Luka Pibernik beste vluchter in Eneco Tour

zaterdag 24 september 2016 om 16:54
Luka Pibernik beste vluchter in Eneco Tour

Foto: Sirotti

Luka Pibernik heeft de zesde etappe in de Eneco Tour op zijn naam geschreven. De 22-jarige renner van Lampre-Merida maakte deel uit van een kopgroep die het sprintende peloton knap voorbleef in de straten van Lanaken.

De Vries in kopgroep
Roompot-Oranje Peloton maakte vandaag opnieuw deel uit van de vroege vlucht. Het was ditmaal Berden de Vries die namens de Nederlandse ploeg meezat. De 27-jarige renner uit Drenthe had vooraan gezelschap van Chad Haga (Giant-Alpecin), Luka Pibernik (Lampre-Merida), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Bert Van Lerberghe (Topsport Vlaanderen-Baloise) en Mark McNally (Wanty-Groupe Gobert). Het peloton hield  de voorsprong van de zes vluchters onder de vijf minuten.

Op vijftig kilometer van het einde sprong Tiesj Benoot weg op de Côte Bois la Dame. De Belg van Lotto Soudal kreeg geen ruimte, maar zijn aanval zorgde wel voor de nodige nervositeit binnen het peloton. Wat volgde was een spervuur aan demarrages. Uiteindelijk raakte Patrick Bevin (Cannondale-Drapac) alleen vooruit. Daarna keerde de rust weer terug in het peloton, met BMC daar constant fier aan kop.

Gouden Kilometer
Dat zorgde ervoor dat de klassementsrenners te laat kwamen voor de Gouden Kilometer. De bonificatieseconden gingen daarom naar de koplopers. Haga kwam vooraan telkens als eerste over de streep, waardoor hij negen boniseconden pakte. Voor De Vries ging het in de Gouden Kilometer te hard. Hij moest als enige in de kopgroep passen.

Spannende slotfase
Dat was zonde voor Roompot-Oranje Peloton, want de overige vijf hielden knap stand. Op drie kilometer van het einde hadden de koplopers nog twintig seconden voorsprong op het peloton. In tegenstelling tot de vierde etappe, toen een kopgroep een vergelijkbare voorsprong had, wisten de leiders ditmaal wél vooruit te blijven. De vijf gingen in de slotmeters sprinten voor de zege. Pibernik bleek vervolgens over de snelste benen te beschikken.

McNally strandde op plaats twee, voor Van Lerberghe. McNally zat in de vierde etappe ook al in een vergelijkbare situatie. Toen was de Brit de snelste van de kopgroep, maar in de laatste meters moest hij toezien dat vier sprinters hem in extremis nog passeerden. De pelotonspurt werd ditmaal gewonnen door Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo), maar dan op vijf seconden van de kopgroep.

Dit artikel delen:

18 Reacties

Mooie_Mario 24 september 2016 om 16:56

Zou er iets mis zijn met de tijdsmeting? Hoe kan het peloton zo slecht rekenen. Met zoveel sprintploegen en belangen haalt een kopgroep het, bizar
Verder een slaapverwekkende koers met een anticlimax.

xistnc 24 september 2016 om 16:59

Ja, de tijdmeting maakte rare sprongen. Maar dat mag geen excuus zijn. BMC heeft de koers gecontroleerd en had geen belang bij het terughalen van de kopgroep. Dan moeten andere ploegen oorlog maken, maar kennelijk gokken Etixx, Sagan en TLJ toch vooral op morgen.

Berden de Vries zal slecht in slaap komen vanavond. Niet goed voor zijn CV, als enige moeten afhaken bij een toch niet al te bijzondere kopgroep die het redt tot de streep.

woutie 24 september 2016 om 17:02

Leuke winnaar, volgend jaar Bahrain Merida!

Wheely 24 september 2016 om 17:06

Dennis doet goede zaken.

Noud89 24 september 2016 om 17:08

Het is een absoluut baggerrondje dit.

thombvb 24 september 2016 om 17:08

Ideaal voor Dennis dit.

Wildebert 24 september 2016 om 17:12

Kan je een keer kijken, krijg je helaas iets te zien waar je nou echt niet opgewonden van wordt. Jammer!

Tuubke 24 september 2016 om 17:16

Slecht verkend door ploegleiders? Het standaard rekensommetje dat je wel een minuut per kilometer goedmaakt, gaat niet op als de finale zo bochtig is als hier. Als je je van tevoren goed verdiept in een parcours, moet je dat opvallen.

MME 24 september 2016 om 17:20

BMC en Lampre winaars van de dag, rest niet heel best

Angus 24 september 2016 om 17:21

Bijzonder teleurstellende dag. Wat had Sagan gesnoven voor zijn interview…??

alsjewint 24 september 2016 om 17:56

@Angus

Ik denk dat Sagan “thuis” gesnoven heeft en eigenlijk snakt naar het eind van dit seizoen. Daar kan ik me iets bij voorstellen. Telkens een microfoon onder je neus al wereldkampioen, daar wordt je vanzelf een keer chaggy van. Benieuwd of hij nog naar Qatar zal afreizen.

robotour 24 september 2016 om 18:49

Op 58km van de finish moest ik weg en kon de rest van de race niet volgen, maar naar nu blijkt heb ik weinig gemist. Jammer dat ze de finale van deze etappe ook niet een stukje zwaarder hebben gemaakt. Nu wordt alles op morgen gezet. Als het inderdaad gaat regenen schrijf dan Wellens maar weer op.

limburgia 24 september 2016 om 18:56

Ondanks een heel mooi parcours bakten de renners er niets van vandaag.
Komt dit door het seizoen dat al ver gevorderd is of is het de tendens van de
laatste tijd dat sommige etappewedstrijden een saai verloop kennen omdat
er een of twee ploegen er kwalitatief te ver boven uitsteken ?
Ik vind dit geen reclame voor de wielersport .

MME 24 september 2016 om 19:04

In de regen geef ik Terpstra ook nog wel een kans

roadrider 24 september 2016 om 19:13

Hopelijk was dit de laatste keer dat de organisatoren zich lieten verleiden om hun parcours aan te passen in functie van een andere wedstrijd. Elke dag slaapverwekkende etappes en een eindwinnaar als gevolg van een ploegentijdrit. Teleurstellende Eneco Tour dit jaar…

Tuubke 24 september 2016 om 19:26

Inderdaad, het afstemmen van het parcours van de Eneco Tour op dat van het WK is een beroerd idee. En als je het per se toch wilt doen, doe het dan ook echt goed: met lange, brede, rechte wegen. Deze slingerweggetjes zijn niet echt de perfecte voorbereiding voor de sprinters die op het WK gaan starten.

Wielrennertje 24 september 2016 om 19:32

redelijk saaie etappe als je kijkt wat voor hellingen erin zaten en wat eruit kwam.. Wel geweldig voor deze jongen natuurlijk dat hij wint.

Baukema Tomoulin 24 september 2016 om 22:35

Wellens gaat de eneco-tour in ieder geval niet winnen.

Headlines

Materiaalzone

Populair