Lucinda Brand zet kletsnatte Wereldbeker in Fayetteville naar haar hand

woensdag 13 oktober 2021 om 20:32
Lucinda Brand zet kletsnatte Wereldbeker in Fayetteville naar haar hand

© Cor Vos

Ook de tweede manche van de Wereldbeker draaide bij de vrouwen uit op een duel tussen Marianne Vos en Lucinda Brand. De twee waren aan elkaar gewaagd, tot in de slotronde. Plots was het – mede dankzij een val – helemaal op bij Vos. Ze viel zelfs terug naar plaats vier. Denise Betsema en Clara Honsinger werden zo nog tweede en derde.

Hevige regenval bij de start van de vrouwenwedstrijd in het Centennial Park in Fayettevill. Jolanda Neff  dook als eerste het veld in, voor Marianne Vos, Blanka Kata Vas, Puck Pieterse en Denise Betsema. Op de eerste klim scheidden Vos, Vas en Betsema zich af. Op het eind van de openingsronde kwam ook Lucinda Brand aansluiten.

Vier leidsters dus, maar Puck Pieterse, Yara Kastelijn, Maghali Rochette, Inge van der Heijden en Annemarie Worst volgden op amper een handvol seconden. Voorin misten we alleen Neff, die helemaal was weggezakt na materiaalpech.  In ronde twee van zes kwamen de vijf aansluiten, zodat we maar liefst een negental voorin kregen.

Ommekeer
Dat was echter maar tijdelijk, want naarmate de wedstrijd vorderde en zwaarder werd, staken Brand en Vos er steeds meer bovenuit. Rochettte, Betsema en Pieterse leken rond halfkoers een strijd voor de derde en laatste podiumplaats uit te vechten. En na een schuivertje van Lucinda Brand vertrok Vos voor een solo. Tot Vos lek reed en Brand zo opnieuw kwam aansluiten.

Intussen werd Maghalie Rochette gelost bij de achtervolgsters, haar plaats werd ingenomen door het duo Vas-Honsinger. Maar in de slotronde van wat echt een loodzware cross werd, kantelde het nog helemaal. Marianne Vos kwam zichzelf tegen na een val, buiten beeld. Ze moest niet alleen de rol lossen bij Brand, maar ze zag in de laatste halve ronde ook nog Betsema en Honsinger passeren.

Zo pakte Brand verdiend de zege – een mooie generale repetitie op het WK-parcours – voor Betsema en Honsinger, die mee op het podium mochten. Vos werd nog vierde, net voor de Puck Pieterse die als beste belofte finishte. Brand neemt uiteraard ook de leiderstrui over van Vos.

Dit artikel delen:

14 Reacties

Dolfy 13 oktober 2021 om 20:36

Gaandeweg zag je dat het parkoers zwaarder werd. Even leek Vos een lange semi-solo te gaan doen maar het werd een mooie strijd met Brand. Op het eind gevallen Vos bleek uit haar reactie en het daarna kwijt.

Oblomov 13 oktober 2021 om 22:06

De schuiver van Vos was een enorme anticlimax, anders had dit net zo’n mooi duel als Waterloo kunnen zijn. Slecht ook, dat het niet in beeld werd gebracht. Sowieso was de televisieregistratie niets om over naar huis te schrijven.

Murcia 13 oktober 2021 om 20:37

Loodzware en lange cross, dan komt Brand als vanzelf bovendrijven. Lange tijd samen met Vos die erg goed gestart was maar die door een val (die ik niet in beeld kreeg) de rol moest lossen en toen was het ook op want Betsema met een sterk tweede deel en de onvermijdelijke Honsinger op dit type parcours pakten de overige podiumplekken.
Talent Vas lijkt nog wat inhoud te missen en Puck Pieterse maakt stappen bij de Roodhoofdjes. Cant dramatisch slecht hier, een Belgisch kampioene onwaardig.

Franco Ballerini 13 oktober 2021 om 20:46

V.w.b. Vas: ik denk dat zij wat minder fris aan het cross seizoen is begonnen dan een groot deel van haar concurrenten. Ik zie haar nog wel de nodige crosses winnen. Puck Pieterse inderdaad zeer goed; het lijkt erop dat zij de stap naar de absolute top wel kan maken, terwijl ik dat eerder had verwacht van van Anrooij en van Empel. Maar het is nog vroeg, misschien dat de laatste twee genoemden straks weer volop gaan meedoen.

Murcia 13 oktober 2021 om 20:50

@Franco
Je argument over Vas snijdt hout, best mogelijk dat ze haar wegcampagne nog in de benen heeft zitten. Wilde ook nog de enorme ineenstorting van Neff noemen die als een razende van start gaat en vervolgens net zo snel weer implodeert.

Oblomov 13 oktober 2021 om 22:21

Van Anrooij heeft last van een slechte startpositie omdat ze het WK niet uit kon rijden vorig jaar. Alle punten, behalve nou juist dat WK, zijn aan het begin van het seizoen geschrapt. Moet dus elke wedstrijd een inhaalrace doen.

Maar goed, inmiddels staat ze al weer #32 op de UCI ranking en #12 in de stand om de wereldbeker. Die mag zondag dus naar de tweede startrij.

aedk 13 oktober 2021 om 21:03

Bobbie Traksel bijna de hele wedstrijd niet gehoord op Eurosport. Dat had Sanne van Paasen niet in de gaten volgens mij.

Emergo 14 oktober 2021 om 12:50

Volgens mij kon zij hem wel horen maar wij niet, overigens geen gemis.

Madone E 13 oktober 2021 om 21:15

Amateurs bij Eurosport

Fast Freddy 13 oktober 2021 om 23:04

Het was een zware cross en meteen komt Honsinger weer boven drijven.
Zijn Amerikaanse toeschouwers bang voor wat regen of komt er sowieso weinig volk kijken? Om nu hiervoor de plas over te vliegen lijkt wat overdreven.

Rutgerj81 13 oktober 2021 om 23:45

Dus weinig publiek betekent niet gaan?

Oblomov 14 oktober 2021 om 08:05

Als er geen hond komt en geen hond kijkt, want het wordt in Amerika “uitgezonden” op een obscure streamingdienst waar enorm veel klachten over zijn, wat is dan het nut?

Rutgerj81 13 oktober 2021 om 23:44

Is er iemand met contacten bij Eurosport? Het commentaar is van een bedroevend niveau. Tenenkrommend.

bswinkelss 14 oktober 2021 om 06:42

Het commentaar bij eurosport was van een ongeëvenaard bedroevend niveau

Headlines

Materiaalzone

Populair