Lenny Martinez opgelucht na tijdrit: “Was echt bang om mezelf op te blazen”
foto: Cor Vos
woensdag 6 september 2023 om 08:51

Lenny Martinez opgelucht na tijdrit: “Was echt bang om mezelf op te blazen”

Lenny Martinez verloor dinsdag dan wel twee minuten in de Vuelta-tijdrit in en rond Valladolid, toch was de jonge Fransman na afloop vooral opgelucht. “Het was echt zwaar en ik beschikte niet over veel power, maar toch verloor ik niet veel tijd”, aldus de renner van Groupama-FDJ.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Martinez staat te boek als een zeer goede klimmer, maar tijdrijden is niet zijn specialiteit. Dat bleek dinsdag ook wel in de individuele tijdrit van de Vuelta a España. De 20-jarige Fransman kwam uiteindelijk niet verder dan een dertigste plaats in Valladolid, op 2:29 van ritwinnaar Filippo Ganna. Maar nog belangrijker: op Remco Evenepoel, de eerste klassementsrenner in de daguitslag, verloor hij 2:13.

Toch keek de kopman van Groupama-FDJ tevreden terug op zijn chronoproef. “Ik was namelijk echt bang om mezelf op te blazen, zeker omdat ik me niet echt goed voelde. Ik verlies nu twee tot tweeënhalve minuut op de wereldkampioen tijdrijden (doelt op Evenepoel, red.), dat is heel normaal voor een klimmer van vijftig kilo. Ik dacht echt dat ik nog veel slechter zou presteren, dus uiteindelijk is het een positieve tijdrit.”

Nicolas Boisson, een van de ploegleiders van Groupama-FDJ in de Ronde van Spanje, is zeer tevreden over het optreden van Martinez. “Ik denk dat hij een zeer goede prestatie heeft neergezet. Hij heeft niet veel tijd verloren. Om iets meer dan twee minuten te verliezen op Evenepoel in deze specifieke tijdrit, is echt heel goed. Niet alleen qua resultaat, maar zijn tijdrit was ook op technisch vlak geweldig. Hij bleef tot het einde vrij stabiel op zijn fiets zitten.”

Ontdekkingstocht
Martinez zakt wel twee plaatsen in het klassement, maar staat na tien ritten nog wel altijd vijfde in de voorlopige rangschikking, op 2:02 van leider Sepp Kuss. “Lenny is deze Vuelta aan het ontdekken hoe je een klassement kunt rijden, en wat er allemaal bij komt kijken. Als het op een dag helemaal misgaat, dan is dat maar zo. Hij zal tot het einde blijven vechten”, geeft Boisson nog mee.

RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
6 september 2023 10:45
De nieuwe Guillaume Martin is geboren! Deze jongen heeft een uitstekende start van z'n carriere, maar ergens vrees ik dat dit de zoveelste Fransman is die voor de 12e plaats in het AK in aanmerking komt. Mocht hij een keer minuten pakken in een goede vlucht kan hij een keer 8e worden.

Beredenering: hij klimt (nog) niet met de beste 10 bergop en net als vele Fransen gaat de tijdrit hem ook minuten kosten. Hij is nog jong dus zal zich nog wel verbeteren, maar de echte top-5 renners zijn completer.
6 september 2023 13:35
@Secondant
Dan denk ik dat Martinez je nog serieus zal verbazen. Gaat naar mijn gevoel echt wel beter worden dan Guillaume Martin. De manier waarop hij het al afmaakte als 19-jarige op de Ventoux voor Woods, Sosa, Herrada alleen al.

En niet bij de beste 10 bergop??
Op Arinsal 7de, 2de vanuit de vroege vlucht op Javalambre, 14de in de rit die Kämna won met een stuk of 8 vroege vluchters voor hem. Zou logisch zijn als het langzaam minder wordt, maar heeft als 20 (!) jarige toch al indruk gemaakt.

En indien geen inzinking gaat die dik top 10 rijden. Martin's hoogste in de Vuelta ooit was 9de ;)
6 september 2023 14:13
Secondant, zijn ploeggenoot Gaudu lijkt me een betere vergelijking. Martinez gaat bij de beste 5-10 klimmers horen van het peloton, maar zijn tijdrit zal inderdaad zijn zwakke plek blijven.

Reacties zijn gesloten.