Marc Madiot: “Gaudu wordt op termijn kopman in grote rondes”

zaterdag 6 juni 2020 om 10:51
Marc Madiot: “Gaudu wordt op termijn kopman in grote rondes”

foto: Cor Vos

Of David Gaudu op termijn de opvolger van Thibaut Pinot kan worden, wordt Groupama-FDJ-manager Marc Madiot gevraagd in een interview met Le Télégramme. “Ik hoop het, samen met Valentin Madouas. Ze zijn allebei complete, serieuze en toegewijde renners en hebben het talent.”

Donderdag is bekendgemaakt dat Groupama-FDJ de contracten van Pinot en Gaudu, net als van Stefan Küng en Arnaud Démare, heeft verlengd tot eind 2023. Gaudu is in de komende Tour de France, die op 29 augustus van start gaat, nog de belangrijkste knecht van Pinot. “Maar hij wordt op een gegeven moment ook kopman in bepaalde grote etappewedstrijden”, zegt Madiot. “Hij wordt op den duur zeker de kopman in een grote ronde.”

Een specifieke datum heeft de teammanager daar nog niet opgeplakt. “Omdat we ons volledig richten op de Tour de France dit jaar met Thibaut Pinot en David Gaudu als luitenant. En dan zien we wel hoe het seizoen verloopt en de kalender eruitziet, want veranderingen zijn nog altijd mogelijk. We willen eerst het seizoen 2020 aankijken voordat we de rest gaan indelen.”

Opvolger van Pinot
Maar dat Gaudu in de toekomst het kopmanschap gaat dragen in een grote ronde, dáár heeft Madiot vertrouwen in. “Hij is een klimmer, een renner die goed herstelt en het gebergte is zijn domein. Hij wordt sterker en kan leren uit de gesprekken met Thibaut Pinot. Ik hoop dat hij zijn opvolger kan worden, samen met Valentin Madouas. Ze zijn allebei complete, serieuze en toegewijde renners en hebben het talent.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

Arry1337 6 juni 2020 om 11:26

Hetzelfde kan gezegd worden van Sam Oomen, Jack Haig, Sergio Higuita, Pavel Sivakov, Benoit Cosnefroy, Marc Soler, Ivan Ramiro Sosa, Laurens de Plus, Marc Hirschi, Daniel Felipe Martinez, Sepp Kuss…. etc etc, en dan is ook de nieuwswaarde even laag. Ik gun het ze allemaal van harte, maar zo spreken over de toekomst heeft maar weinig te betekenen.

KimJungPoels 6 juni 2020 om 13:20

Die zullen ook allemaal wel eens kopman worden in grote wedstrijden ja. Al denk ik dat Cosnefroy die kant niet op zal gaan, en Hirschi komt klimmend denk ik sowieso te kort voor GTs.

Maar verder vind ik het bij al die renners nieuwswaardig, als hun ploegleider na het tekenen van een nieuw contract aangeeft dat hij ze als toekomstige kopman zijn voor de aller belangrijkste wedstrijden.

Samlambeej 6 juni 2020 om 11:33

Madiot heeft mij gehoord.

josi 6 juni 2020 om 11:55

Ik denk dat hij zeker de klimcapaciteiten heeft. Zijn tijdrit is echter nog een flinke zwakke plek.

boenk 6 juni 2020 om 13:19

Op Gaudu zijn leeftijd mocht Pinot al helemaal zijn gang gaan. Ik begrijp eerlijk gezegd niet dat die gast al niet lang wordt uitgespeeld ten minste in etappekoersen van een week. Als ik me niet vergis wordt hij volgend jaar 25.

KimJungPoels 6 juni 2020 om 13:23

En het jaar erna 26.

Maar voorlopig is hij gewoon 23, en zou hij dit jaar zonder Corona die rol al een aantal keer gehad hebben. Alleen in de Tour moet hij zich sowieso helemaal wegcijferen nog.

Dat heeft natuurlijk alles met zijn nationaliteit te maken, en met de nationaliteit van de ploeg.

Op zijn leeftijd had Pinot gewoon de mazzel dat er geen topper in zijn ploeg zat. ;)

boenk 6 juni 2020 om 14:57

Ja, voorlopig is hij nog eventjes 23 en voorlopig krijgt hij dus geen kans. Terwijl bvb Bernal, in een veel sterker bezet team, wel zijn kans krijgt, dus dat argument vind ik behoorlijk zwak. Als hij volgend jaar de Vuelta zou mogen rijden, wordt hij 25.

“Alleen in de Tour moet hij zich helemaal wegcijferen”… maar dat bepaalt dus wel zijn complete kalender. Vorig jaar was het bvb ook niet de bedoeling te diep te gaan in de Dauphiné, omdat hij moest goed zijn in de Tour… Sja, waar spreken we dan over.

KimJungPoels 6 juni 2020 om 15:24

Als Gaudu op het niveau van Bernal zou zitten al hoeft hij niet te knechten hoor.

Bernal was in zijn eerste Tour gewoon knecht. Maar begon daarna zo goed te rijden dat hij gewoon niet meer gepasseerd kon worden voor een bepaalde rol.

Als Gaudu nu dit voorseizoen Parijs-Nice en Romandie had gewonnen was hij ook met een andere status naar de Tour gegaan. Ik denk dat dat een goed en normaal proces is eigenlijk. Eerst je kopmanschap afdwingen.

freirefreire 6 juni 2020 om 14:16

Als je dat nu al weet, vanuit FDJ gedacht, is het misschien geen stom idee om hem vast eens te trainen in het tijdrijden. Op jonge leeftijd kun je daarin nog stappen zetten en als het een wapen is, ga je heel anders een grote ronde in dan wanneer het een zwakte is.

Och laat maar, het zijn Fransen. Die doen traditioneel alsof dat onderdeel niet bestaat en regelen dan dat de Tourorganisatie meewerkt door nauwelijks TT in de Tour op te nemen.

Lalsacien 6 juni 2020 om 14:46

Traditioneel??? Anquetil en Hinault waren erkende tijdrijders. Rivière was er ook zo eentje. Thierry Marie iets korter terug. De Fransen zitten even in de woestijn wat betreft goede tijdrijders maar dat was bij Nederland ook zo wat betreft klassementen nog niet zo lang geleden.

Panache 6 juni 2020 om 18:25

Alaphilippe won in het verleden zelfs zo’n tijdrit in de Tour. Was geloof ik in 1919 super lang geleden…

Lalsacien 6 juni 2020 om 20:24

Alaphilippe staat niet echt bekend om zijn tijdrit…
En 1919 is toch wel een tijdje terug.

tvm 6 juni 2020 om 15:10

Al wordt hij 100x kopman in een grote ronde. Hier podium rijden laat staan winnen zal niet lukken. Al gun ik hem wel een succes, daar niet van.

Headlines

Populair

Materiaalzone