Toch geen derde plek in Strade Bianche voor Faulkner, Jayco AlUla reageert

dinsdag 14 maart 2023 om 14:15
Toch geen derde plek in Strade Bianche voor Faulkner, Jayco AlUla reageert

foto: Cor Vos

Update

Kristen Faulkner eindigde eerder deze maand knap als derde in Strade Bianche, maar achter haar naam staat inmiddels DSQ. De internationale wielerunie UCI was namelijk een onderzoek gestart naar het gebruik van een glucosemeter tijdens de Italiaanse koers. Dit is volgens de UCI-reglementen niet toegestaan en dus is de Amerikaanse gediskwalificeerd.

Voor de start van Strade Bianche merkten enkele toeschouwers op dat Faulkner een glucosemonitor droeg. Het zou gaan om een Abbott-sensor, die kan worden gebruikt om de glucosewaarden in het bloed te meten en te controleren. De UCI besloot een onderzoek te starten.

Wielrenners gebruiken tijdens de training glucosemeters, maar de UCI-regels stellen dat ‘apparaten die andere fysiologische gegevens vastleggen, inclusief eventuele metabole waarden, niet zijn toegestaan ​​in competitie’.

Door de diskwalificatie van Faulkner mag Cecilie Uttrup Ludwig zich de nieuwe nummer drie van Strade Bianche noemen. De Deense van FDJ-SUEZ kwam als vierde over de streep in Siena, maar schuift nu een plaatsje op. De zege ging naar Demi Vollering, die na een vreemde en veelbesproken finale wist af te rekenen met haar ploeggenote Lotte Kopecky.

Update (14.10 uur)

Jayco AlUla, het team van Faulkner, heeft via sociale media gereageerd op de diskwalificatie van Faulkner. “Jayco AlUla is op de hoogte gebracht door de UCI dat Kristen Faulkners derde plaats in het UCI Women’s WorldTour-evenement Strade Bianche van 4 maart 2023 geschrapt is”, begint het statement. Jayco AlUla erkent en accepteert de beslissing op basis van artikel 1.3.006bis van het UCI-regelement. Het team en de renster nemen de volledige verantwoordelijkheid voor deze situatie en verontschuldigen zich voor deze ongelukkige uitkomst.”

Jayco AlUla zal alle teamleden, de staf en de coureurs, onderwijzen om te verzekeren dat zo’n geval in de toekomst niet opnieuw plaatsvindt. Hiervoor zullen de UCI-regelementen in detail geanalyseerd worden.”

Dit artikel delen:

35 Reacties

ir-jardinero 14 maart 2023 om 13:28

“Voor de start van Strade Bianche merkten enkele toeschouwers op…”
Dan vraag ik mij af: heeft een UCI-commissaris dit voor de start dan ook opgemerkt maar geen actie ondernomen? Hebben die toeschouwers er foto’s van gemaakt en is dat het bewijs? Krijg je een DSQ op basis van wat geruchten of heeft de UCI haar hiernaar gevraagd en heeft ze het gewoon toegegeven?

4
Dahu 15 maart 2023 om 00:14

Het was wel vol in beeld, dus geruchten zijn het allerminst

0
Verweggistan 14 maart 2023 om 16:37

Dat is zuur: dsq door een glucosemeter

4
Cornelius 14 maart 2023 om 17:09

De regel is duidelijk. Er is geen speling in de strafmaat.
Het is vooral amateuristisch als deze regel bij Jayco niet bekend was, zoals men impliceert.

0
Limal 14 maart 2023 om 17:15

Ik denk dat het een woordgrapje was? (zuur vs glucose/suiker/zoet)

1
Verweggistan 14 maart 2023 om 17:25

Wat Limal zegt

0
Handige Harry 12 maart 2023 om 12:30

Misschien is het handig om voor de leken uit te leggen wat een glucosemeter is en waarvoor het dient.

3
Romāns Vainšteins 14 maart 2023 om 13:03

Daar hebben we weer zo’n heerlijk stippellijntje. Gaat ketonen wel ‘veilig’ zonder glucosemeter?

-6
Maillot à Pois 14 maart 2023 om 13:24

Duidelijk dat het verboden is, dus een terechte DSQ.
Maar waarom mag dit eigenlijk niet? Omdat we voldoende spectactulaire hongerkloppen willen blijven zien?

3
Oblomov 14 maart 2023 om 14:00

Nou ja, dat is op zich toch een goede reden? Over Froome en zijn schijnbare rijden op de vermogensmeter werd al geklaagd. Dit zou een spontaan wedstrijdverloop nog meer in de weg staan.

0
ken dcq 14 maart 2023 om 14:13

Je prikt ook wel iets in je lijf dus misschien is dat ook wel een ding om het niet toe te laten. Want als dit mag, waarom andere metingen niet en wie gaat op de duur nog kunnen controleren of er geen misbruiken zijn met injecties verstopt in meettoetsellen. En zo wow is het niet om heel de tijd je vol te plakken met van die meettoestellen, moet je maar aan een diabeet type 1 met pomp vragen. Medische dingen dienen voor medische doeleinden imho en niet om sporters tot ver over het ongezonde te puchen. Pro's doen het nu, maar dan willen amateurs het ook etc…

In andere sporten beperken ze materiaal overigens ook om de concurrentie op dat vlak niet uit de hand te laten lopen.

edit: ook wel dom als het verboden is om het op een zichtbare plek te hangen. Ze had het evengoed op haar buik of been kunnen hangen…

2
Maillot à Pois 14 maart 2023 om 15:34

@kendcq
Gezien de reactie van Jayco wisten ze daar blijkbaar niet dat het niet mocht.

Maar prik je dat in je lijf? Volgens mij plak je dat gewoon op je arm?
En je hebt het over sporters tot ver over het ongezonde duwen – kan je in dit geval niet beargumenteren dat dit de gezondheid en dus veiligheid van de topsporter net ten goede komt? De meeting leert je wanneer je een tekort hebt aan koolhydraten en wanneer je moet eten. Lijkt me ook een wezenlijk verschil met een vermogensmetertje.

0
ken dcq 14 maart 2023 om 16:01

De meter/zender hangt natuurlijk op je arm, maar je prikt wel degelijk door je huid met wat Kristen draagt want anders meet je natuurlijk niets. Zo'n meter communiceert met je insulinepomp en eventueel met je smartphone, dus een renster heeft op dat moment niets aan die meting waar overigens een vertraging op zit omdat je in het vocht tussen de cellen in je vetweefsel (kort door de bocht want eigenlijk moet je het anders verwoorden) meet en niet rechtstreeks je bloedwaarde (zoals je wel zou hebben als je in je vinger prikt). Een diabeet moet ook geregeld nog prikken en bloed meten op de pomp en sensor te kalibreren, dus er zal dan ook wel een afwijking qua meting op zitten denk ik. Je kan die sensor overigens evengoed op je buik kleven.

In elk geval moet een atleet met of zonder meter zijn/haar lichaam begrijpen en krijg je met teveel meetwaarden net andersom. Bij extremere sporten zoals ironman waar je nog langer bezig bent kunnen ze toch ook perfect doseren qua voedingsplannen. En daar lopen ze ook niet rond met allerhande snufjes en die sport is vooruitstrevender dan het heel conservatieve wielrennen.

Edit: Persoonlijk vind ik het conservatieve van het wielrennen één van de charmes van de sport. Dus dat hoeft niet negatief te zijn :-)

0
Maillot à Pois 14 maart 2023 om 18:29

@kendcq
Bedankt voor de uitleg. De connectie met de insulinepomp is wel enkel relevant voor diabetespatiënten, lijkt me? Andere atleten gaan de gegevens gewoon gebruiken om te weten wanneer ze het beste een gelletje of iets dergelijks naar binnenspelen.
Grappig dat je verwijst naar triathlon – die sport volg ik helemaal niet, maar ik heb er intussen wat over opgezocht, en daar blijkt het gebruik van glucosemeters tijdens de wedstrijd wel toegestaan en al een paar jaar alomtegenwoordig. Supersapiens was zelfs hoofdsponsor van de Ironman.
https://www.triathlonvibe.com/triathlon-gear/what-is-supersapiens/
Btw, ik ben niet per se voor of tegen hoor, wilde er gewoon wat meer over weten.

0
ken dcq 15 maart 2023 om 10:26

Ja in het ironmancircuit mag echt bijna alles wat bij andere sporten niet mag, speciale schoenen, extreem lelijke tijdritfietsen met rare posities. Ik ben triatlon iets minder aan het volgen door omstandigheden dus dat had ik wat gemist, het triatlonteam waar je over sprak heeft ook een winkel en daar bieden ze het precies nog niet aan voor particulieren.

Een insulinepomp is inderdaad enkel relevant voor een diabeet type 1, maar die sensoren bestaan al lang en zijn initieel ontworpen om met die pompen te communiceren en vanuit die optiek ken ik ze ook. Het zijn ook identiek dezelfde die firma’s zoals die supersapiens gebruiken want ze kopen ze van die fabrikant, dus dan is de terugkoppeling makkelijker naar mensen die ze dagdagelijks gebruiken want die weten er alles van want nodig om te blijven leven. Ze zijn ook niet helemaal eerlijk in wat ze schrijven vind ik, je krijgt inderdaad real time je data binnen maar ze zetten er niet bij dat omdat in vocht tussen cellen meet je een tien minuten vertraging hebt ten opzichte van je echte waarde (de klassieke methode van in je vinger prikken geeft direct de echte waarde). Bijvoorbeeld bij een insulinepomp meten ze en voorspellen ze omdat die nu redelijk automatisch kunnen werken (buiten maaltijden natuurlijk), maar een diabeet weet eigenlijk veel beter of voelt veel beter wat er speelt dan die pomp. En die moeten ook hun pomp en sensor kalibreren om de zoveel tijd met een prik in de vinger en een gewone meting die ook naar de pomp/smartphone gaat dus waarom is dat niet met die Supersapiens? Dus vandaar dat ik wat sceptisch ben naar het echte nut in wedstrijd omdat je achterloopt met je meting, je wil toch ook niet je hartslagwaarde van tien minuten ervoor weten en een schatting is lastig door de wisselende omstandigheden in wedstrijden.

Maar dat zijn mijn bedenkingen naast dat het gemakkelijker is om alles wat je prikt te verbieden om gedoe te vermijden

0
Mark Zwolle 12 maart 2023 om 12:12

Ik had haar eerdere dsq vanwege die manoeuvre richting Vollering

1
KnightBiker 12 maart 2023 om 15:06

vond dat idd niet fraai, maar ook zeker niet diskwalificatie waardig.

-2
Dr.Watt 14 maart 2023 om 11:12

Zou wel onrechtsreeks de aanleiding van deze DSQ kunnen zijn. Kan zijn dat ze zonder dat incident dit wel blauw-blauw hadden gelaten. Of haar en de ploeg er intern erover hadden aangepakt.

-2
Dr.Watt 14 maart 2023 om 13:28

Blijkbaar verdient mijn opmerking een minnetje.

Maar als ze 84e was geworden, had ze dan ook een DSQ gekregen?

-3
Oblomov 14 maart 2023 om 13:54

Als ze anoniem 80e was geworden, zou wellicht überhaupt niemand het geweten hebben. Het is internetters opgevallen omdat ze tientallen kilometers solo in beeld reed met dat schijfje in zicht. Die solo is dus de aanleiding, niet de manoeuvre.

3
Ketønen 14 maart 2023 om 16:52

Eens met Mark, afsnijden/klemrijden is asociaal en sneu. Maar strikt volgens de regels heeft KnightBiker gelijk en zijn die duimpjes omlaag dan weer een beetje flauw.

0
Theo Middelkamp 12 maart 2023 om 12:35

het word steeds gekker, binnenkort rijd er een infuus mee naast een renner, alles maar dan ook alles proberen ze om een milliseconde sneller te zijn

1
KnightBiker 12 maart 2023 om 15:03

infuus is al een tijdje verboden in de wielersport, in navolging van diverse bloeddoping gevallen.
dat betekent effectief ook dat vocht aanvullen via een infuus ook niet mag, tenzij er een medische reden is, en als die er is ben je automatisch uitgesloten van competitie. (misschien zijn er uitzonderingen voor diabetici)

-1
the student 14 maart 2023 om 11:49

Uit het artikel dat al gelinkt werd in de comments.

Enkel wie suikerziekte heeft, zoals de renners van Novo Nordisk, mag in wedstrijden met een glucosemeter rijden.

2
Marieke12 14 maart 2023 om 11:29

Het is super handig om te weten wat je lichaam aan het verbranden in Vet-Glucose , of als je pech hebt eiwitten ( omdat je glucose in je bloed op is ).

Volgens mij gebruiken heel veel renners het tijdens trainingen. Je kan goed uitrekenen wanneer je moet eten ( koolhydraten ), zodaty je lichaam tijd heeft het glucose gehalte in je bloed te laten stijgen.
Als je te vroeg eet, gaat het glucose uit je bloed voor je het nodig hebt ( naar je lever en spieren als glycogeen … ook belangrijk , maar vooral na de training ) , en/ of je krijgt een suikerpiek – insulinepiek- en daarna de bekende after lunch dip.

1
Quincy Adams (aka voorwiel) 14 maart 2023 om 11:39

Yep. Gaat allemaal over efficiency. Afstemming van brandstof en lichaamseigen mechanismen. Is alleen behoorlijk onvoorspelbaar want afhankelijk van vele factoren. Daarom heeft alleen tijdens training slechts gedeeltelijk voorspellende waarde voor wedstrijd. In principe is dit een device om je gezondheid scherp in het oog te houden.

0
De Speedies 12 maart 2023 om 13:55

Ik ben benieuwd hoeveel (mannelijke) renners al met een chippie/sensors in/op hun lichaam rijden waarmee dit soort gegevens continue worden gemeten.

0
KnightBiker 12 maart 2023 om 15:07

zal me zeker niet verbazen als teams als Jumbo het gebruiken tijdens training, maar dat mag dus kennelijk en het is geen doping dus geen probleem buiten competitie zoals het artikel aangeeft. (beetje zoals de ketonen discussie, het is niet gedefineerd als doping dus je kan er wat van vinden maar dat is niet meer dan een mening)

-2
madeinstars 14 maart 2023 om 11:26

Het heeft ook letterlijk niets met dopiung te maken. Het is gewoon om waardes in je lichaam te meten. je kan er op geen enkele manier de waardes mee beïnvloeden.

0
Silent Hill 14 maart 2023 om 13:42

Als je alarm afgaat omdat je laag in suikers komt, en je neemt wat snelle suikers in, dan beinvloed je je (suiker)waardes daar toch wel mee, Madeinstars ?

0
Maillot à Pois 14 maart 2023 om 15:37

@Silent Hill
Maar je mag toch suikers eten. Het toestel zegt je alleen wanneer je ze nodig hebt. Dus ik zie ook geen verband met doping.

0
Polleke 14 maart 2023 om 11:55

Meteen ook de dokter of de kwakzalver die dit heeft toegelaten de zak geven… Er is een duidelijke regelgeving, het mag niet in competitie…

0
Al Phila 14 maart 2023 om 12:48

Dus je mag niet het suikergehalte in je bloed meten, maar wel je hartslag ?

0
Mad 14 maart 2023 om 13:09

Heel goed Einstein

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Populair

Materiaalzone