Laurens De Plus hersteld van ‘virale vermoeidheid’. “Lange rustperiode was broodnodig”

Laurens De Plus hersteld van ‘virale vermoeidheid’. “Lange rustperiode was broodnodig”

foto: Cor Vos

dinsdag 14 december 2021 om 17:27
Interview

Laurens De Plus is weer renner! Na maanden in anonimiteit sprak de 26-jarige Oost-Vlaming vandaag de Belgische media toe. De klimmer van INEOS Grenadiers hoopt op termijn weer zijn oude niveau te halen, maar doet voorlopig geen concrete uitspraken over zijn verwachtingen, laat staan resultaten. “Laat me maar groeien in de luwte”, vertelt hij. “Ik blijf graag low profile.”

Nadat hij in 2020 werd afgeremd door de coronapandemie enerzijds en een hardnekkige heupblessure anderzijds, begon Laurens De Plus vol goede moed aan 2021. Hij reed een voortreffelijke Parijs-Nice, maar in de Ronde van het Baskenland liep het toch weer fout. Het was even zoeken naar de oorzaak, maar uiteindelijk bleek ‘virale vermoeidheid’ de boosdoener. De Plus trok er de stekker uit. En dat deed hij nogal letterlijk, geeft hij toe.

“Eerlijk? Ik wilde gerust gelaten worden”, bevestigt hij. “Berichtjes van collega-renners? Ik kreeg ze wel, maar ik beantwoordde ze niet. Een beetje egoïstisch op dat moment, maar een goede vriend begrijpt dat wel. Ik had die rust broodnodig. En wat nestwarmte. Zo ging ik opnieuw bij mijn ouders inwonen. Zij en mijn broer gaven me rust én energie. En om de paar dagen had ik contact met de ploegleiding van INEOS. Geweldig hoe ik daar werd en nog steeds word gesteund.”

DNA
De Plus kan niet genoeg benadrukken hoe hij het naar zijn zin heeft bij het Britse topteam. “Geen team ter wereld zorgt zo goed voor haar renners als Team INEOS. Onze gezondheid en welzijn primeert. ‘Dat zit in ons DNA’, zei Dave (Brailsford, red) me ooit. Intussen weet ik dat dat honderd procent klopt. Nooit hebben ze enige druk op me uitgeoefend, nooit hebben ze me met de vinger gewezen. Je zou dat misschien niet verwachten van een topteam, maar het is gewoon zo.”

Laurens De Plus aan het werk in Parijs-Nice – foto: Cor Vos

Sinds dit najaar ziet De Plus weer licht aan het eind van de tunnel. “Op 1 september haalde ik de fiets weer van stal en begon ik terug op te bouwen. Fysiologisch ben ik weer in orde. Mijn capaciteiten zijn niet weg. Daar heb ik trouwens nooit aan getwijfeld. Momenteel ben ik op Mallorca op stage met de ploeg. Het doet goed weer onder de mensen te zijn. Om weer te kunnen afzien.”

“Eergisteren maalden we samen 200 kilometer af”, vertelt hij enthousiast. “Met een kilootje te veel nog, maar dat geeft niet. Ik heb vroeger genoeg in mijn reserves getast. Ik doe het nu stap per stap. Te snel weer goed willen worden, is één van de grootste valkuilen.”

Low profile
Dat hij nog ambities heeft, steekt hij niet onder stoelen of banken. Maar over concrete plannen en doelen moet je bij Laurens De Plus vandaag niet zijn. “De weg voor de komende jaren is uitgestippeld, maar die ga ik hier niet uit de doeken doen. Ik hoop dat jullie daar begrip voor willen opbrengen. Ik weet overigens nog niet waar ik opnieuw in competitie kom. Dat gaan we last minute beslissen. Maar ik mik in eerste instantie op kleinere rittenkoersen. Geen wedstrijden genre Parijs-Nice. Dat is voor later.”

“Me weer amuseren is het eerste doel. Pas richting de zomer zal ik wellicht weer grotere koersen gaan rijden. Wellicht ook een grote ronde. Maar ik wil de eerste maanden de nodige flexibiliteit aan de dag leggen. Uit schrik om te hervallen? Neen, niet echt. Eerder omdat ik me low profile wil opstellen. Zo was ik in het verleden ook op mijn best. Hoe minder druk, hoe beter ik functioneer. Ik heb geen zin om mezelf voorbij te hollen.”

Dit artikel delen:

32 Reacties

Murcia 14 december 2021 om 17:36

Ik wens Laurens het allerbeste maar low profile blijven lijkt me een utopie in topsport en bij een team als INEOS. Hij heeft dacht ik een contract tot en met 2023 maar men zal toch meer van hem verwachten dan een renner die zijn plezier weer wil terug vinden, hij zal een niet gering salaris krijgen en voor wat hoort wat. Wel fijn om te lezen dat hij veel steun heeft gekregen van de ploeg in het afgelopen jaar.

0
Cochise 14 december 2021 om 18:16

Low profile is vooral als Belgisch renner een utopie… Als hij pakweg 7e wordt in een bergrit in de Tour of the Alps roepen ze hem ongetwijfeld meteen naar het kopmanschap in de Giro.

0
Dikke Man 14 december 2021 om 17:37

Ik hoop het beste voor hem, echt, maar ik zie hem als een oldtimer. Hij zou het perfect moeten doen, maar er gaat toch altijd weer iets kapot. De vraag is hoelang hij het volhoudt voordat iets anders afhaakt.

0
josi 14 december 2021 om 18:51

Hopelijk komt hij weer terug op niveau. Hij is in ieder geval nog jong genoeg.

0
SolitaryShell 14 december 2021 om 18:53
Quote:
Hij reed een voortreffelijke Parijs-Nice

Nou nou.

0
Reutemeteut 14 december 2021 om 21:36

Haha, ja. Lijkt wel een persvoorlichter-stuk op sommige plaatsen dit artikel.

Hij is weer renner!

0
Turtlehead 15 december 2021 om 21:07

"Intussen had De Plus wel al een contract getekend bij Ineos-Grenadiers, maar bij de Britten draaide het voorjaar ook al half in de soep.
In Parijs-Nice en de Ronde van het Baskenland kon hij geen potten breken."
Was getekend: Sporza.be, 28 juli 2021 (link)

0
Panache 14 december 2021 om 19:06

“De Plus trok er de stekker uit. En dat deed hij nogal letterlijk, geeft hij toe.”

Ik zie het voor me, met de stekker in de hand en het licht uit. Dan ben je inderdaad zoekende als coureur. Maar of je in je eentje in het donker de goesting en topvorm vindt?

0
Reutemeteut 14 december 2021 om 21:36

Hij had een Jolande Sap-momentje.

0
xistnc 14 december 2021 om 19:15

In het tussenseizoen hoor je wel vaker regelmatig dat kwakkelende renners opeens weer in orde zijn. Hopelijk kan hij het ook laten zien – en dan mag de lat best weer wat hoger liggen dan die zogenaamd ‘voortreffelijke’ Parijs – Nice.

0
Polleke 14 december 2021 om 19:45

Wtf is ‘virale vermoeidheid’?…

0
Martijn Arensman 14 december 2021 om 19:56

Ik denk ziekte van Pfeiffer, aka klierkoorts aka Epstein Barr.

0
kleomantre 14 december 2021 om 19:57

Iemand die Covid-moe is?

0
Dikke Man 14 december 2021 om 20:35

Mondkapje op anders nies ik die vermoeidheid zo in je Polleke! Of dat hij na al zijn gesukkel zo bekend is geworden met zijn vermoeidheid dat het viraal is gegaan. Eigenlijk interpreteerde ik het als stress/burn-out maar wat Martijn zegt kan ook goed kloppen.

0
Petje 14 december 2021 om 19:55

Blijf het vreemd en jammer vinden dat hij jumbo verlaten heeft

0
SolitaryShell 14 december 2021 om 21:06

De bankier van Laurens is het niet met je eens.

0
Dantiest 14 december 2021 om 21:08

Hebbn ‘m bij JV mooi naar de kl*te geholpe en een de collega’s van Ineos opgelicht. Gelukkig zijn die ‘m nu weer op aan het bouwen.

0
S. Morgenstern 14 december 2021 om 21:20

Op welke manier hebben ze dat gedaan? Volgens mij heeft De Plus in eerdere interviews aangegeven dat de laatste vertraindheid niet uit die tijd stamde

0
Dantiest 14 december 2021 om 21:27

Ze zijn tekortgeschoten in het monitoren van zijn vermoeidheidsindicators.

0
S. Morgenstern 14 december 2021 om 21:48

Hij heeft daar het laatste seizoen na een paar maanden volledig aan de kant gestaan met een heupblessure. Lijkt me sterk dat hij toen de basis heeft gelegd. De overtraining/oververmoeidheid ging volgens mij pas spelen richting Baskenland van dit seizoen.

0
Lalsacien 14 december 2021 om 21:55

@Dantiest je hebt onder een andere naam al eerder dingen over de Plus verkondigd. Daar klopte geen hout van. Je bent niet meer serieus te nemen.

0
Dantiest 14 december 2021 om 22:24

Huh onder welke naam? Wat bazel jij nou?
Jij bent net niet serieus te nemen elzasser.

0
Lalsacien 14 december 2021 om 22:48

@Dantiest gebruik je spiegel.
Je kraamt dezelfde onzin uit als iemand die verwijderd is voordat jij op het forum tevoorschijn kwam.

0
Dantiest 14 december 2021 om 23:12

Alsacien
U doet nogal hautain. En u verzint zaken.

0
Lalsacien 14 december 2021 om 23:15

Kijk nu herken je het wel bij een ander. Dat is de eerste stap.

0
Murcia 14 december 2021 om 23:45

Er is natuurlijk niks verzonnen door Lalsacien, de oude gebruikersnaam verwijzend naar de bijnaam van een tragische spaanse klimmer staat nog gewoon op het profiel van Dantiest die kennelijk aan een acute vorm van geheugenverlies leidt.

0
Romāns Vainšteins 14 december 2021 om 23:55

Hahaha.

Daarom zeg ik ook : desnoods haal je eens Grimay en Teklanogwa door elkaar maar verander nooit je naam. Ze vinden je sowieso!

0
Dantiest 15 december 2021 om 16:01

Murcia

Wat heeft Chaba dan gezegd over De Plus?
Volgens mij niks.

Dus u bent ook maar lukraak in het rond aan het schieten.

0
Marik 15 december 2021 om 16:17

Dantiest a.k.a. Chaba Jimenez, advies van mijn kant: stop met deze wanvertoning en stop met jezelf nog verder voor schut te zetten.

0
Dantiest 15 december 2021 om 16:47

Nog een schoolmeester hierboven die andere forumleden meent te moeten vertellen wat zij zouden moeten doen…

Vreemd gedrag. Ik ventileer slechts dat wat ik denk op basis van de beelden die ik gezien heb. De ontbolstering van een groot talent. De Plus groeide sterk, zijn conditie was uitmuntend in de bewuste Tour. Maar hij is daarna niet meer hersteld van de roofbouw die TJV op hem gepleegd heeft. Kort daarna mag hij vertrekken. Dat strookt niet met hun publieke statements over ontwikkeling van talent.

Kennelijk is er een soort drang om een afwijkende visie met het vingertje te wijzen. Omdat deze niet in 'het' rooskleurige narratief past? Tja,

0
Michiel 15 december 2021 om 16:54

Vvmu is een groot goed. Ik schaar me achter Dantiest, ook al vind ik zijn reactie onzin

0
Woutje 16 december 2021 om 16:06

Mooi om te horen. Zet hem op Laurens

0

Headlines

Populair

Materiaalzone