Lucinda Brand voortaan fulltime veldrijdster: “Parijs-Roubaix enige klassieker die ik rijd”

Lucinda Brand voortaan fulltime veldrijdster: “Parijs-Roubaix enige klassieker die ik rijd”

foto: Cor Vos

vrijdag 25 september 2020 om 06:00
Interview

Verrassende naam op de deelnemerslijst van de Ethias Cross in Lokeren van zaterdag is Lucinda Brand. Waar de Nederlandse de voorbije jaren pas veel later het veld indook, mag ze zich deze winter fulltime veldrijdster noemen. Ze rijdt dit najaar alleen nog Parijs-Roubaix. “Ik haal frisse energie uit de cross”, vertelt ze in een interview met WielerFlits.

“Eigenlijk wilde ik een weekje later van start in het veld”, begint de intussen 31-jarige Brand haar relaas. “Maar door ziekte moest ik forfait geven voor de Giro Rosa. Nu ik hersteld ben, kan ik net zo goed meteen van start gaan in de Belgische openingscross. Ik rijd tussendoor wel nog de Lotto Belgium Tour (13-15 oktober) en Parijs-Roubaix. Die laatste wilde ik echt niet missen. Maar dat betekent dat ik maar één crossweekend moet laten schieten.”

“De andere klassiekers zijn ook mooi”, vertelt Brand. “Maar ik heb die al zoveel gedaan. Ik moet toegeven dat ik op de weg steeds meer op automatische piloot rijd. De cross is voor mij iets nieuwer, ik ben gretiger, ambitieuzer. Het zorgt ook voor meer frisheid in het hoofd. En die frisse energie die ik uit de cross haal, helpt me dan ook weer op de weg. Ja, ik word stilaan meer veldrijdster dan wegrenster. Ik zal het jaar per jaar blijven bekijken, maar ik zie wel voor me dat ik die lijn in de toekomst blijf aanhouden.”

Ritme opdoen
Lucinda Brand noemt ook de vernieuwde Wereldbeker in het veldrijden als een extra drijfveer. “Er zijn in die wereldbekermanches zoveel punten te verdienen.. Dat heeft een grote invloed op de UCI-ranking, die dan weer de startorde bepaald op het WK in Oostende. Het aantal te sprokkelen punten in de Wereldbeker kan je niet compenseren met andere wedstrijden. Ook vandaar de keuze om al meteen ritme op te doen in Lokeren, Kruibeke, Gieten en Beringen, de eerste vier crossen waar ik aan de start sta.”

Lucinda Brand – Foto – Nico Dick

De kopvrouw van Telenet-Baloise blijft bescheiden wat haar eerste wedstrijden betreft – “ik ben nog in opbouw” – maar mikt later wel op een aantal mooie overwinningen. “De concurrentie is niet min, natuurlijk. Dat besef ik wel. Maar ik denk toch dat ik me op een aantal mooie wereldbekermanches moet richten en als ik er daar een paar van kan winnen, zoals vorig jaar, zou dat al heel goed zijn. Klassementen zijn zeker niet het hoofddoel.”

Parijs-Roubaix
“Ik wil vooral in januari nog een stap kunnen zetten. Normaal is dat moeilijker, omdat ik eind september, begin oktober in topvorm ben omdat ik me dan richtte op het WK op de weg. Nu ligt dat toch heel anders. Hopelijk heeft dat een goed gevolg in de maand januari. Tot dan hoop ik een goede balans te vinden, zonder overdaad aan wedstrijden. Het is niet zo dat – mocht dat al kunnen in coronatijden – ik elke week een dubbel programma wil afwerken.”

Tot slot had Brand het nog even over die eerste dameseditie van Parijs-Roubaix. “Ik verkende het parcours al met Ellen van Dijk, Steven de Jongh en Ina-Yoko Teutenberg van Trek-Segafredo (Brands wegteam, red). Ook om het materiaal en zo te testen. Het exacte parcours kenden we nog niet, maar we reden uiteraard over de belangrijkste kasseistroken. Nu besef ik pas hoe anders dit is dan de Ronde van Vlaanderen”, lacht Brand. “Er zijn niet alleen de kasseien, maar ook de open velden waar de wind zijn rol speelt. Het is af en toe net dat beetje bergop dat je niet merkt op tv, enzovoort. Dit wordt een survival of the fittest. Maar ik ben wel bijzonder blij dat die dameseditie er komt. Dit wil ik voor geen geld missen.”

Dit artikel delen:

17 Reacties

Baik-Baik 24 september 2020 om 19:00

Zeer opvallende move. Maar mentale gezondheid is ook zeer belangrijk.

Daniel Lassche 25 september 2020 om 14:33

Wat is er opvallend? ze rijdt al jaren Cross. Dit jaar dus ook. Enige verschil is dat ze iets eerder begint. Op de weg zijn er nog maar een paar grote races en ze rijdt dus nog Paris Roubaix. Dus tja. weinig verassends. Weinig gekoerst dit jaar, weinig wegritten nog dus op naar het cross seizoen

Emergo 24 september 2020 om 19:20

Te hopen dat haar veldritseizoen niet in het water valt, ik vrees er voor.

KnightBiker 24 september 2020 om 19:32

Ik niet: cross circuits zijn makkelijk af te sluiten & TV crossen zijn hebben nog een zekere inkomstenbron. Er zal allicht overal water bij de wijn gedaan moeten worden, maar als men vroeg besluit zonder publiek te rijden hoeven een hoop kosten ook niet gemaakt te worden.

Emergo 25 september 2020 om 09:44

Hoewel: ze start zaterdag vlgs de deelnemerslijst in de Rapencross. (tv: VTM 16.15)

Barry Batsbak 24 september 2020 om 19:58

Heerlijk. Ik kan ontzettend genieten van “lompe” Lucinda. Het is op de technische stukjes soms wat behelpen maar wát een power komt er uit die poten als er een keer een machtsstrook komt. We moeten er maar op vertrouwen dat Nys haar wat meer technische handigheidjes bij kan brengen, dan is het gelijk een serieuze kandidate voor de regelmatigheidsklassementen. En het damesveldrijden wás al zo mooi.

Robbiebier 24 september 2020 om 21:18

Hoe zit het nou met uitzendingen of gewoon niet?

Dolfy 25 september 2020 om 13:43

De Ethias Cross-wedstrijden zijn te zien via VTM.

Hollow Knight 24 september 2020 om 22:01

Ik denk dat er als vrouw gewoon meer geld te rapen valt in het veldrijden dan op de weg.

Arie den Blanken 25 september 2020 om 10:42

Dat is bij de mannen in de normale tijden niet veel anders.

ddjong67 25 september 2020 om 08:28

Ik bestrijd je opmerking niet hollow knight, maarwat ik wel jammer vind @hollow knight is dat Linda zegt : ik ben er gretiger, het geeft mij meer voldoening, het geeft mij meer energie, etc. … dat die uitspraak van haar niet kan blijven staan zoals ze het zegt, maar dat er ‘soort aanvulling’ op moet komen van : het kan zo maar zijn dat het gaat om meer geld. Het hoeft niet zo bedoeld te zijn door je, maar de kunst is ook om opmerkingen van sporters hun opmerking te laten zijn en blijven. Sport wordt door verschillende personen verschillend beleeft (de 1 geld, de ander plezier, de derde weer wat anders), maar laten we laten staan wat de sporter zegt dat die beleeft.

Ik probeer soms wat te ageren tegen wat ik ervaar als reacties die kunnen voelen als een soort van ‘wantrouwen’ tegen uitspraak van de sporter zelf. En het gaat uiteindelijk om de beleving van de sporter en niet om wat wij als toeschouwers er uit ‘lezen’. Wat wij eruit lezen is voor ‘ons’ en mogen we best wat vaker voor ons zelf houden.

Jan Blokland 25 september 2020 om 08:50

Nou maar hopen dat er genoeg koersen zijn bij de cross.

john 25 september 2020 om 09:01

Ze hebben nog geen cross gereden en er zijn er al twee gecanceld ,dus er zullen er nog wel volgen ,geen publiek deelnemers betalen en geen in komsten hebben ,zijn er niet veel die dat kunnen opbrengen

SnellePelle 25 september 2020 om 09:13

Ik denk dat Lucinda zal schitteren in de zaterdag ochtend competitie van de Mol om Dordrecht.

Veel meer zal er niet georganiseerd worden vrees ik.
Als wereldbekers niet van televisierechten kunnen bestaan en publiek noodzakelijk is sneuvelen bijna alle crossen.

steven2743 25 september 2020 om 09:59

Een botte reactie van mijn kant: Geld. Dat zal misschien niet de enige reden zijn, maar vorig jaar heeft Ceylin al 125.000 euro prijzengeld bij elkaar gefietst in een crosswinter. Daarbij komen nog startgelden, salaris en sponsorgelden. Dat gaat totaal wel richting de 300kE/j. Ik weet niet wat een Van Vleuten op de weg bij elkaar fiets, maar de cross is voor vrouwen echt wel heel veel verdienen. Onze president Rutte verdient minder.

vanSpringel 25 september 2020 om 10:08

En terecht.

Arie den Blanken 25 september 2020 om 10:46

Bij de mannen (buiten Corona-tijd) ongeveer hetzelfde verhaal. Komt nog eens als bijkomend voordeel bij dat met nagenoeg hetzelfde inkomen een veldrijder niet ruim 200 dagen per jaar van huis is.

Headlines

Materiaalzone

Populair