Lefevere wil resultaten zien van Alaphilippe: “Hij neemt een grote hap uit mijn budget”
foto: Cor Vos
dinsdag 18 april 2023 om 11:17

Lefevere wil resultaten zien van Alaphilippe: “Hij neemt een grote hap uit mijn budget”

Het is voorlopig niet het jaar van Julian Alaphilippe. De Fransman wist zich in de eerste maanden van 2023 niet of nauwelijks te onderscheiden en sukkelt momenteel met een knieblessure. Dat is niet naar de zin van Patrick Lefevere, de ploegmanager van Soudal Quick-Step. In de podcast Grand Plateau van het Franse RMC uitte de West-Vlaming zijn onvrede.

“Je moet eerlijk zijn: toen Julian de laatste jaren uitblonk, was er geen Van der Poel, Pogacar, Van Aert…”, begon Lefevere, om daarna te beginnen over het salaris van Alaphilippe. “Ik heb een mooie uitdrukking in het Frans geleerd: ‘Dans la vie, tout le monde doit justifier son salaire’. In het leven moet iedereen zijn salaris rechtvaardigen. Wel, hij zal zijn salaris eind 2024 drie jaar gekregen hebben.”

“Gelukkig is hij twee keer wereldkampioen geworden. Daarnaast heeft hij in 2021 de openingsrit van de Tour gewonnen en het geel gedragen. Ik snap dat Franse ploegen daar tevreden mee zijn, maar ik niet. Ik hou van Julian, net als iedereen. Hoe kun je nu niet van hem houden? Maar ik moet ook realistisch zijn: hij neemt een grote hap uit mijn budget. Ik wil dan ook resultaten zien.”

Het contract van Alaphilippe bij Soudal Quick-Step loopt eind 2024 af. Over volgend seizoen wil Lefevere het echter nog niet hebben. “Ik zeg altijd dat er drie trimesters zijn, net als op school. Stel dat hij twee of drie ritten wint in de Tour en tien dragen de gele trui draagt, is het al een ander verhaal. En als hij wereldkampioen wordt en de Ronde van Lombardije wint, is het nóg een ander verhaal. We bekijken het trimester per trimester. Over 2024 spreek ik nog niet.”

 
41 Reacties
Sorteer op:
18 april 2023
Haha, wat heerlijk weer. Maar wat denkt Lefevere nou eigenlijk te kunnen doen als Alaphilippe ook de rest van dit jaar weinig presteert, contract is toch gewoon contract? Een mooie Nederlandse uitdrukking: wie z'n billen brandt, moet op de blaren zitten.
18 april 2023
Wat een ongelofelijk nare kerel. De laatste maanden vond ik het bij Lefevere aardig meevallen, maar dit is weer compleet geschift. Je werknemer openlijk afvallen in de media, en vervolgens ook nog eens de waarde van zijn bekoorlijke presentaties van weleer in twijfel trekken. Smakeloos.
Het is in het wielrennen toch vrij gebruikelijk dat er sprake is van uitgestelde (financiële) beloning? Voordat een uiteindelijke topcoureur als Flip doorbreekt, zal hij voor een schappelijk salaris rondfietsen. Hoe straf zijn resultaten ook zijn, dit salaris zal gelijk blijven totdat ofwel contract verlenging voor de deur staat ofwel tussentijds openbreken contract. Dus pas enige tijd na het behalen van topresultaten zal een wielrenner dat ook financieel terug zien. Andersom werkt dat net zo natuurlijk. Dus tenzij PatLev destijds heeft lopen pochen voor wat hongerloon zijn kip met de gouden eieren voor hem rondfietste is dit gezwam over een te hoog salaris op zijn zachtst gezegd hypocriet en eigenlijk gewoon ronduit achterbaks en vals. Disclaimer: ik ben niet op de hoogte hoe snel in het wielrennen in het algemeen en bij SQS in het bijzonder salarissen tussentijds worden opgewaardeerd obv prestaties, daar staat of valt dit verhaal wel een beetje bij natuurlijk.
18 april 2023
Meeste hebben hier direct een terug een negatief commentaar op Lefevere. Maar zijn wel de eersten om te zeggen dat een Sagan en Froome te veel verdienen. Iedereen weet (en velen geven zelf kritiek) dat Alaphilippe (door diverse redenen) niet meer de topresultaten rijdt. Alsof in elke andere ploeg de manager daar niets zal over zeggen. Dat Lefevere het nu gewoon eerlijk ook zegt in de media, maakt hem direct een 'slechte' persoon. Wees blij dat hij tenminste eens hart op de tong heeft ipv de media-standaard ontwijkende basisantwoorden.
  18 april 2023
  Ik hoor de ploegleiders van Sagan en Froome niet klagen over de salarissen die ze zelf met hun renners hebben afgesproken.
  18 april 2023
  Eerlijk dat zeker, maar slim en zeker mbt de gevoelsmens Alaphilippe is een tweede. Niet alles moet strategisch in het openbaar. Wat dat betreft is PL een eigenwijze hork ook al heeft het vaak wel gewerkt.
18 april 2023
Alsof iemand hier het tegendeel kan beweren. Iedereen, en Alaphilippe in de eerste plaats, weet dat hij betaald wordt als een topper maar daar momenteel enkel winst in de Faun Ardèche Classic tegenover kan zetten. Als een journalist dan vraagt of je dat als teammanager voldoende vindt dan weet je welk antwoord je krijgt (zeker van Lefevere). Enige belachelijke opmerking die ik lees is die over Mvdp, Van Aert en Pogacar "die er niet waren". Die noodlottige RVV zat hij gewoon bij Wout en Mathieu en op het WK in Leuven reed hij Mathieu en Wout op een dikke minuut en Pogacar zelfs op een minuut of 6.
18 april 2023
Tja, volgens mij waren de twee wereldtitels toch heel indrukwekkend tegen heel sterke tegenstanders inclusief de namen die hij hier noemt. Maar die wereldtitels werden niet in het truitje van Patrick gehaald, dat is vooral wat hem steekt volgens mij.
18 april 2023
Voor de zoveelste keer: Je voert de functioneringsgesprekken met je personeel niet via de media!
18 april 2023
Eens boekhouder, altijd boekhouder… kan me niet voorstellen dat JA zich hier kan aan optrekken, dit contract stilletjes uit doen en dan nog een laatste keer aan de kassa passeren bij een Franse ploeg…
18 april 2023
Dit is nu al het derde artikel waarin hij verteld dat JA te veel verdiend. Ik denk dat dit ook een open sollicitatie is voor andere teams om met Lefevre te praten over JA en hij zal hem maar wat graag laten gaan (voor een mooi bedrag natuurlijk). Dat geld gaat dan gestoken worden in vrije klimmers. Zoals een Bennet, Martinez, de la cruz, moscon, Carthy of een Hart.
  18 april 2023
  Moscon? Zie ik 1) niet als klimmer en 2) altijd ziek, zwak, misselijk en geblesseerd. Enkel Martinez lijkt em een aanwinst maar die gaat m.i. liever voor eigen kansen dan in een treintje voor Evenepoel.
  18 april 2023
  George Bennett en David de la Cruz hebben niet (meer) het benodigde niveau. Gianni Moscon is geen klimmer (maar wel een onbestendige renner). Daniel Felipe Martínez, Hugh Carthy en Tao Geoghegan Hart willen niet knechten voor Evenepoel. Die willen koersen voor eigen succes.
18 april 2023
Ik heb recent nog wat afleveringen gezien van "Patrick Lefevere: Godfather van de koers", waarin meerdere renners zeggen dat Patrick altijd heel menselijk was in de omgang met zijn coureurs (dat was wel zo'n 20 jaar geleden). Adrie van der Poel getuigt dan ook hoe Patrick heel goed was in het ondersteunen van rustig opbouwen. Als je in de put zit eerst leren wandelen voor je leert lopen en daar dan ook even tevreden mee zijn. In die strekking snap ik niks van hoe hij omgaat met Alaphilippe. Zijn aanpak lijkt eruit te bestaan om hem zo vaak mogelijk ergens in de media druk op te leggen door zijn salaris aan te halen. Na de vijfde opmerking zal hij er plots wel beter van koersen ofzo
  18 april 2023
  Hij was ooit ook heel hard in de media voor o.a. Museeuw en Boonen, en toch dragen zij hem nog steeds op handen. Ik denk dat wij als roeptoeters langs de kant moeilijk kunnen inschatten hoe hij omgaat met zijn team, en daarmee bedoel ik niet enkel zijn renners.
  18 april 2023
  Ja dat klopt, mijn verwarring ontstaat inderdaad uit het gegeven dat het externe, wat wij horen in de media, niet strookt met het interne, zoals gezien in de docu
  18 april 2023
  Tjah, iedereen weet toch dat artikels van interviews vaak wat bijgekleurd worden om het wat atractiever te maken. Ik zie niet in waarom hij niet zou mogen zeggen dat sommige van zijn renners veel kosten en al lang niet veel meer leveren. Uiteindelijk betaald hij Alaphilippe wel gewoon correct verder uit ook al ligt hij de laatste jaren vaak in de lappenmand. Of heeft hij Fabio alle tijd gegeven om te herstellen van zijn doodssmak, zonder zeuren of zagen. Misschien is Lefevere soms wat direct, en soms ook onnodig grof daardoor, maar als hij echt een stuk stront zou zijn wat sommigen beweren op deze site. Dan zou zijn ploeg toch al jaren terug zijn leeggelopen want wie wil er voor een onnmens werken. Ploegen genoeg toch... En om eerlijk te zijn, sommigen hebben het over 'funcitioneringsgesprekken in de media', vrij naïef om te denken dat atleten zo dom zijn om de (social) media als waardemeter te nemen. Wat veel mensen hier anoniem uitkramen over publieke figuren is enkel goed voor het rioolputje...
  18 april 2023
  @Kendcq Lefevere heeft toch ook geen andere optie dan Alaphilippe correct uit te betalen. Als er een mogelijkheid was geweest om salaris in te houden bij mindere prestaties had Lefevere dit vast wel gedaan. Dit zal door het management van Alaphilippe wel goed dichtgetimmerd zijn.
18 april 2023
Groot gelijk. Hij geeft niet langer waar voor zijn (vele) geld. Dan houdt het op.
  18 april 2023
  @Grand Plateau Zie de opmerking boven je eigen bericht. Die is raak.
  18 april 2023
  Gezien berichten omhoog en omlaag gestemd kunnen worden is het niet al te slim om te verwijzen naar een bericht "boven je eigen bericht".
Toch kan ik er wel weer om grinniken. Lefevre is een soort uber Hollander in z'n communicatie. Extreem direct, extreem bot, maar iedere podcast met hem is gewoon vermaak.
  18 april 2023
  Hij heeft vroeger met ene P. Post gesproken
Ben benieuwd wie de grootste 'hap' uit Patriek z'n budget neemt ? (volgens mij is ie dat gewoon zelf).
  18 april 2023
  Nee, dat is vast Evenepoel. PatLef heeft diep in de buidel moeten tasten om het aanbod van Ineos (de rijkste ploeg in de WT) te pareren.
18 april 2023
Dan had je hem maar niet zo’n dik contract moeten geven.
  18 april 2023
  Dat heeft hij al toegegeven, dat hij dat te veel op emotie deed, maar beter niet had gedaan.
18 april 2023
Ik vermoed dat Lefevere al afscheid genomen heeft van Alaphilippe. De tactiek is als volgt: ooit houdt de pech op en rijdt Alaphilippe een paar mooie uitslagen (bijvoorbeeld in de Tour). Vanwege 'slechte verstandhoudingen' staat de deur dan open voor een vervroegd vertrek naar een ander team (lees TotalEnergies waar Sagan vertrekt). De bedoeling is om Alaphilippe tussentijds te verkopen en het vrijgekomen budget te besteden aan het verder omringen van Evenepoel (met De Plus) en het aantrekken van een subtopper voor Vlaanderen (Wright kopen).
18 april 2023
Wat lijkt het me verschrikkelijk om onder Lefevere te rijden.
  18 april 2023
  Daar lijkt iedereen het over eens te zijn, behalve dan zijn team van 80 mensen.
18 april 2023
Messi wordt ook uitgefloten bij PSG
18 april 2023
Kortom, we bieden Alaphilippe een riant salaris aan, laten hem een programma rijden dat niet bij hem past en rekenen hem er vervolgens op af dat de resultaten niet in lijn zijn met de kosten. Dat lijkt me in eerste instantie toch echt het falen van de ploeg.
Ergens vind ik wel dat Flip wat meer krediet verdiend van Don Pat. Ik snap dat er prestaties tegenover een riant slaris moeten staan, maar gezien wat Flip allemaal heeft gepresteerd en dus heeft betekent voor de ploeg mag je best wat meer geduld hebben na al zijn pech. Komt nu echt een beetje over als zijnde overbodig nu hij Evenepoel als uithangbord heeft.
18 april 2023
Nu alaphilippe een beetje in de lappenmand zit wordt er-buiten evenepoel- weinig gewonnen bij quickstep. Het kan zomaar zo zijn dat lefevre een team om evenepoel wil smeden om ooit de tour te winnen. Wellicht zit alaphilippe dan in de weg.
  18 april 2023
  Niet ‘ooit’, wel ‘in 2024’. Mooi rijtje: Vuelta, Giro, Tour.
18 april 2023
PL heeft natuurlijk gelijk maar kan deze keer toch beter dit niet openbaar bespreken. Het is zijn stijl, soms lomp bot, maar of dit bij LuLu werkt vraag ik mij af.
19 april 2023
Alaphilippe verloor zijn vader Jo na een slepende ziekte in 2020. Zijn geestelijke vader Patrick verliest hij vermoedelijk in 2024.
19 april 2023
Lefevre heeft gewoon goed naar de aanpak van Vinokourov gekeken. Na een tegenvallend voorjaar 2014 kreeg Nibali openlijk op z’n lazer van Vino. Het resultaat? Nibali won daarna de Tour.
18 april 2023
Het gaat niet zo best met de arrogante engnek
18 april 2023
Op naar Israël, Julian

Reacties zijn gesloten.