Lefevere over niet-selectie Alaphilippe: “We vrezen dat hij conditioneel niet goed genoeg is”

dinsdag 28 juni 2022 om 10:33
Lefevere over niet-selectie Alaphilippe: “We vrezen dat hij conditioneel niet goed genoeg is”

foto: Cor Vos (archief)

Quick-Step Alpha Vinyl kwam maandag met een toch wel verrassende mededeling: wereldkampioen Julian Alaphilippe is er deze zomer niet bij in de Tour de France. De Fransman maakt namelijk geen deel uit van de definitieve selectie voor de Tour. In gesprek met Het Nieuwsblad licht teambaas Patrick Lefevere zijn besluit toe.

Castelli

De zesvoudig Touretappewinnaar maakte afgelopen zondag met een dertiende plaats in het Frans wegkampioenschap zijn terugkeer in het peloton, nadat hij twee maanden geleden in Luik-Bastenaken-Luik zwaar ten val kwam. Quick-Step Alpha Vinyl kwam echter tot de conclusie dat de Tour nog te vroeg komt voor de regerende wereldkampioen. “Geen leuk nieuws natuurlijk, maar ik heb Julian onze visie uitgelegd en daar had hij begrip voor“, schetst Lefevere.

“We vrezen dat hij conditioneel niet goed genoeg is om drie weken op hoog niveau te koersen. Wint hij het Frans kampioenschap met een minuut voorsprong, is het misschien een ander verhaal”, zegt Lefevere, “Maar je kan een eendagswedstrijd met een Frans peloton niet vergelijken met drie weken Tour de France.”

Impasse 
En daar komt volgens Lefevere nog eens bij dat het parcours niet op het lijf van Alaphilippe is geschreven. Te beginnen met de proloog in Kopenhagen, Denemarken. “Die Julian niet zou winnen. Daarna heb je waaierritten – wat hij op zich wel goed kan – en de kasseienetappe naar Arenberg. We vreesden dat Julian voor ‘zijn’ etappe naar Longwy al veel energie zou hebben verbruikt.”

“En dan moet je zeggen dat mannen als David Gaudu, Mathieu Van der Poel en Wout van Aert die ook hebben aangestipt. Hoe spelen we Julian optimaal uit in de Tour? Het was een impasse waar we als ploeg niet helemaal uit geraakten.”

Dit artikel delen:

15 Reacties

lo squalo dello Stretto 28 juni 2022 om 10:37

Mag gaan babysitten op Remco in Spanje

garconextraordinaire 28 juni 2022 om 10:42

Zou wel eens een mooie ronde kunnen worden voor dr wolfjes

Murcia 28 juni 2022 om 11:47

Eerlijke uitleg van de Don. Biedt perspectief voor een mooie Vuelta aan de zijde van Evenepoel.

Marcus Aurelius 28 juni 2022 om 12:00

Eigenlijk wel interessant dat blijkbaar toch het sportief belang naar voor wordt geschoven. Als je beseft dat Julian in Frankrijk toch meer beelden op TV oplevert dan de rest van de ploeg bij elkaar, zelfs als hij niet in conditie zou zijn, moet dat bij de sponsors toch voor gemengde gevoelens zorgen.

Alfons Haavers 28 juni 2022 om 12:14

Anderzijds kan je je inderdaad de vraag stellen of Alaphilippe niet beter mikt op het najaar. Met het WK (en eventueel de Vuelta in aanloop voor ritzeges) en Lombardije zijn daar nog 2 grote vissen binnen te hengelen voor Julian.

Is misschien een betere optie dan jezelf in vorm te proberen rijden met 3 weken Tour, waarbij je toch het risico neemt het lijf uit te wringen vanwege weinig basis. En wat is de kans dat Alaphilippe een ritzege pakt met al die mannen in absolute topconditie aan de start? Gaat hij vdP, van Aert of Pogacar verslaan in een punchersrit met een matig vormpeil?

Ik denk dat ze hem bij de ploeg wat willen beschermen tegen zichzelf, want met het Franse publiek aan de kant om hun chouchou vooruit te schreeuwen zou Flip zichzelf wel eens durven voorbij te hollen waardoor het beste er af is voor het vervolg van het seizoen.

Romāns Vainšteins 28 juni 2022 om 12:37

Absoluut de juiste keuze, vuelta, het WK en Lombardije hartstikke mooie focus.

Jean Dumas 28 juni 2022 om 12:48

Julian wilde anders zelf wel naar de Tour, en Prudhomme heeft zijn ongenoegen al uitgesproken bij RMC.

Fifty 28 juni 2022 om 12:56

wat is RMC?

Murcia 28 juni 2022 om 13:10

Franse Radio dacht ik.

rosencrantz 28 juni 2022 om 13:18

Radio Monte Carlo

Jean Dumas 28 juni 2022 om 13:27

Radio Monte Carlo is het radioverslag van Frankrijk, de Franse Radio Tour.

Lalsacien 28 juni 2022 om 21:31

RMC is de grootste sport radio zender van Frankrijk.

Wildebert 28 juni 2022 om 15:40

Verstandige keuze van iemand die ik normaal liever niet teveel hoor murmelen, ofwel monsieur kwek-stop.

uitdewaaier 28 juni 2022 om 20:02

Hij praat in WIJ vorm.

Jean Dumas 28 juni 2022 om 21:15

Pluralis majestatis

Net binnen

Populair

Materiaalzone