Lefevere na baaldag Evenepoel: “Hopelijk geen grotere schade tegen de rustdag”
foto: Cor Vos
donderdag 11 mei 2023 om 09:45

Lefevere na baaldag Evenepoel: “Hopelijk geen grotere schade tegen de rustdag”

Patrick Lefevere, de teammanager van Soudal Quick-Step, zag gisteren hoe kopman Remco Evenepoel maar liefst twee keer onderuit ging in de vijfde etappe van de Giro d’Italia. Evenepoel kent momenteel veel pijn. “We moeten nu dag per dag bekijken hoe hij zich voelt”, geeft Lefevere aan in De Ochtend op Radio 1.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Evenepoel beleefde op weg naar Salerno een ware baaldag. De wereldkampioen ging na goed 25 kilometer koers een eerste keer onderuit door een loslopende hond en ook in de ultieme finale maakte hij kennis met het Zuid-Italiaanse asfalt. Omdat de tweede valpartij in de laatste drie kilometer gebeurde, verloor hij geen tijd in het algemeen klassement, maar de wereldkampioen heeft wel veel pijn.

Evenepoel zal vandaag wel gewoon van start gaan voor de zesde rit van en naar Napels. “We zullen zien hoe het loopt, het wordt zeker geen makkelijke rit. De hele dag zal het weer zweten worden om je plaats in het peloton te behouden. Vrijdag is er dan de bergrit. We moeten dag per dag bekijken hoe hij zich voelt. Voor de eerste rustdag (komende maandag, red.) moeten we alleen maar hopen dat de schade niet erger wordt”, aldus Lefevere.

“Het is natuurlijk niet leuk als je zoiets meemaakt, want Remco was goed. Iedereen was aan het panikeren over de ploeg die slecht was, maar hij bleef sereen en zei: ‘zolang ik niet in de problemen kom, is er geen probleem.’ De ploeg was dinsdag zogezegd afwezig, gisteren waren we echt goed. We zijn vertrouwd met de streek, want in het verleden zijn hier ook al gelijkaardige valpartijen geweest.”

“Ik zag zeker 15 loslopende honden langs het parcours”
Lefevere heeft ook wel een mening over de eerste valpartij, die werd veroorzaakt door een loslopende hond. “Ik wil nu niet overdrijven, maar ik was eerder al op het parcours en ik waande mij in Colombia. Ik heb zeker vijftien loslopende honden gezien langs de straten. Dit soort toestanden kun je meemaken in Zuid-Italië. Dat is niet op te lossen. Als renner kun je daar geen rekening mee houden, maar je moet een beetje rekenen op de goodwill van de mensen: de politie en het publiek, dat ze begrijpen wat het gevaar van een hond kan zijn en dat ze hem wegjagen.”

 
23 Reacties
Sorteer op:
11 mei 2023
Lefevere een keer genuanceerd en zonder beschuldigende vinger naar anderen... dat verdient van mij een duimpje omhoog!
  11 mei 2023
  Volledig mee eens! Was nog mooier geweest als hij ook had aangegeven dat de 2e val eigen schuld was van Evenepoel maar goed niet te veel ineens verwachten. In ieder geval een hele verbetering ten opzichte van afgelopen jaren.
  11 mei 2023
  Hij gaat zijn leven beteren en trekt zich terug als eigenaar van een hondenasiel.
11 mei 2023
Ik hoop dat Evenepoel een beetje kan herstellen en dat het niet te veel invloed op het verloop zal hebben. Het zou jammer zijn als de giro al zo vroeg 1 van de favorieten zou verliezen door valpartijen. Aan de andere kant dat is wielrennen zoals het nu is over de openbare weg met alle mitsen en maren van dien, het weer, obstakels, los lopende dieren. En dat laatste is in het ene land wat gebruikelijker dan het andere en zeker waar het verwilderde dieren betreft. Als we dat allemaal willen vermijden moet je binnen gaan rijden, maar dan is het geen weg-wielrennen meer, dus een dilemma zal het blijven. Op de openbare weg zul je nooit alles kunnen vermijden, wat je ook doet. Ik ga vast duimen dat de rit vandaag val-vrij zal blijven!
  11 mei 2023
  Er wordt ongelooflijk vaak gevallen in de koers, het is alleen niet altijd in beeld. Hoort bij die sport. Helaas voor types als Kelderman, zo ongekend getalenteerd, maar niet gemaakt voor deze sport, precies vanwege dat vallen. Remco gaat wel herstellen, we weten alleen nog niet hoe serieus de schade echt is.
11 mei 2023
Ja Jean, ze waren het gerapporteer van RV zat. Chat komt denk ik weer als de koers begint, en als er 'gemodereerd' is in de comments.
Loslopende honden, ja, maar je hebt ook nog katten. Net als vandaag stond in de 8e etappe van de Giro 1997 de Valico di Chiunzi op het programma. Vandaag neemt men na de klim de westelijke afdaling richting Amalfi, destijds de oostelijke variant richting Maiori. Een kleine 500 meter na de top stak er een witte kat nietsvermoedend de weg over met een nare valpartij voor enkele renners als gevolg. Een van de slachtoffers was Pantani; omringd door ploegmaten reed hij de etappe nog wel uit, maar was te zeer gehavend om de volgende dag weer op te stappen. Twee maanden later won Pantani op l’Alpe d’Huez en stond op het podium in Parijs.
11 mei 2023
Na jaren alles gewonnen te hebben , rijden de mannen van PL geen deuk in een pakje boter , we zetten alles op RE , het is vallen en opstaan met deze gemiddelde ploeg . Maar naar 1 klim lagen ze er allemaal af , en nu lag Remcootje 2 keer op zijn reet wanneer hij niet gebruikt , is het een zeer groot renner , en heeft u die Belgische kletsmajoor gehoord op Eurosport , bij die tijdrit ............ niet om te harden , het laatste uur . We moeten het ermee doen ............ honden en katten aan de lijn van de verwachtingen , kat en muisspel op de Italiaanse flanken , pieken en dalen , en het is niet eens kerst , hup Roglic !
11 mei 2023
Edit redactie: Niet doen.
11 mei 2023
Theo kom er maar in
11 mei 2023
Ik lees niets over Cavandish
Laat ons hopen dat deze valpartijen geen invloed hebben op Remco’s missie naar Roze in Rome! De Hoop van de Lage Landen! Go go go REV!
11 mei 2023
Ik reed met Petacchi, A. Schleck, Tolhoek en Hincapie.
Natuurlijk was de ploeg gisteren goed. Het ging niet omhoog, dan zitten ze er nog bij. Verder is die opmerking van evenepoel over de ploeg natuurlijk dikke onzin.
11 mei 2023
Kijk, dit is nou precies waarom deze ploegers zo impopulair zijn binnen en buiten de koers: het is niet meer één hond, het zijn er al 15. En hij zegt dat de ploeg gister goed was (mag ie zeggen, hij is de baas), maar als 'goed' betekent doorrijden op kop terwijl Roglic op de grond ligt, tja. Edit: klopt voorwiel, er werd ook niet ongekend hard doorgetrokken. Maar Jumbo heeft zich helemaal zot moeten rijden om Roglic weer terug te krijgen. En na de eerste val van Remco kon ie nog even klessebessen met de auto's, dansje doen, en rustig terugfietsen. Dat is het verschil, en die payback komt er wel, hopelijk vandaag al.
  11 mei 2023
  De wij-zij mentaliteit zit er altijd flink in bij de ploegen van PATLEV
  Zo hard reden ze niet door. Anders was roglic niet terug gekomen. Daarnaast vond ik dit stukje behoorlijk tam voor patlef.
  Ik zie ook geen rare uitspraken en ook geen verwijten.
  Grappig om de beschuldigingen van doorrijden na val Roglic hier te zien. 6km voor de finish, QS zat al op kop voor de val, tempo ging duidelijk omlaag (bolvorming kopgroep).
  11 mei 2023
  Leuk zo'n échte stem van binnen de koers in ons midden. Iemand die weet wat er leeft en wie al dan niet populair is! Wat is jouw rol juist? Renner, ploegleider, cameraman, journalist, wedstrijddokter, verzorger?
  11 mei 2023
  PatLev ziet door zijn drankgebruik waarschijnlijk alles dubbel, dus het waren maximaal 7,5 hond ;-)

Reacties zijn gesloten.