Luis León Sánchez zegeviert in het Baskenland

maandag 4 april 2016 om 17:23
Luis León Sánchez zegeviert in het Baskenland

foto: © 2016, Zikliamatore

Luis León Sánchez heeft de openingsetappe van de Ronde van het Baskenland op zijn naam geschreven. De Astana-renner versloeg Daniel Navarro (Cofidis) in een sprint-à-deux. Een uitgedund peloton wist het duo net niet in te rekenen. Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE) won de pelotonspurt en eindigde vlak achter hen.

In de openingsfase van de koers gingen vier renners ten aanval. Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step), Marcel Wyss (IAM Cycling), Nicolas Edet (Cofidis) en Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA) kleurden vandaag de etappe. De vier leiders kregen weinig bewegingsruimte van het peloton. De maximale voorsprong bedroeg iets meer dan drie minuten.

Kelderman jaagt op Cataldo
Op de een na laatste, en tevens lastigste, beklimming van de dag plaatste Dario Cataldo (Astana) een aanval. De Italiaan ging snel op en over Edet en Lastra, die als enigen waren overgebleven van de kopgroep. Cataldo kwam vervolgens als eerste over de top. Daarachter probeerden verschillende renners – waaronder Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) – tevergeefs naar hem toe te springen.

Vluchters van de dag Lastra, Edet en Wyss - foto: © 2016, Zikliamatore

Vluchters van de dag Lastra, Edet en Wyss – foto: © 2016, Zikliamatore

Cataldo begon met een kleine voorsprong aan het begin van de slotbeklimming. In het peloton bleven renners tegenaanvallen plaatsen, maar Cannondale en vooral Orica-GreenEDGE haalden de vluchters steeds terug. Vlak voor de top, op tien kilometer voor het einde, rekenden ze ook Cataldo in.

Navarro op en over Gesink
Op hetzelfde moment plaatste Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) een demarrage, maar een paar tellen later ging Daniel Navarro op en over de Nederlander. Gesink kon niet bij hem aanpikken. De Spanjaard passeerde vervolgens als eerste de top. Daarachter had Alberto Contador een kleine versnelling geplaatst, waardoor het peloton in brokken boven kwam, maar de Tinkoff-renner zette zijn inspanning niet door. Hierdoor wisten veel renners snel weer terug te keren.

In de afdaling reed Luis León Sánchez vervolgens naar Navarro toe. Samen maakten ze goed gebruik van het gebrek aan organisatie in het peloton. Wat volgde was een spannende slotkilometer. Het peloton leek de aansluiting met het leidende duo te gaan vinden, maar kwam uiteindelijk net te laat, waarna Sanchez sneller bleek dan Navarro.

foto: © 2016, Zikliamatore

foto: © 2016, Zikliamatore

Dit artikel delen:

84 Reacties

Romāns Vainšteins 4 april 2016 om 17:25

LLS doet n LLS'je, uiteraard 11 x beter dan dat er zo'n sprinter-uit-de-2e-lijn-die-ook-goed-een-heuvel-over-kan mee aan de haal gaat. Mooie overwinning wederom van het altijd vol erop vliegende Astana.

En men mag willen van de man wat je wilt maar dit type koersgedrag komt rechtstreeks vanuit dhr Vino, ik zou hem niet willen missen in de wielrennerij.

0
Puffin87 4 april 2016 om 17:25

Mooie finale.
Wel jammer dat Gesink niet zo heel sterk is. Als hij 'gewoon' het wiel van Navarro had kunnen houden had hij meegesprint voor de overwinning.
Maar goed, leuk dat hij aanviel. Nog altijd beter dan niks doen en anoniem 25ste worden.

0
sven241 4 april 2016 om 17:26

Altijd mooie ritten in Spanje. LL Sanchez slim met zijn sterke daalcapaciteiten. Het blijft een hele leuke en goede renner.

0
Robs234 4 april 2016 om 17:26

Mooie finale, hoor! Sanchez maakt zijn reputatie als daler wel weer waar

0
miguelon 4 april 2016 om 17:27

Wat een afknapper, afwachten, afwachten, na die zalige koersen in België zou je haast vergeten dat een koers ook saai kan zijn tot op 10km van de meet…

0
Romāns Vainšteins 4 april 2016 om 17:28

Baskenland trouwens echt heel erg mooi, in groen groen groen groen heuvel heuvel land, konijnen komen er ook vandaan btw.

0
Vic413 4 april 2016 om 17:28

Jantje lijkt toch ook goed in vorm.

0
tendam 4 april 2016 om 17:28

Een typische Luis Leon-overwinning, sterk en vooral slim. Gesink koos dus achteraf het goede moment, maar Navarro had de goede benen ;)

0
jansen8888 4 april 2016 om 17:29

Auw! Gesink werd hard op zijn plek gezet. Er is nog veel werk te verzetten richting AGR. Wel fijn om TLJ in het offensief te zien met Kelderman en Gesink.

Mooi dat de aanval loont en een rasaanvaller als LLS wint. Contador gaat er deze week weer een spektakel van maken!

0
Laatste man 4 april 2016 om 17:30

Sterk nummer. Zie niet in wat dit met Vino te maken heeft overigens, LLS koerst al jaren zo. Felline ook weer op niveau.

0
AndriesW 4 april 2016 om 17:30

De finale was spannend zat en dan weer die dekselse LL die weet toe te slaan.
Ik zat al te hopen op een aanvalletje van Gesink. Hij kwam duidelijk tekort en anders was het in de afdaling alsnog lastig geweest om te volgen. Toch goed dat hij zichzelf test en alsnog bij de favorieten binnengekomen net als Kelderman.

0
Sephiroth 4 april 2016 om 17:31

Mooie LLS overwinning, leuk om kelderman en gesink een poging te hebben zien doen, nu nog mollema en slagter zien deze week. Alhoewel wilco en robert nog wel wat aan hun vorm mogen doen :S

En tsja de laatste 20-30 km waren leuk, de rest wat saaier op Edet zn frustraties na. Jammergenoeg is dat bijna evident voor meerdaagse koersen.

Astana weer eens op zn vinos gekoerst idd, dat is wel het mooie van die ploeg. (het aanvallende en openbreken met cataldo, LLS die gaat etc. ze vliegen wat meer in de koers in vergelijking met sommige andere teams die altijd tot de laatste klim wachten.)

0
SolitaryShell 4 april 2016 om 17:32
Quote:
Robs234 – 4 april 2016 om 17:26

Mooie finale, hoor! Sanchez maakt zijn reputatie als daler wel weer waar

Ben je niet in de war met Samuel?

0
AZH 4 april 2016 om 17:32

Leuke rit! Mooi dat zowel Gesink als Kelderman even hun neus aan het venster hebben gestoken. Betekent dat het wel goed zit met de vorm

0
Sephiroth 4 april 2016 om 17:33

SS beiden kunnen erg goed dalen. LLS en Sammy behoren samen tot de beste dalers van het peleton.

0
Purito 4 april 2016 om 17:35

Daarom is het Baskenland zo mooi. Schitterende finale, zoals zo vaak.

Mooie overwinning van Lulu. Je kunt hem eigenlijk altijd opschrijven in dit soort ritten. Maar ook een sterke Navarro. Gesink zag er dan wat pijnlijk uit. Als je zijn prestatie van vandaag ziet, dan denk je dat hij geen schijn van kans maakt dit seizoen op ook maar iets. Maar ja, explosiviteit is niet meer zijn sterkste ding.

Voor de rest goede topfavorieten gezien. Contador zoals altijd gretig. Quintana die goed meekon, net als Henao en Yates. Pinot ook prima in orde. En Purito kon ook mee met de 5 grote favorieten op de top van de laatste klim. Ook een goed teken :)

0
rik1998 4 april 2016 om 17:36

Goed dat Gesink en Kelderman zich laten zien, maar gesink en aanvallen is gewoon een lastig verhaal op een paar uitzonderingen na. Hij mist gewoon de explosiviteit, dit komt natuurlijk ook door zijn bouw

0
Purito 4 april 2016 om 17:36

@Sepiroth
Het is wel lang geleden dat Sammy nog noemenswaardig daalde.

Ik schat Sagan, Cancellara, Lulu, Valverde, Nibali, Kwiat zeker hoger in tegenwoordig.

0
Tuttipazzi 4 april 2016 om 17:36

@redactie
Ikya Chernetskiy bestaat niet. Ik geloof dat het een foutje van cyclingstats is en dat ze Sergey bedoelen.

0
LyndaLid 4 april 2016 om 17:37

Auw, dat was toch wel meer dan een beetje pijnlijk hoe Gesink daar voorbij werd gereden door Navarro.. Die dan ook nog voor winst sprint!

Veel grotere groep dan ik had verwacht en eigenlijk gewoon een saaie koers tot de laatste 500 meter van de laatste klim.

0
Tuttipazzi 4 april 2016 om 17:38

@dalersdiscussie
Ik heb de commentatoren wel eens horen zeggen dat de beste dalers de mannen zijn die in de bus rijden en dat we ze dus nooit in actie zien.

0
Purito 4 april 2016 om 17:39
Quote:
Veel grotere groep dan ik had verwacht en eigenlijk gewoon een saaie koers tot de laatste 500 meter van de laatste klim.

Het is ook oneerlijk om alles te staven aan de Ronde. Dat kun je gewoon niet maken ;)

Voor een openingsrit in een rittenkoers van een week, ook nog eens de gemakkelijkste op papier, hebben we best leuke koers gezien hoor. Meer kun je echt niet verwachten.

0
tendam 4 april 2016 om 17:40

@tuttipazzi
Dat is nogal logisch, die dragen extra gewicht met zich mee. Sammy Sanchez met Cancellara vergelijken, zoals hier gebeurt, is dan ook onzin.

0
grootverzet 4 april 2016 om 17:40

Azh: goed met de vorm. Ik weet het niet. Ik denk dat gesink keihard gvd heeft geroepen, want zijn demarage zat helemaal niets op. En hij valt niet zomaar aan als hij voor een klassement gaat. Dat is zijn stijl niet. Als de klim 2km langer was geweest was hij gelost geweest want hij viel wel heel erg snel terug.

0
Wheely 4 april 2016 om 17:42

Niks van kunnen zien, Oomen nog in beeld geweest?

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone