Landis over Sky: “Er is geen geloof meer in dat zero tolerance-beleid”

Landis over Sky: “Er is geen geloof meer in dat zero tolerance-beleid”

Floyd Landis - Foto: Sirotti

woensdag 17 januari 2018 om 08:49

Floyd Landis heeft zich uitgelaten over de positieve plas van Chris Froome op Salbutamol. De Amerikaan is van mening dat een eventuele schorsing van Froome desastreuze gevolgen kan hebben voor Sky, zo vertelt hij aan The Guardian.

De Amerikaan, in 2006 betrapt op het gebruik van testosteron, vindt dat de geloofwaardigheid van Sky volledig verdwenen is. “Er is geen geloof meer in dat zero tolerance-beleid. Dat was nooit echt een ding, het was gewoon goeie pr over marginal gains en al die schattige gezegden die ze hebben bedacht. We kunnen aan de hand van wat Shane (Sutton, red.) heeft gezegd, en nu met Froomes positieve test, aannemen dat ze de limiet opzoeken bij bepaalde zaken. Als je al die dingen bij elkaar raapt kan je die ploeg niet meer verdedigen. Ieder redelijk persoon zou meer vragen hebben”, stelt hij.

Gevolgen voor Sky
Volgens Landis kan een schorsing van Froome ook voor de rest van het team gevolgen hebben. “Als iemand met z’n hoge status een schorsing wordt opgelegd, betekent dat meestal dat de hele zaak implodeert. Als ik in de raad van bestuur zat of sponsor was van Sky, was ik al lang weggeweest. Op een gegeven moment moeten ze een beslissing maken die ethisch lijkt”, legt hij uit.

Voor de Britse klassementsrenner heeft hij wel enig begrip, al is hij ook van mening dat Froome de zaak niet meer moet ontlopen. “Hij probeert zichzelf te verdedigen omdat hij alles te verliezen heeft. Ik voel sympathie voor hem, maar als hij het nu niet onder ogen ziet moet hij dat later wel doen.”

Kritiek op WADA
Voor Landis is de zaak vooral een bevestiging dat de antidopingautoriteiten falen om dopinggebruikers op te sporen. “Het WADA is ontworpen om het Olympisch Comité te beschermen. Niet om mensen te vinden die prestatiebevorderende middelen gebruiken, dat zie je nu wel weer”, is hij van mening.

In september 2007 werd de Amerikaan voor twee jaar geschorst. Het steekt hem dat er naar zijn mening weinig is veranderd. “Het is elf jaar geleden. Het zit mij dwars dat ik dit ook heb meegemaakt en er sindsdien niks is bereikt. Ik denk dat Lance (Armstrong, red.) zich ook zo voelt, daar heeft hij ook recht op. Als je ons gaat zwartmaken kan je niet vervolgens achteroverleunen en alles weer laten worden zoals het was.”

[poll id=”701″]

Dit artikel delen:

16 Reacties

Fort 17 januari 2018 om 09:19

Wat een inspirerende man is het toch ook!

Veel van deze foetelaars lijken niet te begrijpen en te beseffen dat een eerlijke 2e kans krijgen, of vergeving bij veel mensen wel gepaard gaat met een vorm van nederigheid, bescheidenheid, eerlijkheid en verantwoordelijkheid. Helaas blijft bij veel van deze helden uit het verleden het zieke ego dusdanig in de weg zitten dat ze heel veel zeggen, maar eigenlijk niets en dan toch weer heel erg veel. Wanneer je die verandering niet bij je zelf wil of kan maken dan vervalt wat mij betreft elk recht waar deze mensen denken recht op te hebben. Vanuit een theoretische en kritische blik hebben ze uiteraard vaak ook goede argumenten en analyses op een aantal zaken, maar laat het daar dan bij en ga niet in het "ja maar" en andere "bla bla bla" verzanden.

josi 17 januari 2018 om 09:27

In zijn uitspraken over Sky kan ik me wel vinden. Op basis van de zaak-Froome concluderen dat er niks veranderd is, lijkt me wel wat ver gaan. De situatie is natuurlijk niet te vergelijken met die van hem of Armstrong.

Romāns Vainšteins 17 januari 2018 om 09:36

Ik hecht juist waarde aan de verhalen van een Landis, Armstrong, Rasmussen, DiLuca, Kohl etc aangezien deze lui vrijuit kunnen spreken itt tot iedere ex-coureur-bobo die nog de illusie gaande moet houden dat hij/zij er nooit mee bezig is geweest en/of nog actieve coureurs die ook zeker tegen de rand of erover hebben gezeten en daarom alles netjes moeten inkleden.

Dit relaas valt ook weinig tussen te krijgen.

achtpuntzes 17 januari 2018 om 10:14

las ik nu laatst niet dat Landis een legale mediwiet-marihuana-farm op poten aan het zetten is?

Mwielerfan 17 januari 2018 om 10:15

Geef mij maar Millar. Inderdaad is teveel pufjes van iets dat beperkt toegestaan is iets heel anders dan stelselmatig bloeddoping in combinatie met intimidatie van tegenstanders

Pedalo 17 januari 2018 om 10:28

Froome zou zelf moeten zeggen dat hij misschien iets fout heeft gedaan. En vervolgens zij Vuelta winst opgeven omdat hij zo niet wil winnen. Dan ben je pas transparant en fair naar de buitenwereld….Komt ie er makkelijk van af….

Thailand 17 januari 2018 om 10:59

Inhoudelijk sluit ik mij hierbij ook volledig aan.

En qua persoonlijkheid, tja, het is een mannetje. Hij dacht Armstrong na te kunnen doen, en toen dat mislukte is hij op kruistocht gegaan uit frustratie tegen diezelfde Armstrong. Ik niet, dan jij ook niet, zo iets. Daar kan je wat van vinden, maar zoals hij zelf zegt het is 11 jaar geleden. Beide heren hebben hun straf gehad, wat mij betreft mag de focus naar de toekomst.

Thailand 17 januari 2018 om 11:01

@ Pedalo, ja vind je? Persoonlijk vind ik het doorstrepen van resultaten vrij waardeloos. Ik geef er de voorkeur aan Froome met onmiddelijke ingang te schorsen ipv met terug werkende kracht.

Gonzalez_de_Galdeano 17 januari 2018 om 11:50

@ Thailand. Hij geeft de postieve test gehad in de Vuelta. Lijkt me dus dat in iedergeval gestript moet worden.

Frits des Jeux 17 januari 2018 om 12:03

Wat een hypocriet. Vergeet deze man even dat door zijn testosteron een hele ploeg zonder werk kwam te zitten toen Ishares zich in 2006 terugtrok na zijn positieve test. Dat betekent dus niet alleen hij, maar ook begeleiding die wel afhankelijk zijn van een salaris om een gezin te onderhouden. En dan nu met een vinger naar een ander wijzen.

Gielat 17 januari 2018 om 12:42

Op Twitter is iemand actief onder de naam “Ufe” met afbeelding van Floyd Landis. Ik twijfel nog altijd of hij het zelf is. Hij is in ieder geval erg scherp over doping (Froome!) en insinueert veel, bijvoorbeeld over renners die op zonnige rustdagen tijdens grote rondes met lange mouwen gaan trainen…

Jean Dumas 17 januari 2018 om 12:58

Weet iemand waar Froome zijn geplande seizoensdebuut maakt?

assen 17 januari 2018 om 13:01

Helemaal eens met RV.
Vooral Rasmussen heb ik hoog zitten; geen blad voor de mond en scherpe analyses.

marehoek 17 januari 2018 om 13:02

@jean dumas. Hij wil in Tirreno starten.

Fort 17 januari 2018 om 19:24

@ RV. Bijzondere redenering wel en slaat natuurlijk nergens op wat je zegt. Wat jij geeft is geen mening, maar een (ver)oordeling van personen waarvan hun gedrag minder in jou straatje passen. Beide kanten zijn incorrect en dus even waardevol voor de oplossing.

Sephiroth 17 januari 2018 om 19:27

@8.6 ja dat is inderdaad zijn nieuwe speeltje/bezigheid zover ik weet

en @RV ik deel je mening, die gasten hebben hun fouten gemaakt maar ik hoor liever nu gewoon open harde meningen van hun, dan slap gezever van mensen die schijnheilig proberen te doen alsof ze clean nog maar net van LA, Landis etc verloren.

Headlines

Materiaalzone

Populair