Lutsenko zegeviert in Spaanse gravelkoers Clásica Jaén Paraiso, Wellens tweede

maandag 14 februari 2022 om 17:29
Lutsenko zegeviert in Spaanse gravelkoers Clásica Jaén Paraiso, Wellens tweede

foto: Cor Vos

De eerste editie van de Clásica Jaén Paraiso Interior (1.1), een Spaanse wedstrijd over de nodige gravelstroken, is gewonnen door Alexey Lutsenko. De 29-jarige Kazach wist in zijn eerste wedstrijd van het seizoen meteen een straf nummertje op te voeren en soleerde naar de zege. Tim Wellens kwam als tweede over de streep, Loïc Vliegen werd derde.

In Spanje stond vandaag een nieuwe koers op het programma: de Clásica Jaén Paraiso Interior. Een niet te onderschatten wedstrijd in Andalusië met meer dan drieduizend meter hoogteverschil en bijna veertig kilometer gravelstroken. De start was in Baeza, een historische plaats met zo’n 15 duizend inwoners. Van daaruit ging het over meerdere pittige gravelstroken en een relatief makkelijk middenstuk naar de zware finale rond de aankomstplaats, Úbeda. De finishstreep lag op een klim van 6,1 kilometer aan 5,5%, waarvan 5,4 kilometer over gravel. Deze klim stond liefst drie keer op het programma.

Koers ontploft al vroeg 
Igor Arrieta en Raúl García (beiden Equipo Kern Pharma), Jenno Berckmoes (Sport Vlaanderen-Baloise) en Chad Haga (Human Powered Health) reden als vroege vluchters een tijdje voor het peloton uit, al was deze vlucht geen lang leven beschoren. De koers ontplofte namelijk al bijzonder vroeg: de favorieten voor de zege lieten zich al zien op de eerste gravelstroken. Alexey Lutsenko gooide op ruim vijftig kilometer van de streep de knuppel in het hoenderhok. De oersterke Kazach, vorig jaar nog winnaar van een vergelijkbare gravelwedstrijd in Italië, sprong samen met Tim Wellens weg uit een eerste elitegroepje.

De koplopers op de gravelklim van Úbeda – foto: Cor Vos

Het tempo van Lutsenko lag zodanig hoog dat Wellens al vrij snel moest passen. Lutsenko was alleen, en dat met nog meer dan veertig kilometer op de koersteller. De renner van Astana Qazaqstan Team besloot echter niet te wachten op de eerste achtervolgers en stortte zich vol overgave in de afdaling van de klim naar Úbeda. Het verschil met de achtervolgers werd groter en groter, maar Lutsenko kreeg vlak voor de tweede passage van de Úbeda-klim toch weer het gezelschap van Wellens, Connor Swift en Lennard Kämna. Lutsenko liet zich echter niet van de wijs brengen en wachtte geduldig op zijn moment.

Imponerende Lutsenko soleert naar zege 
Op de flanken van de tweede passage van de Úbeda-klim zagen we een gelijkaardig koersverloop: Lutsenko bleek over de sterkste klimbenen te beschikken en reed nog maar een keer weg van zijn naaste rivalen. De beloftenwereldkampioen van Valkenburg wist op de power een flinke kloof uit te bouwen en begon met een halve minuut voorsprong aan de slotronde van ruim twintig kilometer. De achtervolgers leken zich al te verzoenen met een strijd om de dichtste ereplaatsen: tegen Lutsenko bleek geen kruid gewassen. De voorsprong liep met het verstrijken van de kilometers steeds meer op.

foto: Cor Vos

De koploper begon met nog vijf kilometer te gaan, met een voorgift van meer dan een minuut, aan de derde en laatste passage van de klim naar aankomstplaats Úbeda. Een inzinking in de laatste kilometers bleef uit en dus had Lutsenko alle tijd om zijn overwinning te vieren. Tim Wellens wist in de lastige slotkilometer zijn landgenoot Löic Vliegen nog van zich af te schudden en wist zo een tweede plaats uit de brand te slepen. Vliegen eindigde als derde namens Intermarché-Wanty-Gobert.

Dit artikel delen:

25 Reacties

Wheely 14 februari 2022 om 17:37

Zo dit is wel echt helemaal Loetje zijn ding geworden, die heeft even wat sterren verzameld voor de Strade. Leek op het laatst wel een beetje uitgepierd. Mooie koers, kan dit wel waarderen. De Jumbo’s en de Alpaca’s hebben wat gemist.

0
Franco Ballerini 14 februari 2022 om 17:48

Even checken of mijn reactie door de moderatie komt: inderdaad een aanwinst deze koers. Hoewel ik die lange stukken over de snelweg wat minder vind. En dat Lutsenko (of Lutsenka, als we Bobbie mogen geloven…) en de motard op het steile bruggetje vast bleven zitten in het grind… tja, dat is ook nog wel een verbeterpuntje.

0
Wheely 14 februari 2022 om 17:58

Dat bruggetje was er bijna eentje te ver ja maar ook wel weer lachen, deed me ook beetje denken aan Wout zijn eerste Strade waar hij op het eind zigzaggend omhoog moest.

0
Kosmonaut 15 februari 2022 om 07:26

@Franco Ballerini

In dit geval heeft Bobbie gelijk. Lutsenka is inderdaad de juiste uitspraak.

0
Romāns Vainšteins 15 februari 2022 om 07:32

in het Standaard Russisch worden inderdaad onbeklemtoonde o's als à's uitgesproken.
Maar eerder een toevalstreffer dan nauwkeurig uitgeplozen lijkt me.

Maar zei hij nou à of aa? Ik had geluid uit vanwege omstandigheden.

0
Franco Ballerini 15 februari 2022 om 09:32

@Kosmonaut: ok, weer wat geleerd. Maar zoals RV stelt lijkt het een toevalstreffer aangezien hij zichzelf na een aantal keer Lutsenka “corrigeerde” door hem daarna weer Lutsenko te noemen. Of om Bobbie voor deze keer niet te hard aan te pakken: hij wist vrijwel zeker dat het ka moest zijn maar nadat Andries (dacht ik) telkens ko zei begon hij toch te twijfelen.

0
Romāns Vainšteins 14 februari 2022 om 17:42

Esthetisch gezien een pareltje dit. Absoluut geen kopie van de Strade maar een iegen karakter dat fraai het desolate Sergio Leone – achtige landschap afzet tegen de spaarzame urbane zones en smerige gravelwegen met verdwaalde autobähne afwisselt. Geheel eigen flow heeft het ook daar het verschil tussen die 2 uitersten zo groot is.

Finish was al helemaal te gek, net alsof ze in één of andere commando-opleiding terechtgekomen zijn. Bueno hecho, fijne koers ! Met een wat meer aan elkaar gewaagd deelnemersveld kabn het een monster worden.

0
Wheely 14 februari 2022 om 17:59

Lekker die mannetjes in legerpakjes ook erbij.

0
bellevue 14 februari 2022 om 18:06

@Romans
heb je beelden ?

0
Franco Ballerini 14 februari 2022 om 18:07

Ik had nog even de indruk dat een van die soldaatjes de achtervolgers wilde tegenhouden omdat hij het onverantwoord vond om nog een keer over het bruggetje te gaan. Opvallend (maar ook begrijpelijk) dat de regie besloot onmiddellijk te switchen toen Wellens en consorten er aan begonnen.

0
ifor 14 februari 2022 om 17:53

Eerste wedstrijd, eerste zege. Altijd lekker. Wat me het meest verbaasd is dat Lutsenko nog nooit top tien reed in een monument…

0
Kopinkas 14 februari 2022 om 19:02

Exact de bedenking die ik me ook maakte, bij Lutsenko maar evenzeer met betrekking tot Wellens voor de voorjaarsmonumenten
Benieuwd wat ze deze lente kunnen.
En Vliegen, vorig jaar al sterk in de Strade, lijkt ook weer stappen te zetten.

0
poeskescherens 14 februari 2022 om 18:01

Mooi spektakel, met Wellens die lekker de puntjes aan het sprokkelen is. Elk “groot” wielerland een gravelwedstrijd nu, al is dat misschien al zo?

0
Franco Ballerini 14 februari 2022 om 18:16

Volgens mij is er ook nog wel ruimte om een gravelpad op de Col du Vam aan te leggen.

0
Romāns Vainšteins 14 februari 2022 om 18:27

Wie maalt er om de VAM wanneer je Peest al hebt om de banden te laten zwoegen?

0
Carlo12 14 februari 2022 om 18:41

Mooie koers en spektakel zeg, kan het wel waarderen. Kan me zo voorstellen dat er in de toekomst meer en meer wedstrijden te zien zijn op tv.

0
FDJ 14 februari 2022 om 19:24

Mooi om Kämna terug te zien met een mooie uitslag.

0
Anton van Valouwe 14 februari 2022 om 19:44

Zeker, weer lang uit de roulatie geweest, maar dit geeft hoop!

0
Romāns Vainšteins 14 februari 2022 om 19:30

Loic Vliegen ook een fraaie prestatie, die zit op schema om dit jaar pas op de uitlopers van de Valkenrots bijgehaald te worden. Op het tandvlees aan het eind van de afzink de tegelijk pokerende en onoplettende favorietengroep voorbijzoeven en Luik juicht.

0
lo squalo dello Stretto 14 februari 2022 om 19:51

Zou het Hilaire wel gunnen

0
lo squalo dello Stretto 14 februari 2022 om 19:51

Heerlijke renner

0
Cochise 14 februari 2022 om 19:59

Leuk zo’n selectieve wedstrijden. Minder leuk als je Sport Vlaanderen, Manuele Fundacion, Eolo-Kometa of Drone Hopper heet en geen enkele renner tot aan de finish krijgt.
Verder ook benieuwd hoelang Cofidis, Intermarché en Arkea in elke mogelijke koers op de kalender zullen blijven starten voor de puntjes. Arkea zit al aan 29 racedagen, Jumbo aan 4

0
Romāns Vainšteins 14 februari 2022 om 20:19

Voor Hopper wel een puike mogelijkheid om met het naderhand zoeken van hun renners het product op de kaart te zetten. Helemaal als je er ook die gieren mee wegjagen kan.

0
bellevue 14 februari 2022 om 20:48

Lijkt me dat er eerder iets mis met Jumbo Visma (4?!) dan met ploegen die gewoon hun wedstrijdjes rijden.

0
Lennimator 15 februari 2022 om 00:55

Mooie wedstrijd. Goede winnaar. Semi-klassieker in spe. Zeker een aanwinst.
Jak se mas?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone