Brand klopt Brammeier in spectaculaire Druivencross

zondag 9 december 2018 om 14:35
Brand klopt Brammeier in spectaculaire Druivencross

foto: PhotoPress.be

Lucinda Brand heeft de 78e editie van de Druivencross in Overijse gewonnen. De Nederlands kampioene schudde in de slotfase Nikki Brammeier af na een spannende tweestrijd, waarbij beide dames meermaals voet aan de grond moesten zetten op het spekgladde parcours. Eva Lechner kende een snelle start, maar kon zich niet mengen in de strijd om de zege. De Italiaanse eindigde uiteindelijk als derde.

In Overijse stond de 78e editie van de Druivencross op het programma. De vrouwen gingen op zoek naar een opvolgster voor de Française Pauline Ferrand-Prévot, de winnares van 2017. Om 13.45 uur stonden 22 veldrijdsters aan de start om het parcours aan te snijden, dat er glibberig bij lag. De Italiaanse kampioene Eva Lechner had de beste start en pakte spoedig met Nikki Brammeier en Ellen Van Loy een kleine voorsprong.

De andere dames waren niet ver weg en sloten even later weer aan. Brammeier en Van Loy scheidden zich dan opnieuw af en waren de eersten die een serieuze voorsprong konden nemen. Daarachter verkeerde Nederlands kampioen Lucinda Brand in gezelschap van Ffion James en de snelle startster Lechner. Van Loy viel dan vooraan weg door een valpartij, waarbij ze hard op haar rechterbeen terechtkwam. Kermend van de pijn moest de Belgische de koers verlaten.

Tweestrijd tussen Brand en Brammeier
Brammeier rondde als koploper de eerste ronde, op de voet gevolgd door Brand. De sterk koersende renster van Sunweb sloot niet veel later aan, waardoor we weer een duo aan de kop kregen. Het bleek het startsein van een boeiende tweestrijd vooraan tussen de Britse en de Nederlandse. Brand smakte tweemaal onderuit waardoor ze terrein moest prijsgeven, maar ze wist terug te keren. Ook Brammeier bleef niet recht, maar beide vrouwen bleven samen.

Het bleef glibberen en glijden op het modderachtige parcours en daarbij ging Brand in de vierde ronde opnieuw eens onderuit, waarbij ze door enkele boomwortels tussen het publiek terecht kwam. Ze rechtte de rug, klom weer op de fiets en ging opnieuw het duel aan met Brammeier. Na drie kwartier koers en in de laatste vond Brand het welletjes en reed weg bij haar concurrente. Behoedzaam hengelde ze de winst binnen. Brammeier eindigde tweede, Lechner werd derde.

Druivencross 2018-2019
Uitslag, vrouwen: flag-be Overijse
1. flag-nl Lucinda Brand (Team Sunweb)
2. flag-gb Nikki Brammeier (Mudiiita Cycling)
3. flag-it Eva Lechner (Clif Pro Team)
4. flag-it Alice Maria Arzuffi (Steylaerts-777)
5. flag-be Loes Sels (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)
6. flag-gb Ffion James (Storey Racing)
7. flag-gb Harriet Harnden (GBr National Team)
8. flag-fr Marion Norbert Riberolle (Vondelmolen Cycling Team)
9. flag-nl Shirin van Anrooij (Team 185)
10. flag-fr Pauline Delhaye (Quick MTB Racing Team)

Dit artikel delen:

8 Reacties

Brabander 9 december 2018 om 14:47

Mooie tweestrijd tussen Brammeier en Brand. Lekker parcours ook, de sterkste komt vanzelf wel bovendrijven.

hAl 9 december 2018 om 14:57

Lucinda van die laatste heuvel af was elke keer wel spectaculair

Dolfy 9 december 2018 om 16:11

Heerlijke wedstrijd gezien. Sterke race ook van James…

Thijs E 9 december 2018 om 16:23

Dat was een leuke wedstrijd om te kijken. Brand is wel een tikje lomp qua techniek, ze viel zelfs een paaltje uit de grond.

maklukzat 9 december 2018 om 16:39

Brand verdiend gewonnen. Reed onverschrokken rond, terwijl Brammeier toch wat angstig leek.

Beekman 9 december 2018 om 17:57

@Thyijs, Lucinda Brand is vooral een wegrenster die er enkele crosjes bij doet. mocht ze zich hier op toeleggen dan zou ook haar techniek verbeteren. Maar dat is wat ik al vaker hier geschreven heb, dat zegt ook iets over het niveau van de rensters die zich enkel op de cros toeleggen, komen er enkele wegrensters (met minder techniek) dan hebben ze (de pure crosters) het moeilijk of kunnen niet volgen.

sooike 9 december 2018 om 22:34

Mooi duel tussen die twee. Brand in de afdalingen wat onverschrokkener, maar moest dat één keer bijna bekopen met een blessure. Gelukkig stond ze snel op na die smak en had ze Brammeier snel weer ingehaald. Sterke slotronde, Brammeier zat er doorheen ! Mooi rondje !

titanio82 9 december 2018 om 23:26

Onverschrokkener? Nikki Brammeier is technisch stukken beter maar Brand kon op de power de gaten steeds weer dichten. Brand vond ik technisch niet echt sterk. Een Worst of Betsema hadden hier alles op een hoop gereden, Vos had misschien meegekend, maar ja die drie waten er niet.

Headlines

Materiaalzone

Populair