Leo van Vliet reageert op auto-incident met Tadej Pogacar: “Ik kan er niets mee”
foto: Cor Vos
maandag 17 april 2023 om 07:15

Leo van Vliet reageert op auto-incident met Tadej Pogacar: “Ik kan er niets mee”

Koersdirecteur Leo van Vliet kreeg de hoon over zich heen in de finale van de Amstel Gold Race 2023. Op een kleine tien kilometer voor het einde passeerde hij solo-aanvaller Tadej Pogačar, die op dat moment Ben Healy als achtervolger had. Het verschil tussen die twee werd niet direct groter. De auto van de koersdirectie nam echter geen afstand en reed ruim een kilometer kort voor de latere winnaar. De kritiek op social media was niet mals.

Bij In het Wiel heeft Leo van Vliet gereageerd op het voorval. “Ik heb die commotie ook gehoord. Als je een foto maakt als wij passeren… Wij reden erachter (Pogačar, red.) en op een gegeven moment komt-ie korter bij (Healy, red.). Dan moet je erachter vandaan. Ik ken het parcours, daar wordt het alleen maar smaller. Toen zijn we er voorbij gereden, maar dan moet je voorzichtig zijn want het was niet zo breed. Als iemand dan een foto maakt dat er een auto voor rijdt… Wat moet ik daarmee?”

“Ik denk dat we beter kunnen kijken naar wat voor een mooie koers we gezien hebben. Ik weet ook niet wat voor zin het heeft. Maar dat is iets van de media”, gaat Van Vliet verder. Vervolgens wijst In het Wiel hem erop dat het de koersdirecteur toch vijfhonderd meter tot een kilometer zo’n twintig meter voor Pogačar blijft rijden. “Dat is helemaal niet waar! Ga de beelden maar kijken… Wij rijden er wel voor, maar daar heeft hij toch helemaal niets aan? Dan moet je het uitproberen. Ik heb zelf ook gefietst, ik kan het me niet voorstellen. Wat voor baat heb ik om dat te doen? Wij rijden er ver genoeg voor. Er is niets aan de hand.”

Pogačar zelf reageerde ook op het voorval. Dat lees je in onderstaand artikel.

 
101 Reacties
Sorteer op:
16 april 2023
Bizarre reactie. Als een klein kind die je verwijt een snoepje uit de trommel te pakken zonder te vragen. “Ik heb helemaal geen snoepje gepakt.” “Lieve schat, de trommel is opeens leeg, dat kunnen we gewoon zien.”
16 april 2023
Deze reactie maakt het alleen maar erger: Vervolgens wijst In het Wiel hem erop dat het de koersdirecteur toch vijfhonderd meter tot een kilometer zo’n twintig meter voor Pogačar blijft rijden. “Dat is helemaal niet waar! Ga de beelden maar kijken… Wij rijden er wel voor, maar daar heeft hij toch helemaal niets aan? Dan moet je het uitproberen. Ik heb zelf ook gefietst, ik kan het me niet voorstellen. Wat voor baat heb ik om dat te doen? Wij rijden er ver genoeg voor. Er is niets aan de hand.” Hij spreekt zichzelf nu al tegen. Eerst beweert hij dat hij er niet voor heeft gereden. Als hij met de feiten wordt geconfronteerd zegt hij plotseling dat het niet uitmaakt. Zijn uitvluchten zijn nog doorzichtiger dan bij mijn zoontje van zes.
16 april 2023
Hij gaat beter zelf nog eens naar die beelden kijken. Pogi heeft zonder twijfel voordeel gehad bij dat relatief lang kort voor hem blijven rijden. Die van Vliet beschikt over nul zelfkritisch vermogen.
16 april 2023
Als hij de beelden terugkijkt zal hij zien dat het niet één (net na het voorbijsteken), maar zelfs twéé keer gebeurt. M.a.w, na de eerste 30s derny spelen rijdt de wagen er van weg, maar iets later laten ze zich terug uitzakken om er weer een tijdje vlak voor te rijden. Dit stopt (volgens het Sporza-commentaar) pas wanneer de wedstrijdradio omroept dat de wagen van de wedstrijdleiding meer afstand moet nemen. Twee mogelijkheden: ofwel zijn Leo en de chauffeur zo onkundig dat ze het oprecht niet doorhadden, ofwel was het een bewuste actie om Pogacar te bevoordelen. Beide opties maken hem ongeschikt om in functie te blijven. Voor vandaag dacht ik dat de kritiek op Van Vliet wat aan de strenge kant was, maar nu kan ik het dus enkel eens zijn. Zowel Pogacar als Healy mogen ontevreden zijn dat er nu (weeral) een zweem van koersvervalsing om deze wedstrijd hangt.
  16 april 2023
  Leipe Leo was ooit zelf profrenner. Die wist precies waar hij mee bezig was.
16 april 2023
Toen Healy dichterbij kwam had van Vliet z'n kar aan de kant moeten zetten en wachten tot Healy voorbij was. Punt. Uit.
  16 april 2023
  Er bleef overigens ook nog een auto achter Pogacar rijden. 't Was dus volstrekt onduidelijk waarom vVliet er vóór ging. Behalve de bierreclame dus.
16 april 2023
Als bondscoach was het al een clown en dat is er als koersdirecteur niet beter op geworden. Hopelijk schorst de UCI hem maar die zullen eerder Pogacar een boete geven voor stayeren want dat zijn net zulke mislukte clowns. Het is ook gewoon klote voor Pogacar want zo'n actie is gewoon een smet op zijn zege waar hijzelf niks aan kan doen en wellicht ook niet nodig had.
  17 april 2023
  Wees dan ook niet verbaasd als Pogacar in de AGR nooit meer terug ziet.
16 april 2023
Wat een gedoe vandaag ... Tijdsverschillen die nergens op lijken. Per minuut schipperen tussen tien seconden en anderhalve minuut enz ... Een koersdirecteur die komt stayeren voor zijn vedette wanneer het dreigt mis te lopen. Eerlijk gezegd, als de Amstel zijn sollicitatie als zesde monument wil hardmaken zal men het toch over een andere boeg moeten gooien, want dit was echt gewoon genant. Dat zowel Mathieu en Wout deze koers aan zich laten voorbij gaan is al een bizar feit. Alsof Verstappen niet zou rijden in Zandvoort omdat het parcours hem niet echt ligt ... Als je wil dat je koers serieus wordt genomen zou ik in eerste plaats daar zelf mee beginnen ...
16 april 2023
In eerste instantie hoop je dat het incompetentie is, maar dit was overduidelijk een bewuste actie. En dat maakt het allemaal nog 10 keer triester. Is dit een klassieker of een kermiskoers?
17 april 2023
Niet toevallig dat het het AD/wiel tot wiel is die dit aankaart bij Leo himself.. Thijs Zonneveld onderbouwt in de podcast goed waarom het koersvervalsing is en geeft een aardig beeld van de persoon Van Vliet..
  17 april 2023
  Echt even luisteren die podcast, zeer de moeite waard.
  18 april 2023
  Thijs is vol in de aanval. Dit mag gewoon niet lekker des Leo's weggestopt worden. Schande voor de sport en je zet de enige koers in NL gewoon te kakken. Oud wielrennen op en top. Alsof het de Ronde van Boxmeer is.
16 april 2023
Hij màg er niet eens voorbij, op tijd aan de kant als een gat te klein dreigt te worden… als koersdirecteur had hij al lang voordien post moeten vatten achter, in dit geval, Pidcock…
  18 april 2023
  Fout, als koersdirecteur heb je maar 1 plaats en dat is vóór de 1 ste renner, zorgen dat het parcours veilig is
16 april 2023
Deze man moet weg. Hij 'helpt' Pogacar, pure vanuit narcisme. Maar hij verpest de koers én besmet de overwinning van Pogacar. Kansloos.
16 april 2023
Waarom hoor ik niemand over al die motors? Voor, achter, naast en veels te dichtbij. Bij zowel Pogi als de 2 achtervolgende groepen een overkill aan motors!!
16 april 2023
De gedroomde winnaar. Tadej Pogačar klinkt toch wel beter als Ben Healy op de affiche, nietwaar? Leo van Vliet zag er geen kwaad in. Nee, langduring voor hem rijden terwijl de weg vrij is, daar ziet Leo geen kwaad in. Waarom heeft de jury niet ingegrepen en deze "windbreker" uit koers gezet. Ongelofelijk, dit werpt een schaduw op de wedstrijd.
  17 april 2023
  Ondanks dat het een fout is, pogacar had natuurlijk gewoon gewonnen. Ff realistisch blijven nou.
16 april 2023
Stayeren is toch uit koers, anders moet Eekhoff zijn WK titel terugkrijgen. Nee, zonder dollen. Dit is gewoon slecht van van Vliet. Je hoort aan de kant te gaan staan niet er vlak voor te gaan rijden. Ja, Pogacar had er voordeel van, maar denk dat het voor het resultaat niets heeft uitgemaakt omdat ie er toch al ver voor reed.
  16 april 2023
  Het gebeurde wel op een cruciaal moment: nadat Healy wegreed van Pidcock en 10 van de 30 seconden achterstand op Pogacar had goedgemaakt - al is dat met de gebrekkige tijdsaanduiding niet helemaal zeker, maar die wagen moest er in elk geval van tussen omdat Healy naderde. Ik denk ook niet dat Healy er nog bij geraakt was en dat het dus per saldo niets uitmaakt - maar deze actie was voor mij echt té opvallend om toevallig te zijn.
  daar moest ik direct aan denken. Ik werd al niet goed toen van Vliet voor de Koers 5 minuten lang met Pogi ging praten tussen alle andere renners. Aandachtsgeile sukkel die van Vliet. Daar heb je al niks te zoeken ! Pogi vond het ook zichtbaar ongemakkelijk. Dat verhaal met die auto is gewoon schandelijk en olie dom. En dan zeggen dat je er niks mee kunt...... SVP oprotten
16 april 2023
"Ik denk dat we beter kunnen kijken naar wat voor een mooie koers we gezien hebben" Ook dit is vrij overdreven..
16 april 2023
Waarom mocht de ploegauto van uae er tussen als ze maar 30 sec haddeb Leo ? Bij elk ander renner en in elke andere wedstrijd was dat van ze leven gemogen . En je heb de schijn na de laatste jaren niet mee Leo .
  17 april 2023
  Omdat de jury toestemming had gegeven. Koersdirecteur heeft daar niets over te zeggen.
16 april 2023
Altijd wel iets niet volgens boekje in de gold race , eerst een scheve fotofinisch , nu het op sleeptouw nemen van renners ?
16 april 2023
Zelfden zo'n boerenbedrog gezien in de koers. Het was sowieso niet de beste wedstrijd, en dan op deze manier de grote ster bevoordelen. Van Vliet moet zich diep schamen.
  17 april 2023
  Inderdaad, bedrog zou het zijn geweest wanneer duidelijk hiermee koer is vervalst. Echter niet het geval. Ook zonder de auto had Pogacar controle en evengoed gewonnen. Dat het een zweem heeft van, . . van vanalles dat is zeker zo en het komt ook heel slecht over. Het onwaarschijnlijk hedendaagse radicaal keyboard reageren is meer een tijdsgeest dan het feiten weergeeft. Behalve dat v Vliet te exposure geil is.
  Flecha - Mattan - Zotte Polle...?!
16 april 2023
Don Leo de Tweede
17 april 2023
Ik heb nooit begrepen waarom die man koersdirecteur mag zijn/kon worden. Totaal ongeschikt.
16 april 2023
Komop, geef dan gewoon je fout toe.
Ik denk persoonlijk dat Pogi net zo veel last als voordeel gehad heeft van die gare actie en dat het per saldo weinig uitmaakt. Dat het ‘tuurlijk ga je er dan voor rijden, niets aan het handje’ stom gelul is is kraakhelder. Misschien wel 250 x een goed veregelijkbare koerssituatie meegemaakt en helemaal nooit met dit beeld tengevolge. Hij had er beter over kunnen, eveneens, liegen in mea-culpa vorm. Dan lag katholieke vergeving klaar voor hem. Nu klinkt het echt betrapt en gaat het nog flink doorettteren. Foute inschatting van van Vliet.
  16 april 2023
  En waarom laat hij de uae auto door voor de wissel van pogi bij 30 sec . Jammer voor de gold race heel jammer niet serieus dit ..
  Specifiek die actie is koersbepalender en ik denk interssanter voor een overkoepelend orgaan om eens de loep over te leggen. Als het weer op tijdswaarneming gaat, net zoals in 19, hebben ze samen met die gare fotofinishes toch grotere problemen dan sowieso het parcours en alle obstakels. Echt een rotzooitje af en toe daaro.
  17 april 2023
  Goed weergegeven RV. Dikke van Vliet heeft er niets over te zeggen. Alleen de jury en die gaven toestemming.
16 april 2023
Ruttiaanse reactie weer
16 april 2023
Deze reactie verbaast me inderdaad vrij weinig met dat incident van 2019 in het achterhoofd. Van Vliet heeft een hopeloos gebrek aan objectiviteit, neutraliteit en professionaliteit voor de rol van koersdirecteur van een koers van dit kaliber.
16 april 2023
Van Vliet is een aanfluiting als koersdirecteur. Het empatisch vermogen van een ...... Ik neem aan dat de directie van de AGR tot actie zal overgaan.
  17 april 2023
  Misschien is vVliet wel zo plooibaar. Amstel wil een winnaar die een pot bier aan kan.

Reacties zijn gesloten.