Lefevere over sprinters Merlier en Jakobsen: “De Tour wordt een natuurlijke selectie”

woensdag 8 maart 2023 om 08:23
Lefevere over sprinters Merlier en Jakobsen: “De Tour wordt een natuurlijke selectie”

foto: Cor Vos (archief)

Fabio Jakobsen trekt in principe als sprintkopman van Soudal Quick-Step naar de komende Tour de France, maar nieuwkomer Tim Merlier voert de druk toch behoorlijk op. De Belgische kampioen was dit seizoen al vier keer succesvol. “Maar ik wil niet meedoen aan die spelletjes van de pers die je her en der leest”, is ploegbaas Patrick Lefevere duidelijk in gesprek met persbureau Belga.

Merlier was dit seizoen al succesvol in de Saudi Tour, UAE Tour (2x) en Parijs-Nice, terwijl Jakobsen dinsdag in Tirreno-Adriatico goed was voor zijn tweede zege van 2023. Dit tot tevredenheid van Lefevere. “Of ik de snelste sprinters ter wereld heb? Nou, hopelijk wel, maar we zijn nog vroeg in het jaar. Fabio was toch een paar keer niet tevreden over z’n sprint en het draaide niet zoals hij wilde. Maar goed, het seizoen is nog lang, we hebben al veel overwinningen beet, dus ik kan tevreden zijn.”

Lefevere benadrukt het belang van twee goede sprinters binnen een ploeg. “Ik wil niet meedoen aan die spelletjes van de pers die je her en der leest. Dat Fabio einde contract is en Merlier nog langer aan ons gebonden is. En dat, nu de kaart Remco wordt getrokken bij de ploeg, er één van hen wel eens zou kunnen verdwijnen volgend jaar. De pers vertelt me wat ik moet doen, maar daar doe ik niet aan mee. Ik heb twee goede sprinters nodig.”

“Mensen vergeten snel, maar we hebben al jarenlang meer dan één sprinter in de ploeg, al van in de tijd Tom Steels en Jan Svorada. Er zijn 275 wedstrijddagen per jaar, de Tour telt slechts 21 ritten. Je hebt niet alleen een sprinter nodig voor de Tour. Ze storen elkaar niet. Fabio is hier in Tirreno, Tim is in Parijs-Nice, ze gaan geen wedstrijden samen rijden.”

Twaalf Tourkandidaten 
Toch is de grote vraag wie in de zomer aan de start zal staan van de Ronde van Frankrijk. Jakobsen is normaal gesproken de sprintkopman van Soudal Quick-Step, al houdt Lefevere nog wel een slag om de arm. “Er zijn twaalf kandidaten voor de Tour. We zien wel en het zal een natuurlijke selectie zijn, zoals dat altijd het geval is in onze ploeg. Dit jaar zal dat niet anders zijn. Wie er naar de Tour mag, beslissen we na de Dauphiné en de Ronde van Zwitserland”, geeft hij nog mee.

Dit artikel delen:

36 Reacties

StoempendeStakker 8 maart 2023 om 08:29

Patlev houdt natuurlijk niet van spelletje in de pers

11
toiletduck 8 maart 2023 om 10:51

Patlev neemt gewoon zijn beste sprinter mee hoor, ook als die in 2024 weg is. Hij wil het risico dat Cav zijn 35ste pakt voor Astana zo klein mogelijk maken.

5
Trucdeluxe 8 maart 2023 om 08:31

Zou het contract van Jakobsen geen invloed hebben?

3
the student 8 maart 2023 om 08:39

Wel enigszins. Jakobsen moet wel blijven presteren om een goede aanbieding te krijgen van Patrick natuurlijk.

Tim Merlier stapte tot nu toe in zowel de Giro als de Tour af. Heeft wel de vuelta uitgereden vorig jaar.

0
Trucdeluxe 8 maart 2023 om 08:45

Wellicht is de een beter in het overleven van zwaardere etappes, maar volgens mij ontlopen ze elkaar daarin ook niet al te veel

2
the student 8 maart 2023 om 08:49

Fabio heeft drie grote rondes gereden en ze allen uitgereden.

Merlier heeft van zijn drie grote rondes dus alleen de vuelta uitgereden.

Naja afstappende sprinters heb ik heel weinig mee.

3
evanderwel 8 maart 2023 om 08:54

Denk dat als hij niet bijtekent voor de Tour de keuze snel op Merlier valt. Tekent hij wel bij en is hij in goede doen, dan denk ik dat hij juist het voordeel heeft. Jakobsen is geen ster in de bergen, maar met Merlier weet je zeker dat je hem niet tot Parijs in koers hebt.

3
Quincy Adams (aka voorwiel) 8 maart 2023 om 09:10

Merlier geeft steeds aan helemaal geen fan te zijn van grote rondes…

1
Monsieur Bendy 8 maart 2023 om 10:24

Vergeet niet dat Merlier die Vuelta weliswaar heeft uitgereden maar dat hij het geenszins voor elkaar kreeg mee te doen voor etappewinst.

2
zietemgaan 8 maart 2023 om 10:53

Voor de Merlier in grote Rondes evaluatie moet je natuurlijk ook wel meenemen dat hij toen in die ploeg zat waarvan iedereen hier nu zo stellig zegt dat ze barslecht is in het ondersteunen van kopmannen, of het vormen van treintjes, het bestaan uit peletonvulling etc; het is het één of het ander maar niet allebei.

0
Chippen 8 maart 2023 om 10:20

het is een erg zware tour en zowel jakobsen als merlier zijn daar niet goed in, zullen allebei moeten toeslaan in de eerste week, want daarna gaat het echt niet meer lukken

jakobsen rijdt misschien wel uit, maar vorig jaar zag je halfweg al dat die niets meer gingen presteren en dit jaar is 't nog lastiger

zou dan sowieso maar een paar plekjes aan hun treintje besteden (wie er ook gaat) en de rest aan rittenkapers, anders doe je daar de laatste 2 weken enkel mee om de hoop groter te maken

3
Mooie Sjors 8 maart 2023 om 10:34

Ben het volledig met je eens, maar die rittenkapers missen ze toch wel wat in het team. Gaat dan weer heel veel van Alaphilippe worden verwacht, maar de tijden waarin die op zowat eender welke côte in de laatste 20 km kon wegspringen én blijven, lijken achter ons te liggen. Dan heb je nog Asgreen, maar die lijkt niet echt het profiel te hebben om Tour-ritten te winnen. En de types die wat beter klimmen, gaan met Evenepoel mee. Hopen op een erg goede Cavagna dan maar bijvoorbeeld om eens een ritje mee te graaien en nog eens een top Alaphilippe natuurlijk.

Ze wachten toch vooral op Remco om in de Tour eens een echt grote rol te spelen als ploeg. Niet dat ik zeg dat hij die zeker kan winnen, maar het is toch de enige bij SQS die momenteel de kwaliteiten heeft om 3 weken lang mee de koers te maken.

0
Shinzawai 8 maart 2023 om 10:51

Vansevenant kan misschien ook wat moois laten zien, maar verder is het inderdaad niet zo evident voor deze ploeg om een handvol rittenkapers op te stellen.

-1
Chippen 8 maart 2023 om 11:16

vansevenant, schmid, cerny, cavagna en bagioli hebben genoeg kwaliteiten om met wat bijval in de juiste vlucht te zitten en het op hun domein af te maken

je kan eens helemaal gek doen en jakobsen én merlier thuis laten en vernon meenemen, die overleeft in groepjes waar jongens als pedersen of kristoff als enige sprinters overblijven. en een renner die je ook tactisch voor meerdere taken (of een kopman) kan inschakelen, daar waar jakobsen en merlier dood gewicht zijn

2
Cochise 8 maart 2023 om 13:03

Voor de liefhebbers: vanaf vanavond start “Patrick Lefevere, Godfather van de koers”. Een zesdelige reeks over de grootste vriend van WF. De PatLev-nieuwsberichten met straffe quotes uit de reeks zullen hier ongetwijfeld pieken.

3
Mooie Sjors 8 maart 2023 om 15:10

De reeks staat ook al integraal op VRT MAX, voor de bingers onder ons.

0
Secondant 8 maart 2023 om 09:01

Als Jakobsen ambities heeft in de Tour, kan hij beter na dit jaar vertrekken. Er zullen zat WT-ploegen zijn die hem maar wat graag willen binnenhalen, een aantrekker (Van Poppel is vrij?) zal ook wel lukken en met Evenepoel in de Tour van 2024, worden Jakobsen's Tour kansen wel klein.
Als Jakobsen tevreden is met een programma zonder Tour, dan zit hij bij Quickstep gewoon prima op z'n plek, ook met Evenepoel en Merlier.

2
wielerlover 8 maart 2023 om 11:08

Mocht ik Jakobsen zijn zou ik ook wel eens naar de Giro willen, om in alle drie de rondes eentje te winnen.

3
Het Vleesmonster Van De Visafslag 8 maart 2023 om 09:37

Patje zei vorig jaar wel dat ie graag weer eens met een Belgische sprinter naar de Tour ging. Merlier is goed gestart, bij Fabio ging het tot op gister wat stroever en met meer pech.
Zou het niet heel gek vinden als ze Fabio laten gaan einde van het jaar en dan Vernon doorschuiven als tweede sprinter. Dan kun je nog wat versterking voor in de bergen en voor de klassiekers binnenhengelen met dat budget.

2
Zwarte panter 8 maart 2023 om 09:52

Patje heeft het vaak bij het juiste eind

1
hjjanssen1973 8 maart 2023 om 09:56

Met twee goede sprinters die elk een andere koers rijden haalt Patje veel UCI punten binnen?

1
Cycling 8 maart 2023 om 10:11

Lefevere kijkt voornamelijk naar ritoverwinningen met zijn sprinters. Ritoverwinningen leveren publiciteit op. Zoals het er nu uitziet kan Lefevere qua uci punten niet opboksen tegen UAE en Ineos. Deze ploegen scoren veel meer punten in de rondes en vermoedelijk ook in de klassiekers.

0
Shinzawai 8 maart 2023 om 10:15

Merlier houdt niet van grote rondes, maar Jakobsen is einde contract en ziet zijn toekomstige Tourkansen mogelijk in rook opgaan door Evenepoel. Dat kan nog interessant worden. Anderzijds vermoed ik dat een sprinttrein prima te combineren is met een ploeg rond Evenepoel, want je hebt meer nodig dan alleen klimmers en Lefevere lijkt me geen man die op slechts 1 paard wil wedden.

0
Grote Plateau 8 maart 2023 om 10:16

tegelijk winnen in Tirreno en PN

das grote luxe (klasse)

0
YogiBear 8 maart 2023 om 10:45

Patlev doet niet mee met de spelletjes in de pers en communiceert dat in de pers om er vervolgens ook nog uitgebreid op in te gaan in de pers. Je moet wel toegeven; die man weet uitstekend hoe hij de pers moet gebruiken en vaak in het nieuws komt.

0
Derierre de la course 8 maart 2023 om 11:02

Is ook afwachten of beiden fit zijn in juli. Kan nog vanalles gebeuren.

0
AWestie 8 maart 2023 om 11:04

Fabio heeft zijn trackrecord in grote rondes mee, Tim het momentum. Spannond!

0
Kopinkas 8 maart 2023 om 12:10

Onduidelijke titel, ’t is natuurlijk in de aanloop naar de Tour dat de natuurlijke selectie plaatsvindt…
Anderzijds, in het geval van Merlier, zal de Tour hoe dan ook steeds òòk een natuurlijke selectie inhouden. Maar hij mag me verbazen, de Tour rijden, en meesprinten op de Champs Elysées…

0
Grote Plateau 8 maart 2023 om 12:59

De Hulk van Heukelum hebben ze er anders met de towcar overheen moeten sleuren.

Was daar niks meer waard, t.v.v. Jappe Philipsen.

0
KopOverKop 8 maart 2023 om 12:59

Meesprinten op de Champs E. Merlier komt in ieder geval moeilijker de bergen over dan Jacobse.

0
Grote Plateau 8 maart 2023 om 13:04

Merlier is nou eenmaal een grote blonde Germaanse zwaar geschapen belhamel.

Weer een zomer zonder prettyboy.

Moeders zal vloeken

0
KopOverKop 8 maart 2023 om 12:58

Fabio zal in ieder geval sterkere sprints moeten gaan afleveren om te overtuigen. En dat kan zomaar ineens ook gebeuren. Heeft nog wat maanden om dat te tonen.

0
Wheely 8 maart 2023 om 13:23

Die Tour wordt wel heel groot gemaakt nu, bovendien kun je de boel ook omdraaien als die Tour zo belangrijk is, Patje wil Fabio graag houden maar wil due zelf wel blijven als hij niet mee mag?

0
6feet 8 maart 2023 om 14:23

Ik neem aan dat natuurlijke selectie niet helemaal opgaat. Ook niet voor sprinters richting de tour. Je zit toch met trainingsschema’s en toewerken naar pieken in een seizoen…?

0
AWestie 9 maart 2023 om 10:43

Ik vond de eerste aflevering van PatLev op Canvas gisteren trouwens maar meh. Wel natuurlijk weer vol emoties bij Fabio, maar daaromheen kabbelde het maar en was het QuickStep leuk dit leuk dat.

0
Mooie Sjors 9 maart 2023 om 11:00

Ik heb al wat verder gekeken online. De aflevering over het WK in Leuven, waarbij Patje met de minuut zatter wordt in de VIP-tent, was tegelijk om te smullen en een beetje pijnlijk om naar te kijken.

Ook leuk als Belg om de vele andere bekende Vlamingen te spotten in die tent, o.m. Wouter Vandenhautes vrouw die voor Sporza werkt en waarmee Patje probeert aan te pappen terwijl Wouter erbij zit. Reacties van de andere mensen variëren ook van ietwat ongerust hopen dat het niet uit de hand loopt (Tomas Van Den Spiegel van Flanders Classics met de blik van een begrafenisondernemer) tot Vincent Mannaert (manager van Club Brugge en meermaals veroordeeld voor dronken rijden) die zijn glas wijn afstaat in de laatste kilometers als de stress van Alaphilippe in de aanval Patje te veel wordt.

Hele stuk staat een beetje haaks op inderdaad de vele lofbetuigingen die we in de reeks zien, ze kleven echt met de lens op hem terwijl hij werkelijk het ene glas cava na het andere glas wijn binnen giet. Fascinerend is het wel, alsof je een heel trouwfeest lang de camera richt op die ene zatte nonkel.

Verder niks mis trouwens met dat soort bourgondische taferelen, alleen zou ik ze van een topmanager niet meteen verwachten op zo’n publieke aangelegenheid met alle media-aandacht die bij zo’n WK in België komt kijken, hou dat toch maar beter voor de privésfeer.

1

Headlines

Populair

Materiaalzone