Lefevere ziet een ‘Remco Evenepoel 2.0’: “Compleet andere coureur geworden”

dinsdag 2 augustus 2022 om 11:19
Lefevere ziet een ‘Remco Evenepoel 2.0’: “Compleet andere coureur geworden”

foto: Cor Vos

Over iets meer dan twee weken begint in Utrecht de 77ste editie van de Vuelta a España. Veel ogen zijn in aanloop naar de Ronde van Spanje gericht op Remco Evenepoel, die van de laatste grote ronde van het seizoen een hoofddoel heeft gemaakt. Patrick Lefevere – teambaas van Quick-Step Alpha Vinyl – wil niet te veel druk leggen op zijn poulain, maar ziet in gesprek met Het Nieuwsblad een andere Evenepoel.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De 22-jarige Evenepoel hoopt in de komende Vuelta een glansrol te vertolken en lijkt perfect op schema te liggen voor de Spaanse ronde. Wat heet, de Belg won afgelopen zaterdag nog op grootse wijze de Clásica San Sebastián, na een solo van meer dan veertig kilometer. Lefevere ziet een totaal andere Evenepoel dan pakweg een jaar geleden. “Eigenlijk is het zinloos om de Remco van de Giro te vergelijken met de Remco die straks de Vuelta rijdt.”

“Hij is een compleet andere coureur geworden. Op elk vlak is Remco een betere atleet, maar dat wil niet zeggen dat hij straks de Vuelta rijdt om hem te winnen. We willen vooral dat hij nog groeit als coureur. Hij zal fris aan de start staan en het verleden heeft bewezen dat hij dan beter rijdt. We beogen met hem een rit te winnen en daarna zien we wel hoever hij in het klassement raakt. Meer moet je niet achter onze ambities zoeken”, probeert Lefevere de verwachtingen te temperen.

Coach Pelgrim: “De uitgangssituatie is helemaal anders”
Voor Evenepoel liep zijn eerste grote ronde (de Giro d’Italia van 2021) uit op een deceptie, maar volgens Koen Pelgrim – een van de trainers van Quick-Step Alpha Vinyl – ziet de wereld er nu helemaal anders uit. “De uitgangssituatie is helemaal anders. Vorig jaar was de voorbereidingstijd erg kort. Hij moest lang revalideren en we hadden zo’n drie maanden om hem klaar te krijgen. Dit jaar heeft hij eerst een vlekkeloze winter kunnen doormaken en daarna een bijna volledig wielerjaar meegedraaid.”

Evenepoel maakte zaterdag nog indruk in de Clásica San Sebastián – foto: Cor Vos

Evenepoel kan met andere woorden terugvallen op een veel bredere basisconditie. Pelgrim: “Dankzij zo’n bredere basis moet hij sneller kunnen recupereren van inspanningen, stabieler presteren en zijn conditie drie weken op peil houden. Dit jaar hadden we de tijd om stap per stap op te bouwen”, zegt Pelgrim. “Er was ook ruimte voor korte rustperiodes na Luik-Bastenaken-Luik en na het BK. Vorig jaar stond hij toch wel met vraagtekens aan de start in Turijn. Dat zal nu niet het geval zijn.”

Pelgrim ziet dat Evenepoel nog altijd stappen maakt als wielrenner. “Door meer afdalingen te doen is zijn vertrouwen alleen nog maar gegroeid. Door hem in te schakelen in de sprinttrein heeft hij ook nog beter zijn weg leren zoeken in het peloton. Hij kan nu veel vlotter energie sparen door in de juiste positie te zitten en je zal hem niet meer met zijn krachten zien smijten voor één seconde tijdswinst. Dat het zijn tweede grote ronde wordt, is ook iets dat hem meer gemoedsrust moet geven. Hij weet nu wat er allemaal op hem afkomt.”

Evenepoel: “Ik trek met een andere benadering naar de Vuelta”

Evenepoel keek afgelopen zaterdag met WielerFlits al uitgebreid vooruit naar de komende Vuelta a España. De klimmer annex tijdrijder spreekt van een ‘groot avontuur’. “Ik trek nu alvast met een heel andere benadering naar de Vuelta dan naar de Giro d’Italia van vorig jaar. Ik heb nu veel gekoerst in het begin van het jaar en daarna was mijn kalender nog best leeg. Maar ik voel dat de training zich uitbetaalt en dat de vorm met de week stijgt.”

“Ook voel ik me nog fris, ondanks trainingsweken van meer dan dertig uur. Die frisheid is het belangrijkst in mijn ogen. Ik heb het ritme en het gevoel van klimmen nu onder de knie, ik ben aan die inspanning gewend. De Vuelta gaat een groot avontuur zijn, waarin ik hoop op het beste. Maar om naar mijn grote droom toe te werken die ik ooit op een dag hoop te bewerkstelligen – op het eindpodium van een grote ronde staan – moet je jezelf ontdekken en je grenzen verleggen.”

Evenepoel had het verder onder meer over zijn voorbereiding op de Vuelta, zijn gewicht en explosiviteit.

Dit artikel delen:

74 Reacties

Jean Dumas 2 augustus 2022 om 11:25

Hij soleert langer en juicht iets langer.

0
lo squalo dello Stretto 2 augustus 2022 om 11:36

Vraag blijft hoe hij de opeenvolging van langere beklimmingen verteert. En dat meerdere dagen op rij. Maar wel slim om hem in de Vuelta in te zetten; de meeste concurrenten hebben al een grote ronde in de benen en de Vuelta is niet de meest bergachtige van de grote rondes.

0
Tony 2 augustus 2022 om 13:02

Grote rondes zijn voor Remco een maatje te groot.Hij moet doen waar hij goed in is.

0
bswinkelss 2 augustus 2022 om 14:40

@tony: waar is dit op gebaseerd. Met een zeer gebrekkige voorbereiding deed Remco het in de giro vorig jaar meer dan behoorlijk. Remco is beter dan ooit, geen enkele reden om aan te nemen dat het onmogelijk is om podium te rijden

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 2 augustus 2022 om 15:30

Bsswinkels. Hij deed het behoorlijk. Niet meer dan behoorlijk. Viel uit, toch?

0
Alfons Haavers 2 augustus 2022 om 11:38

Ben benieuwd wat het wordt deze Vuelta. In de Tirreno en Zwitserland is de ronde-ervaring op hoger niveau toch 2 keer tegengevallen qua klassementsambities dit seizoen, Baskenland was dan wel weer hoopgevender.

Ik heb ook het gevoel dat bij Evenepoel het mentale heel erg meespeelt. Net zoals bij die andere Poel overigens. Als het goed gaat, kan hij als het ware boven zichzelf uitstijgen en fantastische dingen doen, maar als hij een tik krijgt lijkt hij even van de wijs. Meestal herstelt hij zich dan wel nog enigszins, maar Evenepoel gedijt vooral goed in de heldenrol en heeft het moeilijker als hij moet knokken om te overleven. Voor het groterondewerk is dat niet altijd even ideaal.

Zoals ik wel al vaker gezegd heb hier: Remco heeft al een erg sterk seizoen gereden en binnen een paar jaar kan hij ook nog een grote ronde winnen. Of hij nu al die (mentale en fysieke) maturiteit daarvoor bezit, moeten we nog gaan zien. Het is wat mij betreft in ieder geval niet nu of nooit als ronderenner.

De messen worden door de criticasters al geslepen natuurlijk, maar ondanks zijn temperament heb ik wel het gevoel dat Evenepoel zelfs na tegenslagen rustig verder blijft werken en schaven aan zijn zwakke punten. In die zin begrijp ik de 2.0 wel. Hij blijft razend ambitieus maar beseft ook stilaan dat niet alles vanzelf gaat op het hoogste niveau bij de profs.

0
Baroudeur Baroudeur 2 augustus 2022 om 12:05

Als je zijn erelijst op 22-jarige leeftijd ziet dan moet je wel een heel scherp mes hebben om daar nog kritisch over te zijn.

Er wordt vooral gefocust op de prestaties waar Evenepoel het niet waarmaakte, maar dat kan je bij elke renner doen, zelfs bij Pogacar tegenwoordig. Vingegaard won ook niet in de Tirreno en Dauphiné en kwam waardeloos voor de dag in Luik, maar dat lijkt iedereen vergeten. Waar stond die trouwens op 22-jarige leeftijd? In een vismijn? Evenepoel heeft nog steeds zo veel groeimarge, ondanks wat er hier door sommigen beweerd wordt.

0
Deel Koeper 2 augustus 2022 om 12:09
Quote:
Het is wat mij betreft in ieder geval niet nu of nooit als ronderenner.

Terwijl je weet dat bij de eerste de beste steile aankomst waar hij een halve minuut verliest, er meteen zal gesteld worden dat hij nooit meer voor een klassement in een grote ronde moet gaan en alleen voor klassiekers of korte rondjes ambities mag hebben.

0
Alfons Haavers 2 augustus 2022 om 12:09

@Baroudeur: De lat lijkt bij die ene renner (althans hier op de site) wel érg hoog te liggen inderdaad. Alsof hij in elke koers moet meestrijden voor winst, of het is een mislukking. Maar zo zijn er weinig inderdaad.

0
Lalsacien 2 augustus 2022 om 15:09

Evenepoel heeft een fantastische erelijst en dat als nog maar 22 jarige maar dat kritische hebben veel Belgen er zelf naar gemaakt. Hij zou alles winnen en dat jaren achtereen. Er werd hoog van de toren geblazen.
Een ding klopt, hij wint veel maar zijn blinde fans hebben wel geleerd serieus een toontje lager te zingen. En dat is wel prettiger voor het forum. Je kan jezelf beter niet al te serieus nemen.

0
Alfons Haavers 2 augustus 2022 om 15:11

Ook daarin lijkt hij dus op de andere Poel. ;-)

0
Lalsacien 2 augustus 2022 om 15:14

@Alfons dat geldt voor iedere blinde fan van welke renner dan ook. Alleen liggen de Belgen en de Nederlanders op dit forum onder een vergrootglas.

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 2 augustus 2022 om 15:33

Zin erelijst is het niet. Toch? Meerdaagse rondes van 2e niveau en 1 monument. Hartstikke goed, maar soms zijn de commentaren alsof hij al 3 grote rondes heeft gewonnen…

0
Marlin 2 augustus 2022 om 18:00

Als afbrekers en zuurpruimen zoals Lalsacien hun gedrag nu ook zouden aanpassen, geen renners meer persoonlijk zouden aanvallen, en het over inhoud hebben, zouden we met Wielerflits weer een stap verder staan. Maar aan zijn en andere recente reacties te merken, blijft de frustratie hoogtij vieren.

0
11 na 11 2 augustus 2022 om 18:10

@Quincy Adams (aka voorwiel),

Hij heeft ook al een zilveren en bronzen medaille op het WK tijdrijden en een gouden en bronzen op het EK tijdrijden, op een leeftijd dat Ganna er 0 had. Ook een zilveren EK medaille op de weg.

Hij heeft niet alleen 1 monument, hij heeft ook 2x een WT klassieker gewonnen voor een totaal van 6 WT overwinningen.

Niemand had op die leeftijd al 3x een GT gewonnen, ook Pogacar en Merckx niet.

0
Lalsacien 2 augustus 2022 om 18:10

@Marlin ik denk dat je even in de spiegel moet gaan kijken en je tekstbegrip even bijwerken.
Ik maak mij sterk dat je een bericht kan vinden waarin ik een renner afkraak.
Waar ik wel kritisch op ben zijn figuren zoals jij.

0
Marik 2 augustus 2022 om 20:46

Wel een andere naam maar nog steeds hetzelfde gedrag van beer.

0
Wim Kruithof 2 augustus 2022 om 22:24

Marik, Beer… nou je het zegt. Al even niets van gelezen.

Overigens, volgens mij is er geen volger op deze gehele website die Evenepoel niet uitzonderlijk getalenteerd vindt. Althans, sprekend vanuit mijzelf, zijn manier van rijden en aanvallen met een leeuwenhart zijn een lust voor het oog.

Het zijn slechts de verongelijkte handgebaartjes, het gezever op anderen en de zelfadoratie wat ik allemaal slecht trek. De renner is prachtig.

Maar dat oeverloos haten op anderen trek ik ook slecht van Dumoulin of om het even wie.

Maar het is als volger per definitie gekleurd. Want ik vind een van Aert met vleugelslag prachtig en een wheely van Sagan in het voorjaar ook… maar een handje achter het oor of het opzwiepen van het publiek “zie mij aan, adoreer mij” in San Sebastián, trek ik niet.

Subjectief, zeker. Onterecht? Geen idee…

0
Alfons Haavers 2 augustus 2022 om 22:48

Wat is Wielerflits nog waard zonder De Sneer van de Beer?

0
AdZ 2 augustus 2022 om 12:12

Heeft ie nou alweer een metamorfose ondergaan?

Het is fijn voor hem dat hij progressie maakt. Daar traint hij ook voor, toch?

Maar waarom dan toch steeds deze 'over de top' manier van framen?

Kennelijk wel een bewuste keuze…

0
jooprioolpijp 2 augustus 2022 om 13:20

precies, dat van die 2.0 zie ik ook niet zo. Evenpoel wordt gewoon langzaam aan volwassen, en gezien hoe d’r van alle kanten aan hem getrokken en geduwd wordt, doet hij dat best okee. Eigenlijk hoop ik dat hij een alles-of-niets renner blijft ipv een Merckxiaanse veelvraat die overal waar hij start wint. Evenpoel 1.2 dus, ipv 2.0.

0
Shinzawai 2 augustus 2022 om 12:24

Geven ze hier nou verkapt toe dat de Giro vorig jaar een slecht idee was?

0
Marlin 2 augustus 2022 om 18:10

Dat werd vorig jaar, zij het schoorvoetend, al toegegeven door de ploeg, de trainer en Lefevere. Na negen maanden zonder koersen, na een revalidatie in twee stappen (met een tussentijdse terugval), zonder basis of koersritme en na geforceerd gewicht verliezen, was aantreden in de Giro natuurlijk een kansloze operatie. Desondanks vond ik Evenepoel de eerste dagen nog behoorlijk presteren. Tot het op was, natuurlijk.
Omgekeerd mogen wij, of zijn entourage, nu ook geen onrealistische verwachtingen koesteren voor de Vuelta. Evenepoel blijft een beetje een a-typische renner. Ondanks zijn kleine gestalte en vrij laag gewicht, is het geen gevleugelde klimmer. Wel een geblokte, gespierde tempobeul, ook bergop. Maar het klimmen kost meer energie dan bij een echte klimmer. Dus verwacht ik nog steeds dat hij eens een slechte dag zal hebben, en dat de derde week moeilijk wordt.

0
Angelo Pauwels 2 augustus 2022 om 12:27

Remco trouwens voorbij Wout in het UCI klassement, nice!

https://www.procyclingstats.com/rankings/me/uci-individual

0
jooprioolpijp 2 augustus 2022 om 13:14

…en met het pcs lijstje dan weer niet. Het is mij om het even, maar met statistiek kun je vrijwel alles ‘bewijzen’.

0
Groetjesaandevoetjes 2 augustus 2022 om 13:59

Die UCI punten zijn voornamelijk interessant voor de ploegen die op degraderen staan. Van Aart pakt met de groene trui 120 UCI punten (zelfde met etappe winst in de Tour), terwijl Evenepoel met San Sebastian 400 punten pakt. Zelfs het AK van de ronde van Noorwegen leverde meer punten op met 200 UCI punten.

0
Stablinsky 2 augustus 2022 om 14:06

@Joop
Een optelling van vergaarde punten is vooralsnog geen statistiek.

0
Maillot à Pois 2 augustus 2022 om 14:29

@groetjes
De groene trui krijg je dan ook op basis van je rituitslagen, waarvoor je ook al UCI punten krijgt. In die zin is dat ‘dubbel op’, je krijgt punten voor iets waar je al eens punten voor gekregen hebt. En dat vind ik ok, maar 120 vind ik een billijk aantal daarvoor.

0
11 na 11 2 augustus 2022 om 14:44

Bij mij staat Van Aert nog net een 50-tal punten hoger?

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 2 augustus 2022 om 15:34

Bij mij staat v aert een treetje of 3 hoger.

0
Alfons Haavers 2 augustus 2022 om 16:13

Ik vind de vergelijking wel interessant. Van Aert zijn Tour (op het allerhoogste niveau in de wielrennerij) was fenomenaal, maar met onderaan de lijn 3 ritzeges en groen houdt hij daar in traditionele wielersport-termen niet echt iets fenomenaals aan over. Cav had vorig jaar in de Tour bv. 4 ritzeges en groen, om maar eens een vergelijking te maken. Sec naar de zeges kijkend natuurlijk, want 4 massasprints kan je eigenlijk niet vergelijken met hoe Wout rondreed.

Ook in het voorjaar was van Aert steeds op de afspraak, maar had hij de pech van zijn coronabesmetting op het cruciale moment. Omloop en E3 zijn mooie koersen, maar weegt dat op tegen winst in Luik? Hij sleurt Roglic naar de zege in Parijs-Nice, maar die staat wel op de Sloveen zijn erelijst en niet op de zijne. Roubaix 2de en LBL 3de is knap, maar zijn geen overwinningen.

Van Aert maakt ongelooflijk veel indruk dit seizoen met zijn constante prestaties en veelzijdigheid, maar ik vrees dat er toch vooral gekeken wordt naar grote overwinningen en die heeft Wout op dit moment nog niet. Hij moet straks al wereldkampioen worden om niet voor het 2de jaar op rij naast die 'grote vis' te grijpen.

Met Luik en San Sebastian heeft Evenepoel 2 klassiekers (voormalige wereldbekers) op zak, en dan moeten de Vuelta en het najaar nog komen waar hij ook kansen heeft. Op dit moment zou ik op gevoel van Aert zijn seizoen nog boven dat van Evenepoel zetten, maar geen 3 treetjes. Remco pakte die overwinningen overigens ook in grote stijl met zowel in Luik als San Sebastian voor de laatste 20 jaar ongeziene nummertjes.

Kom ik persoonlijk toch weer uit bij dat indruk maken allemaal goed en wel is, maar dat het uiteindelijk wel om de grote zeges gaat. En natuurlijk ook dat beide mannen hun seizoen al van uitzonderlijke klasse is en we als Belgen op dit moment uiteraard onze pollekes mogen kussen met 2 zo'n topcoureurs.

0
Marlin 2 augustus 2022 om 18:12

@Alfons Haavers

Volledig eens met je analyse.

0
djerkson 2 augustus 2022 om 12:45

Met 2 klassieke zeges en een tijdrit in Zwitserland/BK is het seizoen sowieso al geslaagd, maar voor de kleine uit Schepdaal ligt de lat hoger.
Als de Vuelta mislukt als klassementsrenner, zal toch vooral dat bijblijven. Komt dat door hemzelf/dit soort interviews of de torenhoge verwachtingen van de buitenstaanders?
Feit is dat de meeste renners maar kunnen dromen van een jaar zoals dat tot hiertoe, maar dat het nog altijd niet goed genoeg is. Niet gezond op lange termijn lijkt me.

0
wimvl 2 augustus 2022 om 13:41

Djerkson. Seizoen is nu al meer dan geslaagd. Wat het ook wordt in de vuelta.

0
Deel Koeper 2 augustus 2022 om 13:45

En er is nog meer dan de Vuelta. Misschien wordt er ook wel iets gepresteerd op het WK (weg óf tijdrit) of in Lombardije.

0
Mystery Rider 2 augustus 2022 om 15:30

Ik denk dat zowel Patje als Remco en ook Quickstep heel duidelijk zijn in hun doelstellingen voor de Vuelta.

Doel 1 – een ritzege voor Remco
Doel 2 – als het even meezit een klassement, maar dat hoeft echt niet.

Laat hem maar op MVDP wijze van de Giro drie weken knallen en dan zien waar het schip strandt.

Ik denk dat dat sowieso de bedoeling is !

0
djerkson 2 augustus 2022 om 16:46

Ok, ik bedoel maar dat ze beter communiceren: het seizoen is al geslaagd, alles wat er bijkomt is een surplus. Lukt het nu niet, proberen we het volgend jaar opnieuw en anders. Nu lijkt het alsof de Vuelta minstens een ritzege en een degelijk klassement moet opleveren, terwijl je simpel de druk kan afhouden met zo een staat van verdienste dit seizoen.

0
John Bidon 2 augustus 2022 om 12:50

Die gaat gewoon de Vuelta winnen.

0
Willem170 2 augustus 2022 om 14:09

Wellicht zit niet Van Aert maar Evenepoel bij een verkeerde ploeg ;)

0
Gijsbert Van Beers 2 augustus 2022 om 14:13

Zoveel metamorfoses op zo’n jonge leeftijd is niet gezond lijkt me. Van “de beste Remco ooit” bij de start van de Giro, naar “de beste Remco ooit” vlak voor het WK vorig jaar, naar “de beste Remco ooit” bij aanvang van dit seizoen, naar “Remco 2.0” nu.

Ik zie duidelijk ook de verandering (hij staat messcherp), maar of het allemaal een verbetering is moet wat mij betreft blijken in de aankomende Vuelta. Want tot op heden doet hij het heel goed in eendagswedstrijden, maar zowel in TA, Zwitserland en in iets mindere mate in Baskenland voldeed hij niet aan de verwachtingen vwb het rondewerk. Om nog maar te zwijgen over zijn Giro-fiasco vorig jaar.

En dan hoor je enerzijds “een ritzege en top 10, dan ben ik tevreden”, maar anderzijds vraag ik me af of hij op voorhand tekent voor een ritzege en de 9e plaats in het eindklassement. Met alle eerder uitgesproken ambities geloof ik daar namelijk geen hout van. Zeker als je praat over de sterk verbeterde Remco 2.0, terwijl je had gehoopt dat Remco 1.0 wel even de Giro zou gaan winnen…

0
Gebruikersnaam 2 augustus 2022 om 16:56

Leuke aanloop om na een Vuelta met 9e plek en ritzege toch te kunnen zeggen dat het eigenlijk is tegengevallen en ze het niet als succes mogen beschouwen waarop kan worden verder gebouwd.

Nu voor en tijdens de Vuelta regelmatig blijven suggereren dat de échte ambities stiekem hoger liggen en hopen dat het aanslaat. Zodat andere WF-ers ook gaan denken “Ja, ik heb de voorbije weken toch verschillende keren gelezen dat ze eigenlijk hogere verwachtingen hadden” zonder te beseffen dat het altijd dezelfde bron was.

0
AdZ 2 augustus 2022 om 17:46

Laten we nou wel zijn. Remco wordt door de mensen om hem heen bewust gehyped…

Waarom is niet helemaal duidelijk, maar het zal ongetwijfeld met geld te maken hebben.

En hier lezen we vervolgens wat eenieder ervan vindt.

Next!

0
Panache 3 augustus 2022 om 09:10

De werkelijke ambities zullen inderdaad hoger liggen dan uitgesproken, al is het moeilijk inschatten hoe hoog exact. Er heeft een realitycheck plaatsgevonden, zeker na Tirreno en Zwitserland (Baskenland was op zich goed). Ambities zullen waarschijnlijk meer vorm krijgen in aanloop naar de Vuelta en tijdens de ronde. Stel dat Alaphilippe, Bernal, Pogacar, Roglic en Vingegaard allemaal niet starten (en die kans is aannemelijk, nog afgezien van hun vorm) dan krijg je toch een andere meer open koers. En we weten ook: als Jan en Mieke kans hebben om top-10 te rijden in de Vuelta, dan kan Evenepoel deze winnen.

0
de adelaar 2 augustus 2022 om 15:15

Laat Remco zijn eigen pad maar effenen. Hij bepaalt zelf of ie geschikt is in grote rondes. Hij zal sowieso een grote Meneer zijn in koers, ik zie m graag

0
Mystery Rider 2 augustus 2022 om 15:34

Sowieso is zijn seizoen al geslaagd, hij zit al aan 11 overwinningen samen met zijn ploegmaat Fabio alleen Pogacar doet voorlopig beter.

1 of 2 ritoverwinningen in de Vuelta en dan zich richten op een perfecte voorbereiding voor het WK.

En hopelijk een bondscoach die beseft dat alle ballen op Wout een verkeerde aanpak is en ze dit jaar met twee kopmannen aan de start staan.

0
Marik 2 augustus 2022 om 16:08

Wat doet zijn ploegmaat Fabio in dit verhaal?

0
Mystery Rider 2 augustus 2022 om 16:13

Sorry gewoon een vergelijking van de overwinningen om te tonen dat hij een goed seizoen heeft tot dusver:
1. Pogacar – 13
2. Remco en zijn ploegmaat Fabio – elk 11

En het mag gezegd worden dat hij in een aantal van die overwinningen van Fabio een aandeel had als ploegmaat.

0
harryjohan71 2 augustus 2022 om 16:40

@Mystery Rider Jakobsen 2 World Tour overwinningen, Evenepoel 3 en Pogacar 10 World Tour overwinningen. Het kijken naar alleen overwinningen geeft niet altijd een goed beeld. Olav Kooij heeft ook maar 2 overwinningen minder dan Jakobsen en Evenepoel. Ik kan nu niet zeggen dat hij op basis daarvan een goed seizoen draait. Ik kijk toch ook naar de kwaliteit en het deelnemersveld

0
Mystery Rider 2 augustus 2022 om 16:23

Leuke statistiek trouwens op PCS – just for fun – active riders career victories:
1. Cav – 161
2. Valverde – 133
3. Sagan – 121

8. Gilbert – 80
10. Roglic – 64

25. Pogacar – 43
26. GvA – 41
27. Matthews – 40
28. Matje – 39
29. Flip – 39
30. Wout – 38

Mooi groepje hierboven…

32. Jakobsen – 37
33. Wellens – 34
35. Evenepoel – 33

Merlier, Terpstra en Dumoulin – elk 22
Poels – 21
Philipsen – 20
Ben Hermans – 19
Danny Van Poppel en Mollema – 18
De Gendt – 17

In de top 100 zijn Pogacar (23) en Evenepoel (22) sowieso de jongsten!

https://www.procyclingstats.com/statistics/start/active-riders-victory-ranking

0
Kopinkas 2 augustus 2022 om 18:36

Interessant dat je wel Jakobsen en niet de 62 van Groenewegen (op plek 11) vermeldt…

0
Gebruikersnaam 2 augustus 2022 om 18:51

Groenewegen in totaal 25 overwinningen meer, maar allebei even veel overwinningen op WT-niveau.

0
harryjohan71 2 augustus 2022 om 20:27

@Mystery Rider ga nu niet Pogacar vergelijken met Evenepoel. De overwinningen van Evenepoel vallen in het niet bij datgene Pogacar al gewonnen heeft. Dit doet niets af aan de prestaties van Evenepoel tot op heden.

0
EricV 2 augustus 2022 om 17:48

Met andere woorden hij gaat er weer doorheen zakken

0
Marlin 2 augustus 2022 om 18:15

Zou zomaar kunnen. Maar dan hoop ik wel dat hij de eerste dagen toch eens uitpakt.

0
Koersmaniak 2 augustus 2022 om 18:14

Waarom moet Patje weeral de druk verhogen door te spreken over verbeterde versie, 2.0…?
Ik denk dat iedereen er over eens is dat de ploeg en trainer in de fout gegaan zijn voor de Giro van 2021.
Die nemen we niet als vergelijkspunt, wel de Tirreno en Zwitserland (met afgeslankt deelnemersveld). Zwitserland is bij de start van de Giro amper 2 maand verder in de tijd.

In hoeverre is er gewerkt op goed zijn in weken 2 en 3? Want op de eerste dagen in Zwitserland probeerde hij wel tijd te pakken, maar wanneer het om de knikkers ging, kwam hij er niet aan te pas. De uitleg was toen ook dat hij last had van de warmte, maar eind augustus zal het ook nog lastig zijn in Spanje.
En als zijn ambities de Tour zijn, ook afgelopen Tour had enorm hete dagen.

0
Marlin 2 augustus 2022 om 18:23

De vraag is of je daar wel kan aan werken. Zorgen voor een goede basis, uithouding, maar ook reserves, zijn een must. Daar is nu wel aan gewerkt. Een minpunt. Hoewel Evenepoel de voorbije weken enkel getraind, dus niet gekoerst heeft, bleek hij in de Clasica al in (top)vorm. Dat vind ik persoonlijk niet goed. Beter ware geweest, de Clasica anoniem mee te fietsen, en dan twee weken op echte hoogtestage te gaan. Met nadien nog enkele dagen relatieve rust en tapering.
Maar goed, Porte, Kwiatkowski en anderen, zijn er in de tweede helft van een grote ronde, steeds weer doorgezakt. Ondanks de beste trainers, ploegen, en verschillende trainingsopbouwen. Het ligt dus voor een stuk aan de genen.

0
tramontana 2 augustus 2022 om 23:08

@Marlin Remco anoniem laten meefietsen, dat zal nooit meer kunnen denk ik. En zoals ze het laten uitschijnen, is hij nog niet in topvorm, de komende week volgt nog een stage om nog enkele procenten te verbeteren. Eén koers meepikken op 3 weken van een ronde zie ik niet echt als een probleem, in het verleden werden kortere rittenkoersen vlak voor de Tour gereden, zoals de Dauphiné. Ik denk niet dat hij overdreven veel aan de start heeft gestaan de afgelopen weken.

0
wolfie67 2 augustus 2022 om 19:09

Hij gaat de Vuelta pakken

0
Steve De Wolf 2 augustus 2022 om 20:54

Lefevere heeft gelijk: de compleet uitgeruste en andere coureur Evenepoel maakte een verpletterende indruk in de Ronde van Zwitserland.

0
11 na 11 3 augustus 2022 om 02:14

Een week voordien ging hij 3 ritten winnen in Noorwegen om dan nog eens 2 dagen voordien een kermiskoers te gaan rijden om een sponsor te plezieren en daar quasi 100km in de aanval te gaan.

0
Eckhart 2 augustus 2022 om 21:09

Steengoede renner voor heuveletappes, eendagskoersen en tijdritten. Benieuwd als hij het in het rondewerk kan waarmaken op top niveau. Ronde van Zwitserland gaf me niet meteen vertrouwen maar feit dat ze hem nu wel uitgerust naar de start willen brengen geeft aan dat ze niet dezelfde fouten willen begaan. Uiteindelijk dus wel verstandig hoe ze met hem omgaan.

0
tramontana 2 augustus 2022 om 22:08

Lefevere doet wat nodig is: alle druk weghalen. Uiteraard zal hij wel 1 etappe winnen (tijdrit bv). Zowat de ganse wielerwereld, en dat zijn zeker niet alleen belgen, is razend benieuwd naar wat hij kan in het klassement. Ik denk dat ze bij QS goed gekeken hebben naar TJV in de tour: de koers hard maken ook buiten de steilste bergetappes. Ook daar is tijd te pakken op concurrenten, net als in de tijdritten. Als Remco bergop meekan zoals in de ronde van het Baskenland, kan hij hoog eindigen in het klassement. Grote vraag blijft of hij een totale off-day kan vermijden. Dat is voor iedereen koffiedik kijken momenteel. Ik hoop dat hij hierin slaagt, zodat een tour-deelname in 2023 toch mogelijk wordt. Het kan de sport alleen maar aantrekkelijker maken: Vingegaard, Pogacar, Bernal, Vlasov, Roglic en Evenepoel in topvorm voor geel, WvA en MvdP voor groen, om duimen en vingers bij af te likken.

0
Kopinkas 2 augustus 2022 om 22:15

WVA heeft het groen zo verpletterend gewonnen dat ik me afvraag of hij zich daar nóg eens voor kan oppompen. Kan me voorstellen dat hij zich volgend jaar op meer ritzeges (minder tussenspurt onzin) én de bergtrui richt.
Nu al benieuwd naar het parcours (ook voor de AK strijd natuurlijk).

0
tramontana 2 augustus 2022 om 22:59

@Kopinkas met de helft van de punten zou hij automatisch meedoen voor groen, dus inderdaad helemaal niet nodig om elke tussensprint mee te dingen. Voor bollen zie ik hem niet gaan, en ik denk trouwens dat de tourdirectie beide puntensystemen gaat herbekijken, al valt er weinig te doen tegen veelvraet Van Aert.

0
Kopinkas 2 augustus 2022 om 22:11

Lefevere 2.0 is daarentegen nog lang niet in zicht… Keer op keer in de val trappen met dit soort uitspraken. De winkel blijft draaien, dat dan weer wel.

0
jan jansen 2 augustus 2022 om 23:18

Remco is de beste
Hup Remco

0
Kopinkas 3 augustus 2022 om 00:07

Herman was de beste, Jan ;-)

0
Fietsman 3 augustus 2022 om 07:51

Ben echt heel benieuwd naar Evenepoel in het grotere ronde werk. Hij hoort qua wattages bij de aller beste in eendagskoersen. Nu is het nog zaak om die vorm over 1 of zelfs over 3 weken vast te kunnen houden. Remco heeft dit jaar aan 3 grotere rondes van een week meegedaan en is 2 keer niet helemaal op de afspraak geweest, wat dat betreft is de Vuelta toch nog wel een vraagteken. Denk dat hij voor de verdere toekomst veel minder een vraagteken is. Hoeveel 22 jarige kunnen er al 3 weken lang constant en top presteren? Waar zijn plafond ligt weet natuurlijk niemand maar het zou gek zijn als Evenepoel hier geen grote stappen meer in maakt.

0
Limal 3 augustus 2022 om 09:34

Net drie weken vakantie gehad, heerlijk. Heb ik ook nog originele "controverses" gemist, of is het gepolariseerde overanalyseren beperkt gebleven tot de usual suspects? ;-)

Met de Evenepolarisatie valt het hier eigenlijk best nog mee moet ik zeggen, het is in het verleden al 'puntiger' geweest. Ondanks de soundbite in de titel zegt PatLef ook niets meer dan dat Evenepoel nu beter voorbereid start en tempert hij de verwachtingen om de druk weg te houden. Het wordt allemaal haast een beetje saai zo, zelfs met de Evenepoel-gekoppelde terugkeer van Een Schilder 2.0. Gelukkig weten we allemaal dat Evenepoel zelf stiekem met hogere ambities start – dat kan een mooie koers enkel ten goede komen.

0
Marik 3 augustus 2022 om 10:08

Wat betreft die laatste zin heb je absoluut gelijk. Remco heeft gezegd dat het een droom is om 1 rit te winnen en de top 10 te halen in het algemeen klassement.
Dat is niet zijn droom, dat is zijn doelstelling. Het zal niet zo zijn dat als Remco 1 tijdrit wint en 10e wordt in het klassement dat hij kan spreken dat zijn droom is uitgekomen.

0
Limal 3 augustus 2022 om 11:01

Dat klopt maar gedeeltelijk, Marik. Ik heb net het Vive le Vélo interview bekeken waaruit die uitspraak komt (onderaan volgende pagina: https://sporza.be/nl/2022/07/30/evenepoel-blikt-vooruit-naar-vuelta-droom-is-ritzege-en-top-10-in-het-klassement~1659212272141/ )
– in eerste instantie zegt hij dat het een droom zou zijn om één rit te winnen
– wanneer Carl doorvraagt naar het AK voegt hij na wat voorwaardelijkheden toe "als ik echt een absolute droom mag uitspreken zou een top-10 en een ritwinst of twee geweldig zijn denk ik".

Voor elke jonge renner die nog nooit een rit won in een GR is ritwinst een droom, toch? Laat staan dubbele ritwinst.

Wat betreft het AK lijken zowel Evenepoel zelf als de entourage zich er ondertussen van bewust dat een eindpodium een werk van jaren kan zijn. "De Vuelta gaat een groot avontuur zijn, waarin ik hoop op het beste. Maar om naar mijn grote droom toe te werken die ik ooit op een dag hoop te bewerkstelligen – op het eindpodium van een grote ronde staan – moet je jezelf ontdekken en je grenzen verleggen. Daarom trekken we met deze voorbereiding naar Spanje. Ik ben benieuwd waartoe dit gaat leiden." (uit https://www.wielerflits.nl/nieuws/remco-evenepoel-voor-vuelta-lang-bergop-getraind-maar-explosiviteit-niet-verdwenen/ )

0
Baroudeur Baroudeur 3 augustus 2022 om 13:46

Als hij die ambities uitspreekt, kan hij zijn lach nog net inhouden. Diep van binnen denkt hij toch iets anders, denk ik dan weer. :)

0
Gijsbert Van Beers 3 augustus 2022 om 10:43

Overigens zou het gerucht rond gaan dat Lefevere Roglic aan boord zou willen halen om de druk bij Evenepoel weg te nemen (en natuurlijk om, als echte weldoener, Roglic uit de onmogelijke situatie bij TJV te halen en hem de kans te geven de TdF te winnen).

Er was ooit een tijd dat Lefevere de mond vol had van respecteren van contracten, maar inmiddels komen zijn flirts met renners en rensters onder contract bijna dagelijks voorbij. Immers hij schiet ook al onder de duiven van SDWorx om te kijken of hij zo Kopecky los kan weken.

0
tramontana 3 augustus 2022 om 18:58

… er zijn minstens 3 goede redenen om Roglic daar weg te halen: 1) voor Roglic zelf 2) om druk bij Remco te verdelen 3) om inside information te verkrijgen over hoe TJV zijn schaapjes op het droge krijgt. Verder niets mis met contracten overkopen, in het voetbal doet niemand de termijn uit.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone