Lucinda Brand over WK: “Houd niet echt rekening met de niet-Nederlandse vrouwen”
foto: Cor Vos
dinsdag 19 januari 2021 om 19:53

Lucinda Brand over WK: “Houd niet echt rekening met de niet-Nederlandse vrouwen”

Lucinda Brand verwacht dat de wereldtitel veldrijden bij de vrouwen dit jaar naar een Nederlandse gaat. De kopvrouw van Baloise-Trek heeft de Wereldbeker al gewonnen en aast op haar eerste regenboogtrui. “Ik houd niet echt rekening met de niet-Nederlandse vrouwen”, vertelt ze tegen Sporza.

“Natuurlijk wil ik het WK in Oostende winnen. Maar als dat niet lukt, is het niet plots een slecht seizoen”, geeft Brand aan. Ze heeft al elf overwinning achter haar naam. “Ik ben al zeker van de eindzege in de Wereldbeker, dat toont aan dat je over het hele seizoen op verschillende omlopen uiteindelijk de beste bent geweest. Maar het niveau is bij ons momenteel zo hoog dat je op het WK, dat op één dag wordt beslist, zomaar naast het podium kan belanden.”

Brand verwacht dat Sanne Cant een rol kan spelen op het WK in Oostende. “Ze rijdt goed door het zand en op een WK kan ze altijd beter presteren dan de weken ervoor. Het is maar de vraag of dat voldoende zal zijn om de hele wedstrijd mee te kunnen”, zet Brand nog wel wat vraagtekens bij de Belgische kopvrouw. “Maar ze kan de race zeker mee beïnvloeden.”

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
19 januari 2021 20:40
op een super zwaar blubber parcours zou ik Honsinger
niet onderschatten
19 januari 2021 20:58
Lucinda is nog aardig voor de niet-Nederlandse concurrentie. Het startschot valt en de grote drie van dit moment zijn waarschijnlijk meteen vertrokken om het onderling uit te vechten. Dit is ook waar Cant kapot aan gaat, dat enorme tempo van Lucinda, Denise en Ceylin vanaf het begin.
    19 januari 2021 22:19
    Toch wordt als je het mij vraagt de vaardigheid van Cant in het zand overschat. Ook als je bijvoorbeeld het BK zag, dan stak ze er qua zandtechniek echt niet bovenuit. Ze stond in de zandstrook nagenoeg net zo vaak te voet als de andere deelnemers aan het BK.

    En voor dat hier allerlei hijgerige types "los" gaan: ik zeg nadrukkelijk niet dat Cant een prutser is in het zand. Maar dat ze daar echt niet het verschil gaat maken tegen de huidige toppers in het veld.

    En dan ben ik het met Murcia eens dat uiteindelijk de Nederlandse toppers een dusdanig hoog tempo ontwikkelen dat daar gewoon niemand in de buurt kan komen.
    20 januari 2021 08:35
    De vaardigheid van Cant wordt niet overschat. Maar de vaardigheid van Cant valt gewoon niet meer zo op omdat er dames bijgekomen zijn die het kunstje minimaal even goed kunnen of beter.
    20 januari 2021 09:14
    In die zin is stilstand achteruitgang... Niveau van damescross gaat met sprongen vooruit.

    Benieuwd wanneer Wuyts het gaat inzien. Want ik heb het idee dat die nog altijd leeft in de tijd dat Cant er technisch gezien (samen met Vos) nog wel bovenuit stak.
    20 januari 2021 09:28
    Nieuwe dingen gaat Wuyts niet meer snel zien. Die is ondertussen in de herfst/begin winter van zijn carriere en mag wat mij betreft plaats beginnen maken voor een volgende generatie. Hij kan goed praten, heeft een prettige stem en verstaat perfect wat iemand in zijn vakgebied moet kunnen en weten, maar het gaat geleidelijk te snel voor hem. Zoals wielrenners van na de 30 beginnen te beseffen dat ze de volgende generatie kunnen begeleiden en sturen tijdens de wedstrijden, zo zou Wuyts alvast iemand onder zijn hoede moeten nemen die hij de kneepjes van het vak kan leren voordat hij ze zelf niet meer onder de knie heeft.
    20 januari 2021 09:39
    Wuyts is een nostalgisch man. Terugverlangend naar een tijd die nooit bestaan heeft. Sanne Cant was en is technisch prima. Haar tegenstanders waren in het verleden technisch gewoon echt matig of reden het grootste deel van het jaar op de weg (+ eventueel nog wat pistewerk zoals Vos) dus hadden te weinig crossritme. Je ziet het nu aan zo'n Lotte Kopecky. Multidisciplinair en eindigt 2e op het BK. Als die zo'n jaar doet als Brand; volledig op de cross toeleggen met technische begeleiding van een virtuoos als Nys, dan rijdt ze volgend jaar Cant in elke cross op een hoopje. En dan kon ze ook nog wel eens dicht tegen het niveau van de Nederlandse topdames aanschuren.

    Dat gezegd hebbende; Wuyts is niet de maat der dingen. Zou geen seconde meer besteden aan het reageren op alles wat die tunnelvisionair nog uitkraamt.
    20 januari 2021 09:51
    Denk dat wij het helemaal eens zijn Barry. Zowel over Cant en haar tegenstand als over Wuyts.

    En ook ik zou graag Lotte een jaartje onder de vleugels van Nys zien. Ik denk dat dan ook meteen een eind komt aan de unieke reeks van Cant. Lotte is op dit moment de enige Belgische die m.i. kans maakt om in de komende 2-3 jaar de voet naast de Nederlandse toppers kan zetten, mits voldoende focus op het veld.
19 januari 2021 21:34
Heb het gevoel dat ik een Brand met een zilveren medaille en tranen krijg te zien.
19 januari 2021 22:42
Veel lopen&powerstroken: Lucinda
Veel zand rijden: Betsema
Afgewogen mix+WKvorm: Alvarado
    19 januari 2021 22:58
    Precies dat. Mijn eindoordeel: Betsema.
    20 januari 2021 06:25
    De invloed van het zand wordt bepalend op een andere manier. De vraag gaat namelijk zijn of men er überhaupt doorheen kan rijden.
    Zoek maar eens beelden terug van het BK in 2017. Dat was vooral veel loopwerk en minder fietsen op het zandstrand.
    20 januari 2021 06:30
    Strandpassage is "bewerkt" zodat er toch grotendeels gefietst zou kunnen worden.
    20 januari 2021 09:07
    Ik zie Vos nog wel als een outsider voor het podium. Ze is pas laat begonnen in het veld en haar conditie zal de komende weken alleen maar toenemen.
    20 januari 2021 09:30
    @harryjohan
    Dat kan wel zijn, maar ze heeft nog maar 10 dagen. De vorm die erna erbij komt doet er niet veel meer toe.
    20 januari 2021 09:40
    @Arry1337 Er hoeft maar 1 van de top 3 een mindere dag te hebben en ze heeft zicht op het podium. Ik acht haar best of de rest op het WK en verwacht een 4e plek voor haar. In Mol kon ze ook al redelijk volgen.
    20 januari 2021 09:51
    Bewerken van strandpassage was volgens Wuyts een grote schande.
20 januari 2021 15:34
Waar halen jullie dat de strand passage bewerkt is (En Wuyts zijn mening hierover)? Ben hier wel benieuwd naar!

Reacties zijn gesloten.