Laurens ten Dam: “Heb Gesink goed kunnen helpen”

woensdag 13 mei 2015 om 09:51
Laurens ten Dam: “Heb Gesink goed kunnen helpen”

Laurens ten Dam was meer dan tevreden over zijn optreden in de derde etappe van de Tour of California in dienst van kopman Robert Gesink. “Ik kende een goede dag”, zegt hij op de website van zijn ploeg LottoNL-Jumbo. “Het is een tijd geleden dat ik de beste klimmers in een bergetappe zo makkelijk kon volgen. Ik had soms wat problemen in de afdalingen, maar kwam daar zonder kleerscheuren doorheen. Het lukte me om in de slotfase voor Robert te werken.”

Gesink sloop door zijn zesde plaats in San José de top tien binnen en staat nu zevende in het klassement. Ten Dam heeft zelf geen klassementsambities in California. “Op de laatste klim nam ik gas terug en koos ik mijn eigen tempo. Ik heb zelfs high-fives kunnen geven aan het publiek. Ze kennen me van vier eerdere deelnames aan deze race. We krijgen hier ook veel cadeaus, we hebben zelfs een liter bier gehad. Het is leuk om te zien dat wielrennen hier steeds populairder wordt.”

Ten Dam finishte uiteindelijk op de 39e plaats, ruim zeven minuten achter de verrassende winnaar Toms Skujins. De Let (Hincapie) voert na drie etappes het algemeen klassement aan.

Dit artikel delen:

40 Reacties

NumberSeventeen 13 mei 2015 om 09:54

Ik denk dat veel mensen niet door hebben hoe populair enkele renners zijn in de USA. Gesink maar vooral ten Dam hebben daar veel volgers. Mooi om te zien.

rahimns 13 mei 2015 om 10:04

Het was goed om Laurens weer eens vooraan te zien. Zijn vorm is na alle ellende in het voorjaar blijkbaar weer groeiende. Hij kan hopelijk zaterdag veel voor Robert betekenen.

robotour 13 mei 2015 om 10:07

“Op de laatste klim nam ik gas terug” ??? “Het is een tijd geleden dat ik de beste klimmers in een bergetappe zo makkelijk heb kunnen volgen” ???
Deze quotes roepen toch wel wat vraagtekens op. Volgens mij was het toch niet echt een zware bergetappe en zoveel supersterke klimmers rijden er nu ook weer niet rond, zelfs Sagan en Alaphilippe konden volgen etc.etc. Die laatste klim, hij bedoelt die van 4e cat.naar de finish ? Is wel lachen met Ten Dam – high fives geven i.p.v. gewoon samen in de groep van Gesink finishen.

Wheely 13 mei 2015 om 10:10

Fantastisch, een liter bier gehad! Zijn dag kan niet meer stuk. :)

Wheely 13 mei 2015 om 10:14

@robotour
Heb je wel gekeken? Ten Dam sleurde in de slotfase als een beul op kop, dankzij hem is er nog een hoop tijd terugepakt op Skuijns.

rahimns 13 mei 2015 om 10:18

@Robotour toevallig ook de etappe gisteravond gezien ?? Laurens heeft vooral op het vlakke deel na Mount Hamilton nog flink mee geholpen om de voorsprong van Skuijns terug te brengen en heeft hij idd het laatste deel laten lopen. Waarom nog energie verspillen dat hij de komende dagen in zijn rol als knecht voor Robert nodig zal hebben.

Edit: wat Wheely zegt ;)

Jandepandaman 13 mei 2015 om 10:26

Ik was ook blij verrast hoe Ten Dam hier koerst. Hij gaf er zoals rahimns ook aangeeft een flinke klop op in de laatste 15 km voor slotklim. En hij lijkt inderdaad weer beter in vorm te komen. Ben benieuwd hoelang hij Gesink naar boven kan sleuren op Mt. Baldy. Hopelijk een mooie Sky-achtige manier zodat Gesink in een zetel zit.

Wat betreft Robert. Die oogt erg goed. Erg alert voorin met een enthousiasme die me aanspreekt. Denk dat hij erg kan gaan verrassen op Mt. Baldy zoals het nu lijkt :D

Uitgaande van het voorbereidingswerk naar de Tour lijkt me dat de mannen goed op weg zijn. Gesink oogt alweer flink sterker dan afgelopen Romandië en Ten Dam misschien nog wel meer. Hopelijk dat Kelderman ook nog sterker wordt. Dan hebben we een mooi trio in de komende Tour.

robotour 13 mei 2015 om 10:27

@ wheely @ rahims We zijn weer gauw tevreden als hij wat kopwerk doet. Skuijns heeft de hele tijd op kop gereden en zijn voorsprong schommelde heel lang rond de 4 minuten en pas in de laatste 10km liet de voorsprong snel terug, maar toen was Ten Dam al aan het bier :):)

Tutu888 13 mei 2015 om 10:32

@Jandepandaman
En toch vind ik het dan jammer dat van de drie renners van TLJ die top 10 kunnen rijden in een grote ronde er geen één in de Giro van start is gegaan. Nu wordt alles weer op de Tour gezet daar waar m.i. spreiding van de talenten een grotere kans op succes heeft.

rahimns 13 mei 2015 om 10:36

@Tutu888 Is toch logisch met een start in Nederland dat de 2 kopmannen in de tour erbij willen zijn.

JasperVG 13 mei 2015 om 10:43

@robotour

Ik ben blij dat jij wel een accurate tijdwaarneming bij de hand had wat de organisatie van de Tour of California na liet.

On topic:
Heerlijk om te zien dat 2 van de 3 grote Nederlandse klimkrachten hier aanwezig is. Ten dam en Gesink kwakkelen het hele seizoen al een beetje, maar ze lijken toch de weg omhoog te hebben gevonden. Ten dam heeft toch ff wat tijd weggenomen van Skujins en dat zag er wel goed uit voor iemand die nog te maken heeft van de naweeën van een gebroken rip. Ik hoop dat we Ten dam zaterdag zo ook op kop kunnen zien sleuren en dat dat een voorbode mogen zijn voor de Tour. Een Ten dam in vorm is natuurlijk een luxe knecht en een Gesink in vorm is instaat om top 5 te rijden. Waar Kelderman zal staan zou denk ik afhangen van de vorm, maar ik denk dat Ten dam weer een stapje achteruit zou moeten doen en weer meer zou worden gezien als schaduwkopman/meesterknecht.

LaurentJalabert 13 mei 2015 om 10:46

Dit is echt het leukste bericht wat ik sinds tijden heb gelezen! Wat een vent! Lekker high-fivend naar boven rijden. Ik zie het helemaal voor me!

vinnievidefietsen 13 mei 2015 om 10:49

@rahimns: dat is waar, maar Ten Dam had dit jaar ook naar de Giro kunnen gaan om Kruissie bij te staan. Nu ben je er straks met 3 kopmannen, beetje veel vind ik zelf en daarmee laten ze Steven een beetje alleen rondspartelen. Dat had een enorm verschil kunnen maken, zeker ook met een Leezer of Tankink erbij. Met Keizer in de kopgroep had gisteren dus niemand de scherpte om hem verder van voren te houden en dat is jammer en tekent de onervarenheid van de rest van de groep, het Giro team is in de breedte veel te zwak en onervaren en dat vind ik vervolgens weer amateuristisch van de ploegleiding.

Tutu888 13 mei 2015 om 10:58

Ik kan het niet helemaal beoordelen maar de reden dat Kruijswijk gisteren niet meekon ligt wellicht voor een groot deel in het feit dat hij volledig geïsoleerd kwam te zitten en daardoor op een verkeerd moment achterin de groep zat. Indien TLJ uit de poel ten Dam, Tankink, Martens en De Weert twee renners mee had genomen naar de Giro was dit wellicht niet gebeurd.
Het niet starten van Bennett is natuurlijk pure pech maar ik heb ook mijn twijfels over het meegaan van Keizer in de ontsnapping gisteren. De enige renner die Kruijswijk bergop kan ondersteunen laten ze naar voren gaan….

nickdt 13 mei 2015 om 11:02

Tjallingii moet ook over zulke bergen meekomen, mits in goede doen. Slaat dus nergens op wat je zegt.

BAM 13 mei 2015 om 11:05

Ten Dam op zijn best ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=MqoWNVzu8Ss

Tutu888 13 mei 2015 om 11:14

@nickdt
De Tjallingii van voorgaande jaren die bv in Milaan-San Remo de kopgroep uit elkaar ranselde. Die zou Kruijswijk wellicht hebben kunnen ondersteunen. Maar die Tjallingii heb ik dit jaar nog niet gezien.

chasse patat 13 mei 2015 om 11:16

Over pret gesproken bij ten Dam…Skujins kan er ook wat van.
Wat een geweldige foto van Skujins !!!! Hij geniet zo te zien volop.

Lombarda 13 mei 2015 om 11:21

Als hij zaterdag Gesink ook goed kan helpen dan heeft hij zijn biertje wel verdiend.

robotour 13 mei 2015 om 11:26

@ LaurentJalabert We hebben het over topsport, niet over een toertocht met touristen.
Ik mag aannemen dat Laurens Ten Dam betaald wordt om prestaties te leveren en niet om high fivend rond te rijden.

En wat betreft de Tour de France de verwachtingen zijn mijn inziens al
weer te hoog gespannen, zeker nu Gesink misschien de Ronde van California weleens zou kunnen winnen.

Wheely 13 mei 2015 om 11:52

@BAM & chasse patat
Haha, super filmpje & mooie foto!

JasperVG 13 mei 2015 om 12:01

@robotour

De verwachtingen voor de tour zijn helemaal niet te hoog gespannen. Maar als je realistisch bent en je hebt een (mogelijke) Gesink in topvorm mee naar de tour dan is die instaat om top 5 te rijden. Ik denk dat dat ook zijn eigen uitgangspunt is. Maar de vraag is of hij wel in topvorm komt. Wel denk ik dat de tlj leiding minstens voor een top 10 klassering gaat en dat is hun ook goed recht met 3 renners die top 10 grote ronde hebben gereden.

vinnievidefietsen 13 mei 2015 om 12:12

Laten ze nu eerst eens voor een mooie overwinning in een bergetappe gaan, altijd maar dat gekloot om die plek 5 t/m 12, whatever, wie onthoudt dat? Ik wil weer een etappe zoals La Plagne, spannend en genieten voor ons als Nederlanders, wanneer en wie oh wie??

robotour 13 mei 2015 om 12:21

@vinnievidefietsen helemaal mee eens. Zoals Theunissen en Rooks in hun goede tijd (misschien niet helemaal het “zuivere” voorbeeld, maar toch – lekker aanvallen in de bergen en dan wel zien wat er van komt.

@JasperVG een Gesink in topvorm TOP-5 in de Tour, dat zal een hele Tour worden met Contador, Nibali, Froome, Quintana, Valverde, Rodriquez etc, en dan mag er nergens wat mis gaan onderweg drie weken lang…. Ik ben bang dat die druk en stress weer te veel zullen zijn. Laat hem nauw gewoon fietsen met zijn hoofd vrij en niet in strak keurslijf van doelstellingen.

schipperaar 13 mei 2015 om 12:35

@tutu
Helpers of niet, Kruiswijk zal het bergop toch alleen moeten doen als ie boven de rest steekt van zijn team, tegen die blauwe tgv was niemand opgewassen.

Headlines

Materiaalzone

Populair