Laurens De Plus: “We hebben geluk gehad, het had veel erger kunnen eindigen”

Laurens De Plus: “We hebben geluk gehad, het had veel erger kunnen eindigen”

foto: Sirotti (archief)

woensdag 7 februari 2018 om 09:35

Laurens De Plus heeft in een blog gereageerd op het trainingsongeluk dat hij en Petr Vakoč eind januari hadden met een vrachtwagen. De Belgische klimmer van Quick-Step Floors realiseert zich dat ze geluk hebben gehad. “In de zin dat het veel erger had kunnen eindigen, voor Petr en mijzelf”, schrijft de 22-jarige coureur.

“Ik herinner mij niets van het ongeluk. Wat ik nog weet is dat alles heel stil was, dat we aan het lachen waren en dat ik plots op de grond lag. Zo onwerkelijk! Het was een rare ervaring en heel pijnlijk. Uiteindelijk realiseerde ik mij dat Petr en ik waren aangereden door een truck”, aldus De Plus. Direct waren ploeggenoot Bob Jungels en twee begeleiders ter plaatse om ze te kalmeren. “Het duurde even om in het ziekenhuis te komen, omdat het ongeluk in een klein dorpje gebeurde.”

De Plus is ‘teleurgesteld en verdrietig’ over wat er allemaal gebeurd is. Hij vindt het mentaal lastig. “Alweer, want na mijn valpartij in de Ronde van Lombardije in oktober begon ik mij weer goed te voelen. Mijn lichaam voelde veel beter en de vorm kwam eraan. Geen twijfel dat dit een enorme tegenslag is. Maar wat kan ik anders doen dan mijn hoofd omhoog houden en positief blijven?”, vraagt hij zich af. “Een dergelijk ongeluk is iets dat je niemand wenst mee te maken, maar het goede is dat ik weet dat ik in staat ben om terug te komen, mentaal en fysiek. Ik weet dat ik sterker terug zal komen.”

Speciale band met Vakoč en Jungels
Na het ongeluk werden De Plus en Vakoč naar het ziekenhuis van Nelspruit gebracht. De Tsjech had enkele rugwervels gebroken en De Plus had breukjes in het bekken, meerdere schaafwonden en een kleine kneuzing van de longen en de nieren. “Petr en ik waren de hele tijd samen, wat enige troost gaf om met je teamgenoot en goede vriend te kunnen praten. Natuurlijk was het ook lastig om je ploeggenoot pijn te zien hebben”, schrijft De Plus. “Ik kon niet slapen voor ik de uitkomst van zijn operatie zou weten.”

De Plus bleef uiteindelijk zes dagen in het ziekenhuis. De vele bezoeken van Jungels en de begeleiders van de ploeg deden hem goed. “Ik denk dat ze mijn gezicht zagen veranderen toen zij binnen kwamen. Je bent de hele dag in dat ziekenhuis en dan zie je opeens je vrienden”, legt hij uit. Jungels gaf zijn twee ploegmaats een ketting met het Afrikaanse symbool van eenheid. “Als wij nog eens samen koersen in de toekomst, dan kunnen we veel dieper gaan dan wie dan ook. We zullen altijd een speciale band hebben samen en zullen dit altijd blijven herinneren.”

De Plus is inmiddels thuis, waar hij verder herstelt van zijn zware val. “Ik kijk uit naar het moment dat ik weer mag trainen, als mijn lichaam is hersteld”, zegt hij. “Ik moet nu voornamelijk in bed blijven of op de bank liggen, om mijn bekken het best te laten herstellen. Ik word nu wel een heel goede FIFA-speler, maar ik kan niet wachten om weer te gaan trainen en koersen.”

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair