Lucinda Brand wijst NK-favorietenrol van de hand: “Die schuif ik af op Marianne Vos”

Lucinda Brand wijst NK-favorietenrol van de hand: “Die schuif ik af op Marianne Vos”

foto: Cor Vos

zondag 9 januari 2022 om 07:45
Interview

Wereldkampioene Lucinda Brand won na de Koppenbergcross op 1 november veertien van haar zestien opeenvolgende wedstrijden. Daarmee bombardeert de 32-jarige renster van Baloise Trek Lions zich tot absolute topfavoriete voor het NK veldrijden in Rucphen, komende zondag. Niets van aan, vertelt ze in gesprek met WielerFlits: “Tijdens de Wereldbeker hier (drie weken geleden, red.) won ik niet, dus die rol schuif ik lekker af.”

Komende zondag rijden de elite-dames en beloften-dames in dezelfde wedstrijd. Waar dat bij de mannen op een NK al meer dan 25 jaar het geval is, is de beloftencategorie bij de vrouwen op het NK pas in 2015 toegevoegd aan het programma. Daarnaast doen beloften als Shirin van Anrooij, Fem van Empel en Puck Pieterse in onder anderen de Wereldbekers ook al mee om de zeges bij de elite. “Het is voor mij daarom een wedstrijd zoals alle anderen”, vindt Brand. “Het startveld is wel iets kleiner en de ambiance zal er ook niet zijn. Maar het is mooi dat Rucphen de energie en het geld in ons kampioenschap wil stoppen.”

Het NK werd in 2021 namelijk geannuleerd vanwege een coronagolf. Ook dit jaar leek dat te gebeuren, toen Zaltbommel in december de organisatie teruggaf. Na de Wereldbeker in Rucphen (18 december) liet de West-Brabantse organisatie het parcours staan en bood zodoende soelaas. Maar goed ook, want het NK is een veredeld gesloten WK veldrijden. “De laatste jaren rijden we in de internationale wedstrijden om de winst veel in strijd met landgenoten. Wat dat betreft wennen we daar langzaam een beetje aan”, lacht ze. “Een NK is altijd mooi om als titel aan je palmares toe te voegen, zeker met zoveel concurrentie.”

Brand verwacht een fel duel met Pieterse – foto: Cor Vos

Dat er in de cross een elite-titel en U23-titel te verdelen zijn, maakt volgens Brand niet veel uit. “Ik denk dat het niet veel invloed op de wedstrijd heeft. In de Wereldbekers hebben we dat ook. Ik lees af en toe een beetje mee op jullie site, waar ik een aantal reacties zag. Er werd een reglement bijgehaald, dat stelde dat er geen aparte U23-uitslag gemaakt mocht worden. Daar wilde ik zelfs nog op reageren, want in de Wereldbeker gebeurt niet anders. Het geeft jonge meiden de kans om dubbelprijs te rijden. Zij weten dondersgoed dat er ook een elite-titel te winnen is. Hoe stoer is dat als je die kan pakken? Dat zullen ze niet laten liggen.”

Vos, Pieterse en Van Anrooij
Toch zullen ze dan moeten afrekenen met de wereldkampioene en tweevoudig winnares van het NK (2018 en 2019). Brand won dit seizoen zestien keer, staat bovenaan in de Wereldbeker en de Superprestige, is tweede in de stand om de X2O Badkamers Trofee (op twee tellen van Denise Betsema, met nog drie manches te gaan) en ze staat bovenaan in de UCI Ranking. Met andere woorden: topfavoriet. “Nee, zo voel ik me niet”, lacht ze. “Tijdens de Wereldbeker in Rucphen won ik namelijk niet. Natuurlijk ga ik er vol voor, maar die status schuif ik lekker af. Ik moet van heel goeden huize komen om rappe meiden af te schudden.”

Op het West-Brabantse parcours is het lastig om een bres te creëren. “Het is typisch een wedstrijd waarin tactiek een grote rol speelt. Dit is een van de weinige veldritten waar het een voordeel is om niet op kop te rijden. Het is moeilijk om een plek aan te wijzen waar je duidelijk het verschil kan maken. Het heeft de laatste week iets meer geregend, waardoor de ronde er misschien iets anders bij ligt dan drie weken geleden. Maar ik verwacht niet dat het een grote invloed op het wedstrijdverloop heeft. Ik denk daarom dat de ogen gericht moeten zijn op Marianne Vos, maar ik durf ook te zeggen dat Puck Pieterse zich mengt.”

Brands laatste nederlaag: Vos versloeg haar in… Rucphen – foto: Cor Vos

“Marianne en Puck zijn op deze ronde heel explosief”, gaat ze verder. “Dat is een kwaliteit waarmee je op dit parcours energie kan sparen en waar je lekker handig, behendig door die kleine bochtjes kan sturen. Als je dan met Marianne naar de streep rijdt, is het heel lastig om haar erop te leggen. Die kans is ook nu aanwezig, want ik heb tijdens de Wereldbeker hier geen kansen gezien om haar los te rijden. Een voorspelling? Jeetje! Ik denk dat Marianne wint en ikzelf hoop Puck net af te houden. Het is heel lastig. Het kan ook dat iemand ons onwijs verrast door een tactisch steekspel. Dan denk ik vooral aan Shirin van Anrooij.”

Dit artikel delen:

20 Reacties

steven2743 8 januari 2022 om 09:23

Hier trapt Vos wel in. Die heeft zo weinig ervaring, die neemt onmiddellijk de favoriete rol op zich :)
Vosje zal wel lekker in tweede positie rijden en de anderen het werk laten doen. Ik hoop dat iemand van de tweede rij, zoals Worst of Kastelijn, hiervan profiteert. Voorwaarde is wel dat Betsema haar benen stil houdt, wat die is gek op gaten dichtrijden voor Lucinda / Vos. Zelfs als Fem vooraan rijdt.

0
Barry Batsbak 8 januari 2022 om 12:40

Vlaamse toestanden… kom op Lucinda, je bent gewoon de absolute topfavoriet met de meeste power en het meeste wedstrijdritme. Dat wegkruipen achter anderen vind ik persoonlijk zó gluiperig, zeker als je er met kop en schouders bovenuit steekt. Echt onzin.

0
Pietspeed 8 januari 2022 om 16:33

Welnee, ze heeft gewoon gelijk. Laat Vos maar ns een paar rondjes eerst dan op kop rammen en de rest in t wiel. Dat doet Marianne niet, zo slim als ze is.

0
Asje Menou 8 januari 2022 om 17:19

Gluiperig? Dat is nogal een negatief woord Barry.

0
Barry Batsbak 8 januari 2022 om 22:46

Ik zie dergelijk gedrag ook niet als positief. Dingen als valse bescheidenheid en humblebragging zijn niet echt aan mij besteed. Het staat een ieder uiteraard vrij om het te doen, maar ik word er niet erg enthousiast van. Staat in dit geval los van de prestaties van Brand dit seizoen hoor, want daar wordt ik wel enthousiast van.

0
Delson 9 januari 2022 om 09:27

Ik vroeg me af of het nu echt wel nodig was om Vlaanderen er weer bij te halen, maar dan zag ik die dikke dt-fout in je laatste bericht en werd alles al een pak duidelijker…

0
Barry Batsbak 9 januari 2022 om 11:54

Terechte opmerking op de dt-fout. Erg slordig. Vlaanderen erbij halen is gewoon logisch, daar hebben ze het underdog spelen uitgevonden. Ik heb ook wel eens mijn twijfels over de Belgische bondscoaches op WK’s, niet zozeer vanwege hun deskundigheid maar vanwege het opstellen van een team dat zóveel mankeert. Allemaal die week ziek geweest, allemaal verkouden, stuk voor stuk nie goe, allemaal last van hun sinussen. Heel bijzonder. Vooral na het startschot als ze de pannen weer van het dak rijden.

0
Alfons Haavers 9 januari 2022 om 12:29

Wel grappig dat velen hier dan totaal doorslaan als een Vlaming eens niet bescheiden is en het aandurft om zijn ambities uit te spreken, genre Evenepoel of Iserbyt. Dat zijn dan Napoleonnetjes die zo snel mogelijk hun grote bek moeten houden.

0
Michelangelo 9 januari 2022 om 12:50

Een grote bakkes moet passen bij je status. En waar Brand hier gerust een iets grotere broek aan mag trekken als wereldkampioene en veelwinnaar, zo mogen de Napoleonnetjes wel een iets kleiner pak aan doen. Want Iserbyt krijgt al jarenlang iedere week genadeloos op zijn broekje van de grote 2. En die andere heeft vooralsnog heel veel koersen NIET gewonnen, en blinkt vooralsnog uit in praatjes naast de fiets.

Als ik de parallel mag trekken met voetbal, dan is de grote bakkes van Ibrahimovic passend. Jezelf god noemen “mag” als je zo’n beetje overal hebt gespeeld en bijna alles hebt gewonnen. Ik vind dat ergens zelfs mooi. Maar als een 19 jarige spits van Ajax die toevallig een bal in het netje schopt zich dezelfde houding zou aanmeten, dan is dat ronduit ongepast en arrogant.

0
Barry Batsbak 9 januari 2022 om 12:59

Toon Aerts deed dit een paar seizoenen regelmatig, kon het altijd wel waarderen dat hij expliciet uitsprak van plan te zijn om Van Aert en Van der Poel het vuur na aan de schenen te leggen. Niks mis met een beetje ambitie. Iserbyt heeft dit seizoen zijn toon behoorlijk gematigd ten opzichte van vorige seizoenen. Gaat er zeker wel voor maar is wel wat realistischer als het om de concurrentie gaat, daar ontbrak het nog wel eens aan. Iserbyt is daardoor dit seizoen een stuk beter te pruimen en de overwinningen díe hij pakt gun ik hem van harte. Hij is gewoon degene die afgelopen jaar de meeste progressie heeft gemaakt dus dan is het ook zijn eigen verdienste.

Van Evenepoel vind ik niks behalve dat hij leuk kan fietsen. Heb er niet zoveel mee.

0
Alfons Haavers 9 januari 2022 om 13:00

@Michelangelo: Het gaat om het uitspreken van ambities toch? Als dat enkel mag volgens de door jou bedachte richtlijnen, wordt het wel heel specifiek wanneer je spreken mag en wanneer je heel nederig je smoeltje moet houden.

0
Michelangelo 9 januari 2022 om 13:14

Barry slaat de spijker op zijn kop vwb Iserbyt. Ook ik vind hem dit seizoen een stuk beter te pruimen. Meer realiteitszin, ietsje bescheidener, maar net zo ambitieus. Zoals hij nu is past gewoon beter bij zijn prestaties en kwaliteiten. Nu komt de “oude Iserbyt” slechts zeer sporadisch naar boven, maar in het algemeen vind ik ook zijn interviews voorafgaand en na afloop een stuk beter en realistischer dan de voorgaande jaren. Misschien is de “druk van Puck” van hem afgevallen…

En ja, dromen mag, net als het uitspreken van ambities. Maar er is een verschil tussen de uitspraak “mijn ambitie is om VdP en Van Aert te verslaan” versus “ik vind het onterecht dat VdP en Van Aert alle aandacht krijgen, terwijl ze slechts een paar crossen rijden”. Het eerste getuigt van het nastreven van het hoogste, het tweede getuigt van je plek niet kennen…

0
Alfons Haavers 9 januari 2022 om 13:30

Tja je kan dan wel 1 quote verdraaien en daar dan het hele verhaal aan ophangen, maar op mij komt het allemaal wat over als een wollig excuus om een renner keer op keer met de grond gelijk te maken.

De zoveelste vergelijking met Zlatan begrijp ik ook niet zo goed. Dat is eerder een soort van doorgeslagen mix van Sagan en Moscon. Een goeie voetballer maar die daardoor denkt dat hij zich alles kan permitteren, tot het zonder reden fysiek aanvallen van ploegmaten. Hoe je dat dan beter kan pruimen dan een type als Iserbyt of Evenepoel, ontgaat mij een beetje.

0
Maenhout 8 januari 2022 om 12:54

Moet het nog lezen, maar alvast hulde voor de foto! Zo’n lach straalt door de modder heen.

0
Edwin Jansen 8 januari 2022 om 15:45

Lucinda heeft ook nog goede humor ook nog. Als ze goed uitgerust is dan wint ze natuurlijk gewoon.

0
jan jansen 8 januari 2022 om 21:06

Erg zwak van Brand, geen mentaliteit voor een WK trui

0
Beekman 9 januari 2022 om 09:44

@Jan Jansen, misschien lees jij iets anders dan mij maar ik zie niets verkeerd in haar woorden, als ze Vos niet kan lossen is ze gezien in de sprint. Evenals vele reacties hier van sluwe Vos, Brand kan er ook voor kiezen om in de wielen te gaan zitten maar dan word de groep groter, dus een kwestie van tactiek.

0
siepelstad 8 januari 2022 om 21:50

Graag zelfs dat Marianne de titel pakt

0
Blackcanyon 9 januari 2022 om 04:18

Ik denk dat de concurrentie uit onverwachte hoek komt. Stan Godrie wordt kampioen. Die rijdt de laatste tijd namelijk als een oud wijf :-)

0
Romāns Vainšteins 9 januari 2022 om 09:37

Ach, dat oliedomme ‘nee, jij eerst, nee, jij eerst’-geneuzel is kennelijk iets dat sponsoren graag zien binnen de sport want overal hetzelfde gedoe. Denk dat het iets standaards is bij 90% vd ploegen. Hou je er als coureur/ploeg een wat oprechter en ambitieuzer communicatie op na is het eveneens niet goed trouwens, dat komt er het standaard pak hijgerige bescheidenheidseisers uit hun holletjes aanzetten.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone