Lennard Hofstede (Jumbo-Visma): “We hebben een fout gemaakt”

Lennard Hofstede (Jumbo-Visma): “We hebben een fout gemaakt”

Hofstede op kop van het peloton, eerder deze ronde - foto: Cor Vos

woensdag 11 september 2019 om 17:28

Primož Roglič kreeg vandaag een flinke opdonder te verwerken en samen met hem ook Alejandro Valverde, Tadej Pogačar en Miguel Ángel López. De drie verloren vijf en een halve minuut op Nairo Quintana en Wilco Kelderman, de voornaamste winnaars van de dag. Lennard Hofstede concludeert tegenover Eurosport dat het anders had kunnen aflopen.

“Het was geen leuke dag”, vertelt de 24-jarige Nederlandse knecht van klassementsleider Roglič. “Eigenlijk was het al na achthonderd meter gebeurd. We wisten dat het een hectische dag zou zijn, maar zo snel hadden we niet zien aankomen. Astana wachtte heel lang met het bijzetten van mannetjes. Wij reden met vijf man kop over kop en vooraan was het een waaier van 49 man die ronddraaide. Daar kun je gewoon niet tegenop. We wisten op het begin ook niet precies wie er mee zaten, maar als de groep zo groot is zitten daar altijd belangrijke renners bij.”

Hofstede laakt het koersgedrag van de concurrerende ploegen. “Uiteindelijk hielpen ze tóch mee; als ze dat eerder hadden gedaan, was er een kans dat we ze terug zouden pakken”, denkt hij. “In de ploegleiderswagen bleven ze in ieder geval rustig en wij als renners hebben alles gedaan wat we konden doen. Uiteindelijk heeft Primož nog steeds de leiding. Op een gegeven moment liep het zo snel op, dat ik bang was dat we tien minuten zouden verliezen. Gelukkig was dat niet het geval. En we moeten niet vergeten dat Quintana en Kelderman de afgelopen dagen minder waren dan Primož.”

Fout gemaakt
Ondanks dat de kopman van Jumbo-Visma nog altijd met een behoorlijke marge aan de leiding staat, vindt Hofstede wel dat zijn ploeg vandaag de hand in eigen boezem moet steken. “Deze etappe was wel een les voor ons”, is hij eerlijk. “We hebben hier gewoon een fout gemaakt. Dat mag niet gebeuren. Maar ik ben zeker wel opgelucht. Het scheelt dat we nog de leiding hebben, want ik was er bang voor dat het anders zou aflopen. Hoewel het mindere optreden van Quintana en Kelderman van de voorbije bergetappes niets zegt over de laatste ritten, denk ik wel dat Primož beter dan hen is.”

Dit artikel delen:

28 Reacties

Sammysosa 11 september 2019 om 17:32

Verstandige reactie van Hofstede! Je hoeft niet recht te lullen wat krom is, maar gelukkig een fout zonder erg

Benzardi 11 september 2019 om 17:36

Duidelijke taal van Hofstede.

S. Morgenstern 11 september 2019 om 17:36

Fout gemaakt bij de start, niet de beste ploeg mee voor zo’n rit en tot de tweede helft van de rit weinig steun van anderen… Een hele lastige dag misschien, maar onder aan de streep staan ze er nauwelijks slechter voor dan gisteren.

kelderfan 11 september 2019 om 17:44

@S.Morgenstern
Het heeft in deze helemaal niets met de samenstelling van de ploeg te maken, maar meer met het niet attent zijn vanaf de start. Want bijna de hele ploeg zat achterin met elkaar te chillen. Roglic had zijn ploeg nog wel duidelijk gevraagd om elke dag attent te zijn. Movistar heeft nu wel weer 2 mannen om uit te spelen. Daar tegenover staat, dat Lopez en Tadej Pogačar zeker op ’t podium willen eindigen.

Jean Dumas 11 september 2019 om 17:46

Toch wel, want ze kunnen bij Movistar de troef Quintana nog beter uitspelen, met Valverde op het vinkentouw.
Morgen is zo’n Dumoulin-Aru rit, waarin het ook oorlog zal worden.

S. Morgenstern 11 september 2019 om 17:52

De samenstelling van de ploeg is weldegelijk een factor in de rit die ze vandaag hebben gereden. Daar valt moeilijk aan te twijfelen.

bartp25 11 september 2019 om 17:55

Tuurlijk, als je hier met Martin, Van Aert, Teunissen, van Emden, de Plus rijdt dan is het makkelijker achtervolgen in deze rit. Maar feit blijft dat ook met deze ploeg waar ze nu mee in Spanje zitten niet in de problemen hadden hoeven te komen als ze vanaf km 0 vooraan hadden gezeten.

jessevdalen 11 september 2019 om 17:56

@morgenstern grootste onzin ooit. Je probeert weer van alles recht te praten. Ze hebben zich bij de start laten verrassen en daarna krijg je het met welke samenstelling dan ook nooit meer dicht. Dat is dus een kwestie van opletten en een fout gemaakt.

Je kan wel zeggen ze staan er nauwelijks slechter voor en in de livechat “als martin op is zouden ze vooraan ook op moeten zijn” is onzin. tegen een waaier valt niet te draaien. Dan mag je achteraf blij zijn dat astana je hier redt

S. Morgenstern 11 september 2019 om 18:05

Ze hoefden het niet dicht te rijden, zelfs Astana en UAE hoefden dat niet te doen, hoewel zij vandaag in principe meer hebben verloren.

De fout vanuit de start was de oorzaak van die situatie, die voorkom je inderdaad niet met andere renners. Beweer ik ook niet.

Ze hadden met een andere samenstelling wat ruimer kunnen zitten richting het eind. Dat is de factor, meer schrijf ik niet, dus maak dat er ook niet van omdat je zonodig iemand 'onzin' toe wil schreeuwen..

Zoals iemand verkeerd quoten ook niet netjes is. Ik stelde in de chat dat je van de kopgroep geen wonderen kon verwachten, mocht Martin zich erachter helemaal leeg hebben gereden. Dat voor elkaar krijgen vraagt tenslotte zoveel, dat er daarachter altijd wel nieuwe energie (en belangen) gevonden wordt

De kopgroep heeft daarna ook geen tijd meer gepakt, terwijl allerlei paniekzaaiers de voorsprong naar tien minuten zagen groeien.

mus van de maasstad 11 september 2019 om 18:14

@krlderfan

Des te dommer van roglic dat hij dan zelf niet vooraan zit

kelderfan 11 september 2019 om 19:03

Ja @Mus
Roglic is de waaierman van het team. Dat heb je weer eens goed gezien.;)

Sephiroth 11 september 2019 om 19:22

De samenstelling van de ploeg speelt wel degelijk een rol. had Quickstep niet meegezeten met hun sprinters/waaier armada maar UAE dan had TJV het makkelijker kunnen controleren. Echter heeft TJV een ploeg voor alle terreinen en Quickstep eentje die veel meer op vlakke grote motoren gericht is. Dus ja niet de beste waaiersamenstelling, maar QS heeft ook neit de beste samenstelling voor de bergen.

Het was pech dat QS met 7 man meezat en het was slecht opgelet van TJV dat Roglic niet mee zat.

west 11 september 2019 om 17:54

Belachelijk dat je het voor elkaar krijgt dat de leiderstrui niet bij de eerste vijftig van het peloton zit.

vladimir 11 september 2019 om 17:55

Die staan vanaf morgen weer scherp (goede wake-up call dit!). Iedereen is diep gegaan vandaag, en morgen is het weer ieder voor zichzelf…

Martino87 11 september 2019 om 17:57

Maar wat is er dan precies fout gegaan?

xistnc 11 september 2019 om 18:50

Dat vroeg ik me ook af. Is daar zo makkelijk overheen te lezen of staat het er gewoon niet?

Sephiroth 11 september 2019 om 19:23

Als je valverdes interview leest vermoed ik dat ze aan de verkeerde kant van de weg zaten die eerste kilometer. Toen was de trein weg.

Stoempen 11 september 2019 om 18:14

Welke malloot van Jumbo had nou lange mouwen aan met 30 graden?

xistnc 11 september 2019 om 18:50

Bij de start was het misschien net 20 graden.

theogaarenstroom 11 september 2019 om 18:50

Misschien zijn ze nu wakker dit mag natuurlijk nooit gebeuren gelukkig met een sisser afgelopen. Pogacar en Lopez hebben een groter probleem.

DemarrErik 11 september 2019 om 18:51

Alle lof voor Jumbo dit seizoen. Maar de ploegleiding is niet voor het eerst dit seizoen de zwakke schakel binnen het team. Tactisch behoort het team nog niet tot de top van de worldtour.

Sephiroth 11 september 2019 om 19:24

oneens, dit is zeldzaam, zie gilbert en voor TJV pech dat Quickstep zo vol meezat. Tactisch was deze lastig te voorkomen als het over de eerste kilometer gaat.

theking 11 september 2019 om 18:59

Tja dit ging niet zoals verwacht. Maar als TJV een tactische blunder maalt dan de ploeg van Lopez en Pogacar net zo goed. Zelfs Movistar doet het niet helemaal goed op het moment dat Soler doortrekt.
Het heeft ook veel met toevalligheden te maken. Nu zit Quintana in de grote groep vooruit, maar was die niet de zwakste bergop van de hele top 10 de laatste dagen. Voor het zelfde geld zakt die er morgen weet door zoals we zo vaak van hem hebben gezien.

Romāns Vainšteins 11 september 2019 om 20:12

Jumbo is gewoon op meerdere vlakken door het oog van de naald gekropen vandaag en Hofstede is zich daar een stuk beter van bewust dan enkele goedpraters die achteraf de uitslag en het algemeen klassement erbij pakken.

Gouden dag voor de professionele carriere van Hofstede natuurlijk, die hoeft maar een strak vlaggetje te zien en staat vooraan vanaf nu.

Covadonga 11 september 2019 om 20:36

Quintana zal morgen wel een kwartier verliezen. Neemt niet weg dat hij vandaag goede zaken heeft gedaan. Of er fouten zijn gemaakt, durf ik niet te zeggen. Hofstede draait er in ieder geval niet om heen.

Laatste man 11 september 2019 om 22:54

Hofstede beetje paniekerige reactie. Het verschil gaat geen 10 minuten worden, omdat ploegen (zoals nu ook) voor een podium gaan rijden.

Wat is nu precies de fout? Roglic zat niet vooraan en verder?

Samlambeej 11 september 2019 om 23:47

Jumbo waant zich Ineos of QS. Van pretentie gesproken.

john 12 september 2019 om 09:14

Ja en vandaag verliezen ze weer tijd ,Kelderman zo wie zo als er gereden wordt ,Van Quintana misschien ook .Anders zaterdag wel

Headlines

Materiaalzone

Populair