Lars Boom begint crossseizoen: “Ik moet er nog een beetje inkomen”

Lars Boom begint crossseizoen: “Ik moet er nog een beetje inkomen”

Foto: Rudie Ottens

donderdag 8 december 2016 om 17:10

De eerste veldrit van Lars Boom dit seizoen was zonder meer een tegenvaller. In het Baskische Asteasu kwam hij pas als negende over de aankomst, toch laat de Vlijmenaar zich allesbehalve ontmoedigen. “Alle begin is lastig”, vertelt een strijdlustige Boom aan WielerFlits. Pas over iets meer dan een maand wil hij op zijn best zijn tijdens het NK en WK.

Een gemiddelde snelheid van dertig kilometer per uur, een temperatuur van twintig graden en geen spatje modder. Het zijn niet meteen de omstandigheden die je aan een cyclocross linkt, maar Boom moest er vanmiddag in Asteasu wel mee afrekenen. “Dit was echt een heel snelle cross. De gemiddelde snelheid lag erg hoog en dat maakt het mij natuurlijk niet makkelijker om te hier beginnen.”

“Of dit resultaat dan ingecalculeerd was? Niets is ingecalculeerd. Ik ben van start gegaan met de ambitie om te kijken hoe ver ik al kan komen en heb voor mijn plekje gereden. Alleen waren het geen makkelijke omstandigheden en had ik in het eerste half uur redelijk wat problemen met de bochten. Natuurlijk had ik wel wat techniektraining gedaan, maar het is toch altijd wennen aan de techniek en snelheid in de bochten tijdens de koers.”

Geen zorgen
Boom, komende week nog drie keer in Spaans Baskenland aan het werk te zien, maakt zich dan ook weinig zorgen. “De eerste cross is altijd lastig, dat weet ik nog van vorig jaar. Ik voel mezelf wel prima, maar ik moet er nog een beetje inkomen en dan gaat het vanzelf steeds beter. Wel hoop ik komende week nog enkele UCI-punten te rapen. Dat is nog steeds het doel en dat is vandaag een beetje mislukt.”

Ook afgelopen jaar verliep de eerste veldritconfrontatie van Boom niet van een leien dakje. In Zolder kwam hij toen als laatste en met veel pijn aan de rug over de streep. “Dat klopt, er zat toen iets niet helemaal goed in mijn nek en bekken”, herinnert hij zich. “Ook nu had ik wat last, maar niet zo erg als toen. Het is normaal dat je in je eerste cross wat last hebt door de hoge inspanning, maar als ik goed stretch en me laat masseren is dat snel van de baan.”

Na nog drie Baskische crossjes, de ploegstage en de ploegvoorstelling van LottoNL-Jumbo, zien we Boom op 26 december voor het eerst in onze contreien aan het werk. “Dan moet ik wel strijden tegen de wereldtop en dus moet ik beter zijn dan hier. Er steken er twee bovenuit en daaronder is het niveau ook heel hoog. Ik wil alles eruit halen, maar het is te hoog gegrepen om te denken dat ik meekan met Wout en Mathieu. Dat kan gewoon niet.”

NK én WK
Toch wil Boom graag meedoen aan het NK, drie Wereldbekers en het WK. “En niet enkel voor de lol”, verduidelijkt de Astana-renner. “De hoofdreden is natuurlijk mijn liefde voor de cross, maar ook met de weg in het vooruitzicht is dit belangrijk. Ik wil weer een goede tijdrit en proloog in de benen krijgen en daar moet ik gewoon een aantal keer diep voor gaan. Ik wil niet meerijden als figurant, maar ga zo hard mogelijk koersen en blijven vechten. Top-10 is niet voldoende.”

De ex-wereldkampioen moet er wel voor zorgen dat hij geselecteerd raakt door bondscoach Gerben de Knegt. Afgelopen jaar selecteerde Johan Lammerts hem ‘vanwege zijn verleden als crosser.’ Verwacht hij dat De Knegt hetzelfde doet? “Dat weet ik niet. Ik heb een goed contact met Gerben, maar moet wel laten zien dat ik bij de top-6 van Nederland behoor. Zo simpel is dat.”

Voorlopig veldritprogramma Lars Boom
flag-es Elorrio (10 december)
flag-es Igorre (11 december)
flag-es Valencia (18 december)
flag-be WB Zolder (26 december)
flag-nl Surhuisterveen (4 januari)
flag-nl NK Sint-Michielsgestel (8 januari)
flag-it WB Fiuggi-Rome (15 januari)
flag-nl WB Hoogerheide (22 januari)
flag-lu WK Belvaux (29 januari)

Dit artikel delen:

28 Reacties

aapdedino 8 december 2016 om 17:21

Interessant verhaal. Ben benieuwd hoe ver hij het schopt dit jaar. Kan een goede hulp zijn voor Van der Poel

Rondo 8 december 2016 om 17:44

Zonder meer een tegenvaller ?
Heb de schrijver te hoge verwachtingen ofzo ?
Tweede startrij, eerste cross, toch mooi top tien.
Komt wel goed met Boom, Wereld Kampioen ben je voor het leven, gewoon er nog even inkomen.

Kdockx 8 december 2016 om 18:01

@Rondo: Als je de andere namen in de top10 bekijkt is het toch echt wel een tegenvaller hoor…
(Ismael Esteban won de cross: echt nog nooit van die mens gehoord)

MME 8 december 2016 om 18:17

Beetje hetzelfde als vorig jaar. Slechte uitslag in de eerste cross en op het WK toch een hele mooie prestatie neergezet.

ikbenprocycling 8 december 2016 om 18:28

Gewoon leuk dat hij meedraait. Baat het niet, schaadt het niet. Hoop wel dat hij wat meer in beeld wordt gebracht, ook als hij ergens achter de eerste 10 zwoegt, moddert en ploetert.

tylerhamilton 8 december 2016 om 18:36

Top 6 van Nl zal wel lukken denk ik, na MvdP, LvdH, CvK, DvdP en Stan Godrie kun je Boom normaal gezien wel plaatsen lijkt mij.

marehoek 8 december 2016 om 18:41

Als het “inkomen” maar niet te lang duurt, want anders is het seizoen
al voorbij.
Maar eerlijk gezegd ik verwacht niets van hem.
Ik hoop dat hij mij gaat “verrassen” maar ???????????

dikkechaap 8 december 2016 om 20:32

Zeldzaam laag niveau in de reactiepanelen op het moment.

Turtlehead 8 december 2016 om 20:55

Zucht, Boom moet presteren, niet zoveel kletsen.

Chrys 8 december 2016 om 21:47

@turtlehead
“O sorry meneer de journalist, ik moet presteren, dus geen interviews vandaag!”

wiebipedia 8 december 2016 om 22:29

^^ dat dus.

Verwacht dat Boom er wel staat op tijd. Die jongen heeft zo veel kwaliteit

richi 8 december 2016 om 22:47

“nog een beetje inkomen” volgens mij nog een hele weg van ruim achter Stan Godrie naar richting de wereldtop. Ik wens Lars alle succes. Zou wel heel mooi zijn als hij weer op zijn ouder cross niveau zou kunnen komen.

Jibi 8 december 2016 om 22:52

Lars Boom is een pientere kerel. Als je kijkt op wvcycling.com dan zie je zijn feitelijk dalende “prestaties”. Toch zijn journalisten niet tegen hem opgewassen. De feitelijke controleerbare prestaties zijn er niet,maar als Lars wat zegt dan haalt het de voorpagina. Een andere renner die zo weinig resultaten kon voorleggen over de afgelopen jaren zou geen contract meer krijgen. Maar zijn vriendje Nico Verhoeven deinst daar niet voor terug. IKk durf te beweren dat Lars geen enkele prestatie gaat neerzetten in het veld en pienter als hij is geeft hiju nun complimenten aan Mathieu van der Poel. Die Lars toch. Samenvattend: alleen resultaten tellen. We kunnen allemaal straks gaan vaststellen of Lars de journalisten wederom een stevige loer heeft gedraaid.

vlek 8 december 2016 om 22:59

Weer een mooie winter vol berichten over het bescheiden avontuur van Boom in het veld, met uiteraard de bijbehorende posts van Jibi (Van Kessel??). Tot hij op het WK opeens niet ver buiten de top vijftien eindigen naturlijk, dan is het weer voorbij en moeten de liefhebbers weer een jaar geduld hebben.

schipperaar 8 december 2016 om 23:04

Zichzelf pijn kunnen doen, geloof niet dat dat nog gaat lukken, kijkt te gelaten.

Jibi 8 december 2016 om 23:12

Nee vlek. Associeer me niet met van Kessel. iK kijk puur naar de prestaties en die vallen bij Boom gigantisch tegen. Dat Lars menige journalist op het verkeerde been kan zetten moet jij ook weten als trouwe wierlervolger. Lars gaat geen prestaties meer neerzetten!

Jibi 8 december 2016 om 23:23

“Ik moet er nog een beetje inkomen” Is dat niet schitterend van lars Boom. Vanaf 2009 is Boom er een beetje aan het inkomen. Complimenten voor Lars die de complete journaille voor de gek houdt!

Kaunertal 8 december 2016 om 23:34

Ik snap best dat Boom van velen niet het voordeel van de twijfel krijgt. Zelf geloof ik wel dat hij nog goede resultaten gaat boeken deze winter. Hij gaat niet zomaar crossen in het Baskenland en rijdt dit seizoen een stuk meer crossen dan hij in jaren gedaan heeft. Met een beetje modder zie ik hem nog wel een keer top vijf rijden in een wereldbekercross of bij het WK.

Jibi 8 december 2016 om 23:37

Welke resultaten heeft hij voorgelegd? Het zijn immers alleen de resultaten die tellen. Omschrijf het eens Kaunertal. Of laat jij je ook compleet inpakken door Boom? Graag de resultaten.

Kaunertal 8 december 2016 om 23:49

Ik laat me niet inpakken en stel nergens dat hij resultaten heeft geboekt. Ik geef alleen aan dat ik verwacht dat hij bij één van de WB-wedstrijden of bij het WK een top 5 notering haalt wanneer het wat modderiger wordt.

Vorig jaar reed hij top 15 bij het WK terwijl hij daarvoor twee keer gecrosst had zonder een fatsoenlijk resultaat. Nu hij meer gaat crossen, ook met het plan zijn startpositie te verbeteren, verwacht ik wel degelijk een aantal aardige resultaten.

Na Hoogerheide en het WK maken we de balans op en zal ik bij slechte prestaties de eerste zijn om toe te geven dat mijn verwachtingen (totaal) niet zijn uitgekomen. Kortom, wordt vervolgd over 7,5 week.

Jibi 9 december 2016 om 00:23

Mooi jouw reactie! Maar waar zijn je verwachtingen op gebaseerd. Sinds 2009 presteert Lars Boom per jaar steeds minder. Kijk maar bij wvcycling.com. Toegegeven: Lars is wel best intelligent. Maarzijn het niet alleen de resultaten die tellen. Op Sporza spreekt men met geen woord meer over Boom. Je ziet Boom nergens meer echt tussen de uitslagen staan. Maar dat Boom wel in intelligenter is dan menige journalist is je wellicht zelf ook al opgevallen. ” Wat Boom in zijn kop zet haalt hij binnen” zei Michel Wuyts destijds. Je hoort Michel nooit meer over Boom!

OscarV 9 december 2016 om 00:51

Zeg jibi, heb je aandelen in die site ofzo? Dat jij Boom niet mag is duidelijk. En het constant herhalen van jouw standpunt, gaat anderen niet overtuigen om hun verwachtingen bij te stellen.
Ben je trouwens zijn overwinning in een touretappe al vergeten? Verder vind ik dat je aan scorebordjournalistiek doet. Uitslagen alleen vertellen nooit het hele verhaal. Voorbeeld: Boom was vorig voor PR enorm in vorm en liet zien enorm sterk te zijn… en toen werd hij een paar dagen voor PR ziek…

vlek 9 december 2016 om 00:58

Hij heeft in ieder geval een iemand hier volledig ingepakt. Daar heeft het in ieder geval verdacht veel van weg, wanneer je hem zo belangrijk maakt dat het hier ondertussen een winterse traditie wordt om berichten met zijn naam erin (of zelfs zonder, zo fanatiek ben je op hem gericht) vol te gooien met posts. Uitstekend vermaak verder, daar niet van, maar laat je dan ook eens zien wanneer het toch per ongeluk eens de (voor hem) goede kant op valt.

Taurus 9 december 2016 om 01:07

Lars Boom werd wereldkampioen tijdrijden bij de beloften in 2007. Hij zette Christopher Froome daar op 3.31. In 2008 reed Boom -weliswaar deel uitmakend van een Rabo overmacht- Niki Terpstra eraf op de NK in Ootmarsum. Ook werd hij dat jaar wereldkampioen cross bij de elite. Sindsdien heeft hij (grote) uitschieters gekend, maar de verwachtingen (in ieder geval mijn verwachtingen) niet volledig ingelost. Dat kan nog immer, maar mijn verwachting beperkt zich tot de incidentele uitschieter. Daarbij hoop ik op een helse editie van Parijs-Roubaix.

vlek 9 december 2016 om 01:13

Boom is in mijn beleving altijd een renner van uitschieters geweest, ook in de tijd waar die hoge verwachtingen geboren zijn.

Headlines

Materiaalzone

Populair