18:29

Zonde,maar zal zijn schaapjes wel op het droge hebben.

ti-raleigh 23 augustus 2019 om 18:30

Diep respect. Het ga je goed Marcel.

HF2013 23 augustus 2019 om 19:07

@skylimit; matige reactie. Dat hij juist niet ergens veel geld gaat verdienen, terwijl hij het niet meer kan opbrengen, valt dan toch juist te prijzen?

Daarnaast heb ik persoonlijk al een tijd het idee dat e.e.a. hem heel zwaar valt en dan meer op het mentale gebied. Termen als burn-out, overspannen, depressie etc horen bij de huidige maatschappij en zijn ook in de profsport geen onbekend fenomeen. Logisch ook altijd stress, aandacht, geleefd worden, etc.
Kan me goed voorstellen dat “niet meer kunnen motiveren” en “er de energie niet voor hebben” heel dicht bij elkaar in de buurt liggen en dan is de tijd voor jezelf en je familie nemen, altijd het juiste besluit. Dus 100% topsport- en menswaardig.

Lapjestrui 23 augustus 2019 om 21:04

@sky heeft het over een familieman. Dat klinkt als een compliment.

HF2013 23 augustus 2019 om 22:23

@Lapjestui; lees de reactie gerust nog eens met aandacht voor leestekens zoals het vraagteken en de teneur. “vermoedelijk makkelijke beslissing voor iemand met zakken vol die niveau toch niet meer zou halen, gelukkig heeft JV hem niet genomen”.

Ben Geerts 23 augustus 2019 om 19:07

Dank voor je mooie sportprestaties!

Brecht 23 augustus 2019 om 19:10

had nooit mogen vertrekken bij QST

Samlambeej 23 augustus 2019 om 19:20

Helder. Wanneer 'het afzien' niet meer 'goed doet' is het over met profwielrennen. Wens 'm het beste in zijn toekomstige uitdagingen en zie hem graag nog eens terug. Mooie mens en een prachtige carrière gemaakt. De man heeft alles bereikt. Auf wiedersehen! Tschüss!

Buffalo 23 augustus 2019 om 19:49

Die Marcel, een afscheid door de achterdeur, zonder veel glans. En dat voor zo’n top sporter. Ooit de beste in zijn soort, 2 jaar later maakt hij een hele moeilijke, doch verstandige keuze. Zijn gezin trekt hem meer als zijn sport. Motivatie is op, het doet pijn, elke rit weer, en levert op geen enkele manier energie op. De geest zegt al maanden: STOP!!!!!! Maar voor een mens zijn geest begrijpt moet er veel gebeurd zijn. Op alle vlakken, niet alleen in de sport. Als je dan op 31 jarige leeftijd zo’n besluit kan maken, een leeftijd waarop lichaam vaak op de top van kunnen gaat zijn in de wielrennerij, dan kan ik niets anders zeggen dan: Diep respect. Ik zal je altijd blijven herinneren als de onbetwiste sprint kampioen, achterdeur of niet. Voor mij blijf je een pracht sporter, pracht winnaar, maar boven alles: een pracht mens.

Vlinder 23 augustus 2019 om 21:32

Heel mooi gezegd! Ik zal hem missen in het peloton en vind zijn keuze zeer begrijpelijk, moedig ook. Een hele prettige persoonlijkheid die altijd een open en eerlijk verhaal had. Hopelijk komt hij in misschien een andere rol toch nog terug in de wielersport, hij heeft m.i. veel te vertellen en een goede mindset. Maar het allerbelangrijkste is dat hij zich gelukkig voelt.

Dumoulinke 23 augustus 2019 om 19:57

Duitsland mag van geluk spreken dat Pascal Ackermann steeds harder aan de deur klopt. Zeker nu ook Greipel of stopt of er nog een continentaal jaartje aan plakt.

Met Kittel verliezen we hoe dan ook een van de – of DE – beste sprinters sinds tijden. Hij heeft jaren gekend dat hij onverslaanbaar was. Een echter Terminator. Ik steun zijn besluit. Liever dit dan je als een Raymond van Barneveld nog een jaar lang totaal voor lul zetten en elke dag huilie, huilie doen.

VerstandOpNul 23 augustus 2019 om 20:53

Toch een machtige sprinter..

En zeer uitgesproken tegen doping, durfde zelfs man en paard te noemen.. Dat was echt een verademing, naast de renners van zijn eigen generatie die toch nog vaak met meel in de mond over dit onderwerp praatten..

hjjanssen1973 23 augustus 2019 om 23:48

Goed besluit. Had alles al bewezen.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair