Mail van Patrick Lefevere aan renners en staf uitgelekt
foto: Cor Vos
dinsdag 26 september 2023 om 08:18

Mail van Patrick Lefevere aan renners en staf uitgelekt

Patrick Lefevere heeft een mail gestuurd naar zijn personeel en renners naar aanleiding van het nieuws dat zondag naar buitenkwam over de Belgische ploeg. WielerFlits wist toen te melden dat Soudal Quick-Step en Jumbo-Visma werken aan een fusie. Aan het einde van de mail vroeg Lefevere om de inhoud niet met derden te delen, maar Global Cycling Network (GCN) heeft het volledige bericht toch in handen gekregen.

“Ik schrijf je met betrekking tot de berichten die je onlangs in de media zal hebben gezien”, begint Lefevere. “Ik besef dat dit enige onzekerheid heeft veroorzaakt, waarvoor mijn excuses.”

“Er zijn de afgelopen maanden voortdurend gesprekken geweest met verschillende partijen, omdat ik openstond voor gesprekken met iedereen die het gevoel had dat ze in ons team konden investeren en ons kon helpen verbeteren. Dat is nooit een geheim geweest”, aldus de ploegbaas van Soudal Quick-Step.

“In tegenstelling tot de berichten, zijn er op dit moment geen concrete projecten en plannen. Als dit verandert, word je geïnformeerd”, vervolgt hij. “In de tussentijd vraag ik jullie allemaal om de teamgeest en samenhorigheid te blijven tonen die ons team kenmerkt. We zijn aan het einde van een lang seizoen, maar we hebben nog verschillende doelstellingen om er weer een onvergetelijk jaar van te maken voor het team.”

RIDE Magazine
52 Reacties
Sorteer op:
26 september 2023 08:38
Oke, er zijn nu nog maar 2 opties in mijn ogen:

1.) PatLef lult uit zijn nek en ze zijn wel heel concreet. Wat extreem kwalijk zou zijn aangezien een aanzienlijk deel van zijn personeel dan binnenkort werkloos is zonder het te zien aankomen.

2.) Raymond is veel te hijgerig en sensatiebelust geweest. Jumbo/Plugge en Soudal/Patlef zullen ongetwijfeld gesproken hebben en gekeken hebben wat er mogelijk was, maar het is bij lange na niet bijna rond. Zeker niet voor 2024.

Ik kies voor optie 2. Het is volledig onbestaand dat je zo'n fusie eind september nog concreet moet maken voor 2024 terwijl letterlijk niemand van beide ploegen iets weet. Dat kán gewoon niet.
  26 september 2023 08:42
  De Raymond haters spuien hun gal weer eens. Schoolkrant
  26 september 2023 08:45
  Ik denk ook optie 2 want zo ineens QS en Jumbo samenproppen is volledig kansloos: daar moet één jaar met bewegingen tussen zitten minimaal waarin daadwerkelijk alles kan gebeuren qua blijven vs vertrekken.
  26 september 2023 08:46
  Ik zou het eerder gewoon logisch nadenken noemen, maar oke. Ik snap ook niet helemaal waarom je zo fel reageert op iedereen die een klein beetje tegengas geeft aan de berichtgeving hier op Wielerflits..
  26 september 2023 08:56
  Wetende dat Kerckhoffs van de riool&sensatiekrant telegraaf komt lijkt het antwoord mij voor de hand liggen. #dezereactiezalwelzonderberichtofpmverwijderdworden.
  26 september 2023 09:16
  Ik reageer helemaal niet fel. TIs gewoon sneu, kinderacchtig en wellicht kinnesinne met al die pseudo journalisten die t steevast beter menen te weten. In een ander draadje voelde iemand zich niet serieus genomen omdat het geen analyse maar een opinie zou zijn. Dan neem je jezelf wel erg serieus

  En als je dan bovenstaande ziet schuimbekken over de T.
  26 september 2023 09:17
  Waarom zo zwart wit denken? Patlev zegt dat er nog geen "concrete projecten en plannen" zijn. Dat is mijns inziens alleen als de deal al rond is, anders creëer je alleen maar onrust met alle gevolgen van dien. De kans is groot dat de waarheid zoals zo vaak in het midden ligt, en dat beide partijen nu de haalbaarheid aan het toetsen zijn van dit idee, en daarbij ook hun eigen eisen en wensen op een rijtje zetten.
  26 september 2023 09:25
  Ik zet ook in op optie 2, zij het dat je volgens mij de dynamiek niet moet onderschatten: er zijn een of twee (of een paar) anonieme bronnen die met een journalist praten en die hem vertellen over de fusieplannen. Die bronnen hebben een agenda: bijvoorbeeld het torpederen van het plan door het te vroeg te laten uit lekken of juist het bevorderen van het plan omdat de inschatting is dat als het plan eenmaal publiek is, er geen weg terug meer bestaat. Die anonieme bronnen hypen daarbij en beetje hoe ver gevorderd het plan is, want anders is het niet sexy genoeg (TJV praat een keer met Patlef, is niet genoeg voor een kop). Vervolgens vraagt de journalist officieel om commentaar via de officiële kanalen. Echter daar krijgt hij de horen dat ze geen commentaar geven. En dan heb je een keuze: volg je je anonieme bronnen óf zet je je verhaal in de ijskast met het risico dat een concurrent het wel publiceert. Daar komt de dynamiek nog bij dat een (gratis) website bestaat bij gratie van de kliks en je hebt het risico dat je wordt bespeeld.

  Maar laten we niet te naïef zijn: het bericht van Wielerflits wordt vervolgens vrij klakkeloos overgenomen door andere online media. In het AD daarentegen werd het nieuws veel genuanceerder gebracht (TJV spreekt onder andere met Soudal-Quick Step). In andere (ook) gedrukte media zie ik het bericht überhaupt niet.

  EDIT: Ik vond In 't Wiel ook al behoorlijk hijgerig. Ook al hadden ze hier en daar een disclaimer...
  26 september 2023 09:26
  Typische managementmail van Pat. Iedereen die in het bedrijfsleven werkt, kent het klappen van de zweep. "er is niks concreet", oftewel braaf blijven zitten en wachten tot je geschoren wordt. Als het namelijk wel concreet is, is het al definitief en is er niks meer te veranderen.

  Wat een manager altijd wilt, is dat iedereen braaf blijft zitten, zodat hij de beste eruit kan kiezen als het zover is. Wat in werkelijkheid gebeurt, is dat de beste mensen als eerste vertrekken.
  26 september 2023 09:44
  Idd mad niet zwart wit denken daar heb je gelijk aan. Pet maakt excuses dus er wordt gepraat met jumbo dat zal waar zijn en gezien jumbo voor 2024 nog een hoofdsponsor heeft, zal het niet voor 2024 zijn deze fusie , dus het zal zijn wat je oppert er worden wensen op tafel gelegd en gekeken hoe ze dit kunnen realiseren en daar nemen ze , zoals het hoort, hun tijd voor.
  26 september 2023 09:47
  @Baukema
  Over rioolkrant gesproken, lees eens het verhelderende artikel 'Hoe (on)waarschijnlijk is een fusie tussen The Wolfpack en The Woutpack' in de Belgische kwaliteitskrant De Standaard.
  Het schetst een duidelijke timeline in de berichtgeving rond de zoektocht naar een nieuwe sponsor voor JV enerzijds en het al dan niet bij Soudal-QS blijven van Evenepoel anderzijds , en citeert drie niet-bevestigde Wielerflits-primeurs in de voorbije maanden: het naar voren schuiven van Neom als potentiële hoofdsponsor, de mogelijke fusie tussen de ploeg Lefevere en Ineos, en nu dit nieuwe fusie-verhaal.
  Enige constante: dat het om niet-bevestigde geruchten gaat.
  26 september 2023 10:29
  Het past gewoon in een trend van zelfbevrediging en irritante geldingsdrang van Wielerflits. Legio nieuwsberichten beginnen, bijvoorbeeld als een transfer bevestigd wordt, met 'Wielerflits wist eerder te melden'. Alsof dat dan is waarom het gaat.
  26 september 2023 11:34
  Ik begin meer en meer te geloven dat de fusie een fallback plan is. Mochten de besprekingen met de door het AD genoemde multinational klappen heb je dit achter de hand als plan B. Nu al laten lekken om de geesten rijp te maken maar ik zie dit echt niet voor 2025 gerealiseerd worden. Een andere mogelijkheid is dat Bakala simpelweg de suikeroom van TJV wordt. Dan wordt Patrick gedwongen om zijn bv ergens anders onder te brengen.
  26 september 2023 11:39
  De missing link is de te verkopen WT-licentie. Dat zal ongetwijfeld die van Lefevere zijn. De procontinentale ploeg die de licentie krijgt zal 10 renners nodig hebben om in de WorldTour te geraken.
  26 september 2023 12:30
  Ga voor optie 3
  Eerst moet alles in voldoende mate in kannen en kruiken zitten, voldoende concreet op papier staan, afgedekt met UCI, sponsors etc, aleer er een formele persmededeling komt over hoe, wat, wanneer. Tot dan toe gaat er eerst heel wat wijn door de rijn en vorkjes geprikt in michelintoko's.
26 september 2023 08:29
Prachtig de hedendaagse journaille. Breaking: email uitgelekt!! De email lezend: mwoah, nietszeggend. En weer een shot dopamine verspilt. Eigenlijk mijn eigen schuld dat ik willens en wetens op de link klik naar zucht naar sensatie. Maar toch straks de comments nog even lezen en me kapot ergeren aan die stupiditeit van bepaalde personen. What a life.
  26 september 2023 08:34
  Wel weer voer voor 10 nieuwe items op WF en 150 reacties…
  26 september 2023 08:37
  Dan moeten ze stoppen met zichzelf (wieler)journalisten te noemen en hun linkedin veranderen naar "content generator" of iets vergelijkbaar weerzinwekkends.
  26 september 2023 17:18
  Gewoon veel ongelezen laten helpt ook.
26 september 2023 09:14
Je kan veel zeggen van Patlef maar niet dat hij geen zorg draagt voor zijn trouwe medewerkers. Ik kan me niet inbeelden dat deze fusie doorgaat als dat zou betekenen dat de helft van zijn personeel op straat staat terwijl hij zelf mag gaan rentenieren. No way. Hij zal sowieso een oplossing voor hen proberen te vinden. Lukt dat niet, dan geen deal.
  26 september 2023 09:18
  WT-licentie is te verkopen met baangarantie voor zittende staf en overgebleven renners. Zie CCC destijds die de licentie kochten van BMC.
  26 september 2023 12:40
  Bij een fusie gaan alle rechten en plichten mee over. Dus ook arbeidscontracten. Zij het dat er een sociaal plan zou worden afgesproken met evt tussenkomst wielervakbond. Hoe het ook zij, Evenepoel heeft een doorlopend contract. Wil hij niet naar Jumbo via fusie, moet dat contract gewoon afgekocht worden. Voor Ome Pat is dat iig een hoop wisselgeld.
  26 september 2023 19:42
  Pietspeed, luister podcast Eurosport die geven antwoord op jouw opmerking want het zit wel iets anders namelijk.
  26 september 2023 23:41
  Bierbrouwer, het zit niet zo simpel als het in de podcast wordt voorgesteld, omdat veel nog onduidelijk is. Als het om een juridische fusie gaat, dan gaat het gehele vermogen onder algemene titel over. Dwz, alles, dus ook van rechtswege de arbeidscontracten en alle plichten, alles, zoals ik stelde. Er kan ook sprake zijn van een bedrijfsfusie waarbij alle activa en passiva overgaan. Daar lijkt me geen sprake van. Derde optie is een aandelenfusie. Dan verkopen Bakala en Patlef die ook aandelen bezit, naast dat hij statutair directeur/ceo is, deze aan TJV of de rechtspersoon / vennootschap waaronder TJV wordt gevoerd. Bij één van beide fusies gaat dit arbeidscontract en van de andere renners over naar TJV die ook houder is van een WT licensie. Evenepoel zou dan 'gewoon' een nieuwe, andere wg'er krijgen die zijn arbovk dient te respecteren, na te komen. Of TJV als een nieuwe paying agent dient te worden beschouwd, is nog maar de vraag. UCI reglement maakt nl onderscheid tussen WT team/ wg'er en een paying agent. Hoe het ook zij, de waarde van de doorlopende rechtsgeldige arbovk van Evenepoel is op geld waardeerbaar en kan afgekocht worden (door Ineos bijv) Bij de merger/fusie zal het iig niet zo zijn dat Evenepoel dan bijv (bijna) gratis naar Ineos vertrekt, omdat hij nu vlg de podcast een andere paying agent zou krijgen. Als Patlef de WT licensie heeft waaronder Evenepoel rijdt, doen de 80% aandelen bezit van Bakala via de Luxemburgse vennootschap en evt bovenliggende holding niets aan af voorzover Traksel het als een business case ziet.
26 september 2023 09:00
'Wielerflits deelt gelekte mail van Patrick Lefevere aan renners en staf waarvan Lefevere vroeg om de inhoud niet met derden te delen, maar die via Global Cycling Network (GCN) dan toch het daglicht zag, en wie is Wielerflits dan om achter te blijven, niet waar? maar in onze titel belichten we wel bewust het lekken van de inhoud en niet de inhoud zelf, om vooral niet de indruk te wekken dat het ons om de inhoud te doen zou zijn - sterker nog, dat is zelfs zo, want de inhoud staat in feite haaks op onze eerdere berichtgeving over dit onderwerp'
26 september 2023 10:06
Is er eigenlijk al iets concreet rond deze fusie? Wat een hoop kabaal zonder effectieve daden.
26 september 2023 08:28
Prima mail van Pat.
  26 september 2023 11:53
  Dat woordje "concreet" maakt het lekker interpretabel... ;-)
  26 september 2023 19:55
  Prima mail idd, ik mis alleen nog "wolfpack 4ever" als afsluiter.
26 september 2023 09:16
Patlef kan m natuurlijk ook zelf gelekt hebben.
26 september 2023 09:03
Nu nog even wachten op de uitgelekte e-mail van Plugge.
26 september 2023 17:43
Wat een freaky poppenkast zeg! Als er iets nieuwswaardig naar buiten wordt gelekt zoals de inhoud van een mail, is dat altijd bewust. Dit zie je constant in msn. Het is gewoon om iets te triggeren.
Deze site begint steeds meer op een amateuristische puinzooi te lijken, wat meer weg heeft van een of andere blog dan van een serieuze nieuwssite. Bij een interview van 1 iemand dat hooguit 2 minuten duurde, zie je dat hier terug in 5 verkapte berichtgevingen, met ook nog eens discutabele betiteling. Daar komt nog bij dat de beste man die dit nieuws als eerste de wereld in heeft gebracht inderdaad twijfelachtige journalistiek laat zien en serieus het verschil niet ziet tussen opinie en analyse. Nog geen 2 weken geleden was er nog een "analyse" van dezelfde hand en dat was serieus niets meer dan een verzameling van vragen die door reageerders hier onder andere artikelen werden gesteld. Dat is geen journalistiek onderzoek doen en al helemaal geen analyse. Maar gewoon een verzameling aan observaties van derden, waarvan hun reacties ook nog eens zonder pardon verwijderd worden door diezelfde "journalist". Het begint echt een serieus treurige vertoning te worden. Megalomaan is misschien wel het juiste woord. Want je zou toch anders kwaliteit en zekerheid in juistheid altijd als hoogste prioriteit hebben en niet de eerste, de snelste, het meeste. Als je succes het puur van het laatste moet hebben, kun je beter gewoon alvast gaan stoppen met deze poppenkast.
@redactie, doe er iets mee, jullie volgers schreeuwen er dagelijks om! En dat doen ze niet puur voor het klagen
26 september 2023 09:23
Niet net dat iemand dit lekt
  26 september 2023 10:44
  Waarschijnlijk een vooropgezet plan.
  27 september 2023 05:55
  Deze hele fusie saga is sowieso een complot.
26 september 2023 09:32
Met dit gedoe gaat voor Remco de deur richting Ineos weer op een kier… met vertrouwensbreuk weet een beetje advocaat zijn weg wel te vinden…
  26 september 2023 19:43
  Bij overname kan Remco van zijn contract af. Alle Soudal renners , jumbo renners niet trouwens
26 september 2023 09:49
Gelukkig werkt mijn advertentie blokker op mijn toestel!
26 september 2023 10:09
Ik las ergens dat de UCI regels zouden meebrengen dat als de "paying agent" van een renner verandert, de renner weg zou mogen (maar niet hoeven, want ze hebben een contract). Als ik het goed heb, verdwijnt bij een fusie altijd een paying agent. Dat zou betekenen dat of de renner van TJV weg mogen of die van SQS als er een fusie zou komen... Er is dan dus geen vertrouwensbreuk nodig om Evenepoel naar Ineos te laten gaan...
26 september 2023 11:32
"Watts occuring", de podcast van Geraint Thomas en Luke Rowe, is altijd interessant om te horen hoe er vanuit het peloton over zaken wordt gesproken. Over dit nieuws gaat het zo:
G: One thing I would say is Remco hates Jumbo and Jumbo hates Remco, so that's not gonna work is it? Unless they do different programs. Should you hear what Roglic says about Remco?
L.R. (lachend): Let's do that on the pod now mate, yeah.
G: HAHAHAHA
  26 september 2023 12:25
  Anderzijds zag ik tijdens de Vuelta Vingegaard en Kuss vaak praten en dollen met Evenepoel. Lijkt me eerder dat enkel Evenepoel en Roglic elkaar niet zo goed liggen. Zie ook de comments van Evenepoel over "typisch Roglic - volgen en dan de laatste 100 meter uit het wiel sprinten".

  Maar Roglic is sowieso nogal een individualist volgens het boek Het Plan. "De einzelgänger Primoz Roglic, over wie het team zich soms zorgen maakt – dan is hij weer onbereikbaar en reageert hij alleen met een vuistje op een app".

  Probleem voor Roglic is dat hij voorbijgestreefd werd door Vingegaard, die ook een stuk jonger is. Dus bij TJV komt hij op de 2de plek. Maar ook Evenepoel is geen coureur om naast Vingegaard te starten, die wil zelf scoren en niet in een ploegenspel verzeild raken. Zou ook gewoon best zijn voor het wielrennen dat ze alle 3 bij een andere ploeg zitten.
26 september 2023 09:04
Nou ja, diep. We zijn nou eenmaal beperkt tot één nieuwsmedium voor wielernieuws. En als je begaan bent met het wielrennen en alles daaromheen dan is het vrij vervelend als een zogenaamd gerenommeerd journalist schrijft dat ze die hele wielerwereld waarin je als liefhebber geïnvesteerd bent op zijn kop gegooid gaat worden. En vervolgens blijkt dat hij het uit zijn duim heeft gezogen.
26 september 2023 09:11
Heb je die podcast geluisterd, je kon gewoon horen hoe Raymond zat te glunderen over zijn 'scoop' als ie niet doorgaat is dat natuurlijk wel redelijk hilarisch.
26 september 2023 09:22
Het door hem te ontvangen bedrag is nog niet bekend, en dus zijn de plannen nog niet concreet.
26 september 2023 09:30
Je hebt het er maar druk mee..!
27 september 2023 00:32
Volgens mij zijn het geen plannen meer .. het is al werkelijkheid ... ik zag bij Zeeman al geel en blauw
26 september 2023 15:57
Romans ge zijt enne jaloerse zeveraar
26 september 2023 13:41
Mij bekruipt hoe langer hoe meer het gevoeld dat dit een zorgvuldig geregisseerde afleidingsmanoeuvre is. Alsof Plugge een stuk vlees bewust ergens de stuiken in gegooid heeft, omdat hij weet dat een bloedhond als RK er dan gegarandeerd achteraan vliegt. Denkend dat hij een fantastiche primeur heeft die hij vervolgens breed uit gaat meten in alle talen, maar in feite is hij misschien heel bewust met dit kluitje in het riet gestuurd.

En hetzelfde geldt misschien wel voor de mail van Lefevere.

Ik gok (of hoop) eigenlijk dat er gewoon een nieuwe sponsor wordt gevonden voor TJV. Zodat iedereen lekker in zijn eigen kamp kan blijven, de fitties lekker door kunnen gaan, en de staf van beide ploegen gewoon kan blijven werken.
  26 september 2023 14:04
  Kan me niet voorstellen dat dit van Plugge komt. Veel te veel collateral damage in de vorm slechte publiciteit, gefrustreerde/gepasseerde renners en wat dies meer zij. Als dit hele bericht meer is dan een opgeblazen vermoeden, dan is het of gewoon waar, of een actie van een of meerdere personen die het plan willen torpederen - en in dat geval zou het dan ook waar zijn.
  26 september 2023 14:12
  Dit hele gedoe zet Plugge weg als een panische bedelaar voor megazak geld omdat anders de ketoonkwaliteit zakt, zijn team tijdrit verkast en de hoogtestages in 2025 op de VAM-berg gehouden moeten worden.
26 september 2023 09:21
Uit zn duim gezogen nog wel. Sterkte
26 september 2023 08:43
Zit t diep ?

Reacties zijn gesloten.