Lefevere over ‘merkwaardige’ corona-uitbraak: “Vijf renners, maar geen staflid”
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 17 mei 2023 om 12:29

Lefevere over ‘merkwaardige’ corona-uitbraak: “Vijf renners, maar geen staflid”

Soudal Quick-Step zit in de Giro d’Italia duidelijk in de hoek waar de klappen vallen. Kopman Remco Evenepoel, Jan HirtMattia Cattaneo, Josef Černý en Louis Vervaeke: deze renners zijn inmiddels uitgevallen door het coronavirus. “Het is heel merkwaardig: we tellen vijf besmette renners, maar geen staflid”, reageert teambaas Patrick Lefevere in gesprek met Sporza.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Lefevere werd dinsdagavond op de hoogte gebracht van de corona-uitbraak binnen zijn ploeg. “Als de ploegarts (Toon Cruyt, red), belt, weet ik dat het niet goed is. Ik dacht dat er één geval was, maar hij vroeg me of ik neerzat. Het zijn er vier, zei hij. Het is heel merkwaardig: we tellen vijf besmette renners, maar geen staflid. En voor zij die twijfelden: de testen zijn in een laboratorium in Modena gedaan en een PCR-test liegt niet.”

Pieter Serry, Ilan Van Wilder en Davide Ballerini blijven (voorlopig) wel in koers. “Of de kans bestaat dat we Rome niet halen? Dat kan, maar het zou heel onfair zijn om de overgebleven renners in de steek te laten”, aldus Lefevere. “Het gemakkelijkste zou zijn: bus binnen en weg. Maar dat doen we niet. We hebben ook nog verzorgers nodig voor het hotel, onderweg en aan de finish. Zoveel gaan er dus niet huiswaarts.”

Ploegarts Toon Cruyt was ook onaangenaam verrast. “Ik had er rekening mee gehouden dat er nog één of twee renners positief zouden zijn, maar vier is een beetje van het goeie te veel. Vorig jaar was het omgekeerd in de Tour, want nu is niemand van de staf positief. Drie van de vier renners hadden symptomen, één renner was al iets beter.”

“Ik ben blij dat ik van Patrick de gelegenheid gekregen heb om medisch te doen wat ik wilde. Ik ben niet verplicht geweest om renners in koers te houden. Ik werk al 25 jaar bij deze ploeg en Patrick interfereert nooit bij onze beslissingen. Hij zet ons nooit onder druk voor beslissingen die we niet willen nemen.”

 
10 Reacties
Sorteer op:
17 mei 2023
De regen, kou, inspanning en vermoeidheid doen hun werk... uitgemergelde en uitgewrongen lijfjes van de renners maken weinig kans tegen virussen. En de staf? Die zit in de auto, hotel of bus. Lekker droog en warm. Goed eten, goed drinken. En die zien er allemaal rond en gezond uit. Denk dat je daar meteen je verklaring hebt. Disclaimer: ik ben geen arts, viroloog of microbioloog en probeer slechts met gezond verstand te kijken naar deze gegevens. EDIT: met de wetenschap van de wedstrijden in aanloop naar de Giro (waar renners ook met bosjes uitvielen) denk ik dat veel ploegen, waaronder ook QS, het risico op corona uitbraken volledig hebben onderschat. Nu is het veel huilie-huilie en de schuld steken op anderen, maar de teams hebben zelf ook de plank flink mis geslagen.
  17 mei 2023
  Precies, lijkt mij ook een logische verklaring. In dat opzicht was de Tour vorig jaar dan merkwaardiger.
  17 mei 2023
  Trek het gerust door naar alle teams, ook naar Jumbo, waar Foss en Gesink al coronaslachtoffer waren voor de echte start.
17 mei 2023
Dat is opzich toch volkomen logisch? Ik gok namelijk dat de stafleden niet zo (ongezond) scherp staan als de renners.
17 mei 2023
Staf zit dagelijks aan de wijn, dus meer drinken mensen!
17 mei 2023
Ze zaten niet toevallig met z'n allen in een helicopter enkele dagen geleden?
17 mei 2023
Quote:
Ik ben blij dat ik van Patrick de gelegenheid gekregen heb om medisch te doen wat ik wilde
Zo gaat dat daar, sterker nog, Patrick wil er liefst niets van weten.
  17 mei 2023
  Het is maar hoe je deze constructie van don Patrick wilt interpreteren. Dit ‘niet willen weten’ was misschien in de tijd voordat PL in een vlaag van hypo besloot van SQS een klassementsploeg te maken niet zo’n issue. De focus van de media op SQS als klassementsploeg is echter radicaal gewijzigd en je merkt aan werkelijk alles dat ze hier totaal geen kaas van hebben gegeten. Ze schieten nu van elke wijzende/vermanende vinger in de ‘het is hunnies schuld!!!’ modus. Patrick had hier al een handje van, maar met een kroonprinsje die ook al zwaar die eigenschap heeft wordt het helemaal een zooitje. SQS begint zolangzamerhand een gevalletje ‘Schoenmaker, blijf bij je leest’ te worden.
17 mei 2023
Toch mooi dat Patje een pluim krijgt van een werknemer!
17 mei 2023
De staf zat dan ook niet in de helicopter

Reacties zijn gesloten.