Maciejuk neemt, in afwachting van uitspraak UCI, deel aan Giro di Sicilia
foto: Cor Vos
maandag 10 april 2023 om 17:24

Maciejuk neemt, in afwachting van uitspraak UCI, deel aan Giro di Sicilia

Filip Maciejuk, die in de Ronde van Vlaanderen uit koers werd genomen na het veroorzaken van een massale valpartij, zal morgen aan de start verschijnen van de Giro di Sicilia. De Pool kan eventueel nog geschorst worden door de internationale wielerunie UCI, maar Bahrain Victorious ziet geen reden om zijn renner aan de kant te houden.

Maciejuk probeerde in aanloop naar de eerste keer Oude Kwaremont op te schuiven, belandde echter in het gras en schoot weer terug het peloton in. Een massale valpartij was het gevolg en dit krijgt eventueel nog een staartje. “Zijn manoeuvre was absoluut not done. Je mag nooit de veiligheid van je mederenners in het gedrang brengen”, reageerde UCI-coördinator Peter Van Den Abeele al.

Mogelijke schorsing 
“Er kunnen absoluut nog verdere maatregelen volgen. Hij zal voor de disciplinaire commissie verschijnen. Een eventuele schorsing en/of bijkomende boete is dan niet uitgesloten. Dit zal niet zomaar passeren.” De UCI kan voor een eventuele aanvullende straf terugvallen op het eigen reglement. “Er werd wat scheef naar ons gekeken toen we de regel invoerden dat er niet op een voetpad gereden mocht worden, maar kijk nu: de gevolgen waren voor renners toch aanzienlijk.”

In afwachting van een uitspraak van de UCI, zal Maciejuk morgen dus wel gewoon starten in de Giro di Sicilia. De 23-jarige coureur maakt deel uit van een vijfkoppige selectie. Ook Damiano Caruso (de winnaar van vorig jaar), Rainer Kepplinger, Johan Price-Pejtersen en Cameron Scott zijn van de partij.

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
10 april 2023 18:27
Laat die jongen toch gerust nu… Die is al door het stof gegaan en gevierendeeld op asociale media…
De UCI moet zelf maar eens gaan onderzoeken waar ze met de stoep/fietspad/parking regel naartoe willen… gisteren was het ook weer duidelijk in beeld… gewoon 2 maanden consequent een zelf verzonnen regel toepassen, klaar…
10 april 2023 17:58
Dat pad naast de weg was volgens mij gelijk aan de weg, alleen hield het plots op. Ik denk niet dat de UCI hem op basis van die regel kan schorsen. En verder heeft de ploeg gelijk om hem te laten rijden, want wachten op de UCI kan weleens lang gaan duren.
    10 april 2023 18:16
    Hij reed over parkeerplaatsen, daar hoor je niet te rijden. Volgens mij kunnen ze hem dan perfect schorsen. MAAR er reed daar minstens een renner of 10/15, dan moet je daarbij hetzelfde doen.
    10 april 2023 18:19
    Daar mag je wel rijden. Geen afgescheiden of verhoogde fiets- of voetpaden (al zag ik er gisteren weer heel veel dat wel doen).
    Maar het niet remmen en in dat gras springen was natuurlijk wel roekeloos, op die basis kan je hem wel even aan de tand voelen en een symbolische extra week aan de kant zetten.
10 april 2023 18:16
Ik denk niet dat de meerderheid van het RVV-peloton hem vóór dat incident al kende en slechts twee jongens uit dat peloton starten in Sicilië (Guérin en Quick) dus het zal allemaal wel meevallen met scheve blikken.
10 april 2023 19:09
Dit is een schoolvoorbeeld van ‘in 2023 gaan we relletjes nog meer uitmelken’.

Gelukkig lukt dat niet.
10 april 2023 20:06
Als de UCI wil schorsen, waar wachten ze dan nog op? Gaan ze nog even de mening van de grassprietjes vragen ook?
11 april 2023 13:30
Dan moeten ze meteen Philips en VDP ook schorsen om Degenkolb in de berm te jassen !

Reacties zijn gesloten.