Marc Goos (26) stopt met wielrennen

Marc Goos (26) stopt met wielrennen

foto: Marcel Koch

vrijdag 20 oktober 2017 om 22:40

Marc Goos stopt met wielrennen. De 26-jarige ex-wielrenner van Belkin en LottoNL-Jumbo gaat vanaf 1 januari voor een maatschappelijke loopbaan. “Mijn wielercarrière kende veel hoogtepunten, maar ook dieptepunten”, schrijft Goos op zijn Facebook-pagina.

“Via deze weg wil ik jullie laten weten dat ik per 1 januari een nieuwe uitdaging aan ga. Ik ruil mijn fiets in voor een carrière in de koeltechniek”, begint Goos zijn verhaal.

Heupblessure en operatie
Daarna gaat hij in op het kantelpunt van zijn loopbaan, de heupblessure die hij opliep in de Ronde van Zwitserland. “De prognose was dat ik nooit meer pijnvrij zou kunnen lopen. De teamarts en de teamleiding van LottoNL-Jumbo verboden mij een operatie. Ik besloot zelf om de operatie toch te ondergaan en dat bleek de juiste keuze. Ik kan nu pijnvrij lopen en bovendien is het gelukt om weer even hard te fietsen als voorheen. Dit is de grootste overwinning in mijn wielercarrière!”


Bekijk hier de valpartij van Goos in de Ronde van Zwitserland (0:45)

“Helaas heb ik geen ploeg meer kunnen vinden waar ik een goed wedstrijdprogramma kan rijden”, zegt de Brabander. “Het afgelopen seizoen heb ik bij het Sunweb Development te weinig koersen kunnen rijden om tegen de toptalenten van de jongere generatie op te kunnen boksen. Hierdoor is het voor mij bijna onmogelijk geworden om terug te keren in de WorldTour.”

‘Trots op mijn carrière’
In totaal heeft Goos vier jaar in de WorldTour gebivakkeerd bij eerst Blanco, Belkin en LottoNL-Jumbo. “Ik heb veel grote koersen, zoals Luik-Bastenaken-Luik, Ronde van Lombardije en de Giro mogen rijden. In de derde week van mijn eerste grote ronde met de beste 20 renners over de Stelvio rijden geeft mij nog steeds kippenvel. Misschien was er nog wel meer mogelijk, maar het lot bepaalde anders. Ik heb er zelf alles uitgehaald wat mogelijk was en daar ben ik erg trots op”, aldus Goos.


Aan het begin van dit seizoen gaf Goos voor de camera van WielerFlits nog aan dicht tegen zijn oude niveau aan te zitten.

Dit artikel delen:

15 Reacties

xistnc 20 oktober 2017 om 22:46

Sneu verhaal. Maar los daarvan, volgens mij vergeet hij zijn laatste twee ploegen te bedanken voor de kansen die ze hem ondanks alles geboden hebben.

LottoNL-Jumbo kon geen toestemming geven voor de operatie, gezien de status van die ingreep in NL. Maar ze hebben hem jarenlang gesteund. En Sunweb heeft hem best een interessant programma geboden. Dus als het er nog in had gezeten, dan had het eruit kunnen komen.

Hoe dan ook, succes in de koeltechniek Marc!

Chaba 20 oktober 2017 om 22:48

Talentvolle renner die nooit de stap heeft kunnen zetten door allerlei tegenslagen. Zo kan het ook lopen in een wielerleven helaas.

vlek 20 oktober 2017 om 22:49

Hij was slecht 23 jaar toen hij net een prachtige Giro had gereden en in Zwitserland met een mooie tussentijd op weg was in de proloog. Doodzonde natuurlijk dat zo’n lullige valpartij een jongen tot dit besluit moet doen komen.

schipperaar 20 oktober 2017 om 22:56

Sterkte Marc maar naast je loop baan toch lekker intensief blijven trainen en wie weet. Werd ie de laan uitgestuurd door zijn geslaagde operatie?

Juice 21 oktober 2017 om 01:40

Extra sneu als je de beelden van die val terugkijkt: hij valt volgens mij doordat ie nog in de bocht begint met trappen waardoor z’n crank de weg raakt

josi 21 oktober 2017 om 07:45

Erg jammer dat wat een mooie carriere leek te kunnen worden in de knop werd gebroken.

vluggejapie 21 oktober 2017 om 09:29

@xstinc

Wie ben jij dan om met een geheven vingertje te komen zeggen dat hij de bobo’s wel even mag bedanken? De ene ploeg wil hem die operatie niet laten ondergaan en bij de andere ploeg krijgt hij een tegenvallend programma. Wat heeft Marc daar nou aan gehad?

Patat Lefevre 21 oktober 2017 om 09:52

@vluggejapie

Als hij zefs in wedstrijden in een “tegenvallend programma” niet op kan vallen, ben je gewoon niet goed genoeg meer. Wat dat betreft had LottoJumbo dus volkomen gelijk.

Fast Freddy 21 oktober 2017 om 10:20

@patat
Hij heeft zelf inderdaad moeten opvallen, maar je conclusie mbt tlj raakt kant nog wal. Zij konden niet weten wat het effect zou zijn van de operatie. Ze waren gewoon tegen een operatie.

xistnc 21 oktober 2017 om 10:59

Er wordt heel makkelijk geredeneerd over die operatie. Alsof het om nagels knippen gaat.

Hier een tweet van Marc zelf waarin hij verwijst naar een artikel dat in redelijk begrijpelijke termen uitlegt waar het om ging/gaat.

@vluggejapie
Het is nogal kortzichtig om de rol van Belkin/LottoNL achteraf te reduceren tot het wel/niet toestaan van die operatie. En het programma van Sunweb kun je tegenvallend noemen, maar je kunt het ook zien als een laatste kans die voorbij is gegaan. Hij heeft zich nauwelijks kunnen onderscheiden in een reeks Franse koersen (voorbeeld) en de lijn door het jaar heen ging eerder omlaag dan omhoog.

kelderfan 21 oktober 2017 om 13:01

Helaas heeft Marc Goos zijn oude goede vorm niet meer kunnen benaderen. Maar voor hem ook positief, dat hij weer pijnvrij heeft kunnen fietsen en lopen. Sterkte Marc.

achtpuntzes 21 oktober 2017 om 13:29

het blijft toch een beetje vreemd, een werkgever die het laatste woord wil hebben over een medische kwestie van personeel.
het ga je goed, Marc!

vluggejapie 22 oktober 2017 om 12:43

@xstinc

Tja, verwijzen naar een enkele wedstrijd op pcs. Als je naar zijn hele seizoen kijkt, zie je ook een bedroevend klein aantal wedstrijdkilometers voor iemand die weer koersritme wil opdoen.

In het artikel in de tweet van Marc kun je nota bene lezen hoe de directeur van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging stelt het oneens te zijn met de beslissing van TLJ om Marc niet te laten koersen. De combinatie van jouw standpunt en het verwijzen naar deze tweet is dus op zijn zachtst gezegd verwonderlijk.

xistnc 22 oktober 2017 om 13:26

@vluggejapie
Vandaar ‘voorbeeld’. Kijk gerust naar andere uitslagen (en DNF’s) op PCS om vast te stellen dat het beeld daar hooguit vergelijkbaar was.

Van maart t/m juni 27 koersdagen. Het is niet extreem veel, maar ook niet weinig. Het moet genoeg zijn om voldoende koersritme op te doen om je enigszins te kunnen tonen als volwaardig WT-renner. Dat is helaas niet gelukt. In plaats van alleen maar te verwijzen naar de oneerlijke kans zou het hem sieren als hij ook dankbaar is dat hij überhaupt nog een kans kreeg.

De passage uit het artikel die je aanhaalt, staat daar in een context. En er staat nog meer in dat artikel dan alleen die passage. Maar feitelijk komt het op hetzelfde neer: zelfs de directeur van het NOV neemt geen verantwoordelijkheid voor (de toepassing van zijn eigen regels) op een individueel geval. Dat hij zijn handen ervan aftrekt is nog te begrijpen, maar dat hij vervolgens diezelfde handen gebruikt om te vingerwijzen, is verwerpelijk. Moet een verantwoordelijke medische staf dat dan wel doen? Waarom zou bijvoorbeeld de aangehaalde Koen de Smet de richtlijnen van de NOV hekelen, als er niets te hekelen valt? Misschien steekt die directeur zijn hand beter in eigen boezem, door zijn regels aan te scherpen. Want mocht het mis gaan, dan wordt die medische staf daar wel op afgerekend.

@achtpuntzes
Marc zelf had het laatste woord, want hij heeft die operatie ondergaan. Maar kun je het op grond van de geldende richtlijnen een medische staf kwalijk nemen, dat ze er geen verantwoordelijkheid voor willen dragen?

Los daarvan, regelmatig wordt gesteld (ook in dit artikel) dat Goos na de operatie het niveau van voor zijn val weer heeft bereikt. Wanneer dan?

vluggejapie 22 oktober 2017 om 16:01

Ik zeg niets over zijn niveau, ik zeg enkel iets over het aantal wedstrijdkilometers. Dat laatste is objectief vast te stellen, dat eerste niet. Dat zou scorebordjournalistiek zijn. We weten allebei niet welke wattages hij trapt of wat zijn VO2max is, wel? Dat neemt niet weg dat dit deel van jouw redenering nog begrijpelijk is: natuurlijk zou Marc iedere wedstrijd kunnen beschouwen als kans en heeft hij die kansen blijkbaar niet kunnen grijpen.

Vooral wat betreft het artikel praat je volstrekte onzin. De NOV is een onafhankelijke wetenschappelijke instelling die aanbevelingen doet en dus niet onderdeel van of verbonden aan het ministerie van VWS. Die kunstheupen moeten vaak worden vervangen, waardoor het NOV de operatie afraadt (aanbeveling, geen regel, geen wet). Daarbij gaan ze af op de gegevens van het register LROI. Natuurlijk vindt De Smet dat vervelend: hij bracht deze protheses jarenlang met reclames aan de man. Overigens heeft hij in de media ook zelf toegegeven dat het risico te groot was. Koen de Smet hekelt dus inderdaad iets waar volgens hem zelf niets te hekelen valt.

Zie: https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/liever-geen-russische-roulette.htm

Dat TLJ in de eerste plaats het advies van de NOV volgde, is in principe verstandig. Het punt is alleen dat TLJ Marc na een geslaagde operatie niet meer wilden laten koersen. Van der Togt geeft aan dat een algemene aanbeveling niet achteraf moet worden toegepast op een individuele casus en dat het nooit zo kan zijn dat een werkgever iemand niet laat werken omdat deze een operatie heeft ondergaan die door het NVO wordt afgeraden. Hij trekt nergens zijn handen vanaf, doet niet aan vingerwijzen, maar legt uit waarom hij achter de richtlijn staat en dat aan de richtlijnen van zijn instelling geen rechten kunnen worden ontleend. Wat is daar in vredesnaam verwerpelijk aan?

Dus simpel gesteld (want dat is kennelijk nodig): je ploeg mag je een operatie afraden, maar niet verbieden en je dus ook niet achteraf afrekenen op jouw beslissing. TLJ deed dat wel. Stoute TLJ.

Dat is ook de kern van ons meningsverschil. Jij vind dat Marc zijn ploegen had moeten bedanken; ik begrijp niet waarom. En je pogingen om het me uit te leggen, geven vooral blijk van vooringenomenheid en onbegrip.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair