Laurine van Riessen: “Ik moet verbeteren op alle onderdelen”

vrijdag 18 oktober 2019 om 19:00
Laurine van Riessen: “Ik moet verbeteren op alle onderdelen”

foto: Cor Vos

Laurine van Riessen staat aan de vooravond van haar Olympisch seizoen. Vier jaar nadat ze haar eerste Olympische Spelen als baanwielrenster beleefde, is ze volop bezig met Tokio 2020. Tijdens de speciale BEAT Cycling Club: Road to Tokyo 2020-avond sprak WielerFlits met de baanwielrenster uit Leiden. “Ik hoop het komende jaar het laatste stapje te zetten om mee te kunnen doen voor winst tijdens de Spelen en de wedstrijden daarvoor”, vertelt ze in aanloop naar het EK Baanwielrennen.

Olympisch jaar
Van Riessen is in volle voorbereiding op de Spelen van volgend jaar. Het nieuwe seizoen begint deze week met de Europese kampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn. “Zo’n EK is toch altijd wel spannend. Het is de eerste wedstrijd van het seizoen, je hebt geen echte indicatie waar je staat tegenover anderen. Afgelopen zomer hebben we veel gewerkt aan snelheid, tactiek en kracht. We hebben dus lang de tijd gehad om in vorm te komen”, stelt ze. Van Riessen werd donderdag vroegtijdig uitgeschakeld tijdens het sprinttoernooi. Later komt ze nog in actie op de Keirin; dat zijn haar beste twee onderdelen.

Hoewel het seizoen nog moet beginnen, ligt de focus van de Leidse al gedeeltelijk bij de Spelen van volgend jaar. “Je bent er nu toch al mee bezig. Hoe je daar gaat komen, bijvoorbeeld. Daarvoor zijn het EK en de World Cups heel belangrijk. Daarom wil ik nu gelijk in een goeie vorm zijn. Je moet namelijk opvallen, laten zien welke onderdelen je kunt rijden op de Spelen. Ik hoop het komende jaar het laatste stapje te zetten om mee te kunnen doen voor winst tijdens de Spelen en de wedstrijden daarvoor. Na het WK vallen de eerste beslissingen. Alle wedstrijden vanaf nu zijn daarom belangrijk.”

Een Olympisch jaar staat bekend als een seizoen waar sommige renners zich wegstoppen en anderen honderd procent voorbereid zijn. “Het niveau tijdens het laatste jaar van zo’n Olympische cyclus ligt heel erg hoog. Iedereen heeft hier naartoe gewerkt. Iedereen is goed en heeft zich op en top voorbereid. Mijn traject richting Tokio verloopt goed. Dit seizoen is het de puntjes op de i zetten en hopen dat het zich uitbetaalt”, tracht Van Riessen uit te leggen hoe haar traject verloopt.

Ervaring
Tijdens de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 maakte de ex-schaatsster haar debuut op de Olympische Zomerspelen. “Toen was ik net anderhalf jaar baanwielrenster”, legt de sprintster uit. “Tijdens de Spelen lag de focus op de teamsprint. Dat ging best goed, maar ik merkte al snel dat ik voor de sprint en de keirin snelheid, kracht en tactisch vermogen te kort kwam. Voor Tokio moest ik dus op alle onderdelen verbeteren. De afgelopen jaren hebben we hier veel in geïnvesteerd, met een goed uitgewerkt plan. Dit jaar hoop ik nog extra ervaring op te doen, zodat ik helemaal klaar ben voor Tokio.”

De 32-jarige van Riessen heeft de afgelopen drie jaar veel geïnvesteerd in kracht, snelheid en tactiek. “Ik merk dat ik veel vooruitgang heb geboekt, zeker als ik mijn wedstrijden terugkijk. Mijn Wereldbeker-overwinning van vorig jaar was voor mij het moment dat ik dacht: ‘Goh, ik heb nu de stap gemaakt om aan de start te staan en mee te doen voor winst.’ Natuurlijk gaat dat nog niet elke wedstrijd, want ik maak soms nog fouten. Maar door die zege kreeg ik wel de bevestiging dat ik goed bezig ben met het oog op de Spelen.”

Naast de zojuist genoemde drie aspecten is de Leidse samen met haar ploeg, op zoek naar andere onderdelen die Van Riessen nog moet verbeteren. “We willen niets aan het toeval over laten. Ik heb de afgelopen drie jaar veel wedstrijden gereden. Dan kijken we of er nog meer verbeterpunten zijn. Is dat het geval, dan gaan we daarmee aan de slag.”

Laurine van Riessen (rechts) – foto: Cor Vos

Van de bijna horrorcrash naar Olympisch kampioene?
De beelden zullen bij menig wielervolger nog in het geheugen gegrift staan. Van Riessen die met hoge snelheid hoog in de baan op de laatste centimeter van de boarding rijdt. Zelf kan ze het zich ook nog goed herinneren. “Het is eigenlijk bizar dat ik daar niet gecrasht ben”, zegt ze al lachend. “Ik heb daar heel veel geluk gehad. Ik wilde mij niet laten wegdrukken, want het waren toch de Spelen. Dat ging natuurlijk bijna helemaal fout. Op een gegeven moment kreeg ik het gevoel, hetzelfde als bij het schaatsen: ‘ik ga dit niet houden en vallen’. Als je dan de beelden terugziet, zie je heel duidelijk dat het maar nét goed gaat. Maar tijdens de wedstrijd denk je vooral: ‘ik moet doorfietsen, ik moet op mijn fiets blijven zitten’.”

De Leidse krijgt nu de kans om het beeld van de vrouw die net niet valt om te zetten naar de vrouw die Olympische kampioene is. “Ja, dat zou wel een heel mooi resultaat zijn”, glundert ze. “Daar werk ik hard voor. Maar om jezelf als Olympisch kampioen te kronen, moet alles meezitten. De voorbereiding moet perfect verlopen, de vorm van de dag moet goed zijn. Zelfs de loting is heel belangrijk. Daarbij komen veel zaken kijken die je zelf niet in de hand hebt. Als je er alles aan gedaan hebt en het lukt, dan is dat mooi. Lukt het niet, dan is dat jammer. Soms win je en soms niet.”

Dit artikel delen:

2 Reacties

Bazzz 18 oktober 2019 om 21:44

Ik moet ook op alle onderdelen verbeteren om mee te doen voor de prijzen tijdens de olympische spelen.

0
vanSpringel 19 oktober 2019 om 01:38

“The ace of spades”.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone