Leider Laporte wint na chaotische sprint in Ronde van Luxemburg
foto: Cor Vos
donderdag 6 juni 2019 om 18:00

Leider Laporte wint na chaotische sprint in Ronde van Luxemburg

Christophe Laporte heeft na de proloog ook de eerste etappe gewonnen van de Ronde van Luxemburg. De kopman van Cofidis won na een chaotische sprint in de straten van Hautcharage. Zijn landgenoot Justin Jules kwam zwaar ten val, maar finishte nog wel als tweede.

Na de proloog in Luxemburg-Stad mocht Christophe Laporte de leiderstrui aantrekken. De verschillen in het klassement waren echter miniem, waardoor de renner van Cofidis goed moest opletten tijdens de eerste rit-in-lijn van Luxemburg naar Hautcharage, waar overigens ‘gewoon’ een massasprint werd verwacht.

Veelbesproken Alarcón in de aanval
Loïc Vliegen, Szymon Rekita, Robin Carpenter en de veelbesproken Raúl Alarcón reden lange tijd voor het peloton uit, maar echt veel voorsprong kregen de vier koplopers niet. Met nog vijftig kilometer te gaan was het verschil tussen de vluchters en de mannen van Cofidis ruim één minuut. De Franse ploeg had de situatie kortom onder controle.

De vroege vluchters – foto: Cor Vos

Vliegen was de eerste aanvaller die de Pijp aan Maarten gaf, gevolgd door Carpenter. De Amerikaan liet zich inrekenen door het peloton, aangezien hij zich al had verzekerd van de bergtrui. En wat met Rekita en Alarcón? De Pool en de Spanjaard hielden dapper stand, ook al omdat ze met Alessandro Tonelli nog het gezelschap kregen van een frisse man.

Laporte wint veelbesproken sprint 
De drie aanvallers reden lange tijd tien seconden voor het peloton uit, maar op zes kilometer van de finish was hun liedje uitgezongen. We kregen dus ‘gewoon’ een sprint in de straten van Hautcharage. Het was Wallonie-Bruxelles dat op kop reed van het peloton. En dat allemaal voor de rappe Fransman Justin Jules.

Cofidis op kop van het peloton – foto: Cor Vos

Zelfs man in vorm Baptiste Planckaert – toch een favoriet voor de eindzege – ging zich bemoeien met de sprintvoorbereiding. De Belgische ploeg had echter verkeerd getimed, waardoor we een chaotische laatste kilometer kregen. Leider Laporte trok de sprint op gang, maar zijn landgenoot Jules ging erop en erover.

Althans, dat dacht de renner van Wallonie-Bruxelles. Jules vond echter geen ruimte aan de rechterkant van de weg, waardoor hij zwaar ten val kwam. De onfortuinlijke Fransman finishte nog wel als tweede, maar moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
6 juni 2019 18:02
Niet bestaand gaatje? Er was een enorm gat, totdat Laporte maar naar rechts bleef sturen...
    Jules kwam er zelf langs tot Laporte zijn schouder uitstak. Laporte mag wel een plek teruggezet. Maar ook geen slimme actie van Jules zelf, op t randje
    6 juni 2019 18:04
    Eens, die actie zag er niet heel goed uit.
6 juni 2019 18:05
Diskwalificatie dan ?
6 juni 2019 18:05
Hoe is het mogelijk dat op de aankomststrook de voetsteunen van de nadar op de weg staan dat veroorzaakte mede de val.
6 juni 2019 18:06
DSQ voor laporte?
    6 juni 2019 18:08
    In dat geval is er een kans dat er niemand wordt gehuldigd voor de ritwinst vandaag, want ik vraag me af of Justin Jules nog in staat is op twee benen te staan na die val (ligt nu in die ambulance neem ik aan).
6 juni 2019 18:11
Die nadars met poten mogen toch echt niet gebruikt worden in sprints, levensgevaarlijk gewoon! Hopelijk alles ok met Jules.
    6 juni 2019 18:25
    De bocht op 100 meter van de streep helpt ook niet. Laporte gaat daar wat naar buiten, logisch op die snelheid, hoewel hij verder naar buiten gaat dan de rest, en gaat daarna min of meer rechtdoor waarna Jules 75 meter later, idd mede door de hekken, valt.
6 juni 2019 18:16
Laporte wordt alsnog gehuldigd als winnaar blijkbaar. Tja. Weinig applaus te horen (of überhaupt weinig reactie van het publiek).
6 juni 2019 18:52
Hier kon Laporte toch heel weinig aan doen hoor. Hele chaotische finish met bochten en sprint zelf een relatief rechte lijn. Jules begint zelf te hangen.
6 juni 2019 19:03
Laporte laat vorm zien vooraf aan de Tour. Bouhanni is weer aan zet.
    Jules was gewoon sneller, in dit zwakke deelnemersveld zou ik dit geen goeie prestatie vinden
6 juni 2019 19:07
Edit: Aangepast
6 juni 2019 20:18
Hier is de finish terug te zien.
7 juni 2019 10:08
Hier wat beelden vanuit een andere hoek én vertraagd.

https://youtu.be/uS1sckmDGRc
    7 juni 2019 11:08
    Wow die vertraagde beelden zijn 18+, wat een wonder dat Jules er zo "goed" van af is gekomen.

Reacties zijn gesloten.