Lars van der Haar eerste Europese kampioen bij de profs

zaterdag 7 november 2015 om 16:04
Lars van der Haar eerste Europese kampioen bij de profs

Foto: Gauthier

Lars van der Haar heeft zich tot de allereerste Europese kampioen bij de profs gekroond. De Nederlander was in de slotronde de betere van de Belg Wout van Aert. Man van de streek Kevin Pauwels veroverde het brons in Huijbergen.

Thuisrijder en jarige Tom Meeusen was zeer gemotiveerd en schoot als eerste uit de startblokken. Onder zijn impuls vormde er zich een kopgroep van vier met daarbij ook Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout en Fransman Clément Venturini. Topfavorieten Wout van Aert en Lars van der Haar wilden op dat moment nog niet te diep gaan en lieten begaan. Kevin Pauwels had zijn start volledig gemist door een lekke band.

Beurt om beurt zetten de Belgen in de kopgroep de verrassend sterke Venturini onder druk, maar de poging van Sweeck droeg het verst. De neoprof nam tot tien seconden voorsprong op een groepje, waarbij ook de topfavorieten inmiddels waren komen aansluiten. Maar in de derde ronde had Wout van Aert genoeg van al het getreuzel. De poulain van ex-winnaar Niels Albert plaatste zijn eerste versnelling van de dag, die enkel gevolgd kon worden door Van der Haar en zijn landgenoot Michael Vanthourenhout. Het drietal reed in een ruk naar Sweeck toe, maar net op dat moment kwam Vanthourenhout ten val. Op die manier kwamen de twee topfavorieten plots met zijn tweeën aan de leiding.

Met nog twintig minuten te gaan, besloot Van Aert zijn Nederlandse concurrent onder druk te zetten op de looppassages in het zand. Van Aert reed een tiental seconden weg en leek al bijna zeker van de winst, tot hij plots zichzelf tegenkwam. Daarvan profiteerde Van der Haar optimaal, waardoor twee leiders samen de slotronde ingingen. Van der Haar zette in die slotronde Van Aert te voet op een lastige helling en sloeg zo een beslissend gat. Van Aert probeerde nog wel dichterbij te komen, maar strandde aan de finish op twintig seconden. Kevin Pauwels kende amper concurrentie in zijn strijd om het brons.

Europees kampioenschap veldrijden 2015
Mannen elite

1. flag-nl Lars van der Haar
2. flag-be Wout van Aert
3. flag-be Kevin Pauwels
4. flag-be Michael Vanthourenhout
5. flag-ch Julien Taramarcaz
6. flag-nl Thijs van Amerongen
7. flag-be Laurens Sweeck
8. flag-nl Corné van Kessel
9. flag-cz Radomir Simunek
10. flag-be Tim Merlier

[poll id=”141″]

Dit artikel delen:

30 Reacties

ikbenprocycling 7 november 2015 om 16:05

Klasbak Lars!

0
karper 7 november 2015 om 16:05

Mooie wedstrijd. ik dacht dat Wout hem in de pocket had maar maakte toch een foutje (en later nog eens) op die strook.

0
ValverdeBassoNibali 7 november 2015 om 16:05

Waaaat? Ik zette de livestream af toen Van Aert weer eens wegreed.

0
Wheely 7 november 2015 om 16:07

Nice!

Zijn we toch nog Europees kampioen geworden! ;)

0
Purito 7 november 2015 om 16:08

@VBN
Successupporter ;)

Prachtige wedstrijd hoor. Van Aert is dus kwetsbaar als er echt veel druk op staat. Biedt kansen voor Zolder!

0
ikbenprocycling 7 november 2015 om 16:08

Hahahah! Het was toch duidelijk dat Lars Wout op het laatst een neus ging zetten (om het op z’n Vlaams te zeggen :-)

0
LutsenkoFan 7 november 2015 om 16:09

Lars rijdt ze allemaal de snot voor de ogen!

0
DeGroteMolen 7 november 2015 om 16:12

Schitterende zege! Van Aert duidelijk minder inhoud vandaag dan hij zelf verwachte. Gewoon afgetroefd door een sterkere van der Haar.

0
Purito 7 november 2015 om 16:14

Mijn complimenten trouwens voor Omroep Brabant. Prima VB en NB, interviews, registratie en commentaar. Vooral Marianne Vos was echt een aanwinst. Ook een prima interviewer/presentator, goede vragen en komt makkelijk uit zijn woorden.

Kwalitatief geen verschil met Sporza.

0
Smuckinho 7 november 2015 om 16:19

Spannende strijd! Ik had niet meer verwacht dat VDH nog terug zou komen, laat staan winnen.

En wat Purito zegt: Erg fijne uitzending van Omroep Brabant. Marianne is zeer prettig om naar te luisteren! Al zie ik haar liever natuurlijk op de fiets ;)

0
Dolfy 7 november 2015 om 16:23

Knappe zege van Van der Haar. Zoals iedereen dacht ik van nou het is gebeurd, Van Aert wint maar het was duidelijk op in de laatste rondes. Dat zag je op loopstrook in de duinzone in de laatste ronde ook. Daar pakte Van Aert meestal zijn voorsprong sowieso op Van der Haar en nu liep Van der Haar juist verder weg van Van Aert daar.

0
xistnc 7 november 2015 om 16:26

Ja, absoluut genoten van de uitzending op Omroep Brabant en van het deskundige commentaar van Marianne in het bijzonder. Goed dat er regionale zenders zijn als L1, Drenthe en Brabant die in het gat stappen dat ontstaat omdat de NOS logischerwijs andere keuzes maakt.

0
tendam 7 november 2015 om 16:28

Die Job van der Zon (?) van Omroep Brabant is me al vaker opgevallen, die gast weet waar hij over praat. Inderdaad, deze mensen kun je zo op de NOS neerzetten en dan gaat de wielerverslaggeving in niveau 3 stappen omhoog. Maar goed, daar hebben ze volgend jaar Herman de Schermman ;)

Mooi voor Van der Haar, nooit opgeven. Wat een bijtertje.

0
SolerEritrean 7 november 2015 om 16:30

Mooie wedstrijd gezien :) Met Mathieu VdPoel terug heerst Nederland toch wel in deze kleine sport. Het is misschien een kleine sport, toch wel echt een ideale gelegenheid om in het weekend een uurtje ervoor in de zetel te gaan zitten

0
karper 7 november 2015 om 16:32

Mooi parcours, mooie koers met die heuveltjes. Promotie voor het veldrijden. olympisch maken en het wordt nog een grote sport.

0
karper 7 november 2015 om 16:33

Commentaar en inverviews waren een verademing door Omroep Brabant t.o.v. de NOS.
Marianne Vos mag later wel Ducrot vervangen… Echt een liefhebster van de sport.

0
Daan° 7 november 2015 om 16:45

Mooi hoor dat EK! 1ste trui voor van der Haar dit seizoen, dat er nog vele mogen volgen..

Omroep Brabant echt een topuitzending, kan de NOS zeker wat van leren, en Marianne heeft haar nieuwe passie al gevonden!

0
Verweggistan 7 november 2015 om 16:45

Was een leuk kampioenschap. Met Venturini die in het begin goed meedeed (werd uiteindelijk pas 18e), Simunek die weer eens top10 rijdt. Godrie knap 13e.

0
Purito 7 november 2015 om 16:48

@Verweggistan
Jammer dat Mourey in de opwarming viel. Die had misschien op ervaring wel top-10 kunnen rijden.

0
Jan Blokland 7 november 2015 om 16:56

Jan Blokland – 6 november 2015 om 13:12 – Bewerkt op 06 november 2015 om 14:16
@Burgravio. Waarom zou Van Aert hier met twee vingers in zijn neus winnen, terwijl Van der Haar ook al twee crossen heeft gewonnen waaronder Valkenburg. Dit is wel een parcour voor Van der Haar. Het is te gemakkelijk om te zeggen dat Van Aert hier wel weer even gaat winnen omdat hij veel wint. Hij kan ook niet alles winnen is gebleken. Natuurlijk is hij de favoriet als je acht van de tien crossen wint, maar dat zegt niet altijd alles blijkt uit de twee overwinningen van Van der Haar.

DAT BEDOEL IK DUS! Hoezo met 2 vingers in de neus

0
Erkanermaar1dewinnaarzijn 7 november 2015 om 17:08

Ik heb genoten.
En het commentaar op Omroep Brabant tv viel mij nog niet tegen ook.

0
girardengo 7 november 2015 om 17:46

Mooie en verdiende overwinning van Van der Haar! Ik kan herhalen dat Van der Poel nog niet nodig is om Van Aert tegenstand te bieden. Als hij terugkeert is het zelfs twee tegen een. Naar mijn idee rijdt Van Aert te veel met het idee dat hij alles moet/wil winnen. Dat kan hem af en toe lelijk opbreken. Erfenis van Nijs die dat ook had?

0
hanjovdberg 7 november 2015 om 18:06

Men kan wel blijven roepen dat Wout van Aert al 8x geeft gewonnen maar daar heeft Lars niet allemaal meegedaan. Ook heeft Lars aangegeven dat hij weer scherp moest worden na zijn wegeseizoen. Voorlopig staat Lars er elke keer als de wedstrijd echt belangrijk is. En dan is een keer 2e of 3e worden echt niet beschamend.

0
thorsen 7 november 2015 om 18:31

Ik had niet meteen door dat dit echt ging om een trui die je een jaar draagt. Wel mooi dat Lars hem dan pakt.

0
maklukzat 7 november 2015 om 18:58

Opmerkelijke terugval van Wout van Aert. Leek toch echt de sterkste en in 1x is het gebeurt.
Zit me wel af te vragen hoe belangrijk die titel nu echt is voor de Belgen. Morgen in Ruddervoorde zullen de Belgen er wel weer staan.

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone