Macey Stewart last pauze in

Macey Stewart last pauze in

Macey Stewart na haar gouden tijdrit in Ponferrada - Foto: Sirotti

donderdag 10 december 2015 om 13:00

Hoewel het seizoen nog niet begonnen is, neemt Orica-AIS-renster Macey Stewart al een break. De 19-jarige Australische is bang voor een burn-out en heeft in samenspraak met haar coaches besloten om tot onbepaalde tijd rustig aan te doen. “Maar ik kom terug”, verzekert ze The Advocate.

‘Nooit de kans gehad wat anders te doen’
De Tasmaanse uit Devonport kroonde zich in 2014 tot wereldkampioene tijdrijden bij de junioren en maakte vervolgens direct de overstap naar de vrouwen van Orica-AIS. Ook komend seizoen komt ze voor deze ploeg uit, maar wanneer is nog even de vraag. “Ik fiets nu al twaalf jaar, maar ben nog altijd erg jong. Ik heb nog een carrière van hopelijk zo’n tien tot vijftien jaar voor de boeg en wil me niet opbranden, waardoor ik mijn volledige potentieel niet zou bereiken. Ik heb dat besproken met mijn coaches en samen zijn we tot de conclusie gekomen om nu wat tijd vrijaf te nemen en proberen om voor even een normaal persoon te zijn. Want de voorbije twaalf jaar gingen alleen maar over wielrennen. Maar ik hoop dat ik er bij mijn comeback gelijk sta met meer motivatie en drive.”

Geen tijdsdruk
Stewart krijgt van Orica-AIS de opdracht om zo veel mogelijk rust te pakken, zodat ze een frisse start kan maken. Duidelijkheid rondom haar terugkeer is er dan ook niet. “Het is me op het hart gedrukt om mezelf geen einddatum op te leggen, omdat anders de bedoeling van de rust weg is. Ik mag pas terugkomen als ik er helemaal klaar voor ben. Het Europese wegseizoen zit wel in mijn hoofd voor komend seizoen, want die mogelijkheid heb ik nog altijd. Als ik dat dus zou willen zou ik rond half januari weer terug moeten keren, om vervolgens in april richting Europa te trekken. Maar ik zou ook graag andere opties ontdekken die mogelijk mijn interesse hebben. Ik ben bijvoorbeeld op zoek naar een baan en hoop naar de universiteit te gaan.”

Orica-AIS compleet
Ondertussen heeft Orica-AIS Stewart wel opgenomen in het selectiebestand voor komend jaar. De Australische ploeg maakte donderdag bekend dat zij het komende seizoen gaat aanvangen met twaalf rensters, waaronder nieuwe aanwinst Annemiek van Vleuten. “We zullen ons richten op de eendagskoersen en de kleinere rondes”, vertelt sportief directeur Gene Bates. “We hebben verschrikkelijk veel talent aan boord wat betreft tijdrijden en het afwerken van prologen. Daardoor hebben we goede papieren voor de kleinere rondes en genoeg inhoud en vuurkracht voor de eendagskoersen, zowel op kasseien als op de selectievere parcoursen.” Teammanager Shane Bannan voegt daar nog aan toe: “Ik denk dat de balans tussen een aantal ervaren dames en een paar van de grootste talenten van de sport uitstekend is.”

Orica-AIS voor 2016
flag-au Gracie Elvin (27)
flag-au Katrin Garfoot (34)
flag-au Alexandra Manly (19)
flag-au Chloe McConville (28)
flag-au Rachel Neylan (33)
flag-au Loren Rowney (27)
flag-au Sarah Roy (29)
flag-au Amanda Spratt (28)
flag-au Macey Stewart (19)
flag-nl Annemiek van Vleuten (33)
flag-us Tayler Wiles (26)
flag-au Lizzie Williams (32)

Dit artikel delen:

10 Reacties

aeroventiel 10 december 2015 om 13:40

Mooie dame:)
Maar het komt wel vaak voor dat jonge renners/renster een pauze nodig hebben, is de druk zoveel groter als jaren gelede dan?? Of word er nu harder getraind?

OscarV 10 december 2015 om 13:59

Overtraind / oververmoeid zijn komt de laatste tijd inderdaad vrij veel naar boven. Wellicht een teken dat de trainers bij de junioren en / of dames niet professionele genoeg zijn?

Verweggistan 10 december 2015 om 14:11

Of het is gewoon meer bespreekbaar geworden.

schipperaar 10 december 2015 om 14:20

Waarschijnlijk heeft ze meer in haar mars dan alleen fietsen, ziet er verre van vermoeid uit.

Netraam 10 december 2015 om 14:23

Trainingsschema’s van professionals zijn ook inzichtelijker geworden, wie wil er nou niet trainen zoals Gesink, Froome, Matt Stephens of Cancellara? (Ik wel) Maar als je zelf (nog) niet van dat niveau bent, raak je op zo’n schema gewoon overtraind.

roelieman2 10 december 2015 om 14:40

Lijkt wel een kloon van Ferrand-prevot qua uiterlijk en prestaties. Zijn ook allebei niet verkeerd om naar te kijken

schipperaar 10 december 2015 om 14:56

Tis juist dat monotone wat een renn(st)er doet opbranden, nooit iets anders gedaaan, waarschijnlijk ook nog nooit een lekker wijntje gedronken of later dan 11 uur naar bed.
Sport en spel kan best samen, maar pas op voor de betutteling van menig coach of veeleisende ouders.

wolfje 10 december 2015 om 15:10

groot talent, hopen dat ze sterk terug komt. Daar gaan de hollandse dames nog wel een flinke kluif aan hebben de komende jaren

albertooo 10 december 2015 om 15:29

Erg wijze beslissing, durven er niet veel te overwegen. Hoe langer we van haar kunnen genieten, hoe beter. :)

Hoebele 11 december 2015 om 14:47

Ik vraag me af in hoeverre het gat dat Johansson achterlaat opgevuld kan worden door Van Vleuten en de Australische rensters. Ik snap dat het Australian Institute of Sport (AIS) zich richt op eigen ‘talenten’, maar er is toch een flinke kloof tussen de 2 (voorlopig dus 1) van 19 en de overige 27+’ers.
Complimenten overigens aan de steeds terugkerende opmerkingen over het uiterlijk van de rensters..

Headlines

Materiaalzone

Populair