Machtige sprint bezorgt Tim Merlier de winst in Le Samyn
foto: Cor Vos
dinsdag 2 maart 2021 om 17:10

Machtige sprint bezorgt Tim Merlier de winst in Le Samyn

De winst in Le Samyn 2021 is gegaan naar Tim Merlier. De sprinter van Alpecin-Fenix was tijdens de eerste wedstrijd om de Bingoal Cycling Cup na ruim 200 kilometer de snelste van een grote kopgroep. In de laatste rechte lijn wist Merlier met overschot de sprint te winnen. Rasmus Tiller (Uno-X) zette zijn spurt vroeg in en strandde op de tweede plaats. Andrea Pasqualon (Intermarché-Wanty-Gobert) werd derde.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Van Schip en Leijnse in de kopgroep
Het was lang wachten op een succesvolle aanvalspoging vanuit het peloton. In het eerste uur werd ruim 44 kilometer afgelegd, maar was nog geen kopgroep ontstaan. Niet lang daarna volgde toch een poging: Jan-Willem van Schip (BEAT Cycling) en Enzo Leijnse (Development Team DSM) kregen Kenny De Ketele (Sport Vlaanderen-Baloise), Joey Rosskopf (Rally), Gianni Marchand (Tarteletto-Isorex) mee. Zij kregen niet meer dan drie minuten voorsprong.

In het peloton was er in de grote lus een grote valpartij, waarbij onder meer outsider Piotr Havik (BEAT Cycling) moest opgeven. Bij het opdraaien van het lokale parcours van 26 kilometer rond Dour was het verschil tussen de kopgroep, waar Marchand al was gelost, en het peloton minder dan een minuut. Lange tijd bleef de voorsprong hangen rond veertig seconden, maar op 56 kilometer van het einde was het einde van de vlucht van Van Schip en co daar.

Van Schip voert de kopgroep aan – foto: Cor Vos

Peloton breekt
Uit het peloton had een groep van ongeveer 25 renners de oversteek gemaakt naar de koplopers. Tim Merlier, Sep Vanmarcke, Mark Cavendish, Bert Van Lerberghe, Kobe Goossens, Brent Van Moer, Boy van Poppel, Danny van Poppel, Damien Touzé, Jempy Drucker, Victor Campenaerts, Timothy Dupont, Tom Wirtgen, Thimo Willems, Lorrenzo Manzin, Rasmus Tiller, Antoine Raugel, Jarno Mobach en Maurice Ballerstedt sloten aan bij Van Schip, De Ketele, Rosskopf en Leijnse. De voorsprong was al snel een minuut.

Aanval Van der Poel
Veertig kilometer voor het einde was daar de verwachte aanval van Mathieu van der Poel. De Nederlandse kampioen gebruikte een technische zone met veel bochten en kasseien om zich los te weken van het peloton. Na een tweede versnelling wist hij met een groepje aan te sluiten bij de kopgroep, waaruit Vanmarcke en Campenaerts even weggereden waren. Op de voorlaatste passage van de Rue de Belle Vue troepten de voorste groepen samen.

Victor Campenaerts koos bij het ingaan van de laatste lokale ronde voor de solo. Achter hem organiseerde Deceuninck-Quick-Step de achtervolging. De verschillen bleven binnen de 20 seconden. Op de Chemin de Wihéries, vijftien kilometer voor de meet, werd Campenaerts dan toch ingerekend. Dries De Bondt en Lukasz Wisniowski probeerden daarna nog de kopgroep te verrassen. De Pool van Qhubeka ASSOS sloeg een goed gat, maar begon aan de laatste Rue de Belle Vue met een minimale voorsprong.

Van der Poel, De Bondt en Vanmarcke over de kasseien – foto: Cor Vos

Volle finale
Op die kasseienstrook denderden Florian Sénéchal en Mathieu van der Poel op en over Wisniowski. De Fransman nam het initiatief met de Nederlandse kampioen in zijn wiel. Ze sloegen een gaatje en kregen Sep Vanmarcke, Danny van Poppel en Wisniowski mee. Van der Poel koerste verdedigend (achteraf bleek dat zijn stuur afgebroken was) en liet de rest van zijn vluchtmakkers het werk doen.

Op anderhalve kilometer van de meet sloot de achtervolgende groep terug aan bij de kopgroep. Van der Poel zette zich met zijn kapotte stuur aan kop van de groep. Victor Campenaerts probeerde het nog een laatste keer, maar in de sprint was Tim Merlier oppermachtig. Hij remonteerde in de laatste meters de Noor Rasmus Tiller, die het op de verrassing speelde in de spurt. Daarachter werd Andrea Pasqualon derde en Sep Vanmarcke vierde.

Merlier is de eerste Belgische winnaar van Le Samyn sinds Guillaume Van Keirsbulck. Op de erelijst is de rappe man van Alpecin-Fenix de opvolger van Hugo Hofstetter, die vorig jaar won.

foto: Cor Vos

 
46 Reacties
Sorteer op:
2 maart 2021
Met een kapot stuur kun je natuurlijk niet sprinten, dus laat je gewoon een ploegmaat winnen. Lekker hoor.
2 maart 2021
Ik miste het commentaar, wat was er met Mathieu? Wel mooi dat hij zich ook durft op te offeren voor ploeggenoten
  2 maart 2021
  De commentaar op Sporza was verschrikkelijk, dus daar heb je niets mee gemist! Het was een opeenstapeling van fouten. OT: heerlijke koers gezien, zoals verwacht!
  2 maart 2021
  Mooi ook weer van Renaat bij die lekke band van Vanmarcke op de kasseien. ‘Sep laat nu lopen.’
  2 maart 2021
  't was inderdaad niet bijster goed vandaag. Wel hard moeten lachen toen Renaat Wisniowski voor 'de Italiaan Dlamini' aanzag. Hij weet duidelijk niet hoe Nicholas Dlamini er uit ziet.
2 maart 2021
Veel positieve punten gezien in deze wedstrijd. -Van der Poel die zich als een modelploegmaat gedroeg. (Ook al is had hij een stuurbreuk.) -Goede, sterke Merlier. -Sterk Alpecin. -Sterke(re) Cavendish. -En natuurlijk prachtige omloop
2 maart 2021
Met dank aan Matje als modelploegmaat en Sénéchal die ploegmaat Cavendish dood deed op de laatste kasseistrook. Toonde al met zijn uitspraken vooraf dat hij niet bijster slim is, en bewijst het nu ook in koers.
  2 maart 2021
  Ik had het idee dat de ploeg Deceuninck erg gefixeerd was op Mathieu .
  2 maart 2021
  Dat is ook niet zo raar toch? Ik denk dat in de komende wedstrijden wel meer ploegen hun wedstrijd zullen afstemmen op Mathieu en Wout.
2 maart 2021
Pohh, dat was wel even flinke druk voor Merlier als uitgerekend Van der Poel zo hard voor je gaat fietsen! Knap gedaan dan om met zoveel overmacht te winnen. Dit moet heel erg lekker voelen in die ploeg.
2 maart 2021
Ik vind het een fraai rondje wat normaal gesproken ondergewaardeerd is. En dit was wat mij betreft ook de mooiste van de drie Belgische wedstrijden tot nu toe.
  2 maart 2021
  Zeker de mooiste Belgische koers tot nu toe.
  2 maart 2021
  Ik deel je mening!
2 maart 2021
Mooi knechtenwerk van Matthieu, hij legt de loper uit voor Merlier. Renaat en Sven konden maar geen genoeg krijgen van het lullen over Cavendish maar de realiteit is nog steeds dat hij het niveau niet heeft om zelfs maar aan de spurt toe te komen. Iedereen wist hier dat het om Senechal zou draaien bij DQS en zeker van der Poel wist dat. Knap de aanval geneutraliseerd en vervolgens de rem erop en Tim in een zetel te brengen. Vakwerk van de ploeg.
  2 maart 2021
  Wel, ze hadden wel gelijk dat Cav voor het eerst in jaren überhaupt nog mee was in een eerste groep/peleton. Hij zal wel gecommuniceerd hebben dat sprinten er niet meer in zat, maar dat was op zich niet te zien aan waar hij zat op 5 km van de streep.
  2 maart 2021
  Ik had het idee dat ze voor Steimle aan het rijden waren, maar die lijkt er nog helemaal uit te komen na zijn sterk debuut.
2 maart 2021
Merlier sterk, mee met de eerste groep en daarna het nog afmaken in de samengesmolten groep. Phillipsen was er ook nog, maar niet gezien in de sprint. Van der Poel en Campenaerts maken wel het mooie weer vandaag onderweg.
  2 maart 2021
  Merlier zei in het interview dat Philipsen zich niet super voelde en dat Merlier mocht sprinten.
  2 maart 2021
  Vandaar, wel mooi dat ze dan zo eerlijk zijn onderweg tegen elkaar. Er was wat vrees dat ze in elkaar wielen zouden rijden als ze samen zouden rijden.
  2 maart 2021
  Toch mooi Alpecin!
2 maart 2021
Vermakelijke wedstrijd! Volgens Merlier wilde Mathieu dus nog aanvallen maar ging het niet meer met het kapotte stuur. De vervanging, die Sénéchal niet kende, was zo slecht nog niet :-)
2 maart 2021
Vanmarcke 4de na een lekke band diep in de finale. Misschien kan die misvatting over Sep-het-strijkijzer die ik hier de laatste dagen een aantal keren las eindelijk eens naar de prullenbak.
  2 maart 2021
  Die was opvallend snel terug na zijn lekke band. Of heel goed in vorm, wat wel het geval lijkt gezien afgelopen weekend, of wat hulp gehad in de achtervolging (wat ik, zolang hij zich niet vastgehouden heeft, doorgaans acceptabel vind, maar wat toch vragen oproept sinds het WK).
  Ik snap het Sep strijkijzer verhaal ook nooit zo. Zeker aan het begin van zijn carrière reed hij best wat uitslagen in sprints. Ik meen zelfs aan aantal keer in de Tour? Ok, het zal niet de snelste man van het peloton zijn, maar toch zeker ook niet de sloomste. Los daarvan: goed om hem weer in vorm te zien. Toch een van de sympathiekere renners wat mij betreft. Hup Sep!
  3 maart 2021
  Zelfs de grote Tom Boonen eens verslagen in een spint-a-deux.
2 maart 2021
In het interview werd aan Tiller gevraagd of hij blij was met de derde plaats.
  2 maart 2021
  Ik vond het een rare sprint van die gast. Kwam goed weg en leek verbaasd te zijn dat hij nog op kop lag en ging achterom kijken.
2 maart 2021
Spijtig dat Vanmarcke op het einde niet meer probeerde te demarreren. Hij zag er enorm sterk uit. Lukt het niet dan hadden ze nog steeds Hofstetter. Nu eindigen ze op plaats 4 en 5...
  2 maart 2021
  Hij was maar net terug komen aansluiten na een lekke band...
  3 maart 2021
  Ja maar hij is dan toch nog weggereden met een groepje? En 2km later kon hij zelf nog meesprinten. Hij ging dicht gekomen zijn.
2 maart 2021
Mooie trainingsrit van Matje en wat een machtige sprint van Merlier! Moest van ver komen.
2 maart 2021
De nodige complimenten aan het Topsport-Vlaanderen van Noorwegen. Opnieuw zo een sterke Noor. Afgelopen weekend 1man in de vlucht en 2 in de achtervolgende groep, een pak beter dan het gros van de WT-teams. Terwijl die mannen pas hun eerste wedstrijden van het seizoen rijden.
2 maart 2021
Goed om te zien dat Cavendish na heel lange tijd weer een keer van voren zat. Hopelijk vormt dit voor hem het begin van een mooi afscheidsjaar.
2 maart 2021
De nieuwe versie van Campenaerts bevalt me wel. Hij lijkt eindelijk te beseffen dat hij in het tijdrijden altijd een subtopper zal blijven en kruipt nu hopelijk meer in de ' Voigt' rol. Lekker aanvallen. Hopelijk wint hij zo een mooi koerske binnenkort.
  2 maart 2021
  Inderdaad, en hij lijkt het ook gewoon zo leuk te vinden.
2 maart 2021
Wat een snelheid van Merlier! Als ze die wat beter kunnen brengen gaat hij meer winnen.
  2 maart 2021
  Ik had dier gelezen in de plaats van "die", maar dat zou ook wel toepasselijk zijn met die snelheid.
2 maart 2021
Het leek met wat fantasie precies op een natuur docu waar het ene dappere hertje een groep wolfen uitput zodat het andere snelle hertje er vandoor kan gaan. (met de winst)
  2 maart 2021
  Dit was een soort zelfisolatiestrategie van Senechal, waarbij je zelf gaat en dan je ploegmaats isoleert in het groepje erachter. Niet helemaal wat Lefevere gisteren bedoelde.
  2 maart 2021
  Hahaaa, dit is een hele goeie zeg.
Best fraaie koers met Merlier als zeer terecht winnaar want naast zijn spurt zat hij ook een aantal maal in het offensief. MvdP in de sleurhondrol, past hem beter dan sprint aantrekker. Dichtrijden en aftaaien.
  2 maart 2021
  Dat verdient wel enige uitleg. Denk dat Mathieu met zijn stuurkunsten, topsnelheid, vermogen etc. ook in het sprint-aantrekken tot de absolute wereldtop zou kunnen behoren. Vond hem nu wel heel bruusk met z’n krachten smijten. Reed die laatste kilometer na het inlopen van Campenaerts net zo goed op kop voor alle andere sprinters als voor Merlier.
  3 maart 2021
  Dat bruuske is juist het probleem. Een slingerende acrobaat volgen door het peloton is niet eenvoudig. Vorig jaar probeerde Van Der Poel een aantal keren een sprint aan te trekken, maar dat ging niet heel erg soepeltjes. Van Aert is veel geschikter als lead out. Zit veel rustiger en positioneert zich geweldig. Als een ploeg nog een goede lead out zoekt kunnen ze dus beter bij Van Aert aankloppen.
2 maart 2021
Niet om flauw te doen maar DQS toch wel heel teleurstellend met Declerq op plek 26 als beste geklasseerde.
  2 maart 2021
  Ze waren hier ook met het B/C team. Alleen van Senechal mocht je iets verwachten. Senechal kon alleen niet opboksen tegen Van der Poel vandaag. De overige renners (Steimle, Hodeg, Lerberghe, Steels) komen bij DQS nog niet uit de verf. Hodeg kan nog een keer hoog eindigen tegen C sprinters, bijvoorbeeld in Zuid-Amerika. Zij zullen aan het eind van het jaar wel vertrekken. Alhoewel Steimle bij binnenkomst goede resultaten boekte, maar dat is nu al even geleden. Van Cavendish mag je met een kasseienstrook vlak voor de finish ook niets verwachten. Declercq is geen winnaar, maar een superknecht. Nu al zijn energie moeten verspillen in het terughalen van o.a. De Bondt en Campenaerts.
2 maart 2021
Drie vaststellingen kunnen doen: Cav gaat nooit meer meekunnen als er gekoerst wordt. Campenaerts koerst niet. Vanmarcke is een strijkijzer.

Reacties zijn gesloten.