Een eerbetoon aan Seppe: Kopecky boekt emotionele zege in Nokere Koerse

woensdag 15 maart 2023 om 13:35
Een eerbetoon aan Seppe: Kopecky boekt emotionele zege in Nokere Koerse

foto: Cor Vos

De vierde editie van Nokere Koerse voor vrouwen is gewonnen door Lotte Kopecky. De Belgische van SD Worx verloor zaterdag nog haar broer Seppe, besloot toch van start te gaan in de midweekse klassieker en wist haar verdriet om te zetten in een indrukwekkende prestatie op de fiets.

Na een uiterst drukke wielerweek was het een soort stilte voor de storm tot Milaan-San Remo, maar die stilte werd vandaag onderbroken door een mooie voorjaarskoers: Nokere Koerse. De vrouwen kregen een wedstrijd van 129,1 kilometer voorgeschoteld. Met de Lange Ast (400 meter aan 5,2%) en Nokereberg stonden er twee terugkerende scherprechters op het menu. Met onder meer Lorena Wiebes, Lotte Kopecky (ondanks het overlijden van haar broer), Elisa Balsamo, Marta Bastianelli en Arlenis Sierra stonden er aardig wat toppers aan de start.

Kopecky laat zich zien
Materiaalpech, een val, afscheiding en een hergroepering: de openingsfase van Nokere Koerse voor vrouwen was zeker niet saai. Door het hoge tempo in het peloton bleek het niet mogelijk om zomaar weg te springen, waardoor het vergeefs wachten was op een vroege ontsnapping. Toch probeerden verschillende rensters er vanonder te muizen, met Lotte Kopecky als absolute aanjager. De renster van SD Worx was duidelijk gebrand op een goede prestatie, ondanks een moeilijke periode op privégebied, en trok meerdere keren ten aanval.

foto: Cor Vos

Kopecky, dit seizoen al winnares van Omloop Het Nieuwsblad, kreeg het gezelschap van de Britse Anna Henderson van Jumbo-Visma. Deze twee rensters wisten een maximale voorsprong te vergaren van een halve minuut, maar ook deze vlucht was geen lang leven beschoren. Met nog ruim veertig kilometer te gaan was de hergroepering een feit, en kon alles weer opnieuw beginnen. Op de kasseien van de Lange Aststraat werd er opnieuw flink doorgetrokken, waardoor een eerste groep van een dertigtal renners overbleef, met daarin bijna alle toppers.

Wiebes in de aanval
Het bleek echter niet evident om ook weg te blijven op de lokale omloop in en rond Nokere, maar de koerstactiek van SD Worx – die van de versmachting – begon echter wel zijn vruchten af te werpen. De mindere wielergodinnen moesten er onherroepelijk af en het peloton werd langzaam maar zeker uitgedund. Van voren zagen we intussen versnellingen van Kristen Faulkner, die de voorbije dagen minder positief in het nieuws was, en – jawel – Lorena Wiebes. Deze aanvalspogingen werden echter al vrij snel weer in de kiem gesmoord.

Kopecky (links) reed een aanvallende koers – foto: Cor Vos

Op minder dan dertig kilometer van de streep, na de tweede passage over de Nokereberg, sprong Daniek Hengeveld weg uit de eerste groep. De Nederlandse van Team DSM viel niet veel later echter letterlijk weg, nadat ze onderuit schoof in een natte bocht. De volgende renster die het probeerde, was Aude Biannic. De Française van Movistar kreeg de ruimte, wist haar voorsprong uit te diepen tot een twintigtal seconden, maar bleek ook niet bij machte om uit de greep te blijven van de toppers.

Biannic kreeg bij het ingaan van de laatste tien kilometer het gezelschap van Eleonora Camilla Gasparrini en de onvermoeibare… Kopecky. Die laatste nam meteen de kop en wist een hels tempo te ontwikkelen. In de achtervolgende groep werd er vakkundig afgestopt door de ploeggenotes van Kopecky, waardoor het verschil met de drie koploopsters bleef schommelen rond de tien tot vijftien seconden. Italiaans kampioene Elisa Balsamo rook het gevaar, ging in de achtervolging, maar ging eveneens onderuit in een verraderlijke bocht.

Van verdriet naar blijdschap: Kopecky zegeviert
Kopecky bleef intussen stevig doormalen en wist met nog goed zes kilometer te gaan – op een kasseienstrook – Gasparrini en Biannic uit de wielen te rijden. Met een indrukwekkende machtsontplooiing sloeg ze een groot gat en dit bleek het begin van een knappe, succesvolle en bovenal emotionele solo. Ze had op Nokereberg alle tijd om de overwinning in zich op te nemen. Ploeggenote Wiebes maakte het bijzondere verhaal compleet door met gemak de sprint voor plek twee te winnen, Marta Bastianelli werd derde.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

18 Reacties

Wheely 15 maart 2023 om 13:40

Enorm gegund!

5
Limal 15 maart 2023 om 13:44

Heel veel respect voor wat Kopecky hier doet! (en een traantje erbovenop ten huize Limal – sport en emotie gaan altijd samen, nu nog net wat meer)

4
Eroba 15 maart 2023 om 13:41

Emotioneel gezien een hoogtepunt. Solo over de finish, sober, zonder te juichen. Prachtig moment in sport om stil van te worden

3
Mooie Sjors 15 maart 2023 om 13:51

In een kleinere koers wel, maar op z’n Bettini’s. Mooi.

2
Guushovd 15 maart 2023 om 13:42

Wow, dit was best emotioneel.

1
Batüwü Griekgriek 15 maart 2023 om 13:52

Ademloos zitten kijken. Stil van.

1
volger 15 maart 2023 om 13:50

Mooie prestatie, zo gegund. Respect voor!

0
Bimbo Visma 15 maart 2023 om 14:19

Grote klasse

0
Albeijing Feeniks 15 maart 2023 om 14:25

Ik had water in mijn ogen

0
Krist The Vanma 15 maart 2023 om 15:22

Mooi gedaan, Lotte. In alle opzichten.

0
Boomie1 15 maart 2023 om 15:32

Veel mooier als dit gaat het dit jaar niet meer worden. Sportmoment van het jaar.

Enorm veel respect voor Lotte. Chapeaux.

0
sooike 15 maart 2023 om 15:45

uitvaart dus

0
sooike 15 maart 2023 om 16:16

@krist de van a. Vertel me niks over rouwen maar je weet niet beter

-4
sooike 15 maart 2023 om 15:45

Hoe komt het dat ik geen enkele emotie voelde maar eerder onbegrip. Over gaan tot de orde van de dag terwijl de uit aart van je broer nog moet plaatsvinden

-10
Krist The Vanma 15 maart 2023 om 15:53

Goede vraag.
Er zijn verschillende antwoorden mogelijk.
a) Je hebt nog nooit een goed woord over Kopecky overgehad
b) Je empathisch vermogen is blijven steken in de anale fase
c) Je snapt nog steeds niet dat iedereen op zijn eigen manier rouwt

5
Raul Alcala 15 maart 2023 om 15:57

Tsja, niet oordelen over hoe anderen rouwen denk ik. Ik merk het zelf ook, de ene dag is de andere niet, soms doe je één stap achteruit om dan weer twee vooruit te doen. Er valt soms geen peil op te trekken. Doe vooral waar je je goed bij voelt. En waarschijnlijk komt de klap pas echt na de uitvaart, je lichaam houdt er toch op de 1 of andere manier rekening mee na overlijden dat er nog een heleboel op je afkomt en beschermt je.

4
Maillot à Pois 15 maart 2023 om 16:32

@Sooike
Aangezien haar broer een van haar grootste supporters was, kan ik me voorstellen dat koersen en winnen zo ongeveer als het meest zinvolle voelt wat ze kan doen om zijn nagedachtenis te eren.

2
Boomie1 15 maart 2023 om 22:02

@Maillot a Pois: haar broer was haar grootste inspiratiebron om zelf te gaan koersen. Meer motivatie haf ze niet nodig.

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Populair

Materiaalzone