López viel op gravel: “Ik ging hard een bocht in”

zondag 1 september 2019 om 19:49
López viel op gravel: “Ik ging hard een bocht in”

foto: Cor Vos

Miguel Ángel López is niet ongeschonden uit de negende etappe van de Vuelta gekomen. De kopman van Astana was op de slotklim naar Cortals d’Encamp ten aanval getrokken, maar kwam vervolgens in het noodweer op de gravelstrook ten val. “Ik ging hard een bocht in, maar raakte Sergio Higuita van achteren en ging naar de grond”, beschrijft López tegen AS.

De strook, die er lag in aanloop naar de slotklim, was anderhalve kilometer lang. Precies toen de renners daar arriveerden, brak de hemel open. López kon zichzelf dus niet overeind houden. “Er is niets ernstigs. Ik ben een beetje geschaafd, maar dat is normaal. Mijn fiets kraakte daarna een beetje, maar het verlies had achteraf slechter kunnen uitvallen. Het beste is dat de ploeg prima rijdt.”

De Colombiaan vraagt zich wel af of de rit door had kunnen gaan met de omstandigheden van de finale. “Ik denk dat het gestopt had kunnen worden. Op mijn armen lijkt het alsof ik beschoten ben. Het was ook best gevaarlijk, maar gelukkig overviel het ons niet in een afdaling. Er was ook veel hagel en mijn fiets gleed ook weg, maar het is gelukkig voorbij”, zegt Superman. Op dezelfde gravelstrook ging ook Primoz Roglic onderuit.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Jandepandaman 1 september 2019 om 20:30

Nou stoppen lijkt me niet nodig geweest, hoe vervelend ik het ook voor MAL vindt. Ze hadden gewoon nooit zo’n strook in deze fase van een koers moeten leggen, overbodig risico nemen getuige drie renners uit de top 10 gevallen zijn..

ghostwriter 1 september 2019 om 20:51

Inderdaad, de meeste mensen kijken naar grote rondes om de klassementsrenners het tegen elkaar te zien opnemen en dit wordt af en toe totaal onnodig verpest door kasseien- en grindetappes. Dat is mooi voor eendaagsewedstrijden maar ze hebben in mijn ogen niets te zoeken in zowel kleine als grote rondes. De enige spanning die dat soort etappes toevoegen is de spanning die komt door valpartijen.

Panache 1 september 2019 om 21:15

Ik ben juist blij dat een grote ronde méér is dan een wedstrijdje wattages draaien. Hoe allrounder hoe beter. Alle facetten beheersen.

jooprioolpijp 1 september 2019 om 21:26

@panache: alle facetten van het circus? Ik ben voorstander van meer variatie in de etappes van de grote rondes, maar in deze vorm is het vooral een loterij. Aan zwiepers van motoren en collega-renners – die in deze omstandigheden best begrijpelijk kunnen zijn – kun je niet alles doen. Jammer dan, pech gehad???

Jacco van Stierop 1 september 2019 om 21:29

Alle openbare wegen zijn in principe geschikt deel uit te maken van een ééndaagse of meerdaagse wielerkoers.

Merlinappa 2 september 2019 om 07:40

@joop

zwiepers van motoren kunnen overal voorkomen, helemaal bij slecht weer. Na de val van Tusveld een paar etappes terug ging er ook een motard onderuit. En als jij te hard een bocht instuurt en daardoor iemands achterwiel aan tikt dan is dat ook je eigen fout, zoals hier bij Lopez. Ik hou zelf van gravel en vind het over het algemeen echt mooi, maar had hier ook mijn vraagtekens bij, al zie ik het gravel niet als de ‘hoofdschuldige’ omdat dit zaken zijn die ook op asfalt met slecht weer kunnen gebeuren.

VerstandOpNul 1 september 2019 om 21:05

Die val is natuurlijk naar, maar ik weet zo net nog niet of hij voorop was gebleven zonder die val..

Jacco van Stierop 1 september 2019 om 21:45

“De strook, die er lag in aanloop naar de slotklim, was anderhalve kilometer lang.”
In de voorbeschouwing lazen we:
“… koersdirecteur Javier Guillén is erin geslaagd om tussen de Comella en de Engolasters een vlakke gravelweg te vinden van een viertal kilometer.”
Hoe lang is die gravelweg nou?
Edit: vertaalfout dus. Lopez zegt dat hij viel op anderhalve kilometer voor het einde van de gravelweg (“Faltaba 1,5 kilómetros para acabar el pedacito de tierra”).

Sajarano 1 september 2019 om 22:39

@Jacco DIe weg was inderdaad ongeveer 4km lang. Het is de gravelweg die rechts langs het meer van Engolasters loopt, de Ctr. de Engolasters. Later gaat deze weg over in de Ctr. de les Pardines. Hier https://www.google.nl/maps/@42.5176813,1.5665518,3a,75y,60.63h,90t/data=!3m6!1e1!3m4!1si-dAvhpJXVJtXnD73pKs4A!2e0!7i13312!8i6656?hl=nl is het begin van het gravelstuk na Hotel Camp del Serrat.

Samlambeej 1 september 2019 om 23:34

Wat een desolate blik :( Het is ‘m niet gegund.

TijmenCamps 2 september 2019 om 08:10

Die zal niet lekker op de tijdritfiets zitten gok ik.

Olly 2 september 2019 om 09:44

Hahaha leuke gok dit Tijmen. MAL zal volgens mij nooit lekker op een TT-fiets zitten.

horsm 2 september 2019 om 10:14

Weet iemand al wanneer Lopez nou gevallen is? Reed hij op kop en viel hij toen? Viel hij voordat Roglic door de motard onderuit werd gehaald? Ik

nummer3 2 september 2019 om 10:41

Lijkt me sowieso toen ie nog op kop (voor de groep favorieten uit) reed. Anders had hij ,toen we weer beelden kregen, wel achter de groep gereden net als Roglic. Reed niet aan kop van de koers, aangezien hij het achterwiel van Higuita aantikte.

hjjanssen1973 2 september 2019 om 11:37

Dit was een heroïsche etappe met bijbehorende schade, maar niet te ernstig. Dit maakt de grote rondes mooi. Hier praten we jaren later nog over. Zinderend!

Headlines

Materiaalzone

Populair