Maciejuk betuigt spijt voor veroorzaken massale val: “Een grote inschattingsfout”
foto: Cor Vos
zondag 2 april 2023 om 14:55

Maciejuk betuigt spijt voor veroorzaken massale val: “Een grote inschattingsfout”

Filip Maciejuk heeft via social media zijn excuses aangeboden voor het veroorzaken van een massale valpartij in de Ronde van Vlaanderen. De Pool van Bahrain Victorious werd vanwege zijn onbezonnen actie door de jury uit koers genomen.

De renners in de Ronde van Vlaanderen werden op goed 140 kilometer van de streep opgeschrikt door een massale valpartij, veroorzaakt door een manoeuvre van Filip Maciejuk, die uitkomt voor Bahrain Victorious. Maciejuk probeerde in aanloop naar de eerste keer Oude Kwaremont op te schuiven, belandde echter in het gras en schoot weer terug het peloton in.

Een massale valpartij was het gevolg. De schade was enorm en meerdere toppers maakten op harde wijze kennis met het Vlaamse asfalt. Zo moesten Tim Wellens en Ben Turner opgeven. Ook Wout van Aert, Julian Alaphilippe, Mads Pedersen en Jasper Stuyven gingen tegen de grond, maar konden hun weg wel weer vervolgen.

Maciejuk heeft inmiddels zijn spijt betuigd. “Het spijt me echt voor mijn fout en het veroorzaken van de valpartij. Ik hoop dat alle betrokkenen in goede gezondheid verkeren en veilig zijn. Dit had niet mogen gebeuren en was een grote inschattingsfout van mijn kant”, laat hij weten via Twitter.

“Het was echt niet mijn intentie om dit te veroorzaken. Het enige wat ik nu kan doen, is mijn excuses aanbieden voor mijn fout en hier in de toekomst van leren. Ik bied nogmaals mijn verontschuldigingen aan, aan het peloton, mijn ploegmaten en de fans.”

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
2 april 2023 18:14
Een hoop lui die duidelijk nooit in een peloton hebben gefietst...

Het was absoluut een domme actie waarvoor hij terecht uit koers is gekomen maar voorop lijkt mij te staan dat hij dit zelf ook absoluut niet gewild heeft. Daarnaast maak je aan 60 kilometer per uur in een stressvolle koers als de Ronde van Vlaanderen nog wel eens een fout. De gemaakte excuses lijken mij gemeend en op zijn plek.
Ik denk dat een ieder van ons in het verkeer ook wel eens een (ongewilde) stuur/inschattingsfout heeft gemaakt die al dan niet een botsing tot gevolg had maar om dat ook meteen van de weg geschorst worden.

Misschien is soms een beetje nuance en 2x nadenken wel op zijn plaats voor je iets de wereld inslingert
  2 april 2023 19:56
  Ik dacht dat de UCI strenger was geworden op buiten het parcours rijden. Hij had dat trottoir/fietspad niet mogen nemen. Nu weten we weer waarom.
  2 april 2023 20:11
  Inderdaad, hele domme actie met nare gevolgen en een terechte DQ. Maar aan de andere kant, is een domme fout, snel gemaakt, dus schorsingen etc is overdreven. Een momentje even niet opletten, even snel nog willen inhalen. Wij maken in het verkeer al vaak zulke foutjes, dus in een peloton, in volle inspanning........
  2 april 2023 21:13
  Mooi gesproken, Devoronian.
2 april 2023 22:25
Indirect gevolg van het veel te lakse opvolgen van de regels : fietspaden, voetpaden, parkings, etc oprijden om in te halen mag niet. 2 maanden hard optreden en onmiddelijk uit koers halen, dan denken die gasten wel na… De video jury die heeft alle middelen beschikbaar maar doet er absoluut niks mee… idem met rotzooi weggooien buiten de waste zones…
2 april 2023 18:40
Die jongen doet ook zijn best. Streep erover en door!
2 april 2023 17:14
Wat een ontzettende oelewapper: eerst als een kamikaze piloot het peloton induiken op een plek waar hij niet eens thuishoort (geen respect tonen) en dan vervolgens snel een paar tweetjes eruit gooien in de hoop dat er te en schorsing en/of hoge boete komt.
  2 april 2023 17:46
  Hij stuurt niet doelbewust het peloton in, hij komt in het gras ergens in terecht en wordt zelf de weg op gekatapulteerd. Blijft staan dat het ongelofelijk dom is om daar te rijden.
2 april 2023 17:41
Indirect zorgt hij ervoor dat Wout wat procentjes te kort kwam. Sowieso was de manoeuvre enorm dom en is een schorsing van een paar maanden zeker op zijn plaats. Er zijn mensen die zeggen dat voetballers net zolang geschorst moeten worden als de voetballers die ze blesseren, dus misschien mag deze renner ook net zolang op het bankje zitten als bvb Tim Wellens langs de kant moet blijven....
  2 april 2023 17:48
  Goed idee, al zou ik een stapje verder gaan: de veroorzaker per direct schorsen en als er bijvoorbeeld een schorsing van 3 maanden wordt opgelegd gaat die pas lopen op de dag dat het laatste slachtoffer weer terug in koers is.
2 april 2023 17:46
Berouw komt na de zonde.... Als de UCI echt om veiligheid geeft schorsen ze deze mafketel voor minstens een paar maanden. Of nog beter: voor de rest van het jaar!
  2 april 2023 18:10
  Waarom niet voor de rest van z’n leven! Is echt schandalig, je ziet ook nooit iemand door het gras naar voren rijden
2 april 2023 17:17
Opsodemieteren met deze nobody. Die stuurt nog beroerder dan mn blinde schoonmoeder. Opi en omi 2.0 maar dan geinfiltreert in t peloton.
  2 april 2023 17:23
  Nou ja zeg wat een reactie.
  2 april 2023 17:41
  Nou ja zeg 50 man met aspiraties naar de grond door een inhalende malloot. Vind mn reactie nog prima binnen de perken
  2 april 2023 19:06
  Ik vermoed dat jouw schoonmoeder niet rouwig is dat ze jou niet kan zien...
  2 april 2023 21:12
  @garcon... Beetje overdreven reactie. Volgens mij rijdt onze Poolse vriend zelf in een kuil gevuld met water, net op het moment dat hij weer in de groep wil plaats nemen. Op dat moment wordt hij het peloton ingezwiept. Was geen bewuste actie. Vervelend maar geen reden om hem te veroordelen.

Reacties zijn gesloten.