LottoNL-Jumbo rekent op financiële compensatie van Vuelta-organisatie

maandag 29 augustus 2016 om 11:02
LottoNL-Jumbo rekent op financiële compensatie van Vuelta-organisatie

foto: Sirotti

LottoNL-Jumbo heeft Vuelta-organisator Unipublic om financiële compensatie gevraagd voor het incident met Steven Kruijswijk. De ploeg is in afwachting van een vergoeding nadat de organisatie nalatig is geweest door een paaltje niet af te schermen.

In de finale van de vijfde etappe klapte Kruijswijk op een stuk wegmeubilair en brak daarbij zijn sleutelbeen. “Allereerst heeft de organisatie heel netjes excuses aangeboden en gezegd dat het hun fout is dat die paal daar nog stond”, zegt teammanager Richard Plugge tegen de NOS.

“Toen hebben wij gezegd: dank voor die excuses en voor het erkennen van de fout. Hoe gaan wij gaan we het ‘verlies’ compenseren voor zover dat mogelijk is? Waarop de Vuelta zei: we zijn intern bezig met een onderzoek en we hebben onze verzekeringsmaatschappij gevraagd een procedure op te starten met jullie renner en de ploeg.”

LottoNL-Jumbo verwacht deze week een reactie van de wedstrijdorganisator en de verzekeringsmaatschappij.

Dit artikel delen:

50 Reacties

Vinyakke 29 augustus 2016 om 11:14

Ik haat zulk een Amerikaanse mentaliteit! Als er bij elke scheet een schuldige moet aangewezen worden (tot daar nog ok) maar dan ook nog financieel moet gecompenseerd worden: waar stopt het dan? Organisaties maken fouten, ploegen maken fouten, renners maken fouten, dat is nu eenmaal zo en dat zal altijd zo blijven! Zo kan Jumbo bv ook stappen ondernemen tegen Kruiswijk omdat hij tegen de grond gaat en zo een girozege misloopt. Fout renner => financiële compensatie!!! (belachelijk natuurlijk, dat weet ik wel maar ik vind dit net zo belachelijk!!!)

Arema Pro Cycling Team 29 augustus 2016 om 11:15

Jaarsalaris:52 week= x bedrag × aantal weken uit competitie= compensatie bedrag?

Bertvd 29 augustus 2016 om 11:18

@ Vinyakke: ik haat dat ook, die claim mentaliteit. Maar als het de organisatie helpt om een stap de veilige kant op de maken, vind ik het een keertje prima.

Jarnae 29 augustus 2016 om 11:21

Ik verwacht dat de verzekering van TLJ die zieke renners van de ploeg doorbetaald bij ziekte ook verwacht dat de ploeg een schade-claim neerlegt bij de organisatie. Hele normale procedure.

Rik1994 29 augustus 2016 om 11:26

Ik zou een compensatie ten hoogte van de prijsuitkering van iemand die 7e/8e wordt in een klassement normaal vinden

Hakkie2 29 augustus 2016 om 11:26

Het zal een normale procedure zijn, maar laat dan de verzekeringsmaatschappijen dat onderling achter de schermen uitvechten.

En Kruijswijk leek nog niet in vorm om top 10 te rijden, dus wat kun je claimen?

NDI22 29 augustus 2016 om 11:27

@Vinyakke
Serieus? Amerikaanse praktijken? Het is zijn werk misschien? Dit is een ongeluk door schuld van een derde (organisatie) waarbij de werknemer (Steven) zijn werk voor een bepaalde periode niet meer kan uitoefenen voor zijn werkgever (TLJ). Zo werkt het leven, niet alleen in de sport. Denk ook bijvoorbeeld aan de kosten die ze hebben vanwege een ziekenhuis behandeling in het buitenland, enzovoorts. Het lijkt mij niet meer dan logisch dat hier een schadevergoeding tegenover staat. De organisatie is hier tegen verzekerd en dat staat nota bene in het bericht. Wij zijn toch ook voor van alles en nog wat verzekerd en voor een aantal zaken zelfs verplicht verzekerd.

Stofzuigert 29 augustus 2016 om 11:28

Gruwelijk oneens met Vinyakke. Dit is nalatigheid van de organisatie waarmee ze renners in gevaar brengen. Het heeft verder niks te maken met koers (zoals de stuurfout van Kruijswijk). Als renners obstakels willen, dan gaan ze wel veldrijden. Maar met een onveilig gemaakt parcours in volle finale, staat TLJ mijns inziens volledig in het recht een schadevergoeding te claimen.

Rosanero 29 augustus 2016 om 11:28

Ze krijgen natuurlijk al ontzettend veel televisie-aandacht door de negentiende plaats in het klassement van Bennett. Dat mag je niet onderschatten.

Omhoog73 29 augustus 2016 om 11:28

Ten eerste leuke tweet van Steven! Ten tweede, deze claim komt echt uit het Plugge kokertje denk ik. Uitgekookt mannetje lijkt me dat (aan de hand van zijn interviews).

Kanis 29 augustus 2016 om 11:32

@Vinyakke: Dit soort dingen liggen vaak vast in studies en jurisprudentie. Wat zijn aanvaardbare risico’s (bv. een valpartij in een afdaling in Italie), wat zijn vermijdbare risico’s (bv. Een paaltje op het parcours in de finale).

Uit de quote van Vuelta-organisatie lees ik dat zij als organisatie blijkbaar verzekerd zijn voor dit soort incidenten. Dat geeft voor mij aan dat het best normaal is om deze zaak op deze manier af te handelen.

TomVD 29 augustus 2016 om 11:36

Hier maak je je als ploeg ook niet populair mee bij de organisatie. Dat ze dan maar zien dat ze die WT-licentie goed op zak houden, want degraderen naar een pct zou betekenen dat je moet rekenen op goodwill van de wedstrijdorganisatoren voor een wildcard. Dan helpen deze dingen niet. Los daar van, het is ook wel heel gemakkelijk om het op de organisatie te steken. Wielerwedstrijden zijn op de openbare weg dus er zijn altijd obstakels. Dat men zaken gaat afschermen is goed, maar je kan niet hele parcours gaan ‘beveiligen’.

xistnc 29 augustus 2016 om 11:42

Tjonge, wat een overtrokken reacties hier. Dit is een simpel geval van overduidelijke nalatigheid met overduidelijke inkomstenderving tot gevolg. Daar gaan de juristen het echt niet moeilijk mee hebben, zeker met de voorliggende schuldbekentenis.

Dit soort stappen zouden in het wielrennen vaker genomen moeten worden, om het uiteindelijk veiliger te krijgen. Dit soort Spaanse paaltjestaferelen hoeven niet en moeten dus ook vermeden worden.

Wielrennertje 29 augustus 2016 om 11:43

tja, ze zullen wel niet veel inkomsten genereren deze vuelta. dan maar zo..

Vinyakke 29 augustus 2016 om 11:43

Als ik of een van mijn werknemers in de file sta tijdens het werk (ben zelfstandige) dan stuur ik toch ook geen schadeclaim aan de overheid omwille van misgelopen inkomsten? Nogmaals: waar stopt dit als je het deze keer wel gaat doen?

Magikdatzeggen 29 augustus 2016 om 11:43

Zo'n claim is volstrekt logisch. Aan alle voorwaarden voor aansprakelijkheid is voldaan. Een verzekeraar die de schade die een renner of ploeg lijdt vergoedt zal deze schade indien mogelijk ook altijd verhalen op een aansprakelijke tegenpartij. Niks nieuws dus…

vinnievidefietsen 29 augustus 2016 om 11:46

Het gaat erom dat ze hierbij flink in de buidel moeten tasten en dat heeft hopelijk tot gevolg dat die Spanjaarden in de toekomst eindelijk eens hun verantwoordelijkheid nemen met grote koersen in hun land en de VEILIGHEID van renners op de eerste plaats zetten. Ik ga er bovendien niet vanuit dat TLJ om het geld te doen is, er moet gewoon iets veranderen en soms is dit dan noodzakelijk.

aoyen 29 augustus 2016 om 11:48

Leer die jongen eens gewoon sturen, eerst die ijswand waar alleen Kruijswijk tegenaan vloog en nu een paaltje waar de rest van het peleton wel gewoon langs kan fietsen.

NumberSeventeen 29 augustus 2016 om 11:50

Hiervoor een claim is niet hetzelfde als Amerikaanse praktijken. Er is hier duidelijk schade, medische kosten, publiciteitskosten en eventueel prijzengeld.

Als je het over Amerikaanse praktijken hebt dan moet je kijken naar types als Nibali. Die een rechtszaak beginnen als iemand een beledigende tweet de wereld in stuurt.

Koel 29 augustus 2016 om 11:51

Gewoon een verzekeringskwestie inderdaad.
Voor de renners van Giant die aangereden werden kon de ploeg aankloppen bij hun verzekering, die keerde uit (denk ook aan salarissen) en zal op haar beurt de schade proberen te verhalen op de tegenpartij.
Dat je daar niet meteen vervangende renners voor hebt en je seizoen zo goed als naar de klote is, is een andere zaak.

Janjanssen98765 29 augustus 2016 om 11:56

@vinyakke

Ben je nou zo dom of doe je alsof.

Grove nalatigheid vergelijken met in de file staan, kom op zeg.

De organisatie is verantwoordelijk voor de veiligheid en door dat paaltje in volle finale te laten staan, hebben ze een grove fout gemaakt.
Het valt echt nog mee dat er maar één renner door ten val is gekomen.

Kanis 29 augustus 2016 om 12:05

@Vinyakke
Los van de totaal onzinnige file vergelijking: Jij vult hier zelf in dat TLJ misgelopen inkomsten zou willen claimen. Dat staat nergens in het artikel. Ik kan mij voorstellen dat de claim in ieder geval zal bestaan uit daadwerkelijk gemaakte kosten, zoals ziekenhuiskosten. Hoe die claim er verder uit ziet zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen.

Nibs 29 augustus 2016 om 12:06

Allez de leugens vliegen hier weer in het rond. Nibali is geen rechtzaak begonnen omwille van die tweets. Het is zijn manager die daar mee dreigde en daar is niets van gekomen.

oscarito1908 29 augustus 2016 om 12:09

Prima anders een civiele zaak starten. De claimcultuur vind ik ook een goede zaak.

Werk al jaren voor een Amerikaans bedrijf en we moeten altijd indekken. Dit zorgt er voor dat je zeer secuur werkt. En alles 3 keer controleert.

ti-raleigh 29 augustus 2016 om 12:14

Sluit me aan bij Vinyakke. De ploeg doet het niet goed de laatste tijd en het lijkt wel of Plugge hiermee de schuld wil afschuiven.

@ jj 98765
Heerlijke eerste zin weer joh.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair