Lodewyck over Evenepoel: “Als de situatie zich voordoet, zullen wij rode trui ook weggeven”

vrijdag 26 augustus 2022 om 11:31
Video

De kans bestaat dat Remco Evenepoel de rode trui in de Vuelta a España uit handen geeft aan een renner die niet gevaarlijk is voor het algemeen klassement. Dat heeft ploegleider Klaas Lodewyck voor de zevende etappe laten weten aan WielerFlits. “Als de goede situatie zich voordoet, dan zullen we de trui waarschijnlijk ook weggeven”, aldus Lodewyck.

Castelli

Ook, want eerder deze ronde besloot Jumbo-Visma hetzelfde te doen met Primož Roglič. De Sloveen greep de leiding op de vierde dag, maar gaf de rode trui een dag later weg aan vluchter Rudy Molard. Die is de trui inmiddels kwijt aan Evenepoel.

“De leiderstrui heeft altijd een voordeel en een nadeel”, weet Quick-Step-Alpha Vinyl-ploegleider Lodewyck. “Je hebt verantwoordelijkheid die je moet nemen, maar moet zich een goede situatie voordoen en we kunnen die doorgeven, dan kan dat zomaar gebeuren. Dat moet je beslissen tijdens de koers en is afhankelijk van de ontsnapping.”

‘Verrast en niet verrast’
In de zevende etappe is Lodewyck voor het eerst weer terug na zijn coronabesmetting van voor de start in Utrecht. Daardoor was hij er niet live bij toen Evenepoel gisteren de macht greep. “Het is altijd jammer als je niet bij zo’n dag bent. Maar ik was er in hotel al wel bij en heb de koers mee gevolgd, dus ergens was ik wel aanwezig. Ik was verrast en niet verrast. Je weet dat er gereden wordt voor de overwinning en het is vroeg in de ronde, maar ik was wel verrast dat veel jongens samen zaten en moesten passen”, blikt hij terug.

Voor Evenepoel en Quick-Step-Alpha Vinyl wachten mogelijk zware dagen met de druk van de leiderstrui. “Maar dat is voor iedereen zo. We bekijken het dag per dag. Gisteren was een goede dag, laten we hopen dat er nog volgen”, concludeert Lodewyck.


Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

9 Reacties

de dorpspastoor 26 augustus 2022 om 11:56

Met de ploeg die ze nu mee hebben zou ik ook niet ten koste van alles de boel willen controleren. Ze hebben gisteren al een behoorlijk jasje uitgedaan. Dat ga je niet kunnen blijven doen.

Verder lijkt rood in de Vuelta wat minder zwaar te wegen dan geel in de TdF. Geen maffe praatprogramma’s die je midden op de avond nog vragen “live” te gaan. Ik denk dat er maar 1/10e van de journalisten rondreist met de Vuelta tov de TdF. Verder heeft de trui ook gewoon het voordeel dat je meer ruimte krijgt om je ding te doen in het peloton.

Voor de vluchters een ideale kans om voor de etappe te gaan. En wie weet moeten types als Kuss wel meeglijden om QS uit de tent te lokken.

1
Gunther Leonhardt 26 augustus 2022 om 12:26

De vraag is of ze de trui na vandaag nog bewust kunnen ‘weggeven’. Morgen en overmorgen zijn mooie ritten met aankomst bergop. Daar verwacht ik een strijd tussen de klassementsrenners voor de overwinning. Volgende dinsdag is de tijdrit. Dan gaan de niet-klassementsrenners wel heel ver staan. Vervolgens is er een vlakke rit voor de sputters en nadien weer etappe met een lange slotklim.
Bonus: Evenepoel die vandaag z’n mond niet kan houden en zegt dat ze de trui “zeker tot de tijdrit” (komende dinsdag) willen houden. QS-AV zal dus vol aan de bak kunnen vandaag, tenzij Trek controle wil houden voor Pedersen.

-5
de dorpspastoor 26 augustus 2022 om 12:53

Ik snap overigens ook prima dat je als heel jonge renner de trui niet zomaar weggeeft. Het is zijn eerste leiderstrui in een grote ronde. Ook dat hoort bij het leerproces. Mocht je hem weggeven en vervolgens komt ie nooit meer bij je terug in de rest van de Vuelta, dan heb je misschien ook wel spijt.

Als je als Pogacar, Roglic of Carapaz al grote rondes hebt gewonnen, dan snap ik het een stuk beter dat je enkel nog “tevreden bent” met de eindzege, en dat het je niet veel uit maakt hoe lang je daarvoor de leiderstrui hebt gedragen.

1
Limal 26 augustus 2022 om 11:43

Edit redactie: Bedankt, is aangepast.

0
Cochise 26 augustus 2022 om 11:44

Benieuwd naar de tactische spelletjes. Quickstep wil de trui kwijt, kan misschien een dealtje maken met de ploeg aan wie ze de trui gunnen. Jumbo, Bora, Ineos willen Quickstep afmatten dus die gaan misschien vandaag net achter de kopgroep rijden om zo Evenepoel tegen wil en dank in het rood te houden…

0
Oblomov 26 augustus 2022 om 11:53

Alleen ben je dan je eigen knechten aan het afmatten, met als enige winst dat Evenepoel na afloop van de etappe naar het podium, de persconferentie en de dopingcontrole moet.

3
kiekske 26 augustus 2022 om 11:59

Aan trek met elissonde

0
Maarten_85 26 augustus 2022 om 17:53

In de Vuelta speelt het gedoe na de finish voor de leider veel minder een rol. De tijdrit moeten rijden in een vreemd tenue (zonder alle aerodynamische poespas) is wellicht het grootste nadeel van de leidersplaats. Tenzij de UCI daar ook al een mouw aan gepast heeft. Dat zou mij trouwens niet verbazen, afgaand op de tijdrit die Wout en Vingo respectievelijk in het groen en het geel hebben gereden in het slotweekend van de Tour.

0
Stabanger 26 augustus 2022 om 12:58

asap weggeven

maar man wat heb ik nagenoten van gisteren

wat een demonstratie was dat zeg!

ben nog bezig :)

0

Headlines

Populair

Materiaalzone