Lefevere woest op Groenewegen: “Zet hem in de gevangenis!”
foto: Cor Vos
donderdag 6 augustus 2020 om 08:05

Lefevere woest op Groenewegen: “Zet hem in de gevangenis!”

Update Patrick Lefevere is woest op Dylan Groenewegen, die Fabio Jakobsen in de slotmeters van de eerste etappe in de Ronde van Polen hard ten val bracht. “Ze moeten die man van Jumbo-Visma in de gevangenis zetten”, klinkt hij duidelijk.

Het blijft niet bij deze kritiek van de baas van Deceuninck-Quick-Step aan het adres van Groenewegen. “Ik stap naar de rechter”, foetert hij verder. “Deze acties kunnen echt niet in het wielrennen. Dit is een strafbaar feit.”

Groenewegen zag Jakobsen in de laatste meters passeren, waarna de Nederlander van Jumbo-Visma van zijn lijn afweek om zijn concurrent van de zege te houden. Een massale valpartij, met Groenewegen en Jakobsen zelf, was het directe gevolg.

Update 6 augustus, 08:05 uur: “Nog nooit zo’n vuile actie gezien”
Lefevere heeft tegenover De Telegraaf meer tekst en uitleg gegeven. De teammanager zegt nooit zo kwaad te zijn geweest. “Wat Groenewegen doet, is crimineel. Dat zijn opzettelijke slagen en verwondingen. Dat doe je niet. Ik heb nog nooit zo’n vuile actie gezien.”

“Het was ook totaal niet nodig. Het gaat in godsnaam over een ritje in de Ronde van Polen. En hij doet het bewust. Kijk naar de beelden en je ziet hoe Groenewegen twee keer in de richting van Jakobsen kijkt. En dan doet hij zoiets. Onvergeeflijk. Ik heb hier geen enkel begrip voor. Herinner je je hoe Sagan een paar jaar geleden in de Tour gediskwalificeerd werd toen hij Cavendish liet vallen. Dit is honderd keer erger.”

RIDE Magazine
188 Reacties
Sorteer op:
5 augustus 2020 19:12
Ook DE Remco roept op tot een levenslange schorsing.
    5 augustus 2020 19:21
    Tuurlijk, die vindt dat hij het recht heeft om zich als een echte patron te gedragen.
5 augustus 2020 19:14
Jonge jonge wat een hysterische wijven op dit forum zeg. Dq voor Groenewegen en je verder niet zo aanstellen!
    5 augustus 2020 19:21
    Precies dat
    5 augustus 2020 19:26
    Er wordt iemand gereanimeerd en Jakobsen is gewoon einde carrière, maar verder is er niks aan de hand hoor...
    5 augustus 2020 19:45
    Bij nader inzien zijn de gevolgen ernstiger dan ik eerst dacht. TJV doet er goed aan om Groenewegen te beschermen en hem hier uit koers te halen.
    6 augustus 2020 11:42
    matxin voorbarige conclusie ook toen al. Calm down
5 augustus 2020 19:14
Ik ben groot voorstander van langere schorsingen voor overtredingen in de sprint. Dit soort stemmingmakerij is echter nergens voor nodig. Patje als de Trump van het peloton.
5 augustus 2020 19:14
Dit is gewoon een emotionele (en menselijke) reactie van Lefèvre, die bezorgd is om zijn renner. Echt niet zo vreemd om je voor te stellen dat hij op dit moment in paniek is om Fabio en kwaad op Dylan.

Maar uiteraard is het weer een ‘randdebiel’...
5 augustus 2020 19:15
Ik vind het ongekend ziekelijk hoe veel mensen ook nog een poging doen om Groenewegen te verdedigen, what the fuck..
    5 augustus 2020 19:18
    Ik denk dat iedereen het er over eens is dat Groenewegen fout zit en gestraft moet worden. Echter gaan sommige veel te ver en daar hebben mensen commentaar op ter verdediging. Niet zo zeer over de sprint want dat is duidelijk.
    5 augustus 2020 19:20
    Poging doodslag noemen wtf. Het valt toch allemaal wel mee man. Haal dat zand uit je vagina! Meer dan een dq is dit niet.
    5 augustus 2020 19:23
    Helemaal mee eens, een DQ genoeg? Wat een bullshit. Zou minimaal voor een aantal maanden uit koers gehouden moeten worden. Deze actie gaat echt veel te ver.
    5 augustus 2020 20:41
    @jv 8 het valt toch allemaal mee?!!
    Voor u geldt dezelfde uitspraak kerel: eens ne deb altijd ne deb. Hou u waffel dicht, als er niks fatsoenlijk uitkomt.
    5 augustus 2020 22:37
    Wtf.... ??? Niemand praat hier goed wat Groenewegen doet, maar enige nuance is wellicht op zijn plaats. UCI heeft idd boter op z’n hoofd, want dit soort capriolen gebeurd helaas vaker. Omdat het nu zo dramatisch afloopt gaan ze lopen roep toeteren.
    Schorsen, zeker. Maar ik denk dat Dylan deze seconde de rest van zijn leven niet meer gaat vergeten en nooit meer zo zou doen als nu. Daar heeft hij moraalridder Matxinniet voor nodig.
    Bijna alle sprinters halen dit soort capriolen uit, ken er maar weinig, eigenlijk geen een...., die nooit eens van zijn lijn is afgeweken.
    Echter dit was en vlak voor de streep en met super snelheid en was ook echt niet nodig....
    6 augustus 2020 10:39
    @Matxin,
    De gevolgen zijn heel erg, maar dit soort acties gebeuren heel vaak. Zie ook de volgende tweet van McEwen: https://mobile.twitter.com/mcewenrobbie/status/1291218656832061442

    En dat de gevolgen zo erg zijn komt doordat de hekken slecht (lijken te) zijn en omdat de aankomst bergafwaarts was (en de snelheden dus hoog lagen).

    Dus ja, diskwalificeren en wellicht schorsen voor een maand of 2, maar als je een levenslange schorsing doet dan had dat al veel vaker plaats moeten vinden.
5 augustus 2020 19:16
Lefevere is weer eens selectief verontwaardigd, wat een slechte eigenschap. Groenewegen gaat over de schreef en de gevolgen zijn met deze snelheid pijnlijk.
Echter valt dit juridisch gewoon binnen de grenzen van het toelaatbare, zoals in het voetbal een foute tackle met de bal in de buurt (zelfs die met rood bestraft wordt) ook geen strafzaak wordt.
Diskwalificatie en misschien een week schorsing daar bovenop (plus geldboete) lijkt mij binnen proportie. En excuses maken lijkt mij het minste, ook dat doen winnaars.
    5 augustus 2020 19:30
    Je hebt er weinig verstand van, ook in het voetbal zijn er voor dit soort zaken veroordelingen; https://www.nu.nl/sport/572135/voorwaardelijke-celstraf-bouaouzan.html
    5 augustus 2020 20:41
    Indien je de motivatie van de rechtbank zou kennen (en die ken jij niet), dan zou je het punt weten waar sport stopt en het strafrecht start. Maar dit hele gebeuren is veel te serieus voor zo’n welles nietes discussie.
    5 augustus 2020 21:59
    Uiteraard. Verdedigde Cav altijd. Viviani vorig jaar nog een DQ die ze belachelijk vonden, maar die zwiepte bijna iemand van de fiets die naast hem zat op volle snelheid. Richeze voorbeelden zat van kamikaze acties. Jakobsen werd zelf vorig jaar tijdens Polen nog teruggezet na een overwinning. Sprinten in z'n algemeen moet gewoon veel harder aangepakt worden. Niet enkel nu de gevolgen een keer heel erg zijn.
5 augustus 2020 19:18
Veel te snel met een reactie geven.. deze man is duidelijk te oud aan het worden voor deze sport. Eerst focus op het welzijn van de renners en hopen dat iedereen hier weer bovenop komt. Daarna maar eens kijken wie schuldig was..
5 augustus 2020 19:22
Als eerste hoop ik dat alle renners ok zijn. Los van de sprint, het kan aan mij liggen , maar ik heb echt het idee dat de hekken naar binnen liepen en dus een soort trechter vormden. Los van het “ duel” dit heeft in mijn ogen ook bijgedragen aan deze val. Vaker zie ik dergelijke aankomsten, en het gaat niet om meters, maar een halve meter toelopende hekken kunnen tragedie veroorzaken.
5 augustus 2020 19:23
Wat er vroeger bij mapei gebeurde was pas crimineel gedrag
5 augustus 2020 19:24
Wat een mafkees die Groenewegen geen woorden voor schorsen voor het leven idioot
    5 augustus 2020 19:32
    Dit soort reacties snap ik echt niet. Natuurlijk moet je hem hier voor DQ en wellicht voor deze wedstrijd (om ook emoties op andere dagen te kunnen bedwingen bij tegenstanders) maar verder is het helaas inherent aan sprinten dat er gevallen wordt.

    En ja als het nu de 3 4 of nog meer was voorgekomen dan zou je zwaarder kunnen overwegen maar dit is volgens mij zijn eerste keer dus dan maar gewoon leerschool noemen.
    5 augustus 2020 19:34
    Laten we vooral oordelen op basis van de actie en niet enkel de gevolgen. De actie is dom en vraagt om een DQ. Echter niet meer dan dat. Dit gebeurt zo vaak. Echter omdat nu de gevolgen mogelijk ernstig zijn gaat iedereen hysterisch los op Groenewegen. Doe effe normaal!
    5 augustus 2020 19:42
    en de kwak die jakobsen uit deelt aan die fdj renner? Die had okk met 70per uur tegen het asfalt kunnen vallen
5 augustus 2020 19:26
Lefevere is niet wijs. DQ ja, uit koers ja, schorsen misschien ook, maar in het gevang is echt onzin.
5 augustus 2020 19:26
Lefevere is niet wijs. DQ ja, uit koers ja, schorsen misschien ook, maar in het gevang is echt onzin.
5 augustus 2020 19:30
Ik snap dat Levefre boos is maar dit gebeurt helaas af en toe in de sprints. Waar vooral niet geleerd wordt is dat barrieres met uitsteeksel gewoon niet meer zouden moeten kunnen. Natuurlijk doet Dylan hier iets fout maar echt niet bewust om iemand vol de hekken in te rijden. Dat Fabio valt komt vooral doordat zijn wiel tegen een uitsteeksel komt (voor zover ik het zie) en dat is helaas al te vaak gebeurd. Staan er gewoon (laten we het schaats barries noemen), dan kan dat gewoon niet gebeuren.
Dylan is voor zover ik weet altijd clean geweest in zijn sprints en is ook voor hem weer even wennen in opstart seizoen.

En over Levefre, die heeft ook zeker bloed aan zijn handen met vroeger Cavandish. En sowieso van de "oude' generatie wielrennen dus ik vertrouw hem een stuk minder dan Dylan.
    5 augustus 2020 19:37
    Juist poging tot doodslag van de organisatie!! Of de hekkenbouwer. Levenslang de bak in allemaal. En dan wel in Siberië want een gewone cel is hier nog te goed voor!
    5 augustus 2020 19:42
    Ik zit filmpje nog even paar keer terug te kijken en ik denk dat we vooral schrikken van het rondvliegen van de personen en fietsen, maar dat komt lijkt wel omdat Fabio tegen de finish boog aan botst. Meestal staan die toch veel verder van de weg denk ik, maar nu gewoon aan de weg waar de fietsers ook langs komen. Dat is ergens vragen om problemen ook. Ik kan natuurlijk mis zijn.

    Laten we vooral hopen dat het goed komt met Fabio en dat jurylid (ook weer zoiets, wat staat die man daar te doen??!).
5 augustus 2020 19:32
Wat een rare man die Patrick L wat een zielige man zeggen dat het een top manager is nou mooi fout een TOB Manager wat een groot mond heeft die flapdrol om te zeggen gevangenis wat ben jij een klungel smurf
En ja ben een JV sup maar Dylan zat niet goed
Maar dan van alle daken roepen gevangenis met hem WAARDELOOS figuur En stumpert die Belgische tob manager !!!
5 augustus 2020 19:39
Jaja, schiet maar op Lefevere en Evenepoel. Intussen is Fabio na meerdere reanimaties in een kunstmatige coma gebracht en afgevoerd. En het ziet er NIET goed uit, aldus Renaat Schotte, die ter plaatse is.
    6 augustus 2020 11:45
    alles sensatie en niet rustig afwachten het lijkt een heftige verwonding maar 100% terug keer is nog steeds mogelijk.
5 augustus 2020 19:41
Wielerflits brengt nieuws gerelateerd aan wielrennen. En dat is dit ...

Door deze actie twee top NL sprinters dit seizoen uitgeschakeld? Brrr... wat een horror crash.

Ben benieuwd naar de verklaring van Dylan; misschien zwalken van vermoeidheid?
Hoe dan ook, dit incident zal zijn reputatie en symathie in het peloton niet ten goede komen.
5 augustus 2020 19:43
Voor ons als wielerliefhebbers was het al afschuwelijk, laat staan dat je Fabio Jakobsen goed kent zoals hij. Zijn reactie is idd overdreven maar de haat tegen PL is hier toch ongeloofelijk...
    5 augustus 2020 19:49
    Moet hij gewoon niet doen het is erg hypocriet namelijk. En zo'n Evenepoel moeten ze ook even met twee benen op aarde gaan zetten. De tweets van Senechal en de Clerq zie ik dan liever. Gewoon sterkte wensen aan Jakobsen! Later kun je rationeel antwoorden.
    5 augustus 2020 23:48
    En dat kan jij vanuit je zetel wel makkelijk zeggen dat hij zich niet zo moet laten meevoeren en dat het niet gepast is. Als het een jongen is uit je ploeg, die je al jaren goed kent, en een emotionele band mee hebt, ja dan tweet je misschien zoiets. Ook al lijkt dat voor jou vanuit je zetel "niet gepast".
5 augustus 2020 19:44
Ik ben het eens met PatLef. Ik voel me vies
5 augustus 2020 19:47
Gastjes ,
Als Jakobsen dood gaat of zoals stig broeckx komt zullen jullie wel anders praten !!!
Lefebre deed niets , groenewegen wel
    5 augustus 2020 20:00
    Nee dat is het hem juist. Dat veranderd de actie van Groenewegen niet. En in emotie reageren is gewoon dom. Dat zou een ervaren man als Lefevre moeten weten. Want nu is hij gewoon een grote hypocriet.
    5 augustus 2020 20:05
    Mss is in emotie reageren hier volstekt normaal ?
5 augustus 2020 19:58
Wat is dit wielerflits? Alles voor de clicks? Edit jezelf nu ook maar eens een keer.
5 augustus 2020 20:04
Bijzonder ongepast van Lefevere om dit soort shit te typen terwijl een renner van hem voor zijn leven vecht.
5 augustus 2020 20:05
Als men dopinggebruik soms straft met levenslang dan is de opmerking van Lefevrere natuurlijk helemaal terecht. Zo'n kamikaze opzettelijke actie verdient een hogere straf dan een dopingvergrijpje.
5 augustus 2020 20:07
Emotionele reactie, dat wel maar als je renner in coma gehouden wordt heb ik voor die emotionele reactie begrip.
De actie van DG daarentegen en de mensen die dit nog willen goedpraten als 'er gebeuren zoveel schermutselingen in een spurt .....'
Ik zou het niet op mijn geweten willen hebben dat door een (bewuste) domme actie van mezelf mensen mogelijk in het ziekenhuis terechtkomen, laat staan erger !
5 augustus 2020 20:08
Ik heb die beelden nu 15 keer bekeken en het ziet er vreemd uit: groenewegen steekt zijn elleboog uit. Jakobsen houdt in, maar er lijkt voldoende ruimte op dat moment. Echter dan lijken de hekken naar binnen te komen. Die hekken stonden fout lijkt mij. Valk voor de finishlijn de boel versmallen in een sprint omlaag, totale waanzin. Dat kannen groenewegen niet allen verwijten. Verse wijkt hij van zijn lijn maar zeer geleidelijk, geen dwaze stuurbewegingen. Die elleboog uitsteken das niet goed maar hij raakt hem niet en jakobsen rijdt er niet tegenaan voor zo ver ik het kan zien
5 augustus 2020 20:11
De reactie van Lefevere en ook Evenepoel zijn volkomen terecht. Een mens moet er niet aan denken dat dit een fatale afloop kent.

Reacties zijn gesloten.